måndag, oktober 31, 2011

SVT tar immigrationspolitisk ställning


SVT propagerar oblygt för den nuvarande immigrationspolitiken i sin serie "Migranternas tid". Som exempel på lönsam immigration tar de denna gång upp att var tredje läkare kommer från ett annat land. Många immigrerade läkare är mycket skickliga och gör ett bra arbete, men det är knappast ett argument för den immigrationspolitik vi nu för. I stället är det möjligtvis ett argument för en specialiserad immigration av den arbetskraft vi behöver. 


Bakgrunden till den läkarbrist vi har är att Läkarförbundet på 90-talet lobbade för att regering och riksdag skulle dra ned på utbildningsplatser. Läkarförbundet var oroligt för att det skulle bli ett överskott av läkare, vilket skulle dra ned lönerna för läkarkåren. Nu har vi alltså läkarbrist, mest beroende på att politiker lyssnade på Läkarförbundet intensiva lobbyverksamhet.


Det finns problem med utländska läkare. I Värmland dog en patient med hjärtinfarkt då läkaren inte förstod vad patienten sade. För ett par decennier sedan försökte man anställa danska läkare i Malmö, då det rådde brist på läkare i regionen. Det hela slutade med att läkarna fick åka tillbaka över sundet då ingen patient förstod vad de hade i blodtryck. Då talar vi alltså om grannlandet Danmark. 


Till sist så är det inte särskilt humant att dränera fattiga och underutvecklade länder på den utbildade arbetskraft de möjligtvis har i sina respektive länder. Vi må ha läkarbrist i vårt land, men det är inget mot den brist vissa andra länder lider av. På SVT förde de fram argumenten att vi hjälper utvecklingsländer om vi utbildar läkare, vilket är sant. Detta förutsätter ju självklart att de färdigutbildade läkarna flyttar tillbaka till sina hemländer, och då avhjälper de ju inte läkarbristen i vårt land. 


Visst kan och skall vi anställa läkare av utländsk härkomst. Det är dock ingen bra strategi att långsiktigt avhjälpa läkarbristen i vårt land. Vi skall självklart utöka antalet utbildningsplatser för läkare. Det finns många unga människor som studerar dag och natt för att komma in på läkarutbildningen och konkurrensen är benhård. Det saknas uppenbarligen inte intresse från vår ungdomsgeneration att utbilda sig till läkare. Varför inte ta vara på de resurser som finns, i stället för att nästan medvetet odla ungdomsarbetslösheten, även för högt utbildade ungdomar. 


Immigrationspolitiken är en fråga om politiska åsikter. Det är frapperande att SVT så klart tar ställning i en ren politisk fråga. 

Länk SVT

Länk Värmlands Folkblad

Länk Uppdrag Granskning läkarbristen          

9 kommentarer:

Anonym sa...

Jag blev så upprörd av den propaganda som SVT Aktuellt spydde ut under kvällens sändning att jag nästan går upp i limningen. Man talar på Aktuellt om drygt 20000 migranter i år till Sverige när sanningen är att 78311 har beviljadts uppehållstillstånd och registrerade uppehållsrätter för årets första 9 månader - enligt Migrationsverkets statistik. 20331 är under rubriken arbetskraftsinvandrare varav 5560 är anhöriga.
I inslaget i Aktuellt ges en bild av idel läkare och sjukvårdspersonal. medan statistiken säger något annat. Av av 10672 personer var: Hälso- och sjukvårdsspecialister 32; Vård- och omsorgspersonal 181 st; Sjukgymnaster, tandhygenister m.fl 12 st; Sjuksköterskor 3 st; Biomedicinska analytiker 1 st. Däremot Storhushålls- och restaurangpersonal 926 st; Köks- och restaurangbiträden 566 st; Städare m fl 539; Slaktare, bagare, konditorer m fl 260; Tidningsdistributörer, vaktmästare m.fl 132 st osv.

Anonym sa...

(S)(V)T
Allemand

Anonym sa...

Om jag minns rätt så var det ett överskott på läkare innan man drog ner på antalet utbildningsplatser. Tydligen var det mer synd om arbetslösa läkare än om andra arbetslösa akademiker. Bl a så fanns det inte praktikplatser för AT-läkare. Man kan undra över varför dessa då inte sökte sig utomlands istället./Torsten

Kastor sa...

Det är en politisk fråga men eftersom alla"7 demokratiska partierna"är överens så förstår jag inte ditt resonemang om jäv.

Stefan K sa...

Då får ni inte missa SVT:s nya storsatsning som börjar i kväll.
Rena rama arabiskan. WOW!

Johan sa...

I en bok (som finns tillgänglig på nätet) skriver pseudonymen Björn Brodd:

"Vet Du, fortsatte han[överläkaren från Karolinska] och tittade mig i ögonen att över 80 % av alla nyutexaminerade läkare söker sig utomlands och två tredjedelar av alla sjuksystrar, 66 %" tillade han ..som om jag inte fattat att det blev 66 %!"

Detta skrevs 2002 (och boken finns bl.a. på en sajt med en del annat, rätt spekulativt material).

Någon källa till uppgifter ges inte utöver, att författaren fått dem från en "överläkare från Karolinska", som han språkat med under en flygresa från London.

Björn Brodd har under sitt rätta namn publicerat ca ett halvt dussin böcker, vilka kritiserat SAPs ekonomiska politik.

De är imho lika slående som skrämmande, hur beslutsamt dessa böcker tigits ihjäl.

Du bör gräva lite i detta, Robsten. Beror behovet att importera läkare bl.a. på, att en rel. stor andel av de läkare som utexamineras i Sverige lämnar landet?

Den siffra som "Björn Brodd" återger verkar imho otroligt hög.. men mitt väderkorn säger mig, att det finns en gravad hund (av okänd storlek) här...

Utvandringen av välutbildad arbetskraft från Sverige är ett t.o.m. större tabu än invandringen av (alltför många) icke-anställningsbara.

Robsten sa...

hmm..Johan, det där kan inte vara så svårt att gräva i.

Swedish Dissident sa...

Ja vad ska man säga apropå det här inlägget och ditt allra senaste? Det går liksom inte att argumentera mot de filantropiska inkvisitionsdårarna. Solen skiner även på nattetid under den mörkaste fimbulvinter i Lööf et als värld. Det enda som kan rädda det här arma landet är att man byter ut "eliten" mot förnuftiga människor.

Swedish Dissident sa...

Ja vad ska man säga apropå det här inlägget och ditt allra senaste? Det går liksom inte att argumentera mot de filantropiska inkvisitionsdårarna. Solen skiner även nattetid under den mörkaste fimbulvinter i Lööf et als värld. Det enda som kan rädda det här arma landet är att man byter ut "eliten" mot förnuftiga människor.