söndag, maj 18, 2014

Vad är det för fel på folk som röstar på SD?

Plötsligt länkades en artikel från Barometern lite varstans på sociala medier. När jag läste den förstod jag varför. Det Malin Wollin säger i en intervju om programserien ”Våga fråga” fick t.o.m. en luttrad person som undertecknad att tappa hakan. Våga fråga är en intervjuserie med partiföreträdare inför valet och Wollin är programledare för serien. Redan i ingressen får vi veta detta om Wollin.
Jag är journalist men jag tror att jag har glömt hur man håller sig neutral.   

När man läser hela artikeln får man nog hålla med Wollin på den punkten. Det bör väl tilläggas i rättvisans namn att Wollin i dagens mediala klimat inte är ensam om denna förargliga egenhet.
Men, det skall bli ännu bättre. I slutet av artikeln kan häpna läsare ta del av denna kärleksförklaring från Wollin. 
Vad var roligast? 
 
Det är ingen hemlighet att jag är lite småkär i Gustav Fridolin från miljöpartiet, så det var roligt att intervjua honom.
Det är förvisso ingen hemlighet att ganska många journalister är lite småkära i Fridolin, ovanligt är att de erkänner det så här öppet och nästan koketterar med det. Självklart blev intervjun sådär småmysig som vi sett en del andra tätatäter från journalister med just Fridolin. Därefter intervjuade Wollin Julia Kronlid från SD, det blev nog en något mindre småmysig tillställning. Det här läser vi i artikeln.
Och vad var svårast? 
 
Jag är väldigt nöjd med alla intervjuerna utom den med Sverigedemokraternas Julia Kronlid. Det programmet kommer att vara plumpen i protokollet. Jag klarade faktiskt inte av det riktigt, är ju helt emot deras syn på invandring. Det är så svårt att hantera Sverigedemokraterna, hur man än gör känns det fel. Låter man dem inte komma till tals blir det fel, låter man dem komma till tals blir det fel, för då låter man dem föra ut sitt budskap. Och hur man än gör verkar de inte ta någon skada, de får ändå röster. Jag vet att vi lever i en demokrati och att de röstats fram på demokratiskt vis men vad är det med folk som röstar på dem? Någon gång måste vi sätta ner foten. 
Jasså Wollin klarade inte av intervjun för att hon är emot SD:s syn på invandring. Vi undrar hur hon klarar av en intervju med moderaterna om hon är emot deras skattepolitik eller välfärdspolitik. 

Ja, om man inte låter ett av folket invalt riksdagsparti ”komma till tals” så uppfattar nog många ”att det blir lite fel”. Att SD får föra ut sitt budskap på samma villkor som andra partier behöver inte vara fel, även om det känns fel för journalisten Wollin. Om folk inte gillar SD:s budskap kan de nämligen rösta på ett annat parti. Detta kallas demokrati och eleverna i svenska grundskolor börjar redan i mellanstadiet att lära sig hur det fungerar. Ja, trots att Wollin och en del andra journalister säger att SD är dumma så envisas en del människor med att rösta på dem. Detta kan nog uppfattas som en brist i demokratin för en del media. Men den lilla haken är att alla människor tror inte riktigt på vad Wollin och hennes kolleger skriver. Det kan också vara så enkelt att många människor helt enkelt inte håller med Wollin och hennes kompisar, precis som att alla inte tycker att Fridolin är urgullig.

Det känns betryggande att Wollin ändå vet att vi lever i en demokrati, jag undrade faktiskt lite angående det. Wollin undrar vad det är för fel på folk som röstar på SD. Tja de kanske bor på fel ställe, inte på Södermalm. De kanske upplever att Sverige tagit fel väg i en del politiska frågor. De kanske undrar varför inte vi kan ha samma immigrationspolitik som Finland, Danmark, Island eller t.o.m. Kanada eller Australien. Svaren är kanske lika många som det finns SD-röster. 

Till sist håller jag faktiskt med Wollin, det är verkligen dags att sätta ned foten, mot oseriös journalistik. Visserligen är detta ett program som bara skall sändas Familjeliv.se (får vi hoppas) men intervjun med Wollin är mycket talande för hur djupt media och journalistiken sjunkit i vårt land. Detta mina damer och herrar är under all kritik. Hur kan man ha dessa diktaturfasoner som Wollin ger uttryck för, när man uppenbart gått igenom journalistutbildning och kallar sig journalist? Det är som om läkare skulle bete sig som slaktare. Wollin är ju som alla förstår något av ett skräckexempel, men tendenserna återfinns på andra håll, speciellt inom kulturjournalistiken. Ja, det är verkligen dags att på allvar sätta ned foten mot sådana direkt antidemokratiska tendenser som Wollin ger uttryck för. 

27 kommentarer:

Anonym sa...

Nu är det knappast invandringsvolymerna, eller ens invandringspolitiken i stort, som gör att SD motarbetas.

Med en kombination av oskicklighet och en medveten strategi har SD lyckats ena hela det politiska spektrumet i övrigt i "antirasism" som har udden riktad mot SD.

Hade S eller M förspråkat samma invandringspolitik hade en sådan enighet emot inte varit möjlig. Då hade den mer vänstra (eller gröna) delen av vänstern stått ensam i sitt motstånd.

Några lärdomar av sådana här enkla observationer tror jag sorgligt nog inte SD är kapabla att göra, och jag tror också att viljan saknas.

Stig sa...

"Jag klarade faktiskt inte av det riktigt, är ju helt emot deras syn på invandring"

Om hon som journalist hade varit öppen för frågan om massinvandring enbart är positivt eller om det innebär så stora nackdelar att man bör dra mer på den och om hon hade varit ytterst lite intresserad av fakta och statistik som inte bara passar hennes egen "värdegrund" då hade hon nog klarat av att intervjua sverigedemokrater lite bättre. Om hon bara kunde skilja på begreppen "asylsökande" och "flykting", vilket mkt sällan är samma sak, så hade helgonglorian trillat ner över halsen på henne och klockor börjat ringa inne i huvudet. Kanske det då skull bli ännu lättare att intervjua sverigedemokrater eller (beroende hur man hanterar fakta/verklighet) svårare pga skammen att ha burit på så grava fördomar om folk som bygger sin politik på fakta istället för slagord oh floskler. Floskler som PK-folket bl.a. snott och förvrängt från FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Är alla afrikaner lika mycket/litet värda som Idi Amin och Boko Haram, alla muslimer likvärdiga med Al Quaida och Hamas, tyska läkare med dr. Mengele, alla nysvenskar likvärdiga med Original Gangster och Black Cobra osv...(?)

"Och hur man än gör verkar de inte ta någon skada, de får ändå röster".

Ja hur hon än gör så är inte hela folket inte helt hjärntvättat av journalisternas smygpropaganda utan kan tänka själva och ser mörkningarna och luckorna i PK-medias artiklar och den vita fläcken i hjärnan på journalistkåren. Självklart är det frustrerande för en agendasättande journalist men det skulle vara en positiv utmaning för objektiva journalister som är intresserade av fakta och inte bär på ett kroniskt folkförakt om de fanns.

"Någon gång måste vi sätta ner foten."

Det är ju precis vad hela PK-media gör genom att kör stövelklacken rakt i ansiktet även på så harmlösa sverigevänner som kommentatorer på invandringskritiska bloggar. Aschberg poserar med basebollträ innan han ska ut på sin "trolljakt" och har drivit en kille med ADHD till självmord. Med "sätta ner foten" syftar Malin Wollin kanske på de kriminella metoder som våldsvänstern använder. Hon är i så fall långt ifrån ensam bland journalisterna att hetsa vänsterpöbeln till än värre övergrepp. En vacker dag är det kanske hennes gunstling Fridolins tur att ducka för deras ägg och gatstenar.

Robsten sa...

"En vacker dag är det kanske hennes gunstling Fridolins tur att ducka för deras ägg och gatstenar."

ja han har ju nästan deklarerat att han vill ta över bördorna för utsatta, så varför inte.

Robsten sa...

"Hade S eller M förspråkat samma invandringspolitik hade en sådan enighet emot inte varit möjlig. Då hade den mer vänstra (eller gröna) delen av vänstern stått ensam i sitt motstånd."

Ja..men nu gör dom ju inte det, tyvärr.

Mats sa...

@Nisse:
"Nu är det knappast invandringsvolymerna, eller ens invandringspolitiken i stort, som gör att SD motarbetas."

Vad är det då? Har du några svar eller teorier om det? Invandringspolitiken och volymerna är en av orsakerna till SD's framgångar.

"Med en kombination av oskicklighet och en medveten strategi har SD lyckats ena hela det politiska spektrumet i övrigt i "antirasism" som har udden riktad mot SD."

Det där låter jättekonstigt för mig. Kunde du inte skriva något längre om det för jag tror att du har synpunkter som inte framförts och som vore intressanta.

"Hade S eller M förspråkat samma invandringspolitik hade en sådan enighet emot inte varit möjlig. Då hade den mer vänstra (eller gröna) delen av vänstern stått ensam i sitt motstånd."

Njaaää, beror på vad du menar. Kom ihåg att även centern attackerades när de hade synpunkter på invandringen som inte föll "extremvänstern" på läppen. Och sen känns det inte realistiskt att moderaterna eller sossarna skulle köra några restriktioner runt invandringen.

Som sagt, utveckla gärna synpunkterna.
En fråga bara till dig som är (var?) liberal, ser du något fel i vad Wollin framför i barometern?

Stig sa...

Dessa fågelskrämmor på Götaplatsen har gett den typiske SD-hataren och antirasisten ett ansikte: http://i.imgur.com/sA8dbkM.jpg

Stig sa...

@ Nisse
"Nu är det knappast invandringsvolymerna...som gör att SD motarbetas."

En mycket stor del av PK-media och motdemonstranterna består av just invandrare. Ju större invandringsvolym ju fler vill försvara sin formella rätt att utnyttja den svenska välfärden och bidragssytemet och därmed attackerar fler invandrare invandringskritiska partier, med alla medel. Samma sak ser man i hela Europa, i de mest blandkulturella länderna växer det fram nationalistiska och invandringskritiska partier och organisationer pga av de oundvikliga konflikterna med folk från underutvecklade länder och inkompatibla kulturer.

"Hade S eller M förespråkat samma invandringspolitik hade en sådan enighet emot inte varit möjlig."

Eftersom det allra mest är vänsterextremister och invandrare som förstör möten SD:s möten där de attackerar både SD-sympatiserande kvinnor och barn som i Karlstad i förrgår (en irakier) kan man inte tala om enighet över några partigränser. Våldsvänstern var eniga mot SD långt innan SD kom in i riksdagen men det klart att dom mobiliserar extra nu när de ser att SD bara växer och växer. Deras egen parasit- och drönartillvaro är hotad, de är riktigt rädda nu.

Om S eller M hade förespråkat samma invandringspolitik hade SD inte behövts. Det blir ett cirkelresonemang att anta att de som skapat massinvandringen skulle var emot det. Anta att S eller M hade velat ha ett gränslöst antal kolkraftverk och slopat alla utsläppsgränser för industrin då hade det med största sannolikhet blivit en stor enighet mot just partiets ansvarslösa miljöpolitik.

Robsten sa...

"Dessa fågelskrämmor på Götaplatsen har gett den typiske SD-hataren och antirasisten ett ansikte: "

Ja, jag önskar fler fick skåda dessa ansikten, skulle stöder för SD dubblas i ett slag.

Stig sa...

@Robsten

Ja, de enda som ser någorlunda mentalt friska ut är invandrarna men de har ju sitt eget personliga intresse i att SD och invandringskritiken inte växer så man får ju förstå dem. Men de tänker väldigt kortsiktigt vilket kan bero på att de har gått på myten om att Sverige är ett rikt land med obegränsade resurser.

Mats sa...

@Nisse:
"Med en kombination av oskicklighet och en medveten strategi har SD lyckats ena hela det politiska spektrumet i övrigt i "antirasism" som har udden riktad mot SD."

Det är väl bara jag som buntar ihop dom på det sättet?
Du får läsa något utanför denna blogg :-)

Vill tillägga att jag inte buntar ihop Helene Lööw med övriga antirasister.

Mats sa...

Oavsett hur EU-valet går så hoppas jag att det blir ett förbud mot organiserat tiggeri, alltså även organiserat av mindre gäng.

Det kan aldrig vara riktigt att en etnisk grupp tillåts försörja sig storskaligt genom tiggeri utan några andra åtgärder än bidrag som inte leder någonstans. Dels skapar dom etniska motsättningar och därutöver bidrar dom till attitydproblem mot den egna gruppen oavsett om dessa tigger eller inte.

Vi försöker använda den trubbiga lagstiftningen för att minska andra negativa beteenden, det här är ett område där det kan ha stor positiv effekt.

Robsten sa...

Om vi förbjuder tiggeri, vilken påföljd förespråkar du då Mats?

Mats sa...

@Robsten, ja, det var ju en fråga. Utvisning ur landet, men vet inte om det fungerar i EU med noll gränskontroll. Bestraffa tiggare med böter kanske inte heller ger avsedd effekt. Men något som skulle ge effekt vore om det förbjöds i EU och att landet dom kommer ifrån skulle bestraffas (böter alltså). Det skulle sätta press på exempelvis Rumänien att göra något åt problemet. Utan ett förstärkt gränsskydd är det nog svårt att få någon bra effekt på det.

Robsten sa...

Ja, jag funderar på att ändra reglerna för den fria rörligheten i stället. Vi hade inga utländska tiggare innan vi införde de nya reglerna.

Mats sa...

@Robsten, vore ju självklart det bästa.

Mats sa...

Lagarna i ett land är egentligen en kompromissad produkt av invånarna. Ju större samsyn på saker och ting, desto mindre lagar krävs. Ett bra exempel är att vi i Sverige tidigare inte behövde ha speciella lagar för barnäktenskap och tvångsäktenskap.

Ju fler lagar desto mer slutet blir samhället, det är ju ingrepp i medborgarnas frihet.

Mats sa...

@Nisse: "Med en kombination av oskicklighet och en medveten strategi har SD lyckats ena hela det politiska spektrumet i övrigt i "antirasism" som har udden riktad mot SD."

Man brukar ju skoja och säga att allt, till och med vädret, är SD's fel.

Men har inte de antiauktoritära någon egen vilja? Är det verkligen SD's fel att dom går ihop med extremvänstern?

Mats sa...

Lanserar härmed det nya ordet antirasistpöbeln som samlingsord för folk som anser att antidemokratiska metorder är ok. Tycke ordet passar bättre eftersom många av dom inte är vänster och dessutom är det många av dom som inbillar sig att dom är vänster.

Robsten sa...

;-)

Mats sa...

Per Gudmundson om islam-
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/uppdrag-granskning-om-valdsbejakande-islamism_3582506.svd

Våldsbejakande islamism som det kallas av människor som inte orkat/haft tid/haft lust att sätta sig in i hur religion skapar våldsamheter.

Enklast kan man förklara fenomenet om man jämför med antirasism i Sverige. Det handlar inte om extrem tolkning av religionen, den kan ju i så fall lika gärna skapa människor som är extrema på budskapet att man inte får skada sina medmänniskor.
Antirasister som tycker att yrkesförbud och mötesstörningar är ok är naturligtvis mer positiva till våldshandlingar. Se till exempel andra kärrtorpsdemonstrationen, många av de som deltog där kan knappast kallas extrema antirasister, det är nånting annat än extremism som gör att de kan stå och lyssna på ett vänsterextremt budskap och legitimera Joel Bjurströmers dråpförsök på en meningsmotståndare(?).

Jag känner personligen muslimer som är extrema i sin tro när det gäller bön och fasta men som knappast är tänkbara terrorister trots en extrem islamism. Det krävs alltså en essens till för att framkalla det.

Mats sa...

Antirasistpöbeln stoppar skolval
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/mittnytt/eu-val-stalls-in

Mats sa...

Fick precis ett twittermeddelande att det är fel att generalisera som jag gör och slå ihop allt till en antirasistpöbel. Men det är ett generellt problem och då måste man generalisera för att kunna föra en vettig diskussion, ungefär som när man granskar eventuella orättvisor mellan könen.

Mats sa...

Har varit och röstat SD förresten. Min morsa också, hon kryssade Skalin. Mycket förvånad hur insatt hon är. Jag gillar de båda kandidaterna som SD har som ansikten utåt, men det vore bra om Skalin kom med.

Sen, i vanlig ordning så gnisslar det "högerextrema" maskineriet. Samtliga "extremhöger"-partier i Europa hämtar sin information om varandra från media i respektive land trots att de vet att de har en lögnaktig media. UKIP i England vill inte samarbeta med SD. Ok, det är taktiska skäl eftersom deras enda styrka är Nigel Farage och att han får så mycket talartid som möjligt. Om inte han blir ansiktet utåt så försvinner poängen med partiet. Annars är det naturligtvis bara trams att de inte skulle kunna samarbeta med SD.

Robsten sa...

Finns en möjlighet att kryssa, många glömmer det. Jag lämnar inga personliga synpunkter dock.

Robsten sa...

"Antirasistpöbeln stoppar skolval"

Värre än då på många skolor. Läraren förbjuder elever att rösta på SD, ety det "är inget demokratiskt parti". Dags att börja anmäla dessa till skolinspektionen. Jag har e-postat dem i ärendet, då det inte gick att komma fram per telefon.

Mats sa...

Tänkte att det skulle bli någon reaktion från de antiauktoritära på vänstervåldet som visats, med tanke på reaktionerna järnrörslarvet. Men det krävs kanske att media säger åt dom att reagera?

Mats sa...

Expressen om tiggeriet
http://www.expressen.se/nyheter/sa-ska-tiggarligorna-hejdas/