tisdag, september 03, 2013

Ännu ett kontraproduktivt beslut, nu angående Syriska flyktingarStolt meddelar Migrationsverket att man nu beslutar ge alla flyktingar från Syrien permanent uppehållstillstånd i stället för det tillfälliga uppehållstillstånd som de vanligtvis utfärdad för syrienflyktingar fram till i dag. Motiveringen är att läget i Syrien blivit betydligt värre sista tiden. Frågan är om situationen verkligen blivit värre eller om Migrationsverket låtit sig påverkas av all den medieexponering Syrien fått i samband med den misstänka kemgasattacken. Dessutom säger Malek Laesker, vice ordförande för Syriska arabiska kulturföreningen till DN, att det enbart är vissa områden som är hårt drabbade av inbördeskriget. SvD verkar ha publicerat exakt samma artikel. Beslutet att ge alla syrier permanent uppehållstillstånd måste ses som i det närmast vansinnigt i ljuset av dessa uppgifter.

DN/SvD deklarerar stolt att Sverige är först i Europa med att ge permanent uppehållstillstånd till syriska flyktingar. Detta innebär att övriga nationer i EU har gjort en annan bedömning än det svenska Migrationsverket, som med största säkerhet har tagit sitt beslut efter politiska signaler från regeringen. Migrationsverket är en myndighet som lyder under regeringen och beslut av denna dignitet tar de självklart inte på egen hand, det vore ytterst naivt att tro något sådant.

Sverige sänder självklart ut signaler till Syrien med detta beslut. Signalen är att det just är Sverige som borde vara målet för flyktingar. Detta genom att först av alla europeiska länder gå ut med ett beslut av denna typ. Hur regeringen har tänkt torde vara höljt i dunkel. Vill man skapa kaos innan man ändå förlorar nästa års val? Vad uppnår man i så fall med det? Vill man skapa en omöjlig situation för den kommande socialdemokratiska regeringen medan man i lugn och ro kan ändra sin politik i opposition?

Att situationen för de kommuner som tar emot flyktingar redan är alarmerande står utom allt tvivel. S, M och C har protesterat mot flyktingmottagningen hos regeringen i dessa kommuner: Alvesta, Borlänge, Falköping, Flen, Katrineholm, Köping, Lindesberg, Ludvika, Nässjö och Trollhättan. Detta eftersom de inte förmår ta emot fler immigranter i dessa kommuner. Väl att märka, dessa kommuner tar emot en bråkdel av de som förorterna till våra storstäder tar emot. Vi måste ställa oss frågan, vad exakt är det regeringen inte förstår? Har ansvariga politiker en blind fläck där de fullständigt saknar verklighetsförankring? Vi börjar närma oss en punkt där riksdagen och regeringen för en politik som mer hör hemma i en verklighetsfrämmande skräckroman av Franz Kafka. Låt mig påminna om en sak. Ni i regering och riksdag har ansvar mot de väljare som valt er och tillika ett förvaltningsansvar för landet ni är valda i. VAKNA FÖR HELVETE!

Självklart skall vi hjälpa människor som lever under mycket svåra och riskfyllda omständigheter. Vi skall hjälpa dem på plats eller i närområdet, med allt vad som behövs. Meningen är nämligen att de efter kriget skall återvända och bygga upp sitt land igen. Syrien kan med rätt politik självklart blomstra och bli ett drägligt land att leva i igen. En nation som på sikt inte behöver vara sämre än Sverige när det gäller livskvalitet. Men då gäller det att de med störst resurser inte drar till en annan kontinent permanent. I själva verket signalerar Migrationsverkets beslut att man gett upp allt hopp om Syrien. En omänsklig inställning.


31 kommentarer:

Edward Ulfertz sa...

I själva verket signalerar Migrationsverkets beslut att man kan ge upp allt hopp om Sverige. En omänsklig inställning.

Mats sa...

Icke-proffisionellt och lekstuga i vanlig ordning. Finns ingen anledning att frångå deras vanliga rutiner om utredningen görs i säkerhet på svensk mark.

Micke sa...

jahapp! Då kan Romson eller vem det nu var åka till Damaskus och utropa: "vart jag än vänder mig ser jag svenskar överallt."
Detta är ett rent hån mot alla de invånarna i detta land som redan lider p.g.a. alla nerskärningar, bostadsbrister och sjukvårdsköer. Det har redan en totalt havererad invandring och asylcirkus ställt till med och det blir bara värre!
Mvh Micke

Anonym sa...

SD bara skrattar till nästa Sifo.

Anonym sa...

Med all säkerhet har Reinfeldt nu
tappat alla möjligheter att vinna
valet 2014. Tyvärr tror allt för
många sossar att Stefan Löfven har
lösningen på Sveriges alla problem,
men tro mig, med S vid makten så
kommer ingenting att förändras, mer
än att skatterna höjs och bidrags-
samhället är tillbaka på samma nivå
som på Olof Palmes tid. Den nota som Reinfeldt lämnar efter sig, ska
betalas av de svenska skattebeta-
larna, och sen är det kört för oss.
Återstår att se om tillräckligt
många väljare inser att SD är det
enda vettiga alternativet?

Mats sa...

I Sverige har vi ju demokrati vilket bland annat kräver att den som uppnår vissa positioner har en skyldighet mot det offentliga samtalet. Denna viktiga princip kommer till uttryck när till exempel aftonbladet kan återge en artikel av Jimmie Åkesson samtidigt som AB har en mycket negativ inställning till både SD och Åkesson personligen.

Tidigare har dessa tankesätt för att främja demokratin varit mycket tydligare utan att många ens tänkt på det. Idag så förändras detta tankesätt eftersom internet finns och ger en plattform åt folk och åsikter som annars har svårt att komma till tals.

När SD's företrädare hänvisar till detta tankesätt när till exempel medlemmar utesluts ur facket eller när artiklar stoppas i dagspressen så tas inte detta längre som något självklart att klaga på. Antirasisterna försvarar istället censuren eftersom vi frångått ett tänkande som ansågs mer viktigt en gång i tiden. Någonstans borde denna princip förklaras tydligt igen för ett folk som tycks ha glömt bort den.

Robsten sa...

Men har inte folk försökt förklara detta då? Utan framgång. Det är ju media som styr och de värnar mest om den egna yrkeskåren, yttrandefrihet för journalister och tidningar, samtidigt som man vet att journslister som inte håller sig inom ramarna får sparken.

Mats sa...

@Robsten:
"Men har inte folk försökt förklara detta då? Utan framgång."

På fel sätt i så fall. Det är en viktig del av demokratin, kanske den viktigaste. Det är nära den klassiska frågan "vad händer om majoriteten röstar bort demokratin?".

Antirasisterna har valt den bekväma vägen att blunda för övergrepp mot demokratiskt tänkande. Kanske beroende på en känsla av underlägsenhet när det gäller argumenteringen?

Mats sa...

Med antirasisternas sätt att resonera så skulle det vara helt ok att köpa upp all media och därmed totalt styra det offentliga samtalet och vad som ska anses vara viktiga händelser.

Mats sa...

Jaha, då har han fortsatt till Ryssland efter sin bensträckare i Sverige.

Mats sa...

Obama tyckte det var en respektfull ton mellan partierna i Sverige. Och det kan ju stämma om man jämför med "lokala kommunal" politiker i USA, som jag antar att han gjorde. Men på högsta nivå så anser jag att det är en mer respektfull ton mellan partierna i USA än i Sverige. Svårt att jämföra kanske?

Robsten sa...

Anmälan mot Avpixlat kan röja redaktionen

En organisation som heter ”Juridikfronten” anser att alla som tillhandahåller en elektronisk anslagstavla måste lämna information om sin identitet, vilket skulle gälla t.ex. Avpixlat, och dessutom alla andra anonyma bloggar med kommentarsfält.

Normalt är, vilket även journalister borde lära sig, att man lämnar en länk till nämna lagtext. Nu kan vi säkert leta upp texten själva. En frapperande effekt torde vara att varenda bloggare med kommentarsfält skulle "lämna informtion om sin identitet". I princip är varenda blogg med kommentarsfält att anse som en "elektronisk anslagstavla" och Avpixlat är egentligen inget annat än en blogg, där en massa skribenter dessutom är kända till namn.

Jag kan tänka mig vilken debatt om yttrandefrihet och "friheten på nätet" som skulle uppstå om anonyma bloggar förbjöds. Det verkar som att journalister är särskilt måna om att begränsa yttrandefriheten och friheten på nätet. Mer och mer verkar det som att yttrandefrihet är något som främst är till för journalister.

http://www.journalisten.se/nyheter/anmalan-mot-avpixlat-kan-roja-redaktionen#comment-11655

Mats sa...

Detta ska ses i kombination med att paypal stängde ner avpixlat.info's konto också (konto för donationer). Därefter har svenska paypal vägrat diskutera orsaken. Vi har ju en lag om hets mot folkgrupp men den är inte skriven på det sättet att den förbjuder kritik av invandringspolitiken.

Brott mot lagen om hets mot folkgrupp genererar ingen anmälningsbenägenhet, det är artiklarna som kritiserar "journalister" och andra massinvandringsförespråkare som ger de negativa tjuvnypen där man försöker komma åt sidan med andra knep än argumentation.

Mats sa...

En av skribenterna på avpixlat.info har efter väldigt påtagliga hot om fysisk skada, även mot anhöriga, tvingats gå under jorden. Det handlar alltså om en person som har som princip att aldrig vika en millimeter för hot men som måste göra avkall på det eftersom våldet drabbar anhöriga.

Jag förstår att antirasisterna ser det som något positivt som underlättar när sverigevänliga personer misshandlas och utsätts för andra trackasserier. Och angående SD's så kallade mörka historia, den har aldrig varit så mörk som ert nutida beteende enligt expo.

Robsten sa...

Gick förbi vår favoritantirast Helene Lööw idag, Kungsan.

Mats sa...

Men! Avundsjuk. Oavsett hennes åsikter så har hon alltid stått för en mycket seriös kritik av invandringskritiska grupper.

Mats sa...

Mycket talar för någon attack på halvfart mot Syrien. Inte ens det Ryska motståndet verkar avskräcka.

Mats sa...

Dom liberala krafterna i Sverige ligger kvar med anmälan mot avpixlat.info för att göra redaktionen officiell. Egentligen bryr dom sig inte om det naturligtvis men hela deras argumentering blir ju vingklippt när de inte fysiskt kan ge sig på meningsmotståndare och misshandla dom. Anonymiteten på internet är ett problem för dom som inte fanns under SD's mörka historia då det var mycket enklare att handgripligen misshandla invandringskritiker som dristade sig till att propagera för fel åsikter. Men jag tycker att liberalerna går över ån efter vatten, varför inte försöka avskaffa demokratin en gång för alla istället för alla dessa mindre angrepp som inte har stoppat SD från att nå riksdagen.

Mats sa...

Hijabuppropet glömmer denna kvinna.

Hon riskerar spöstraff på en mycket patriarkal grund som feminister i Sverige stöder.

Mats sa...

"Ullenhag: Har du inget hjärta?"

Ullenhags uppfattning om hur man bäst hjälper flyktingar får mig att tänka på andra kroppsdelar än hjärtat. Om man så förbehållslöst som honom struntar i effekterna av sina prioriteringar så är man ett stort arsle.

Nu pratade han igen om att skjuta barnen och sno deras skolväskor. Finns det någon grund bakom hans berättelse eller är den bara tagen ur luften?

Anonym sa...

Putin om minoriteters rättigheter

http://www.nyapolitiken.biz/int_politik/putins-rattigheter.pdf

Mats sa...

Alliansen skickar Ullenhag att ta en sån här debatt, borde det inte vara Billström?

Robsten sa...

Formellt borde det nog varit Billström, men det skall väl käbblas mellan Ullenhag och Åkesson efter som de kört in Ullenhag på Åkesson, min gissning.

Mats sa...

Billström har svårare att ljuga och har gjort uttalanden som tyder på att han innerst inne kan ha en viss förståelse för kritiken av invandringspolitiken.

Ullenhag är taktisk på det sättet att han drar upp invandringen från forna Jugoslavien i vetskap om att Jimmie inte kan veva tillbaka tiden och på några få minuter redogöra för vilken katastrof det var. Man skulle kunna försvara den vita kolonialiseringen av nordamerika på samma sätt. "man pratade om utrotning av indianerna men titta idag. Indianerna lever nu i ett av världens mest utvecklade länder...". Flyktingströmmarna från forna Jugoslavien spädde på krisen som avvecklade välfärden och det fanns verkligen inget överflöd av jobb åt dom. Men Jimmie har ingen tid att redovisa hur dålig den invandringen var för landet så därför passerar det. På den tiden fungerade dessutom censuren i media bättre eftersom det inte fanns något internet.

Sakfrågan, om det är moraliskt riktigt att belasta landet och skattebetalarna med fri invandring från Syrien, berördes aldrig.

Ullenhag kör dessutom på med enskilda exempel för att motivera beslutet. Det gör man däremot inte när det gäller beslut om arbetslinjen. Man ändrar inte på arbetslinjen bara för att cancersjuka och människor med HIV tvingas att jobba eller leva på ytterst osäkra socialbidrag.

Idag tar man beslut angående sjukskrivningar av psykiskt sjuka för att komma åt de som har blivit utbrända "för lätt". Detta har även drabbat hårt de som har grova psykiska diagnoser som visserligen kanske har kapacitet att utföra vissa jobb men som i verkligheten inte ens klarar av att söka jobb. På sajten forskning.se så har man gjort en lite förskönande omskrivning av våldet bland psykiskt sjuka som ökat efter nedskärningar.
http://www.forskning.se/nyheterfakta/teman/bakomvansinnet/tiofragorochsvar/begarpsyksjukaflervaldsbrottnarmentalsjukhusenstangs.5.303f5325112d7337692800013687.html

Robsten sa...

"Billström har svårare att ljuga och har gjort uttalanden som tyder på att han innerst inne kan ha en viss förståelse för kritiken av invandringspolitiken.
"

Tror jag mycket väl kan stämma.

Mats sa...

Läste om Syrien i arabisk press. Det ser faktiskt väldigt illa ut i närområdena när det gäller flyktingsituationen. Samma sak gäller för övrigt Eritrea och Etiopiens närområde.

Mats sa...

@Robsten, har inte Ullenhag sagt att svenska rasister har hotat med att ta barns skolväskor? Minns inte helt hans enskilda exempel.

Robsten sa...

Någonting ditåt var det ;-)

Mats sa...

@Robsten, nu har ju tydligen milis i Syrien satt upp lappar att de tänker skjuta barnen och ta deras väskor om de går till skolan.

Angående annat som Ullenhag har sagt. Han som äger postkodlotteriet (minns inte vad han heter) har skänkt miljoner till fattigt folk världen över. Tyvärr har inte jag samma möjligheter att köpa ett gott hjärta, dessutom har jag inte samma rikedomar att därefter förgylla min vardag.

Och på tal om hjärta så har vi en väldigt snäll media i Sverige som gör så att Ullenhag slipper se de negativa konsekvenserna av hans åsikter. Även konsekvenserna för Syrier som inte kan betala flyktingsmugglare slipper vi mer eller mindre att se.

Utan pengar stannar hjärtat!

Micke sa...

Re Mats
Man kan inte styra ett företag med hjärtat, inte heller ett land.
Detta hjärta som det talas om finns tydligen inte vad det gäller utförsäkrade, gamla, sjuka och barn
hos regeringen . Kommande generationer kommer att få dras med deras hjärtesorger och felriktade hjälpsamhet för all framtid.
Mvh Micke

Mats sa...

Stämmer Micke. Politik handlar så mycket om ekonomi och att styra upp en gemensam kassa på bästa sätt för dom som äger den, medborgarna och inte politikerna. Idag handlar det mycket om att hitta sin väljargrupp och sen i princip ligga i krig med övriga grupper och så kan ju enskilda partier agera. Men har man en ministerpost så måste man ha fokus mer på hela landet och hela befolkningen. Åkesson hade en del poänger i talet Ingen lämnas utanför som jag tycker tyvärr fick för lite uppmärksamhet.