fredag, augusti 30, 2013

Krigshets från liberalt håll när det gäller Syrien

Vi läser under veckan artikel efter artikel i svensk press (och speciellt DN) där det framgår att västmakter skall attackera Syrien för en påstådd kemgasattack som dödade kanske upp emot 1000 civila. Speciellt DN med dess chefredaktör Peter Wolodarski verkar påfallande positiv till en attack. I en ledare jämför han situationen med andra konflikter, på ett okritiskt sätt. Klart är att något hänt som dödat ett stort antal civila i Syrien. Det kan mycket väl vara någon slags militär kemisk gas som släppts ut av någon. Det kan också mycket väl vara Assadregimen som utfört en gasattack. Saken är den att ingen än så länge vet vem som utfört attacken. Vi vet inte ens vad som använts och hur. Även om det skulle visa sig att Assad utfört en attack så är det ren tur att t.ex. DN då får rätt. De tar för givet att en part utfört en attack utan att vänta på FN:s svar från undersökningar de utfört.

Att John Kerry går ut offentligt och anser det bevisat att Assad beordrat en gas-attack genom att som han själv påstår, tittat på youtube filmer är så oseriöst att t.o.m. Wolodarski borde ha reagerat. En militär expert på Kungliga krigsvetenskapsakademin anser dessutom att det i alla fall inte rör sig om Sarin, genom att ha tittat på samma filmer som Kerry. Det refereras också till ett uppsnappat telefonsamtal från en syrisk befälhavare. Detta samtal, som det presenteras i media, är tveksamt bevismaterial, minst sagt. Det påstås att det enbart är den syriska regimen som har tillgång till Sarin, vilket tidigare motbevisats av FN. Ja, nu vet vi ju inte ens vad man använt i det aktuella fallet. Frågetecknen klarnar kanske så småningom.

Som kuriosa kan vi nämna att inte ens CIA verkar vara lika övertygade som våra svenska medier och amerikanska politiker, enligt Russia Today. Brittiska parlamentet har i natt med alla tveksamheter angående gas-attacken, sagt nej till en militär intervention. DN går då genast ut med en artikel där de i braskande ordalag förklarar att USA minsann kommer att genomföra attacken ändå. Man har svårt att dölja glädjen inför detta faktum (som mycket väl kan visa sig stämma).  

Jag påstår inte att Assad är oskyldig till attacken som dödade ett stort antal oskyldiga. Det kan komma fram indicier/bevis som pekar åt det hållet. Jag påstår att än så länge vet vi i princip ingenting. Även om det skulle komma fram indicier som pekar på Assadregimen, så är de ställningstagande DN, Kerry och Obama gjort nu oansvariga och oseriösa. De orkade- ville inte vänta på bevis. Så ivriga var de att genomföra en intervention. Varför är de så ivriga? Tror de att det blir demokrati och fred om rebellerna vinner kriget? Det tror inte jag.

Jag är inte pacifist, jag anser att omvärlden ibland måste gå in militärt för att stoppa uppenbar slakt av civila. Jag anser att FN verkligen borde ha gått in i Rwanda 1994. Det var uppenbart att hutumilisen slaktade obeväpnade civila tutsier. Jämför situationen med Syrien och dagens rebeller. Det fanns i Rwanda ingen tvekan om vem som var ”god” och vem som definitivt var ond. Jämför med Syrien i dag. Vad gjorde FN och västvärlden i stort när folkmordet i Rwanda pågick som värst? Jo de drog tillbaka alla sina trupper från landet. Denna skamfläck i västvärldens historia kan inte göras ogjord genom att man genomför ogenomtänkta aktioner i dag, som Wolodarski tycks tro.

Förövrigt…
Undrar vi hur det går med utredningen av attacken mot den slöjbärande kvinnan som attackerades i Farsta. Hon blev nämligen attackerad en andra gång enligt SR, av flera män i sin hemkommun. Enligt uppgift ville männen då att hon skulle ta tillbaka sin anmälan. En mycket märklig uppgift om kvinnan blev attackerad första gången av en okänd man p.g.a. hennes tro.

Nu har ju prominenta politiker som Åsa Romsson och Veronica Palm demonstrerat i sympati med den slöjbärande kvinnan, så vi hoppas att inte media tappar allt intresse i frågan. Vi måste ju se till att gärningsmannen,… ähum, gärningsmännen lagförs och döms för gärningarna. Eller hur?              

18 kommentarer:

Johan sa...

Igår kväll röstade det brittiska parlamentet NEJ till regeringens förslag, att Storbritannien skulle delta i en väpnad insats mot Syrien. :-)

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/syria/10275441/Syria-conflict-and-Commons-vote-as-it-happened.html

Mats sa...

Jag anser att det är viktigt att det finns ett klart definierat mål om man ska tillgripa en krigshandling. Målet ska vara tydligt moraliskt klarlagt. Att bara planlöst attackera Syrien uppfyller inga sådana krav.

Robsten sa...

Ja jag tycker likadant faktiskt.

Robsten sa...

http://nydahlsoccident.blogspot.se/2013/08/jimmie-akesson-satis-polito-ab-asp-lycke.html?m=1

Micke sa...

Re Robsten:
Tyvärr har jag inte införskaffat boken ännu (den lär väl inte gå att låna på biblioteket enligt tidigare mönster)men det var en tänkvärd text som borde finnas tillgänglig för alla.
vad det gåller Usa:s inblandning hoppas jag att de har fått lite tankeställare från Irak och Afghanistan. Den första delen av gulfkriget var motiverad och väl genomförd av `storming Norman`och avslutades efter fullgjort uppdrag d.v.s befrielsen av Kuwait och tillbakatryckandet av irakiska styrkor. Den 2:a delen var framhetsad av hökarna och var totalt onödig, speciellt då det skyldes på obefintliga kärnvapen.
mvh Micke


Robsten sa...

har inte läst boken heller. Missade den i Sölvesborg för att kön var för lång och har väl inte fått tag i den sedan.

Mats sa...

@Micke, det är väl mitt intryck av krigen också. Men jag tror att "hökarna" tog hjälp av den politiskt korrekta delen (svensk synvinkel) som anser/ansåg att irakierna levde i en brutal diktatur styrd av islam och Saddam Hussein och att de skulle välkomna USA's trupper ungefär som när de stormade Europa med start vid dagen D.

Att islam och islamska brödraskapet har sånt inflytande i mellanöstern beror på att de är de politiskt korrekta i den delen av världen och inställningen till al-quaida bland många muslimer kan jämföras med politiskt korrektas inställning till afa i Sverige. Dom skulle verkligen behöva ett SD (konceptet, inte ett parti med samma åsikter) i mellanöstern men det kräver att tillräckligt många börjar tänka utanför boxen. För dom skulle det inte räcka med att förlora jobben och bli uteslutna ur en fackförening, det skulle handla om direkt livsfara.

Mats sa...

Blev nyfiken på boken efter att ha läst recensionen. Recensenten återger ju delar ur boken som tyder på att Åkesson inte har lagt sig platt för antirasisternas historiebeskrivning av SD's mörka historia. Stort plus att han tar upp det så kallade uniformsförbudet och beskriver korrekt vad det handlade om.

Saker som kunde tilläggas är att innan SD startade så fanns inget alternativ. Det fanns inga mallar att gå efter. Det var och är mycket lätt att prata om en åtstramning av invandringen men blir mer komplicerat om man samtidigt ska behålla rättssamhället och inte skapa ett nytt monster.

Recensenten försöker limma ihop vad Åkesson beskriver med den bild som han förmodligen läst sig till när det gäller SD's mörka historia men det tycker jag att jag åtminstone kan överse med.

Jag antar att det kommer att komma en del kritik från antirasister (utöver Petzälls mamma). SD's mörka historia har enväldigt skrivits av expo och då liksom nu gjorde man sitt bästa för att inte låta SD själva få komma till tals. PÅ den tiden var det effektivare att "inte ta debatten" eftersom det strypte effektivt alla motbilder. Med den inställningen antirasister hade (och har) till censur av meningsmotståndare så är det helt otroligt att de försöker åberopa någon som helst trovärdighet. Innerst inne borde de inse att de förbrukat allt vad förtroende heter.

Mats sa...

Imamer har gett en fatwa som för en gångs skull inte innebär att döda någon utan att muslimska kvinnor ska resa till Syrien och ställa upp som prostituerade åt jihad-krigarna där.http://my.telegraph.co.uk/markulyseas/markulyseas/4860/sex-jihad-saudi-cleric-fatwa-muslim-girls-and-women-ordered-to-syria-to-sexually-sacrifice-their-bodies-to-rebels/

Det går säkert bra med de svenska kvinnorna från hijabuppropet också om de vill hörsamma detta upprop. Vi stödjer väl redan rebellerna i alla fall va?

Mats sa...

Jag tycker det ser ut att bli en attack mot Syrien. Kerry har satsat en hel del förtroendekapital när han säger "vi vet att dom använde kemiska vapen" (fritt översatt) och det får han tillbaka endast genom en attack om det skulle bevisas att han har fel.

Robsten sa...

Ja, ,den enda som kan ändra planerna är Obama, men han är nog inte karl för det.

Robsten sa...

De har målat in sig i ett hörn.

Robsten sa...

"Imamer har gett en fatwa som för en gångs skull inte innebär att döda någon utan att muslimska kvinnor ska resa till Syrien och ställa upp som prostituerade åt jihad-krigarna "

Stämmer detta är de galna...eller jävligt smarta.

Mats sa...

Kvinnor från bland annat Tunisien har redan åkt dit.

Micke sa...

Hej!
Tror ni Gudrun, Åsa och de andra rabiata feministerna kommer att fördöma detta mansgristilltag, eller är det "rätten över den egna kroppen" som gäller. Att prostituera sig för ett så ädelt syfte är kanske rätt i deras ögon?
Och det är ju inte vita överlägsna medelklassmän som uttnytjar dessa kvinnor till sin förlustelse utan förtryckta färgade frihetskämpar.
Mvh Micke

Anonym sa...

Ta gärna och läs Åkessons bok, Robsten och Mats.

För mig, som anser att (SD) kört vilse och är på väg att fumla bort den chans till inflytande som fanns, bekräftar den bilden av Åkesson som bättre än det parti han leder.

Det kan verka obegripligt hur en politisk talang som Åkesson kunde satsa på (SD), som för överskådlig tid kommer att vara belastat av sin historia (hur mycket Mats än försöker glätta upp den bilden), men jag tycker boken förklarar det bra.

Vad gäller Nydahls recension måste jag säga att den är aningen svår att få grepp om. Å ena sidan beskriver Nydahl (SD):s fundamentalproblem bra - bara för att man mestadels instämmer i (SD):s problembeskrivning behöver man inte tro på (SD):s lösningar - men å den andra hänger Nydahl upp sig på, vad han tycker, den reaktionära folkhemsvisionen samtidig som det uttrycks besvikelse över att (SD) inte rakt igenom är Erlander-sossar med storskalig nationalisering på agendan. Nydahl har uttryckt mer relevant (SD)-kritik än så här.

Mats sa...

@Nisse:
"För mig, som anser att (SD) kört vilse och är på väg att fumla bort den chans till inflytande som fanns, bekräftar den bilden av Åkesson som bättre än det parti han leder."

Jag tror att du har det intrycket eftersom Åkesson som partiledare har ett ansvar mot alla som röstar SD. Han måste visa en förmåga att kunna kompromissa för att han har ansvar för att göra bästa möjliga av de röster SD fått. Glöm inte bort att han är partiledare bara för att han är den mest lämpade för tillfället. Jag anser att SD har haft stor tur att ha en sådan partiledare.

"Det kan verka obegripligt hur en politisk talang som Åkesson kunde satsa på (SD), som för överskådlig tid kommer att vara belastat av sin historia (hur mycket Mats än försöker glätta upp den bilden),"

Såg inte det där...:-)

"men jag tycker boken förklarar det bra."

Åkesson har ju vissa åsikter, glöm inte det. Det finns liksom inget annat parti för att driva hans åsikter. Egentligen hade Anders Klarström samma problem med den skillnaden att det inte ens fanns något SD för honom att kanalisera ut sina åsikter. Klarström var en väldigt bra talare med en iq som låg väldigt högt över den genomsnittliga hos den tidens "extremhöger" (citattecken för att jag syftar på samtliga som var kritiska till invandringspolitiken). OBS! Jag menar inte att resten var dumskallar. Han var dessutom väldigt trevlig, jag tror att du hade fått ett bra intryck av honom också Nisse (utan att du delar hans åsikter förståss).

"Vad gäller Nydahls recension måste jag säga att den är aningen svår att få grepp om. Å ena sidan beskriver Nydahl (SD):s fundamentalproblem bra - bara för att man mestadels instämmer i (SD):s problembeskrivning behöver man inte tro på (SD):s lösningar"

Väldigt sant. Men som det ser ut nu så ligger fokus bara på om SD har rätt eller inte i sina problembeskrivningar. Dom andra partierna har valt att tugga om problemlösningar som redan testats i över 30 år utan framgång varvat med ett visst förnekande att det inte finns några problem och ett förnekande av all tillgänglig statistik. Vi får väl se om det blir något nytänkande innan valet 2014 men jag tvivlar.

"- men å den andra hänger Nydahl upp sig på, vad han tycker, den reaktionära folkhemsvisionen samtidig som det uttrycks besvikelse över att (SD) inte rakt igenom är Erlander-sossar med storskalig nationalisering på agendan. Nydahl har uttryckt mer relevant (SD)-kritik än så här."

Jag tror jag har läst SD-kritik från honom förut men minns inte exakt var. Tänker du att han kanske har en överambition att ge ärlig kritik och håller igen lite?

Robsten sa...

För USA tog det tydligen högs ett par dagar att analysera proverna från Syrien och kemgasattacken. SvD:

”Prover på blod och hår, som ”på egen hand” kommit till USA, har analyserats och visat spår av sarin, enligt Kerry.”

För FN skall det tydligen ta två eller tre veckor att analysera proverna.

”Ban Ki-Moon har talat med ledaren för vapeninspektionen, svenske Åke Sellström som i helgen lämnade Syrien med proverna, och bett honom skynda på analysen.

Proverna skickas till labb runtom i Europa först på måndagen, och analysen har hittills väntats ta två till tre veckor.”

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/usa-redo-attackera-syrien_8462358.svd?sidan=14