tisdag, september 25, 2012

Media spelar en allt större roll i asylförfarandet


I SVT:s nyhetsmorgon (25 september) fick Migrationsverkets Mikael Ribbenvik försvara sig mot SVT:s reporter som pressade honom angående Migrationsverkets ändrade beslut efter medial uppmärksamhet. Reportern frågade sig vilken kvalité Migrationsverkets beslut håller när de backar gång efter gång efter att media uppmärksammat fall där Uppehållstillstånd nekats. Ribbenvik försvarade sig efter att reportern tagit upp det uppmärksammade fallet med Ali på ett något märkligt sätt. Ribbenvik påpekade att det söker sig 6000 ensamkommande barn till Europa per år, av dessa söker sig 3500 just till Sverige, trots att vårt land ofta ligger längst bort efter att den europeiska gränsen passerats. Av de som söker asyl får 82 procent uppehållstillstånd, vilket enligt Ribbenvik visar att Migrationsverket tar en massa positiva beslut helt utan medias hjälp. 

Man kunde anan en viss frustration i Ribbenviks röst. Om frustrationen beror på att media uppmärksammar de förhållandevis få fall Migrationsdomstolarna ger negativt beslut, eller om det beror på det uppenbara att Sverige blivit ett förstamål för asylindustrin är omöjligt att säkert fastslå. Det visar ändå att så länge Migrationsverket avslår en enda ansökan så kan den bli föremål för mediedrev. Medias uppmärksammade fall beror alltså inte på vår immigrations och flyktingpolitik, så länge vi inte har total fri invandring, en politik inget parti står för i Sveriges riksdag. 

Medias taktik är att hela tiden ta upp enskilda fall, men aldrig lyfta frågan om vilken immigrationspolitik vi egentligen skall driva i detta land. Denna blogg diskuterar i princip aldrig enskilda fall då vi inte har tillräcklig kunskap om dessa och för att allmänintresset handlar om politiken i stort, inte enskilda fall. Att media någon gång tar upp ett frapperande enskilt fall behöver inte vara fel, men det är uppenbart att det upphöjts till en allmän taktik. Samtidigt lyfts de viktiga frågorna om immigrationspolitiken kontra vår välfärd aldrig upp till diskussion. När lyfte media upp enskilda inhemska öden på samma sätt som när det gäller avvisningar? Visst tar media upp olyckliga svenska öden som råkat illa ut i vården eller sjukförsäkringen, men det är alltid på en betydligt lägre nivå som av outgrundlig anledning aldrig genererar några "folkstormar". 

En annan taktik är att skapa just "folkstormar". Visar man en söt tvååring som hjärtlöst skall kastas ur landet så kan en utvecklingsstörd människa räkna ut att det skapas en opinion. Därefter kan media rapportera om den starka folkopinion som de själv har skapat med mycket enkla medel. Varför behövs det en folkopinion om fakta talar för sig själv? Detta sagt utan att ta ställning i det aktuella fallet med den tvåårige Haddile, där en del misstag från myndigheterna faktiskt kan ha skett. Betecknade nog hittar man i dag (25 september kl 21:17) inte ett enda ord om flickan varken på DN eller SvD:s förstasida i närupplagan. Beslutet är ju taget och media har gjort sitt "jobb".    

Vi kan i längden inte ha en media som styr migrationspolitiken och dessutom gör det genom att systematiskt tar upp enskilda fall, där publiken i alla fall inte får hela bilden klar för sig. Har de dessutom fräckheten att ställa Migrationsverket mot väggen för att de backar, vilket varit medias agenda från start, har det gått för långt. Media skall granska makthavarna, inte styra dem och folket dit de vill. Tar de upp enskilda fall i vår migrationspolitik är det också deras skyldighet att uppmuntra och spegla en saklig diskussion om hela denna politik. Medias ägare och journalister är inte folkvalda och har inget politiskt mandat. De har inte testat sin agenda i öppna och fria val där valmanskåren fått säga sitt. Som om inte detta vore nog har journalistkåren som yrkesgrupp fått lägst förtroende av samtliga yrkesgrupper i en nyligen presenterad undersökning. Detta borde stämma till eftertanke.     

Länk DN asyl

Länk SvD asyl

Länk Förtroende journalistkåren

24 kommentarer:

Larre67 sa...

Robsten, brilliant skrivet som vanligt.Det är en ära att få möjlighet att läsa dina inlägg.
Jag är in och kollar dagligen efter nya poster och blir glad/förbannad/trött beroende på vad du skrivit, med andra ord så engagerar dina texter som en käftsmäll.

Robsten sa...

Det värmer verkligen att få höra ;-)

Kastor sa...

Ränderna går aldrig ur.Vänstern har haft många tidigare namn men deras mål är fortfarande klart,krossa demokratin.Taktiken har växlat men strategin är densamma.
För närvarande har man full,nästan,kontroll över media och den kommer att så förbli tills en ny,och en mindre"politiskt korrekt"generation tagit vid.

Anonym sa...

Dick Erixon:
http://erixon.com/blogg/2012/09/svenska-agarskatter-mangdubbla-andra-landers/

Någonting för SD att göra för små företagarna??

//Kajsa

Robsten sa...

Ja inte omöjligt.

Mats sa...

Kajsa, Dick Erixon skriver:
"Det verkar som om man inte har någon förståelse för småföretag och nyföretag, men har öra för storbolagens. Det är illa."

Det handlar egentligen om att alliansen bedriver en perverterad form av en politik som sossarna hade en gång i tiden och som passar ännu sämre i dagens samhälle än tidigare. Stort och centraliserat och småföretagande sågs som något suspekt.

Även alliansens så kallade arbetslinje stinker socialism. Att stat/kommun/landsting skakar fram diverse subventionerade jobb och försöker på olika sätt tvinga företag att anställa folk varav en del aldrig borde få komma i närheten av en arbetsplats imponerar inte på mig.

Att företag (speciellt en belastning för småföretag) fortfarande betalar sjukersättning två första veckorna är helt otroligt.

Med tanke på den stora sociala utslagningen i samhället som sker just nu kan man undra om det inte hade varit bättre utan någon arbetsmarknadspolitik alls?

Mats sa...

Larre67, det var kraftfullt uttryckt :-)

Robsten sa...

@Kajsa
De som har hand om frågorna är Lars Isovaara på näringsliv och Thoralf Alfsson på skatte. Du kan nå dem på namnen@riksdagen.se

Robsten sa...

@Kajsa
Pratade med Isovaara precis.han väntar sig en E-post från dig där du klart o redidigt redogör för dina synpunkter.
lars.isovaara(at)riksdagen.se

Mats sa...

Skrämmande siffror från SD om kostnaden för invandringen.

Robsten sa...

Lägg därtill alla dolda poster, lägg därtill rätt skrämmande siffror vad EU kostar oss.

Anonym sa...

Jag tycker inte om att regeringen har hämliga vapen affärer med saudi arabien utan att informera folket. Dom är en diktatur så jag kommer nu stoppa alla affärer med saudi arabien genom att mejla och genom bloggar informera deras barn i saudi arabien (mecka) om islam. Jag gjorde det med iran och några dagar senare stängde dom internet jag vet inte om det var jag som var orsaken men detta skikar jag till alla muslimska diktaturer men mest saudi arabien. allt som står är saning. muslimerna har bön utrop i botkyrka. Sverige ska inte bli muslimskt och detta är rätt väg att gå för saudi arabien byggde moske i malmö och göteborg och jag tror inte dom gillar det jag kommer sprida på bloggar och genom mail till mekka om islam. Så hjälp mig att få dom att förstå att det liger i deras intresse att lämna Europa.

Good day
This is information from Sweden
Vi are going to send info about Islam to children in Saudi Arabia, Iran and every Muslim country the reason is to cure all children from Islam.
Internet belongs to us and we are in you HOME computer. Mission is, no Muslim in EU.
Prophet Mohammed was 50 years old he marred Aicha 6 years old and when prophet Mohammed was 53 years old he had rape Aisha that was 9 years old child so prophet Mohammed was a paedophile. Prophet Mohammed was a slave owner so he was a BAD man that shod have be stoned fore he's crimes.
Why do Allah think that girls are big darkness that the Quran wraiths in sura bina 60.
Sweden have the Quran as toilet paper.
Have a nice day.
Sweden

Mats sa...

Jag undrar över ett rasistiskt drag hos antirasisterna som jag tror härstammar från tidigt 1900-tal i USA. "Negrer" beskrivs som arbetsvilliga med enkla lågavlönade lågstatusjobb. Det var viktigt att upprätthålla en myt att de var nöjda med detta och att detta var huvudorsaken till att de hade såna jobb.

Invandrare i Sverige beskrivs ofta på exakt samma sätt och jag undrar om det är för att folk har lätt att ta till sig den bilden? En förljugen bild av invandrare som villigt tar skitjobben som svensken inte vill ta och är nöjda med det.

Staten vill ju subventionera fram fler såna jobb för att bemöta kommande invandring. Att det skapar enorma sociala spänningar struntar man helt i.

Mats sa...

Så här kan det se ut när öppet antisemitiska SvD tvingas kommentera händelser i Malmö för att de måste kommentera verkligheten ibland.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/religiosa-hatbrott-vanligast-i-malmo_7539288.svd

Citerar lite:
" Så kallad vit-makt-ideologi ingår i motivbilden i drygt en fjärdedel av de antisemitiska hatbrotten. Brå konstaterar att det är en hög andel i jämförelse med övriga motiv."

Är inte 3/4 delar bra mycket mer än 1/4 del? Fast vill man mörklägga den större delen av antisemitismen så är det förståss riktigt att presentera det på det sättet.

Mats sa...

Ovanstående jag skrev tangerar Robstens censur eftersom det är en ogrundad anklagelse av SvD att vara antisemiter. Men i den regimtrogna median så anklagas ibland fortfarande SD för att vara antisemiter trots sina mycket klara ställningstaganden. Det är också glasklart att SD inte kommer att hemfalla åt antisemitism även om de skulle ändra synsätt på frågorna i mellanöstern.

Anonym sa...

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/reepalu-backar-om-sd-infiltration_6943521.svd

Mats sa...

Bra och talande länk från Anonym.

Swedish Dissident sa...

Vit Makt hit och dit - sådant Expo-språk är inget att bry sig om. Europeiska länder är övervägande vita och ska så förbli. Det finns en viss logik i det hela, liksom att "Svart Makt" är logiskt i sub-sahariska Afrika och Karibien. De flesta judiska grupper är också vita och vill bevara sin etnokulturella hegemoni i Israel (till exempel inte har alltför många etiopiska judar, falashas). Man ska vara snäll mot minoriteter, visst, men det är helt beside the point.

Mats sa...

Swedish Dissident:
"Man ska vara snäll mot minoriteter, visst, men det är helt beside the point."

Normalt folkvett räcker väl oftast? Fast nu har det ju blivit så att rabblande om tolerans och mänskliga rättigheter har fått bli en ersättning för normalt folkvett.

Swedish Dissident sa...

Mats: Du sammanfattar det väl. Etablissemanget har gjort det svårare än det är, och det är delvis för att kunna legitimera massinvandringen.

Mats sa...

Fy faan vad äckligt rent ut sagt! Rädda barnen har bestämt sig för att inte ta ställning mot övergrepp på barn av vidskepliga skäl. Enligt dom så är det alltså helt ok att utsätta barn för smärta och ett ickereversibelt "kirurgiskt" övergrepp. J-vligt löjligt att ha en lag mot barnaga med bakgrund av det. Ingen antirasist har tagit ställning mot dessa övergrepp på barn.

En del brukar ställa frågan angående holocaust "Men hur kunde det hända utan några protester???!!!". Tjaa, folk reagerade väl som nu och sket i det, svårare än så behöver det inte vara. PK är inget unikt för vår tid.

Robsten sa...

Nä alla tider har kanske haft någon slags PK.

Mats sa...

Jag berörs extra illa av manlig omskärelse eftersom jag upplevt det på nära håll och inte gjort nånting för att ingripa. En muslimsk familj som berättade hur ångestladdat det varit innan omskärelsen för barnen som gråtit både innan och av smärtan. Jag kunde inte ha stoppat det, man kan ju inte anmäla eftersom det handlar om en barnmisshandel som antirasisterna har bestämt att ska vara laglig. Men jag ångrar att jag inte uttryckte lite mer vad jag tyckte åtminstone.

"Nä alla tider har kanske haft någon slags PK. "

Ja, fast den är mer utvecklad idag.

Mats sa...

http://wwwb.aftonbladet.se/vss/telegram/0,1082,68168650_852__o,00.html