lördag, februari 11, 2012

Man tävlade om att krama om det fulaste huset


Dan Solomon studerade arkitektur på 70-talet lär ha sagt att "man tävlade om att krama om det fulaste huset för att tala om vilken stor estet man var, man ville skilja sig från den folkliga smaken". Att denna tradition slagit rot även i Europa och Sverige vet vi tyvärr alltför väl. Som en understrykning av Solomons bittra erfarenhet så var arkitekthögskolan i Stockholm utnämnd till Stockholms fulaste byggnad. En brand har härjat denna högskola så framtiden är väl oviss om den kan användas i framtiden, i alla fall enligt de senaste artiklarna i vår dagspress. Typiskt nog så tog medias intresse slut mycket tvärt för branden och Stockholms fulaste byggnad, så hur utvecklingen ser ut för byggnaden efter branden är höljt i dunkel. Vi är rätt många som hoppas på en rivning av arkitekthögskolan i Stockholm. 


Ett annat mycket talande exempel är Waterfront building i huvudstaden. En fulare och mer frånstötande byggnad går knappast att finna i vårt land. Byggnaden är den första mig veterligen som inte har ett svensk namn dessutom. Vi antar att alla avantgardistiska arkitektelever marscherar i täta led för att hängivet omfamna Waterfront. Att vanligt folk avskyr byggnaden och att normala stockholmare mest liknar byggnaden vid en elakartad cancersvulst i huvudstaden får bara de avantgardistiska att omfamna den ännu mer. Timbro hade ett högintressant seminarium där frågor om vilka herrar arkitekterna skall tjäna. Seminariet gick under namnet "Fulaste huset vinner - varför får vi inga stadsmiljöer där vi trivs?" Två av deltagarna representerade två olika sidor av arkitektonisk ideologi. Alexander Wolodarski har inställningen att arkitekter skall bygga samhällen och hus människor trivs i. Det skall byggas utifrån människor behov och arkitekterna skall inte arbeta utifrån att de skall bekräfta eller "förverkliga" sig själva. Peter Ullstad representerade avantgardistiska arkitekter som helst vill skapa monument över sig själva. Att ingen tycker att deras byggnader är vackra eller att ingen vill bo i deras planerade samhällen verkar dessa arkitekter mest ta som komplimanger. Ullstad propagerar för samhällen där "dissonans" är dominerande. Ullstad tror att människor behöver arkitektur som domineras av detta begrepp. Ullstad vill att det skall "hända saker", man skall kunna "snubbla över en uteliggare" eller hitta "den lilla gulliga stigen i skogen".Fulaste huset vinner - varför får vi inga stadsmiljöer där vi trivs? from Timbro on Vimeo.Betecknande nog så blev Wolodarski och Ullstad märkbart irriterade på varandra under seminariet. Det är bra. Ett seminarium där deltagarna inte blir irriterade på varandra är ett samförståndsseminarium där åsikter inte bryts mot varandra, och därmed ganska meningslöst. I striden mellan Wolodarski och Ullstad så håller jag precis alla slantar på Wolodarski. Tyvärr har arkitekterna och arkitektvetenskapen någonstans på vägen tappat begrepp som Utilitas (funktion), Firmitas (konstruktion) och framförallt Venustas (skönhet). Arkitekterna har någonstans på vägen börjat tjäna sitt eget bekräftelsebehov i stället för att tjäna de människor som skall bo i deras byggnader eller vistas i deras miljöer.    


Länk Timbro Fulaste ...


Länk video


Länk Wiki Nordisk klassicism       

10 kommentarer:

Swedish Dissident sa...

Intressant! Best of Axess-boken "Under omprövning" handlar till ganska stor del om den här typen av frågor.
http://swedishdissident.blogspot.com/2011/11/under-omprovning.html

Robsten sa...

Skall kolla det Dissident.

Martin sa...

"Turning Torso" i Malmö, "Stockholm Globe Arena" vid smeknamn 'globen'... osvenska namn har funnits överallt men är kanske tilltagande bland världsmedborgarna där amerikansk kulturimperialism styr det mesta. Tecken på hopplöst svag kultur om inte annat.

Utrikiska företagsnamn på uppenbart lokala verksamheter var tidigare högst störande, men undrar om inte idrottsklubbarnas amerikanska namn tar priset i samtliga möjliga kategorier. Indians, redhawks, lakers...... tvi fan så FÅNIGT det är !

Robsten sa...

Turning torso är anglifierat. Globen heter globen, absolut ingen säger Stockholm globe arena, men Waterfront är svår att försvenska. Säkert meningen också. Vattenfronten? Eller som en del börjar säga, kvaststället.

Robin Shadowes sa...

Svensk arkitektur har verkligen degenererat och blivit allt fulare sedan 60-talet. Som skåning kan jag inte säga att jag blivit särskilt imponerad av Torson. Fulare byggnad finns nog inte i hela länet. Bron fyller åtminstone en praktisk funktion, någonting man knappast kan påstå att Torson gör. Dessutom betalar stadens rikingar svindyra hyror för att få bo i denna fula kåk. Hoppas jag får uppleva dagen då man river Torson. Den passar verkligen inte in i stadsbilden.

Robsten sa...

Nej, jag vet inte...varför inte bygga ett snyggt rakt hus i stället? Hur mycket extra kostade denna "turning" i byggkostnader och projektering? Består inte TT av ägarlägenheter?

Lasse N sa...

Winston Churchill lär ha sagt att man borde häkta en arkitekt varje dag och skjuta honom i gryningen som varnande exempel för övriga.

z999 sa...

Nisse drog upp något viktigt under en tidigare bloggpost som tyvärr kommer att rulla undan för fort vartefter här, inlägget med:

Apropå nivån på systemkritiska fora så finns det en del risker med att samma gamla refränger används om och om igen, och att det saknas kultur av att de som säger emot bemöts med argument istället för personangrepp.


Hela det han skrev var tänkvärt. Antirasister resonerar ofta som att de tror att om man stoppar "extremhögerns" propaganda så räcker det. Men det gäller inte bara att informationen kommer ut, inte i dag med internet som informationskälla. Informationen måste vara trovärdig och det har varit "extremhögerns" kanske största fördel och främsta orsak till framgång att man nu nått riksdagen. Främsta skälet för antirasisternas bakslag är att deras propaganda ofta skrivs av rabiata människor som snabbt förlorar trovärdighet redan i inledningen på vad de skriver. Det vore väldigt illa om "extremhögern" tappar hela övertaget genom att falla i samma fälla.

Swedish Dissident sa...

Nisse skrev iofs en kommentar på min blogg - i samband med en liten polemisk men ändå väl underbyggd skrift mot Fredrik Segerfeldt - då den kände finske statsvetaren Tatu Vanhanens forskning som finns presenterad i boken The Limits of Democratization "vederlades" med att han är en "neo-darwinist". Sten i glashus=) I övrigt gör han förstås en viktig poäng.

Robsten sa...

@Lasse N
...Inga kommentarer...