fredag, augusti 23, 2013

Avrivna slöjor och målade naglar

Under VM i Moskva målade Emma Tregaro sina naglar i olika färger, som en protest mot en lag Ryssland infört som enligt några uppgifter var direkt riktade mot homosexuella och enligt andra uppgifter handlade om propaganda för homosexualitet riktade mot barn. Vad som stämmer och hur lagen ser ut går inte att få klarhet i. Ingen direktöversättning av den ryska lagen har presenterats, vad jag vet, i svensk media. Detta innebär att Tregaros demonstration grundar sig på en lag som ingen riktigt vet hur den egentligen ser ut. Det svenska medieetablissemanget var oerhört snabba med att hylla Tregaro för sitt mod. Den som inte blev hyllad för sitt mod var guldmedaljören Abeba Aregawi som frankt deklarerade att hon inte kunde stödja Tregaros aktion p.g.a. sin religion. En del medier och journalister reagerade så hårt mot Aregawis uttalande att de tyckte att ”all glädje över guldet försvann”.

För det första så avslöjar vissa journalister, även sportjournalister, hur politiska de i verkligheten är och hur mycket de egentligen tar ställning. Betänk ”all glädje över ett svenskt guld försvann”. Detta gäller självklart långtifrån alla journalister.

För det andra så undrar vi vem som egentligen visade mod. Var det den som gick emot den korrekta uppfattningen eller den som blev hyllad av den svårt PK-drabbade journalistkåren? Det var ju knappast risk för att rysk polis skulle storma stadion för att en deltagare målat naglarna. Riktigt så dum är inte ens Putin, vilket alla vet om.

För det tredje så legitimerar man politiska ställningstaganden i dessa tävlingar, vilket var ett tydligt ställningstagande från svenska journalister. Det är trevligt om demonstrationerna går i linje med de egna uppfattningarna, men hur blir det den dag de inte gör det?

För det fjärde, hur skall man i framtiden agera när det hålls tävlingar i vissa asiatiska, afrikanska och sydamerikanska länder? Det finns en mängd nationer där Ryssland framstår som ett under av tolerans mot homosexuella. Blir det inte lite märkligt att demonstrationerna uteblir om man tävlar i dessa länder? För vi misstänker starkt (och i vissa extrema fall t.o.m. hoppas) att de kommer att utebli.

Med det sagt så skulle jag med största säkerhet rösta emot att de nämnda lagarna infördes i Sverige, hur de nu ser ut. Själva lagarna är inte den heta potatisen utan det är hur media hanterar det hela. Jag blir själv inte heller upprörd över att Tregaro målade naglarna. Låt oss vara ärliga, vem har brytt sig om hur idrottsstjärnorna målat sina naglar förut? Vem har ens lagt märke till det? Jag har t.o.m. en överslätande attityd mot att idrottsmän gör politiska ställningstaganden där de tangerar det tillåtna, bara de gör det av egen övertygelse. Jag vet ju hur svårt det är att hålla tyst när man tycker något. Men ansvarsfulla journalister och idrottsledare skall då självklart hålla en striktare linje. Dessutom har svenska idrottsmän - kvinnor inte utmärkt sig för någon djupare politisk analys, historiskt sett.
 

Slöjdemonstrationen

En kvinna i Farsta blev misshandlad enligt uppgift för att hon bar slöja. Om uppgifterna stämmer så är det ju helt oacceptabelt och gärningsmannen borde lagföras och dömas, kanske för grov misshandel till fängelse. Uppgifterna om vad som hänt har dock gått kraftigt isär och det har på nätet funnits ett virrvarr av olika uppgifter och spekulationer. Ingen förutom kvinnan själv vet vad som hänt och kvinnan själv har inte uttalat sig, det har däremot alla andra gjort. I detta läge går politiker och en del mediepersonligheter ut och demonstrerar mot diskrimineringen av dem som bär slöja. Vi vet inte vad som hänt och luften är full av spekulationer, men Veronica Palm och Åsa Romsson kan inte vänta med att själva dra på sig slöja som sympatiåtgärd. I själva verket vet vi inte ens hur vanligt det är med diskriminerande eller trakasserier mot de kvinnor som bär slöja, ingen undersökning har mig veterligen utförts.

Det märkliga är att politiker (mediepersonligheterna kan vi lämna därhän) inte väntar några dagar tills de vet vad som hänt. Hur reagerar dessa politiker i ett allvarligt krisläge med bristande information? Kommer de läsa sig till vad som troligen hänt på sociala medier och fatta beslut därefter?

Kvinnan blev inte diskriminerad, hon blev misshandlad. Ingen har gett uttryck för en önskan att gärningsmannen skall åka fast och lagföras för brottet. Ingen har föreslagit att vi kanske skall skärpa straffen för oprovocerad misshandel. Ingen har föreslagit att vi kanske skall ha fler poliser på gator och torg för ökad trygghet, i stället har man i sympati dragit på sig ett huckle som enda åtgärd. Det duger inte för ansvarsfulla politiker. Man har inte ens tänkt på att kanske föreslå en undersökning för att utröna hur allvarligt problem det är med diskriminering av dem som öppet bär religiösa symboler. Anar vi här att det hela varit en jakt på politiska godhetspoäng?

39 kommentarer:

Conlon Nancarrow sa...

http://polytempik.blogspot.se/

Tack för en bra blogg...

Mats sa...

Väldigt märklig historia om kvinnan i slöjan som blivit misshandlad. Och tydligen attackerad igen.
http://www.dn.se/sthlm/kvinna-i-sloja-attackerad-igen/

Uppmanad att ta tillbaka anmälan? Polisen har ju ingen misstänkt men nu har alltså några personer ökat chansen att polisen kan gripa någon som kan leda vidare till den första gärningsmannen.

Angående Emma Tregaro så kommer jag att tänka på OS Mexico 1968 då Tommie Smith demonstrerade med en svart handske. Protesten vantolkades i media (naturligtvis) som "black-power", det passade in i den tidens pk-mönster. I sin biografi så skriver Tommie Smith att det handlade om mänskliga rättigheter. På den tiden fungerade demokratin i södra USA som i Sverige idag. Du kunde rösta på vilket parti du ville men de röstande måste sätta upp sig på en röstlängd som var offentlig, även offentlig för ku klux klan som hade samma inställning till demokrati och yttrandefrihet som afa i Sverige idag. De som inte drabbades av ku klux klan struntade i det på samma sätt som sjuklöver-folk struntar i när sverigedemokrater utsätts för våld. Lite vaga fördömanden mumlades men i handling fanns ingenting. När afro-amerikaner protesterade mot detta så möttes de med samma attityd som när sverigedemokrater beklagar sig över att de blir uteslutna ur fackföreningar. "Vaddå? Ni kan starta en egen fackförening om det inte passar. Demokratin fungerar perfekt. Ni har yttrandefrihet, sluta gnäll!".

Mats sa...

Det har funnits en politisk-idrottslig organisation på 60-talet som tog ställning mot rasism. Observera att jag syftar på riktig rasism och inte på vänsterliberalt nyspråk.
http://en.wikipedia.org/wiki/OPHR

Organisationen hade väl sina brister men det berodde på den tidens information. Fanns ju liksom inget allmänt internet att tillgå.

Anonym sa...

Emma Tregaro var modig. De som är fega är de som gömmer sig bakom religiösa dogmer för att försvara sin benägenhet att lägga sig i vad andra människor gör i sängkammaren (som om det angick någon annan, vilket det såklart inte gör, vilket alla vet, men GUD angår det minsann, förbannade hycklare).

//Mogura

Mats sa...

@Mogura: Jag förstår hur du menar, men är hon egentligen modig?
http://www.dn.se/sport/isinbajeva-kan-straffas-hart-for-kritiken/

Jelena Isinbajeva riskerar att straffas hårt. Emma riskerade väl egentligen ingenting? Jag menar inte att Emma har fel i sina åsikter och Jelena har rätt, men det krävs mer för att försvara Jelenas åsikter än Emmas. Det krävs till exempel ännu mer för att försvara åsikten att alla homosexuella ska avlivas, vilket är en väldigt obehaglig åsikt i mina ögon. Hoppas du förstår vad jag menar och inte tar det som ett ställningstagande mot Emmas åsikter om homosexuella.

Robsten sa...

Jaha nu har kvinnan blivit attackerad igen, av flera män. Förmodligen ibJordbro. På med slöjan Åsa Romsson och Veronica Palm. Chansen att det är en vit rasist som attackerat kvinnan börjar nu närma sig noll.

Robsten sa...

http://www.dn.se/sthlm/kvinna-i-sloja-attackerad-igen/

Robsten sa...

Jaha nu har kvinnan blivit attackerad igen, av flera män. Förmodligen ibJordbro. På med slöjan Åsa Romsson och Veronica Palm. Chansen att det är en vit rasist som attackerat kvinnan börjar nu närma sig noll.

Robsten sa...

Håller med Mats till 100procent angående vem som är modig.

Robsten sa...

Tack Conlon.

Robsten sa...

Tack för länken Theodor.

Mats sa...

Vet inte längre vad jag ska tro om den slöjbärande kvinnan. Det finns folk som misstänker att det var hennes man men hur troligt är det att han skulle ge sig på henne utomhus en gång till för att tvinga henne att ta tillbaka anmälan? Om en ensam svensk gett sig på henne i Fagersjö, hur stor är chansen att personen skulle leta upp henne senare i Jordbro för att tvinga henne att ta tillbaka anmälan?

Fast man ska komma ihåg att uppgifterna kommer från skitmedia och det betyder att det mesta kan vara helt fel. Dom är som regel väldigt dåliga på att återge vad polisen sagt.

Robsten sa...

Ett mysterium Mats, kanske lutar det åt släkting ändå.

Tino Sanandaji avslöjar återigen medias skrattretande vinklingar för att skönmåla det mångkulturella samhället
http://www.tino.us/2013/08/media-vilseleder-igen-om-invandring-nu-om-socialbidragsberoende/

Mats sa...

Det var ju en rätt saftig lögn även för att vara från DN och SvD. Ganska kul när Ralph Sundberg skrev om en skandal med "megastor magnitude" om man tänker på vilken media han pratar om :-)

Mats sa...

Intressant att Tino Sanandaji är ursprungligen kurd och att han har kunnat läsa sig till stora kunskaper i svensk statskunskap på så kort tid. Normalt sett brukar det kräva en längre livserfarenhet än vad han har för att kunna skriva de artiklar han skrivit.

Micke sa...

Re Robsten och Mats
Tinos blogg är en fantastisk källa att ösa ur för Sverigevänner! Vissa stycken är för mig lite väl avancerade vad det gäller ekonomi och liknande, men fy attan vad killen är skärpt och framförallt ohämmad, på ett för en svensk omöjligt vis.
Ni herrar som bor runt huvudstaden läser kanske SVD? Det verkar som denna tidning är väldigt splittrad? Vissa journalister som Ivar Arpi och Sanna Rayman har mer verklighetsförankrad inställning än andra på bladet. Idag skrev Cervenka en dåligt underbyggd krönika medan Arpi´s var vettig ur min synvinkel iaf.
(Sista länken motsäger Cervenka förutom all annan fakta som både ni och jag känner till bl.a. från Tino)
Mvh Micke
http://www.svd.se/naringsliv/andreas-cervenkas-kronikor-samlade_8437534.svd?sidan=11

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/extremernas-ilska-mot-eliten_8451406.svd

http://www.unt.se/nyheter/demografisk-bomb-avfardas-som-myt-418732-Default.aspx
Mats sa...

@Micke, jag tyckte att SvD var intressant ett tag och det är den kanske fortfarande jämfört med andra tidningar. Bra och informativa länkar du la ut.

Mats sa...

Mycket märkligt resonemang egentligen att arbetskraftsinvandringen skulle rädda välfärden. Förutom att den dämpar lönerna för många grupper och på sikt alla löner så förutsätter nuvarande invandringspolitik att välfärden avskaffas på sikt. Systemet med att man får pension på ålderns höst är ju storligen på väg att helt försvinna.

Micke sa...

Re Mats
Tyvärr är det ett pyramidspel som våra makthavare förordar.
Pensionsräddarna blir också gamla och skall skötas av ännu mer invandrare som skall skötas av ännu mer o.s.v.. Vi har idag en arbetslöshet ca 8% (öppen) och en hel del i olika åtgärder som ej syns i statistiken, se till att arbetslösheten kommer ner på 2-3 procent så tycker jag att man kan börja snacka om att importera arbetskraft (kvalificerad).
Den vägen som valts leder rätt in i en återvändsgränd, att sedan backa från det blir nästan omöjligt.
Hur kan man förorda arbetskraftsinvandring idag när huvuddelen av det är okvalificerade
arbeten. Det är bara ett nytt sätt att få del av Sverigekakan för både ohederliga arbetsgivare och arbetstagare. Vidareutbilda de som är arbetslösa för att fylla luckorna, de flesta arbetsgivare klagar på att de inte hittar rätt utbildad personal (för rätt pengar?)Ge dom personal med liknande utbildning och subventinera lönen under en tid för utbildning i företagen.
Vad det gäller välfärden så har vi inte råd med en så stor del tärande som vi tar in varje år, det ser man på nedskärningarna inom det allmänna.
Mvh Micke
Mvh Micke

Mats sa...

@Micke, det är klart att dom inte kommer att lösa någon arbetskraftsbrist med nuvarande arbetskraftsinvandring. Det är naturligtvis helt förödande för ett land att inte göra sina medborgare till utförare av produktionen i landet vad än landet producerar.

Nedskärningarna i det allmänna verkar inte bekymra vare sig höger eller vänsterpolitiker. Dessutom tror jag inte att vanligt folk har så stor insikt i hur dessa nedskärningar slår mot långtidssjuka, varav många har grava psykiska problem som gör dom ytterst olämpliga på en arbetsplats.

Mats sa...

Tjahapp, där rök det sista som fanns av kvar av min respekt mot muslimer.
http://www.expressen.se/ledare/jenny-madestam/vi-maste-prata-om-mangkultur/

Mats sa...

Mycket snack om Bermudez-Svankvist.
http://www.dn.se/ekonomi/bermudez-svankvist-behaller-lonen/

Förstår inte riktigt varför. Är det verkligen någon som tror att alliansen tar arbetsmarknadspolitik på allvar?
Bermudez-Svankvist är en naturlig följd av den allmänna ansvarslösheten och ska inte lastas enskilt för vad som hänt.

Mats sa...

Jag har läst runt lite på nätet och hittat saker som påminner om hur det var på 80-talet när BSS ansågs vara den stora motpolen mot den tidens invandringspolitik. Många människor skriver som de fritänkare de är i egenskap av att vara just enskilda fria personer med rätt att tycka precis vad de vill. Men för att åstadkomma förändring så krävs det att det finns struktur och helst en struktur som många kan enas runt för att ge det kraft. Detta saknades på 80-talet inom BSS och det är också orsaken att personer som Percy Brunström fick anseende som stora ledare. Percy Brunström full i närradiosändning.

På grund av att det fanns ett stort dolt behov av ett invandringskritiskt parti så fick dessa personer ett anseende som borde ha varit omöjligt. Det fanns heller ingen struktur på den tiden och inga åsikter om vad som var en vettig invandringspolitik. Det kunde helt enkelt inte skapas någon sådan eftersom det inte fanns någon öppen debatt om invandringen då. Det räckte med att vara lite kritisk mot invandringspolitiken i allmänhet utan att precisera vad man egentligen stod för.

När man blickar bakåt så är det helt otroligt att hela idén med SD inte gick under i detta kaos. SD satte tidigt upp en skiljelinje mellan sin politik och nazism men många nazister och expo lever fortfarande kvar i det kaos som en gång var då allt var en stor gråzon bara.

Mats sa...

SD har haft väldigt liknande problem som sossarna haft. Det finns stora likheter mellan Jimmie Åkessons tal om nolltolerans och Per Albin Hanssons tal om lössen i den röda fanan (=kommunister inom sosseleden).

Mats sa...

Alliansens hämningslösa bidraglinje fortsätter.
http://www.dn.se/ekonomi/ta-emot-flyktingar-ska-lona-sig/

Mats sa...

Propagandamässigt hade det varit bättre om slöjhistorien varit sann. Det hade gett en fortsättning på hijabuppropet och tydliggjort vissa personer och partiers inställning till den nya (medeltida) religionssynen i Sverige.

Robsten sa...

Ja, vad har hänt med slöjöverfallet? Någon som hört något nytt?

Mats sa...

@Robsten, slöjöverfallen, hon blev ju angirpen igen av folk som ville att hon skulle ta tillbaka anmälan. Inga vittnen och inga signalement.

Svårt att rota i och dom som kan det undviker det eftersom dom vill tysta ner om det är en bluff, vilket är troligast i nuläget.

Robsten sa...

Ja men är folk så dumma att de bara släpper det då? Vi lever i en interaktiv värld där vi faktiskt kan pressa medierna lite.

Mats sa...

@Robsten: "Ja men är folk så dumma att de bara släpper det då? Vi lever i en interaktiv värld där vi faktiskt kan pressa medierna lite. "

Ja, men efter att en trovärdig källa har angett att det är en bluff. För min del vill jag att fallet ska belysa antirasisternas inställning till islam och yttrandefrihet och hur långt man ska gå för att respektera religiösa.

"Steroids? Who gives a crap?! I worked my ass off to become strong. Pulling out the steroid-card is a pussy's excuse to be lazy. Similar to the card always pulled against a restricted migration."
-Lydia Valentin

Micke sa...

jag tror att risken för att bli avslöjad i dubbel bemärkelse är väldigt liten, ursäkta det usla skämtet;)både för muslimer och journalister.
Mvh Micke

Mats sa...

@Micke, ja, det är nog så.

Och på tal om journalister och journalistik. Så här skriver DN om ett yx-överfall på ett flyktingboende.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/yxbevapnad-slog-man-i-huvudet/

Orsaken till överfallet struntar man i. Det kunde ju vara rätt väsentligt att veta men DN har tydligen inte ens frågat polisen om det. Om det är på ett flyktingboende så kan det röra sig om ett så kallat hatbrott men DN skriver inget om det heller. Knapphändiga uppgifter som mest mörkar händelsen.

Mats sa...

Ingrid Lomfors har skrivit i DN om Raoul Wallenberg och de vita bussarna. Det är ju Raoul Wallenbergs dag idag, artikeln är inte från idag.
http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/morka-flackar-pa-de-vita-bussarna/

Mats sa...

Lyssnar på Åkessons sommartal. Helnöjd! Han träffar helt rätt.

Mats sa...

Jag hoppas verkligen att fler sverigevänner lyssnar på Jimmies tal.

Robsten sa...

"Från födseln särskiljer vi oss från varandra genom vår person, dvs.
de genetiska och fysiska särdrag som vi ärver från föräldrar och förfäder.
Våra fingeravtryck, till exempel, är en oskiljbar del av vår
personliga identitet. Vi ärver efternamn, men det och vårt tilltalsnamn
kan ändras under livet, trots det är de ändå en integrerad del
av vår personliga identitet. Identitet är inte bara individuell. Frågan
”Vem är jag” hänger samman med frågan ”Vilka är vi” – där ”vi”
kan vara t.ex. en etnisk grupp, ett land eller en tro. Som medlem i
en grupp är vi länkade till andra genom t.ex. språk, tro, sedvänjor,
moraluppfattningar, vanor, föda, klädsel osv. ”Nationell identitet”
uttrycks ibland genom språk, särskilda kläder, flaggor, riksvapen
eller nationalsånger."

Världsarv del 1
http://www.unesco.se/Bazment/Unesco/sv/Kultur/Varldsarv.aspx#Världsarv material

Mats sa...

Jag tror att Jimmie/SD har gjort ett genidrag med att kombinera nationell identitet och kristendom och även fått med bitar av förkristen tro i sommartalet.

Jag undrar om antirasisterna överlag nu har seglat iväg så långt in i vurmandet för islam att det ens skulle vara någon mening längre att diskutera islam med en antirasist. I expressen skriver en krönikör om att det är helt ok att gå till föräldrarna till ett barn som sagt något om att muhammed snusar. Vuxna som försöker pådyvla barn att de ska visa sådan typ av "respekt" för islam borde inte få komma nära barn. och sen att ullenhag snckar om att satsa 20 miljoner för att motverka islamofobin, muslimerna själva har ju inte precis varit framgångsrika med det. I ett normalt land får religiösa evangelisera själva utan ekonomiskt stöd från staten för det.

Mats sa...

Puh! Det var väldigt hårt vinklat i DN.
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/fascismen-pa-ny-marsch/

Det stackars offret beskrivs väldigt överslätande-
"Zygmunt Bauman flydde från Polen vid Tysklands invasion 1939. Han blev glödande kommunist, och efter kriget ska han ha tjänstgjort som politisk officer i en specialstyrka."

Politisk officer i specialstyrka innebär avrättningar och andra grova bestraffningar av oliktänkande.

"Han har också varit informatör för den polska underrättelsetjänsten."

Informatör? Angivare heter det annars. Undrar varför det var arga polacker på hans föreläsning? :-)

En del kanske har undrat vart Polens kommuniststyre tog vägen efter murens fall. Tydligen blev dom anställda på DN.

Artikeln är väldigt yvig i att beskriva fascism som gör den helt värdelös.

Mats sa...

Jag har släktforskat och kommit fram till att jag är släkt med Ralph Sundberg. Därför tänkte jag att jag också skulle redovisa ett forskningsresultat.

Inom den moderna psykologin så försöker man finna skillnaden mellan en våldsamma psykopater och andra. Det finns, generellt sett, tre sätt att uppfatta sig själv gentemot omvärlden-
1. Jag är ok och det är alla andra också.
2. Jag är ok men det är inte de andra.
3. Jag är inte ok och det är ingen annan heller.

Det sista, 3:an, är grunden för en våldsam psykopats tänkande och det är den typen av tänkande som man försöker spåra hos personer som genomgår en rättspsykiatrisk undersökning. Bland antirasister i Sverige så baseras tänkandet på att svenskar inte är någon etnicitet, svenskar har ingen historia, svenskar har ingen kultur och så vidare. Dessutom anser de att andra, icke-svenskar, inte har några fasta värderingar utan blir lika identitetslösa som dom själva så fort de passerar den svenska gränsen. Dom har alltså samtliga symptom för diagnosen våldsamma psykopater. Detta kan vara förklaringen till att SD utsätts för mer våld än andra partier.