måndag, juni 25, 2012

Vems ärenden springer Byggnads under Politikerveckan?

Under politikerveckan i Visby skall Expo och Byggnads ha ett seminarium där de skall torgföra hur Byggnads arbetat mot rasism på arbetsplatserna. Det är förvånande att Byggnads haft sådana problem på sina arbetsplatser, det är annars inget som varken facket eller arbetsgivarna gett några signaler om. Om det verkligen förhåller sig så att rasism härskar på landets byggarbetsplatser är initiativet lovvärt och även arbetsgivarna runt om i landet borde engageras i arbetet. Detta torde i sådana fall inte enbart vara en fråga för facket och den politiska organisationen Expo.

När vi läser texten till den inbjudan som finns på hemsidan ”Almedalsveckan” så blir vi tveksamma till vad syftet egentligen är med denna ”debatt” (som absolut inte verkar vara något som liknar verklig debatt). Så här står det på den allmänna inbjudan.


Hur bekämpar vi rasism och intolerans på arbetsplatserna? Byggnads är det LO-förbund som gått i täten när det gäller att aktivt arbeta med frågor som rör rasism och främlingsfientlighet. För att förtydliga den hållningen gav Byggnads Stiftelsen Expo i uppdrag att skriva en antirasistisk policy. I en tid när en ledande sverigedemokrat ifrågasätter att det verkligen var Sverige som vann Eurovision Song Contest, ensamkommande flyktingbarn pekas ut som ett hot mot vår välfärd och hög arbetslöshet riskerar att skyllas på invandring krävs det tydliga och målmedvetna strategier för att mota rasismen.


På normal svenska så är Byggnads det förbund som gått i täten för att förhindra att medlemmarna att rösta på SD, eftersom LO är starkt förknippad med det Socialdemokratiska partiet. En policy mot rasism i ett fackförbund vore helt meningslös om det inte finns ett manifest problem hos medlemmarna angående rasism, något vi aldrig hört talas om. Att Byggnads redan i inbjudan nämner att Söder hade åsikter om Melodifestivalen är en indikation på vad hela seminariet handlar om. Vad jag vet så var det enda Söder skrev ”Sverige?”. När det gäller att tolka korta twitter-kommentarer vet fantasin och kreativiteten inga gränser.

Ensamkommande flyktingbarn kostar självklart pengar liksom allt annat här i världen. Att just denna form av immigration skulle hota vår välfärd är väl en överdrift. Det huvudsakliga argumentet mot denna immigrationsform är att barn skall vara hos sin familj i sitt hemland. Sverige kan mycket väl hjälpa till med olika former av hjälpinsatser på plats för dem som har det svårt, men att flytta människor löser inga problem i grunden. De som emigrerar i form av ”ensamkommande barn” har det sannolikt inte svårare än alla de övriga ungdomarna i respektive länder (de kanske t.o.m. ligger en bit över genomsnittet, då flyktingsmuggling också kostar). Om man drar logiken i den nuvarande politiken till sin spets skulle det enda logiska då bli att flytta hela befolkningar. En politik som dels liknar etnisk rensning och dels är fullkomligt vansinnig.

Om vi har en arbetslöshet på en viss nivå, och dessutom får ett flöde av ytterligare arbetskraft så ökar rent matematiskt arbetslösheten. Denna enkla logik kan nog varken Expo eller Byggnads göra något åt. Antalet arbetstillfällen kan öka en del om det extra flödet av arbetskraft gör att lönenivån sänks, och priset på arbetskraft blir billigare. I sådana fall kan ju fler presumtiva arbetsgivare tänka sig att anställa några fler. Men vi kunde ju aldrig tro att Byggnads uppgift var att försvara ett system där lönenivåerna pressas nedåt.

Överhuvudtaget måste man fundera över vad Byggnads egentliga intresse och uppdrag består i. Är det i medlemmarnas intresse att genom den fria rörligheten av både vit och svart arbetskraft, öka utbudet och sänka lönerna för byggarbetarkollektivet? Att konkurrensen om arbetstillfällen blir hårdare och arbetslösheten högre med ett ökat utbud av arbetskraft måste vara uppenbart för alla. Så vems ärenden springer egentligen Byggnads?

Länk Almedalsveckan 

19 kommentarer:

Robsten sa...

Lo framträdde i Aktuellt nu kl 21 angående skiftarbete och de risker som skiftarbetare är utsatta för. LO-representanten gjorde ett oerhört blekt intryck och hänvisade till "samhällsutvecklingen" samt ropade på mer forskning. Om LO månade lika mycket om sina betalande medlemmars hälsa som att förhindra medlemmarna att rösta på "fel" parti skulle det vara ett annat ljud i skällan. Fattar inte att folk fortsätter att betala in medlemsavgiften.

Anonym sa...

Läste om counter-jihad-rörelsen på expos sida.
http://expo.se/2012/vad-ar-counterjihadrorelsen_4924.html?

Jag vill först säga att jag inte tror att det är helt positivt med en counter-jihad-rörelse eftersom dom slukar för mycket av energin hos nationella och sverige-vänner. Jag anser att det är massinvandringen som är ett problem och att islam bara råkar vara ett symptom på det problemet. Tyngden bör ligga på huvudproblemet.

Enligt expo så står counter-jihad mest för saker som är självklara och som alla kan se genom att läsa vanlig media och kolla lite statistik. Vad som splittrar CJ-rörelsen ibland är tydligen synen på antisemitism. CJ försöker att upprätthålla att alla anslutna organisationer och personer tar ställning mot antisemitism enligt expo. Eftersom det finns grupper som inte har en helt öppen antisemitism så har detta gett problem som ser identiska ut med problemen som BSS råkade ut för på sin tid. Hoppas dom tar lärdom av BSS och stoppar såna problem innan dom växer sig så stora att de splittrar organisationen helt. Organisationen måste ha en hårdare kontroll av vad de står för som når toppen och inte komma på för sent att någon som är en fantastisk ledare tyvärr också visar sig vara en fanatisk antisemit.

Anonym sa...

Med tanke på hur LO har agerat under hela 2000-talet så kan man väl säga att facket i sig självt blivit orsaken till lönestagnation inom vissa låglöneyrken?

Robsten sa...

Precis!

Robsten sa...

Rojas om mobbning av oliktänkande: http://www.newsmill.se/node/38815

Anonym sa...

Nu blir det tydligen förbjudet i Tyskland att skära sönder barn i underlivet av vidskepliga skäl. I Sverige känns ett sådant förbud väldigt avlägset, kirurgiska ingrepp som inte är medicinskt motiverade är egentligen misshandel men det gäller ju bara barn. Dessutom inte etniska svenska barn så det räknas som ok av regeringen.

Jag har haft detta problem inpå mig på nära håll när en kvinna från Bangladesh talade om att hon skulle omskära sina söner. Hon pratade om hur rädda barnen var för detta dessutom och tyvärr fegade jag ur liksom antirasisterna alltid gör och talade inte ens om vad jag tyckte om övergrepp på barn. I gengäld så slipper jag riskera att bli kallad rasist på jobbet men det känns inte som en tillräcklig belöning. Jag är inte heller lika sjuk mentalt som de flesta antirasister som anser att man är tolerant om man överser med sånt här.

Hoppas att eurabia-konspirationsteorin stämmer så det finns någon poäng och mening i sån här undfallenhet för islam.

Robsten sa...

Ha, ha, ja det gäller ju att hitta en positiv vinkel, eller tvärtom.

Robsten sa...

Förresten, säg till när den där SOM-undersökningen publiceras, skal bli jäkligt intressant att läsa.

Anonym sa...

Lyssnade på Hanna Wighs anförande om föräldrars rätt att skära sönder barn i underlivet på grund av religiösa vanföreställningar. Dom svar hon fick är av sådan karaktär att jag anser att det borde leda till uteslutning ur vilket parti som helst. Deras snuskiga gullande med islam är vämjeligt.

Robsten sa...

Ja, det är tydligen så de vill ha det. Har du en länk till anförandet?

Anonym sa...

Hanna Wigh

och för säkerhets skull
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=9UD9pry84mY

Dom andra väljer att spela dumma. En riksdagskvinna väljer till exempel att spela dum och svamlar om att det är skillnad på manlig och kvinnlig omskärelse och anser alltså på fullt allvar att manlig omskärelse är ok bara för att det gör mindre ont. Exakt samma som att säga att det är ok att slå sina barn bara man inte slår för hårt. Jag har själv varit tvungen att operera förhuden av medicinska skäl och det var aningen ångestladdat att veta att jag var tvungen att ta en två bedövningssprutor mitt på. Jag minns det knappast som en smärtfri bagatell.

Robsten sa...

Satan! Det var ord och inga visor!

Anonym sa...

Erik Ullenhag har skrivit en artikel i DN som var det mest korkade jag läst på länge. Man ska inte kalla meningsmotståndare för dumma egentligen men vad gör man när det är objektivt sant?
http://www.dn.se/debatt/darfor-bor-manlig-omskarelse-inte-forbjudas

Citerar:
Ingreppet är inte särskilt omfattande och föräldrar har en rätt att uppfostra sina barn enligt den tro och tradition som de tillhör.


En örfil ger inte heller så omfattande skador. Undrar förresten om det skulle vara ok för kristna att tatuera in ett kors på sina barn? Nu är ju inte kristna på det sättet så det får vi aldrig veta.

Att påstå att det inte är omfattande betyder att han aldrig stött på problemet på nära håll, det har jag gjort. Jag har träffat föräldrar som beskriver ångesten inför smärtan som barnet upplever. Att barnet utsätts för en enorm integritetskränkning är också uppenbart. Att Ullenhag är helt okänslig för det hela eftersom han är för uppblåst av sin egen förträfflighet är en sak, men jag tycker att andra människor borde ha en större medkänsla.

Vidare skriver han så här:
"Avgörande för mig är att kravet på att manlig omskärelse ska förbjudas nästan aldrig förs fram av män som själva är omskurna. Om det vore så att många som är omskurna uppfattade detta som ett övergrepp när de blivit vuxna skulle saken komma i ett annat läge."


En majoritet av barn som blivit utsatta för sexuella övergrepp klarar inte av att inse vad de utsatts för utan hjälp utifrån. Det är ju han (Ullenhag) som ska ha tillräckligt med medkänsla för att inse att det är fel.

Jag tror att både muslimer och judar skulle kunna kompromissa om det hela och gå med på att omskärelsen måste ske i vuxen ålder och inte av föräldrar som missbrukar sin maktposition över barn. Men så länge som såna som Ullenhag sitter vid makten på grund av demokratins brister så kommer dom aldrig att behöva reflektera över det ens. Muslimer och judar som inte klarar det passar inte in i ett civiliserat samhälle.

Anonym sa...

Nu finns redovisningen av 2011 års SOM-undersökning att begrunda:

I framtidens skugga

Ur (SD)-perspektiv kanske inte så mycket nytt, utan det är de välkända mönstren som går igen: partiet klarar dåligt att slå mynt av det missnöje med invandringspolitiken som finns, väljarna är demografiskt grupperade som tidigare med övervikt av män, boende på landbygden eller mindre städer med kortare utbildning. Som vanligt är ett kapitel om näst-bästa-parti med i rapporten och där gör (SD) dåligt ifrån sig.

På det hela väldigt lite som talar för att (SD):s möjligheter ligger i radikalisering och tuffare framtoning. Tvärtom är partiet redan som det är isolerat och har kanske nått sin fulla potential redan med ett stöd i opinionen som ligger i närheten av valresultatet.

Robsten sa...

" partiet klarar dåligt att slå mynt av det missnöje med invandringspolitiken som finns,"

Håller inte med, givet den mediala situation som råder. Hade du gjort det bättre själv? Typisk en sådan här grej som man har facit när man sitter vid sidan om. Därmed inte sagt att vissa taktiska misstag gjorts.

Robsten sa...

"Som vanligt är ett kapitel om näst-bästa-parti med i rapporten och där gör (SD) dåligt ifrån sig."

Och varför då? Jo därför att SD är ett parti som man väljer eller inte väljer alls, få är "lite SD". De som har SD som andra alternativ skriver det inte, eller kanske inte ens vet om det. Så här kommer det vara ända till SD blir ett etablerat parti på riktigt. Det kan jag säga redan nu.

Robsten sa...

" Tvärtom är partiet redan som det är isolerat och har kanske nått sin fulla potential redan med ett stöd i opinionen som ligger i närheten av valresultatet."

Fel! SD har en oerhörd potential. Men det är lite meningslöst att diskutera detta. Vi får vänta och se helt enkelt.

Anonym sa...

@Nisse:
"Tvärtom är partiet redan som det är isolerat och har kanske nått sin fulla potential redan med ett stöd i opinionen som ligger i närheten av valresultatet."

Fulla potentialen får vi se i nästa val när partiet har en helt annan plattform när väljarna nu vet att en röst på SD inte är bortkastad utanför riksdagen. I opinionsmätningarna så vet vi inte om SD fortfarande ligger på ungefär dubbla resultatet så som det varit tidigare. Jag tror knappast att alla väljare känner att de riskfritt kan uppge SD som alternativ att rösta på vid opinionsundersökningar via telefon.

Dom andra partierna har under den här valperioden valt att bli ännu extremare med den naturliga följden att SD blir ännu mer isolerat från dom. Alliansen har ju valt det socialistiska synsättet att mänskliga rättigheter inte handlar om vad du har rätt till utan vad du har rätt att kräva materiellt av andra människor. Jag tänker på gratis vård till illegala invandrare. Eller ockupanter kanske är ett mer riktigt ord?

Robsten sa...

Nu var bortfallet i svarsfrekvensen betydande också. Det fanns en överrepresentation av lite yngre män i bortfallet. Undras tro vad det kan betyda för svaren?