söndag, oktober 31, 2004

Jihad den islamska fundamentalistiska rörelsens framväxt. och natur

Jihad den islamska fundamentalistiska rörelsens framväxt.
Enligt Ahmed Rashid är den islamska fundamentalistiska pånyttfödelsen nära kopplat till Sovjetunionens fall och dessförinnan det krig sovjet utkämpade i Afghanistan, de sovjetiska soldater som kom från centralasien mötte under detta krig sina muslimska trosfränder i strid och blev mäkta imponerad av dessa motståndare. Under sovjettiden hölls de fundamentalistiska strömningarna i shack, om de överhuvudtaget existerade i centralasien, levnadsförhållanderna var inte enligt västerländska mått inte alltför drägliga men jämfört med tredje världen fullt acceptabla under sovjettiden. Religion var under sovjettiden i princip förbjuden men existerade i praktiken, så länge ingen religiös aktivitet hotade den lokala makten eller centralmakten var det inga myndigheter som lade sig i människornas privata religiösa aktiviteter. Efter sovjetunionens fall slutade allt stöd från Ryssland, produktionen rasade och ekonomin i de centralasiatiska delarna av det forna sovjet föll samman, människorna började på sina håll svälta, den sovjetiska diktaturen ersattes inte med demokrati utan lokala figurer från sovjettiden tog eller behöll makten med järnhårda metoder. Det var i detta förtvivlade läge som den fundamentalistiska rörelsen tog sin början. De olika makthavarna i centralasien svarade med hårda repressiva metoder, fängelse, tortyr eller så bara försvann de lokala mullorna eller ledarna för de olika fundamentalistiska rörelserna. Vid denna tid, (runt, omkring 1990talet), tog Talibanerna makten i Afghanistan vilket inspirerade dessa rörelser ytterligare, en hel del förföljda ledare för olika rörelser fann sin fristad i Afghanistan när de förföljdes i deras hemländer. Stöd kom också från Pakistan samt Saudiarabien, stöd i form av pengar samt material i form av handeldvapen och sprängämnen. Den fundamentalistiska pånyttfödelsen startade i Ferganadalen i Kirgizistan, ett bördigt område omgivet av karga bergstrakter som varit centrum för religiösa rörelser under årtusenden, därfrån spred den sig till Tadzjikistan, Uzbekistan, Kazachstan och ända upp till Tjetjenien i våra dagar. Från Saudiarabien kom wahbabismen som är en variant av den fundamentalistiska rörelsen, startad av landsflyktiga palestinier, den wahbabistiska rörelsen har inspirerat de övriga rörelserna, från Afghanistan kom talibanrörelsen som även gett konkret hjälp till de centralasiatiska rörelserna, konkret hjälp har framförallt kommit från Pakistan, utan hjälpen utifrån skulle utvecklingen av de centralasiatiska rörelserna blivit betydligt svårare och vanskligare.
Frågan som de västerländska massmedierna skamligen missat att överhuvudtaget analysera är dessa rörelser uppkomst, utveckling och grogrund, frågan var de olika rörelserna står för är något mer belyst. Dessa rörelser, (de islamska fundamentalistiska), står inte för utveckling, demokrati, utbildning och rättvisa. De vill ersätta nuvarande styrelseskick med en enväldig emir, de vill ersätta nuvarande lagstiftning med sharilagar, inte de sharialagar som koranen föreskriver och som tillämpats enligt hundraåriga traditioner och kultur, utan för att kunna "styra muslimernas uppförande och klädsel"1. De vill inte välja sina ledare enligt demokratiska principer utan enbart på religiösa grundvalar, "De anser att ledarens moral, fromhet och renlevnad snarare än hans politiska kunnande, utbildning eller erfarnhet gör honom lämpad att leda det nya samhället."2
Själva kampen mot det västerländska inflytandet sker med tvivelaktiga metoder även enligt den muslimska lagen och traditionen, faktiskt så påstår journalisten och fundamentalistexperten Rashid att dessa rörelsers metoder strider mot allt vad islam, koranen står för, -"Ingenstans i islams skrifter eller traditioner motiverar jihad att man dödar oskyldiga icke-muslimska män, kvinnor och barn, eller andra muslimer, på grund av etnisk bakgrund, trosinriktning eller åsikter. Det är ett missbruk av begreppet jihad, som en ursäkt att mörda oskyldiga, som delvis kännetecknar den nya fundamentalismen inom dagens mest extrema muslimska rörelser"3
Kampen mot dessa fundamentalistiska rörelser har hitintills skett nästan enbart med militära metoder. Dock borde fältet vara vidöppet också för en ideologisk kamp mot dessa rörelser då de så uppenbart bryter mot islamsk lag, traditioner och historia.
1,2,3 Jihad, Ahmed Rashid, sid 18-19

4 kommentarer:

Robsten sa...

Jag har skrivit texten, skall jag ta det som en komplimang eller??
Helt riktigt så har enligt Rashid CIA och dess förtäckta företag försett talibanerna med vapen, detta för att bekämpa sovjet. Om jag minns rätt så drog dock amerikanarna drgit tillbaka sitt stöd långt innan 11 september. Jag har för mig att banden mellan Usama och talibanerna blev lite för tydligt och magstarkt.

Anonym sa...

Nää. De beväpnade och utbildade talibanerna och drog sig tillbaka när Sovjetunionen retirerade. Det var därför de var alierade med Usama & Co. Men fortfarande saknas 2600 stingermissiler som Talibanerna fått för att panga på sovjeterna med.

Det borde väl ha framgått eftersom Rashid är rätt tydlig med det i boken..?

Talibanerna och de andra fundamentalisterna vore NOLL om inte USA/CIA hjälpt dem..

Anonym sa...

Jag har ju läst båda, tror oxo att jag visar det på min hemsida men minns inte. Ja just. USA byggde upp den pakistanska säkerhetstjänsten och det var i första hand den vägen som de använde för att beväpna Usama bin Ladin & Co.

Orsaken till att jag tar upp det är att man i generella berättelser av detta slag bör nämna att det finns ett flertal historieskrivningar. Att USA ligger bakom Talibanerna och den extrema islamska fundamentalismen i centralasien är ingen hemlighet. Då bör det oxo framgå av texter i ämnet. Det gör det oxo i rashids böcker och i alla andra verk ifrån regionen.

T.o.m. SvD skriver det i sina artiklar. Och det är ju inte första gången som USA beväpnar sina "vänner" i politiska syften och sedan blir anfallna i ryggen när vännerna genomfört det USA ville. Den sortens situationer finns i överflöd. jag läser just nu Chomskys bok "Skurkstater" och det är en bok jag tycker att du ska smälla i dig snabbt. Det är extremt intressant och själv ångrar jag nästan att jag var lite pro-Kerry nyligen. Det är fan-i-mig lika illa oavsett hur man ställer sig i frågan om USA.

Samtidigt så tycker jag att, om man är intresserad av regionen och dess kultur, ska smälla i sig några böcker om islam. Det finns lådvis med litteratur på biblioteken och en svensk författare som jag läst ett antal böcker av är jan Samuelsson. Han skriver en hel del om invandrarnas integration i det svenska samhället och hur islam ibland kan trassla till det för dem.

Genom mitt idoga läsande så har jag nästan blivit islamolog.. :-)

Men när du skriver: "Enligt Ahmed Rashid är den islamska fundamentalistiska pånyttfödelsen nära kopplat till Sovjetunionens fall och dessförinnan det krig sovjet utkämpade i Afghanistan" så blir det OSANT om du inte samtidigt lägger till att denna pånyttfödelse i högsta grad stöttades av amerikanska och saudiarabiska pengar som slussades till Pakistan och att amerikanska CIA och andra militära experter utbildade dessa Mujahedinsoldater och beväpnade dem.

För det var ju så det var..

Anonym sa...

Vad tjatig du har blivit Robert !! :-)

Undrar om du inte ska skippa Blogger och köra WP eller MT i stället. Det finns andra program oxo som ger bloggaren full kontroll. Och det är värdelöst att behöva logga in eller posta anonymt.. // Jinge

http://jinge.se