torsdag, september 12, 2013

Politiska vallgravar i dagens Sverige

Vad är problemet med att partier och debattörer markerar avstånd från politiska rörelser de inte sympatiserar med? Är det inte sunt och bra? Självklart är det både bra och nödvändigt med att partier markerar vad de står i förhållande till andra. Det finns dock i dag ett osunt, överdrivet och falskt sätt från både partier och debattörer att markera avstånd från SD. Detta sätt att markera är ofta opåkallat, överdrivet, felaktigt och tjänar inte syftet att visa vad man själv står, utan att visa att man fortfarande är ”rumsren”. Ibland sker markeringarna av ren rädsla av det politiska etablissemangets koppel av vakthundar. 

I dagens Expressen läser jag inte mindre än två artiklar som flitigt annonseras på mikrobloggen twitter. Den första är av den före detta Axessredaktören Johan Lundberg där han kritiserar den industri och det geschäft dagens multikulturistiska politik genererat. Han kritiserar framförallt hur selektivt rasistbegreppet används och hur den politiska korrektheten vinklat hela rasistbegreppet i dagens Sverige. Att Lundberg inte är förtjust i gullandet av en viss främmande religion framgår klart och tydligt i artikeln. Under Lundbergs tid på Axess deklarerade samtidigt magasinet högtidligt att man bekände sig till multikulturen och i princip fri invandring, i sann nyliberal anda. Det var tydligt att Axess gjorde sin deklaration för att slippa ifrån kritik från mer politiskt korrekta kretsar. Huruvida Lundberg stod bakom deklarationen eller inte vet vi inte så mycket om. Men mönstret börjar bli tydligt med den slalomåkning av markeringar, de som befinner sig i den politiska diskursens utkanter ägnar sig åt.

Sakine Madon ärar oss också med en artikel där hon kommer med det fullständigt chockerande konstaterandet att även invandrare kan vara rasister. På det måste vi fråga oss om en enda människa med ett minimum av tankeförmåga, trott att rasism endast förekommit hos det svenska folket på vår planet? Påståendet är så horribelt självklart att det snaraste är ett symtom på det infantila debattklimat som präglat Sverige de senaste årtionden. Sakine har aldrig tillhört någon systemkritisk falang, hon är likt Axess för fri invandring. Det hon gjort är att kritisera överdrivet gullande med etniska och religiösa minoriteter, vilket ändå inte kommer ifråga med hennes nyliberala vision innebärande fri invandring, frånvaro av välfärdsstat och allas krig mot alla.

Saken är den att även en boren liberal som Sakine har känt sig nödgad att på ett skrattretande sätt markera mot alla som på minsta sätt kan tänkas hysa sympatier för SD. Mönstret går igen. Rädslan för rabiata vulgoliberaler och vänsterelement får debattörer som på minste sätt kritiserar den påbjudna politiska diskursen att göra märkliga, överdrivna markeringar. Till denna lista över debattörer kan läggas en del andra kända debattörer, som jag avstår att nämna med namn, för att inte spä på en osund politisk metadebatt. Det måste vara fullt naturligt och legitimt att markera mot politiska rörelser man inte sympatiserar med, ja det är t.o.m. nödvändigt. Så vad är då problemet?

Om jag på denna sida berömmer något skolpolitiskt förslag av Jan Björklund (FP) så behöver jag i nästa mening inte markera att jag inte sympatiserar med FP:s immigrationspolitik, för att i nästa post ösa klander över Björklund och FP samt kalla dem fuskliberaler, vingelpettrar och lögnare. Alla förstår min positionering i alla fall. Jag måste inte ta på mig tagelskjorta, rulla mig i avskräde och göra en offentlig avbön. Detta måste ses som ett naturligt debattklimat, vilket för oss till slutsatsen att vårt politiska klimat i dag varken är normalt eller sunt. Starka politiska krafter försöker gräva vallgravar runt SD av rädsla för ett ökande inflytande. Det står alla politiska krafter och partier fritt att göra, men det är skadligt för nationen.

Effekterna av en vallgravstaktik är många. Dels så används metoder som innebär att man gjuter rädsla i människor genom offentlig stigmatisering. Detta många gånger av människor som själva berömmer sig för sin utomordentliga humanitet. Dels så fattas många tokiga beslut, enbart för att vallgravarna skall bli tillräckligt djupa (se moderaternas utspel om vård av illegala tillsammans med MP). Dels så sker en onödig polarisering av hela debattklimatet. En del partier kanske tror att de kortsiktigt tjänar på denna polarisering, men vad som sker långsiktigt har de ingen koll på. Dessutom så tjänar SD väljarmässigt sannolikt på denna polarisering. Eftersom media spelar en viktig roll i detta grävande av vallgravar så eroderas förtroendet också för media. Det gäller också människor som nödvändigtvis inte sympatiserar med SD, men som inte kan undgå de värsta orimligheterna i medierapporteringen. När höga politiker, samhällsdebattörer och medieprofiler beter sig som i en sandlåda med hink och spade, så eroderas självklart med tiden förtroendet för samhällsinstitutionerna av dem som är lite mer balanserade, oavsett politisk åskådning.  
   

Som grädde på moset kan Sveriges anseende utomlands solkas när uppgifter om den låga debattnivån så småningom sipprar ut, vilket den gör förr eller senare. Det börjar snart bli dags att fylla igen vallgravarna. Även en liberal eller en socialdemokrat måste kunna dela synsätt med en Sverigedemokrat i en enskild fråga. Enskilda debattörer måste kunna dela samma synsätt som systemkritiker i någon fråga utan att de skall behöva ägna arbetsveckor åt att markera avstånd, dessutom på det mest uppenbart teatraliska sätt. Varför inte ägna samma energi till att klämma åt dem som eldar på de hatfulla dreven i stället? Är det inte dags att sätta ned foten?


15 kommentarer:

Kastor sa...

Du är en utopist i din rättframhet själv är jag är mer pessimistisk jag tror inte att folk i gemen tar lärdom det är mycket mer knutet till egoism.
Å andra sidan vad bjuds för alternativ? Världen har krympt och vi söker ett förhållningssätt till realiteten.

Robsten sa...

Huvudet på spiken Kastor, egoismen är nyckeln här.

Swedish Dissident sa...

Det är i regel ovärdigt att "ta avstånd" från andra individer och grupperingar. Jag säger inte att det inte finns tillfällen då det är påkallat, eller att jag aldrig har gjort det själv, men rent principiellt bör man ingalunda hänge sig åt den typen av evertebrata övningar.

Robsten sa...

""Politikerna har helt tappat kontrollen över utvecklingen i Göteborgs alla ghetton. Ni hyr in alla möjliga charlataner som Megafoner, Trumpeter eller Piccolaflöjter. De skrattar bakom er rygg hela vägen till banken. Ja, Göteborg har ghetton. Ni har skapat dem. Från Stockholm och Malmö till lilla Lysekil och Bollnäs finns ghetton skapade av politiker. Ni borde veta hut.""


http://debatt.svt.se/2013/09/12/dags-att-forklara-krig-mot-goteborgs-gangstergang/

Mats sa...

@Robsten, jag vet att Olle Fjordgren stått för kontroversiella åsikter tidigare. Han inspirerade mig till en annan inställning till vapen i Sverige, ok - han är påverkad av amerikansk kultur - men jag anser att han har rätt i mycket av de åsikterna också. Han är mycket insatt i både svensk och amerikansk gettokultur.

Mats sa...

Angående att ta avstånd från saker så fattar inte jag poängen i det så som det används. Tyvärr så tar "extremhögern" i Europa avstånd från varandra på grund av den dåliga och missledande informationen i media. Som efter norska valet när tidningar i Europa skriver att Breiviks pari vann en stor seger när fremskrittspartiet gjorde ett kanonval.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/utlandsk-press-om-fremskritts-partiet-breiviks-parti/

Utrikesdepartementet bör se till att man informerar journalister, tidningar och nyhetskanaler i respektive länder om vad som är det faktiska förhållandet, säger Fremskrittspartiets vice partiledare Ketil Solvik-Olsen.

Med ”faktiska förhållandet” avser han det faktum att Anders Behring Breivik lämnade partiet då han tyckte att det inte var radikalt nog i invandrings- och asylfrågor.


Och ...


Norska statsvetaren Anders Ravik Jupskås vid Oslo universitet är i färd med att doktorera i ämnet Fremskrittspartiet. Han säger till NRK att sättet som partiet beskrivs på i utländska medier vittnar om en bristande insikt om vad som skiljer högerpopulism från högerextremism.

– Dessutom hör Fremskrittspartiet hemma i den verkligt moderata delen av de högerpopulistiska strömningarna i Europa, säger Anders Ravik Jupskås.


Det var ju även medias "information" som gjorde att nationalsocialistiska SvP fick plats i Grästorps kommun. Visserligen kombinerat med SvP's valarbete.

Conlon sa...

Hur var det nu han sa Horace Engdal: "Tyskland är som Sverige, fast för vuxna"....

http://polytempik.blogspot.se/

Mats sa...

Mycket välskött av Åkesson, debatten med Åsa Romson.

Mats sa...

@Conlon, tänkte kommentera lite på din blogg men det blev problem. Men det kan ju kanske vara kul för dig att veta att jag läser där i alla fall. Provokativ på ett bra sätt.

Sort kaos i Syrien efter Sveriges beslut om fri invandring(?) därifrån.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/flyktingar-koar-till-svenska-ambassader/

flera medier sades det att Sverige hade öppnat en legal väg för syriska flyktingar. Men fortfarande är det så att den flykting som söker asyl måste ta sig hit illegalt med hjälp av flyktingsmugglare för att lämna in sin ansökan här i Sverige.

Förändringen innebär att alla först därefter får permanenta uppehållstillstånd, vilket gör att barn och makar sedan kan komma hit legalt.


Människovärdet ökar alltså så fort de kommit innanför svenska gränsen och det är ju ett mänskligt drag att de som uppfattas som närmare bryr man sig lite mer om. De som dör av umbäranden i närområdet eftersom SD inte styr Sverige dör ju liksom på håll och blir bara statistiksiffror utan ansikte.

Genevekonventionen är ju skriven med tanke på alla flyktingar varav den största delen alltid blir kvar i närområdet. När den skrevs fanns inte tanken att flyktingpolitik skulle kunna missbrukas av lycksökare (eller vad dom ska kallas). Svensk flyktingpolitik skiter i genevekonventionens intentioner och lägger krutet på de som illegalt kan ta sig till Sverige.

Mats sa...

En stor seger för demokratin imorron om SD gör ett bra val trots valfusk och censur.

Anonym sa...

Varför kom inte Jimmie till kungens fest? Är ni emot monarkin?

//Kajsa

Mats sa...

SD är inte emot monarkin Kajsa, men Robsten får väl svara på det.

Är det någon som vet orsaken till larvet med att ställa upp med partier i kyrkovalet med lite annat namn och sen påstå att man inte är med där? Handlar det om rövslickande av islam för att vinna röster där till riksdagsvalet? Kristendomens och kyrkans existens kanske är för provocerande för islam?

Mats sa...

De va f-n. SvT återger vad som hände under SvP's demonstration utan några grövre lögner och vinklingar.
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/abc/stokigt-vid-nazistdemonstration-1

Jag tror det beror på att SvT inte ser SvP som ett tillräckligt stort hot mot etablissemanget. SvP har ju ett starkt avståndstagande mot SD också och då godkänns väl allt. Motdemonstranterna präglades som (nästan) alltid av loser-stämpel på grund av sitt beteende, långt ifrån demonstrationen i Almedalen med Mona Sahlin.

Angående SvP's avståndstagande mot SD så kanske Reinfeldt är ganska tolerant mot SD ändå...i jämförelse alltså.

Mats sa...

Vill varna för en stor intensifiering bland it-attacker just nu.
Sourcefire. Det pågår ett stort informationsutbyte mellan de som gör såna här attacker vilket innebär att de som inte är så duktiga och inte har så stora tillgångar nu börjar få kunskap och möjligheter från de som har utvecklats långt och har stora resurser (jag pekar ut Kina här).

Privatpersoner som råkar ut för sidoslängar av det här kan uppleva det som att de utsatts för stora attacker men är antagligen inte den riktiga måltavlan. Människor med en vag respekt för demokrati, typ SSU och andra, kan kontakta folk som erbjuder sig att begå itbrott som normalt handlar om överbelastningsattacker. Dessa personer kommer inom väldigt kort framtid att få större möjligheter att ställa till större skada än normalt.

Robsten sa...

Tack för info Mats, bra om du försöker hålla ögone öppna.