torsdag, februari 09, 2012

Upphandlare inför rätta

I kväll hade tänkt skriva en artikel om bostadspolitiken i Stockholm eller om Åsa Romson och Annie Lööfs märkliga debatt på morgonen. Lööf pratade först om att vi behöver fler "händer" inom vården, möjligen måste vi importera arbetskraft. Sedan tog Romson över och förfärade sig över den höga ungdomsarbetslösheten. Ingen av politikerna reagerade över paradoxen. Vi får hoppas att TV-publiken gjorde det. 


Nä det blir ingen artikel för att det tog två timmar att komma hem med våra kollektiva färdmedel. Först var pendeltåget försenat, ingen större fara för en luttrad stockholmare. Men vid Älvsjö lade hela pendeltåget av, vi fick gå gåsmarsch ur tåget allihopa. Konduktören mumlade något om "andra sidan perrongen", vaddå andra sidan perrongen, i Älvsjö kan det betyda minst två olika saker. Nåväl, vi småsprang över till andra perrongen. Där såg vi vårt tåg åka iväg mitt framför ögonen. Vi stod och frös en liten stund. Sedan ropade konduktören ut att ett tåg skulle gå på andra perrongen, den vi just sprungit iväg från. Jag sprang som ett jehu över till andra perrongen, och skam att säga, knuffade säkert till en och annan under min spurt, för att se nästa tåg åka iväg mitt framför ögonen. Grattis, vilket välsmort maskineri. Till slut kom då ett tåg jag och de andra passagerarna kunde äntra utan problem. 


När jag väl kom till min station så hade alla rulltrappor lagt av, alla bussar gått och Stockholms kollektivtrafik kan fira en ny triumf. Rostsverige har tagit sig till Stockholm, så demokratiskt. Pendeltågstrafiken är så illa skött så de politiker som gjorde upphandlingen borde ställas inför rätta. Förresten borde de som sköter trafiken också ställas inför rätta. Annie Lööf har fel! Det behövs inte fler "händer", det behövs fler fungerande hjärnor. Nåväl, eftersom vi inte har dessa inom landets gränser får vi väl importera dem utifrån.  


En liten artikel blev det i alla fall ;-)

12 kommentarer:

Marocko sa...

Ja du Robsten, ibland njuter man , härlig resa, inte för att jag vill dig illa men det är rätt att även ni får känna på "trafikkaoset".
Förutom det gillar jag din stil
Sköt om dig

z999 sa...

Något som inte får så mycket uppmärksamhet är den nya antirasistiska omskrivningen av trackasseringen av folk som tycker annorlunda. Vuxenmobbing kallas det för numera för att bagatellisera det hela. Vad det handlar om egentligen är att antirasisterna utnyttjar demokratins svagheter för att tysta ner kritik som dom inte klarar av att argumentera ner. Det är alltså ett brott mot grundlagens anda begånget av folk som inte fattar att människor i maktpositioner i samhället måste ha demokratiska intentioner för att demokratin ska fortleva. Sitter man dessutom i en förtroendevald maktposition utan att protestera mot sådant maktmissbruk så är man medskyldig till att det fortsätter.

En lång räcka av historiska händelser har gett oss dagens starka fackföreningar som med sossarna vid makten haft möjligheten att påverka även lagstiftningen. Att ge en institution sådan makt betyder underförstått att det medför ansvar och en viss mognad som totalt saknas inom LO. Anser man, med den historiska bakgrund som LO har, att det bara är för uteslutna medlemmar att starta egna fackföreningar så är man i bästa fall imbecill. En kvalificerad gissning är också att personer som säger så är helt förblindade av sin tro att staten alltid har rätt.

Anser man att det är ok att utnyttja maktpositioner (ofta förtroendevalda såna) för att trycka till folk med "fel" åsikter så måste man rimligtvis vara medveten om att man gör det och att man skrämmer andra till lydnad. Finns det något annat syfte? Det skulle drastiskt minska kvinnomisshandeln i Sverige om den typen av människor som inte klarar av en diskussion med en annan vuxen med avvikande åsikter förbjöds att inleda all form av relationer.

Robsten sa...

Vad Marocko menar vet jag inte, jag harbott från o till hela mitt liv i eken. Jag har sett utvecklingen mot allt större kaos.

Vad gäller yytrandefrihet Z så måste jag för första gången påtala den erbarmligt låga debattnivå som systemkritiker av alla valörer ägnar sig åt. Detta gäller också sympatisörer för SD (dock inte på denna blogg som alla vet).

Jag har lurkat lite på olika debattfora. På de platser där systemkritiker får ett våldsamt övertag utnyttjar de detta till rena personangrepp, kasta skit på debattmotståndarna och att vara allmänt otrevila, dessutom ibland opåkallat. Detta tjänar INTE saken, det är plumt, det är ocivilicerat och det ger snarast antirasisterna vatten på sin kvarn. Jag blir rent av förfärad vilken bebisnivå en del systemkritiker håller. Det är fan INTE OK.

Så först får folk ur våra egna led lära sig att debattera sakligt, utan att genast misskreditera debattmotståndaren. Snart är vi värre än liberalerna t.o.m., SKÄRPNING för fan! Det börjar gå för långt på vissa håll! Och jag menar vissa grupper i FaceBook t.ex. men även onnorstädes.

Robsten sa...

Ni märker att jag är en smula upprörd på stavfelen i ovanstående.

z999 sa...

Kanske det kunde vara vapnet inför nästa val, sansade inlägg? Fast det går väl inte att samordna?

z999 sa...

Jag undrar hur antirasisterna kan tycka att en sån här nyhet är ok?
http://www.affarsliv.com/?articleid=5925813&date=&menuids=

Artikeln kallar semestrande "flyktingar" för linköpingsbor i ett för mig övertydligt försök att mörka vad det handlar om. Det är så övertydligt att det blir löjligt, en idiotförklaring av troende antirasister. Skulle det vara ok för mig om SD-kuriren skrev något motsvarande? Svaret råkar vara nej. Men för antirasisterna är det inget anmärkningsvärt.

z999 sa...

Reinfeldt har ju flaggat för att han vill att folk ska jobba till 75. Det blev en del ilska runt uttalandet tydligen men varför det? Hela idén med ett pensionssytem bygger på socialkonservativt tänkande och röstar man då på alliansen så röstar man fel helt enkelt. Idén ligger i linje med arbetslinjen också. Folk som egentligen är olämpliga att jobba ska ut och ta upp plats på ett arbete och sen får arbetskompisarna ta smällen i form av merarbete, gäller alltså inom vården och diverse serviceyrken.

Sen måste en del kostnader täckas upp. I snitt tar det tydligen sju år för en invandrare att få jobb i Sverige. Det blir en del arbetsfria år som måste täckas upp med skattepengar och då kan vi i längden inte ha ett pensionssystem vid sidan om det. Nån måste ju jobba kanske?

Nisse sa...

Stockholm är överlastat. Göteborgsregionen likaså. Samtidigt finns det orter bara 5 mil därifrån som lider sotdöden för att det inte finns en fungerande infrastruktur. Lite längre ut i den karga ödemarken finns Jönköping, Skövde eller Karlstad som med den moderna tidens mått mätt är rena rama bonnvischan där det inte går att rekrytera folk längre för att ingen utom de infödda vill bo där. Hur det är i det verkligt glesbefolkade Sverige, norr om Dalälven, vågar jag inte ens tänka på.

Det krävs nog mer än skarpa hjärnor för att ändra på saker. T.ex visioner och vilja. Vem och vilka har det?

Robsten sa...

Jo, svåra frågor Nisse, men man måste ju ta i dem.

Nisse sa...

Apropå nivån på systemkritiska fora så finns det en del risker med att samma gamla refränger används om och om igen, och att det saknas kultur av att de som säger emot bemöts med argument istället för personangrepp. Det är en ganska stel form som knappast åstadkommer mycket mer än att gjuta mod i de redan troende (vilket i och för sig kan vara nog så viktigt).

En uppenbar risk är att såna fora stöter bort dem som delar problembeskrivningarna, men som inte är överens om att t.ex (SD) nödvändigtvis har de rätta lösningarna. Rimligtvis kan man räkna sig som systemkritiker även om man tycker att (SD) är för socialistiska, för konservativa, för nationella etc.

Robsten sa...

Jag håller helt med dig i denna fråga Nisse.

z999 sa...

Håller också med Nisse.