söndag, december 11, 2011

Hur resonerar nobelstiftelsen?


Alfred Nobel hette den man som lyckades tämja nitroglycerin. Ämnet är lätt att tillverka (lyckades själv i min ungdom) men oerhört svårt att lagra och hantera. Nitroglycerin i sin rena okylda form exploderar med en hastighet av 8000 m/s vid minsta stöt eller kontakt med metall. Det säger sig själv att det inte går att utnyttja detta ämne varken för industriellt eller militärt bruk. Nobels stora förtjänst var att han lyckades få ämnet nitroglycerin stabilt genom den process där dynamit tillverkades. Eftersom Nobel även var driftig på andra områden än att uppfinna saker så lyckades han omsätta sina upptäckter till reda pengar, något som inte är alla uppfinnare förunnat. 


Nobel efterlämnade ett testamente där han i princip instiftade det som kom att kallas Nobelpriset. Detta pris utdelas inom de discipliner och på det sätt Nobel själv gav instruktioner om i sitt testamente. Detta kan man läsa i Nobels testamente från Nobelstiftelsens hemsida, LÄNK:


The whole of my remaining realizable estate shall be dealt with in the following way: the capital, invested in safe securities by my executors, shall constitute a fund, the interest on which shall be annually distributed in the form of prizes to those who, during the preceding year, shall have conferred the greatest benefit on man- kind.


Det står vad jag kan se inget om att Nobel skulle haft något emot Sverigedemokraterna som parti. I samband med den nyligen avslutade Nobelceremonin så framgick det att nobelstiftelsens representanter beslutat att SD:s partiledare inte fick närvara, trots att alla övriga partiledare för riksdagspartierna varit inbjudna. Enligt styrelsen (får vi förmoda) för Nobelstiftelsen så strider SD:s partiprogram mot "Nobels anda". 


Styrelsen för Nobelstiftelsen består av skyhögt utbildade och intelligenta personer. De flesta i styrelsen stoltserar med professorstitlar samt lite titlar utöver detta. Så här ser Nobelstiftelsens styrelse ut, LÄNK:


Chairman
STORCH, MARCUS, MD 
Storch & Storch AB,Deputy Chairman


HANSSON, GORAN
goran.hansson@ki.se 


HEIKENSTEN, LARS, 
lars.heikensten@nobel.se  


ENGLUND, PETER, 
peter.englund@svenskaakademien.se 


NICOLIN, TOMAS, 
tomas.nicolin@tele2.se 


FIVE, KACI KULLMANN, 
kaci@kaci.no 


NORMARK, STAFFAN, 
Staffan.Normark@smi.ki.se 

Dessa högt utbildade herrar står för kunskap och vetenskap. De står som garanter för att världens främsta vetenskapsmän skall erhålla det finaste och mest prestigefyllda utmärkelse en vetenskapsman som finns. Dessa herrar måste kunna förklara exakt vad det är i SD:s program som strider mot Nobels anda. De måste kunna förklara på ett pedagogiskt och stringent sätt varför Lars Ohly (V) kan bli bjuden till Nobelfesten men inte Jimmie Åkesson. Jag skall erkänna att jag är dubbel i min syn på att just SD är utfrysta från nobelmiddagen, det ger ju förmodligen extra sympatier och röster när nu det svenska kynnet är som det är. Det som förvånar är i stället att representanter för vetenskap och spetskompetens misslyckas så fullständigt att resonera logiskt så fort det blir minsta politik i en fråga. De må vara skarpa på sina områden, men är barn när det gäller områden som samhälle och politik.


Läser vi lite om Alfred Nobel på Wikipedia kan vi faktiskt hitta en logisk förklaring till nobelstiftelsens agerande. Så här skall Nobel ha uttalat sig om dynamit enligt Wiki, LÄNK.


Min dynamit leder snarare än tusen världsfördrag till fred. När människan insett att hela arméer kan komma att tillintetgöras, kommer man att fortleva i en gyllene fred.


Vi vet nu i den nukleära tidsåldern att Nobels förhoppning om dynamitens fredsbevarande effekt enbart var önskedrömmar och orealistiska förhoppningar. På samma sätt kan vi nu konstatera att det mångkulturella samhället också var önskedrömmar och fromma förhoppningar. SD har ju aldrig stått bakom denna rosenskimrande önskedröm, just därför passar inte SD in i Nobelceremonin. Detta är den enda logiska förklaringen till hur Nobelstiftelsens styrelse resonerande inför nobelfesten. Eftersom det ändå är ett ganska avancerat resonemang för den obildade massan skulle man önska att de högt utbildade herrarna i nobelstiftelsens styrelse gick ut och klargjorde detta resonemang.   

Länk DN

Länk SvD

Länk SVT

22 kommentarer:

Anonym sa...

Sen ska vi inte glömma bort vilka som däremot är välkomna, bland andra dignitärer hittar vi ambassadörer för Vitryssland, Eritrea, Iran, Nordkorea, Saudiarabien, Sudan, Syrien och Zimbabwe. Av UD klassat som diktaturer.

Åtminstone två av dessa länder hotar världen med massförstörelsevapen, men de får sitta och äta gott och mingla med eliten.

Se mer här

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14052941.ab

z999 sa...

Det är faktiskt en gammal tradition att folk med fel åsikter inte får besöka nobel festen. Aleksander Solzjenitsyn förbjöds 1970.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Aleksandr_Solzjenitsyn

Svante August Arrhenius, en av höjdarna inom Svenska sällskapet för rashygien, fick tydligen nobelpriset. Det visste faktiskt inte jag.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Svante_Arrhenius

OBS! Detta var politiskt korrekt på den tiden och det är väl egentligen PK som nobelstiftelsen försvarar?

Robsten sa...

verkligen intressanta uppgifter. Alla ytterligare efterforskningar välkomnas varmt. det som göms i snö, kommer som sagt upp i tö.

Anonym sa...

"Dessa högt utbildade herrar står för kunskap och vetenskap."
--------------
Jo! Det är ju riktigt. Men de är också karriärmänniskor. Som sådana är de ängsliga när de klamrar sig fast högt upp på sin karriärstege.
Då gäller det att hålla sig väl med de tongivande politikerna.
Rune

Lille Kurt! sa...

Nobelkommittén kommer givetvis, i sinom tid, att göra "helt om i brallorna" med ett antal "kvasiintellektuella" kommentarer i kölvattnet.
Skräcken lyser alltid i ansiktena på dessa politiskt korrekta människor när de skall ta ställning till något utanför deras kompetensområde.
När man lyssnar på Magnus Storch monotona och politiskt korrekta tal där "dynamiten" och de otaliga krigen, där Nobels uppfinning bidrog till allt grymmare och mer dödligare verksamhet, alltid skall försvaras till gagn för mänsklighetens fromma.
Säg som det är, att dynamitens användningsområden användes både till mänsklighetens fromma och till dess apocalypse och som "grädde på moset" gav en enorm personlig förmögenhet till Nobel, vilken även i dag delas ut i olika syften inom vetenskap och humaniora.
Hyckleriet når sin höjdpunkt när Nobelkommittén bjuder in de mest suspekta och inhumana nationerna på Vår planet till en fest i fredens, vetenskapens och litteraturens namn och i sitt tal talar om människans lika värde och att humanism hotas via nya inhumana krafter i demokratiska länder, hallå där?
Givetvis så var detta en indirekt "känga" till det demokratiskt invalda SD och deras 339.610 väljare!

Anonym sa...

Peter Englund sitter intressant nog i styrelsen. Han var ju ute och sågade Myrdals "Leninpris" häromåret. Englund kallade priset "Pol Pot-priset" (det gavs till Mattias Gardell).
Englund sitter nu själv i en styrelse som utövar antidemokratisk makt på bästa sovjetiska PK-maner. Det borde han verkligen få äta upp!

/Kalle

Robin Shadowes sa...

När jag ser namnet Storch kommer jag alltid att tänka på Sven Melander och Sällskapsresan. LOL!

Anonym sa...

@Robin Shadowes sa, jag har träffat honom privat och han är en trevlig prick. Som du säger jag tänkte också på Musse Pigg samlaren.
Allemand

z999 sa...

Att Eritrea är representerat är väl helt följdriktigt för nobelstiftelsen efter fängsligen av Isaak Davit (eller vad han nu hette) för att begränsa yttrandefriheten. Dessutom har dom haft stor nytta av Nobels uppfinnande i sitt krig mot Etiopien och den egna befolkningen.Eritrea kräver dessutom skatt av eritreanska flyktingar(?) i Sverige trots att dom är svenska medborgare.

Robsten sa...

Nisse
"Man får väl anta att den förklaring som Nobelstiftelsen gav förra året fortfarande gäller. Då hänvisades till de skrivningar i Nobels testamente som handlar om nationalitet, t.ex:

"...intet afseende fästes vid någon slags nationstillhörighet sålunda att den värdigaste erhåller priset antingen han är skandinav eller ej"

Om man utifrån detta kan dra några slutsatser om vilken "anda" som Nobel hade förespråkat när det gäller dagens svenska invandringspolitik är väl tveksamt, men om man vill kan man se det som att nationalismen återigen ligger (SD) i fatet. Enligt min mening har situationen förvärrats efter Landsdagarna och det nya principprogrammets skrivningar om nation och nationalitet. Även om (SD):s åsikter här är så pass moderata att de hånas av hard-core-nationalister är de fortfarande mer än tillräckligt kontroversiella för att aldrig accepteras utanför nationella kretsar. Det krävs kanske ett visst utanför-perspektiv på (SD) för att se detta.
"

Nej, nej ,nej. Helt ologiskt resonerat. Den nationalism SD står för är ungefär densamma som normala fransmän och norrmän ligger på. Alltså genomsnittsfransmannen eller genomsnittsnorrmannen är ungefär lika nationalistiska som den SD står för. Talar vi USA så anser de flesta SDare att den börjar gå till överdrift. Alltså skulle man plocka bort ett ofantligt antal länder om man anser SD:s nationalism störtande.

Robsten sa...

Ja, jag får ju läsa kapitel 5 igen då, inte säkert att jag håller med i allt som står där. Men vi måste ju få vara lika nationalistiska som övriga Europa, annars blir det en mycket märklig situation.

Nisse sa...

Helt OT: varför försvinner mina kommentarer? De syns tills Robsten svarar, men sen är de borta.

Nåja, ingen större förlust i det kosmologiska världsalltet kanske... apropå Arrhenius, som z999 nämner ovan, som ovanpå allt annat var en populärvetenskaplig författare, folkbildare och utvecklingsoptimist av rang. Förste svenske Nobelpristagaren och en värdig sådan.

Robsten sa...

Någon funktion på Blogger som plötsligt får för sig att dina inlägg är spam. Jag klistrade in din kommentar i stället för att rota på blogger får att "ospamma" din kommentar.

z999 sa...

@Nisse:
"Nåja, ingen större förlust i det kosmologiska världsalltet kanske... apropå Arrhenius, som z999 nämner ovan, som ovanpå allt annat var en populärvetenskaplig författare, folkbildare och utvecklingsoptimist av rang."

Samma sak kan väl sägas om nobelpristagaren James Watson som påstår att svarta är mindre intelligenta än vita.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/nobelpristagare-svarta-mindre-smarta-an-vita_507723.svd

Vilket inte ansågs störa Alfred Nobels anda.

"Förste svenske Nobelpristagaren och en värdig sådan."

Men tycker du att han är en hedervärd person? Svenska sällskapet för rashygien måste väl ändå anses stå till "höger" även om mina åsikter?

Robsten sa...

He, he, ja, där ligger våra svenska extremister i lä, nobelpristagare och allting. men inte var James Watson svensk väl?

z999 sa...

@Robsten:
"men inte var James Watson svensk väl?"

Nä, det var han inte. Men nobelstiftelsen har inte bara varit överseende med rashygien och antisemitism. Milton Friedman (ekonomi) förespråkade en legalisering av droger (alla droger).

z999 sa...

Nobelstiftelsen är en ganska sluten grupp som ensamt bestämmer vad som ska räknas som intelligenta framsteg. Slutenheten gör att jag anser att det är svårt att frigöra sig från misstanken att det finns åsikter inom stiftelsen som man gärna vill dölja. Rasister som jag räknat upp här är väl kanske inte representativa för nobelpriset men att de förekommer utan protester från stiftelsen säger väl en del om andan inom stiftelsen.

Vill verkligen SD att deras partiledare ska förekomma i såna här sammanhang?

Robsten sa...

Tja, förmodligen tjänar SD på att bli utfryst från sådana här sammanhang.

z999 sa...

Nobelstiftelsen utgår naturligtvis från sin hedervärda historia när de portar Åkesson.
http://www.levandehistoria.se/files/Rasbiologin%20i%20Sverige.pdf

Länken går till en pdf-fil, hoppas den funkar.

Citerar lite från den:
I december 1918 föreslog rektorn för Karolinska institutet (KI) Frithiof Lennmalm, i en
skrivelse till Nobelkommittén i fysiologi eller medicin, att ett Nobelinstitut i rasbiologi
och ärftlighetsforskning skulle inrättas vid KI. Lennmalm, själv professor i neurologi,
framhöll ”betydelsen av forskningsområdet” och förhoppningarna om att med
rasbiologins hjälp ”skapa ett friskare människosläkte”.1 Den tilltänkte föreståndaren för
institutet, Herman Lundborg, var docent i rasbiologi vid Uppsala universitet och ansågs
vara landets främste forskare inom ämnet.
Lennmalms förslag diskuterades i Karolinska institutets lärarkollegium, i
Nobelkommittén, i dagstidningar, fackpress och i riksdagen. Frågan var mångfacetterad:
skulle det bli ett institut, vem skulle isåfall finansiera det och vad skulle egentligen vara
dess uppgift?
Två gånger hamnade Lennmalms förslag i lärarkollegiet för omröstning. Den första
gången, i oktober 1919, beslutade kollegiet med röstsiffrorna 9–8 att ett eventuellt
Nobelinstitut (i väntan på statsunderstöd) skulle inriktas på experimentell fysiologi, inte
rasbiologi.2 Den proposition kollegiet hoppats på kom dock aldrig, och planerna på ett
Nobelinstitut fick avbrytas i brist på finansiering.
Frågan väcktes igen när två riksdagsmotioner om inrättandet av ett rasbiologiskt
institut lämnades in i januari 1920. Dessa vann riksdagens stöd i juni 1920 och skickades
till Karolinska institutet på remiss. Då beslöt kollegiet med röstsiffrorna 13–10 att inte
använda Nobelstiftelsens pengar till ett rasbiologiskt institut. Kollegiet förklarade sig
dock (med röstsiffrorna 12–11) villiga att inrätta ett rasbiologiskt institut vid Karolinska
institutet utan att använda Nobelmedlen.3
Detta halvhjärtade stöd var inte tillräckligt för Herman Lundborg, och istället
beslutade riksdagen i maj 1921 om statligt stöd till ett rasbiologiskt institut vid Uppsala
universitet.

z999 sa...

"...intet afseende fästes vid någon slags nationstillhörighet sålunda att den värdigaste erhåller priset antingen han är skandinav eller ej"

Det där handlar om pristagarna, inte om gästerna. Hur klok man än tycker att Jimmie Åkesson är så är han faktiskt ingen nobelpristagare, ännu.

z999 sa...

Om Jimmie Åkesson hade varit med på "festligheterna" så hade det raserat min bild av honom som folklig (jag uppfattar honom så). Samtliga festdeltagare ser ju ungefär lika avspända ut som man gör om man har en hårt rullad expressen upptryckt i baken. Svårt att se folklig ut då...

Swedish Dissident sa...

z999: Men vänta lite nu här va. "Rasbiologi" ÄR ju en del av det humangenetiska forskningsfältet runtom på världens etablerade univeristet, men p.g.a. förstnämnda begrepps negativa laddning (av historiska skäl) så bör man inte använda det utan i stället tala om folkhälsoforskning, evolutionspsykologi och humangenetik (beroende på sammahang och specifikt forskningsfält - dock finns det många överlappningar).

Om ett paradigmskifte ska kunna ske med avseende på intelligensforskning och eugenik (det är redan mer accepterat i Danmark där Helmut Nyborg håller föreläsningar i offentligheten), vilket det måste göra eftersom det är vitalt för Sveriges framtid, så kan man inte hålla på och tala motståndarnas språk. Jag har även sett att Avpixlat blandar samman pseudovetenskapen frenologi med humangenetik apropå inavel i Mellanöstern, vilket enbart visar på bristande kunskaper inom de aktuella frågorna.