lördag, november 13, 2004

Brott och straff

På Efterlyst togs ett sällsynt fall av grov misshandel upp. På studentfesten i Juni, sent en kväll kl 04.00 gick två ungdomar, (Mattias o Orvar), förbi Norrmalmstorg, de såg tre män som sparkade sönder blomkrukor, de sade till de tre männen att sluta med denna skadegörelse, det skulle de aldrig sagt. De blev överfallna och brutalt misshandlade, de blev hårt sparkade när de låg försvarslösa på gatan. En av männen filmade det hela, när mannen som har beige kostym riktade en riktig hård spark mot en av de liggandes ungdomarnas huvud skrek han, -"Hur många poäng fick jag för den", en av de andra svarade då -"dubbel jam".
Detta är urtypen på en grov misshandel, straffet för detta brott är mellan två års fängelse och tio års fängelse. Stark kritik har riktats mot domstolarna för att de som praxis dömer väldigt lågt, samt drar av orimligt mycket på straffet för låg ålder. Grövre misshandel än denna kan man i.o.f.s. tänka sig men mycket grov var den, en av männen låg en månad på sjukhus samt fick hjärnblödningar. Det är dags att skärpa rättspraxis mot dessa illgärningar som ofta sker helt oprovocerat som denna. Minst fem års fängelse måste detta ytterst grova brott rendera. Varför längre fängelsestraff för dessa brott? Blir gärningsmännen bättre av fängelse? Jag menar nog att det för vissa kan vara en väckarklocka, om ingen reagerar starkt på dessa illgärningar så lär de inte sluta. Dessutom gäller det att skydda allmänmheten från dessa ligister, vad händer nästa helg när det är dags igen för en ny stadsrunda. Dessutom så måste samhället signalera för alla andra ungdomar att detta är fullständigt oacceptabelt, samhället talar om för människorna hur allvarligt vi ser på detta och hur svårt brottet är genom straffets stränghet. Sist så måste tilltron till rättsystemet bevaras, om inte samhället reagerar starkt på brott av denna typ så tappar folk tilltron till rättssystemet, börjar ta lagen i egna händer. Det skall bli mycket intressant att se vad domstolarna dömer här. Mannen i beige kostym blev filmad men är i skrivandes stund inte gripen, det är dock en tidsfråga innan så sker.
Filmen med misshandeln finns här, tycker ni jag är hämnlysten så kolla filmen och avgör vem som är inhuman.
http://w1.853.comhem.se/%7Eu85332441/program_download/double_jam.avi

3 kommentarer:

deep|ed sa...

Hoppas att du såg dagens Dokument Inifrån och lyssnade på vad professor Klein sa.

Robsten sa...

Japp! och jag håller inte med honom. Nu råkar jag faktiskt själv bo i Stockholms södra förorter, något måste göras och Klein kom inte med några andra förslag, låta gängen och brottslingarna hållas??? Bor man i en trygg villaförort kan väl det vara ett alternativ, inte för oss som bor på Södertörn i alla fall. det var en person med en forskningsrapport, det finns andra rapporter som poekar i en annan riktning, det tog programmet inte upp naturligtvis.

Antonio Hicks sa...

i was just browsing through the blog world searching for the keyword posters and it brought me to your site. You have a great site however it is not exactly what i was looking for. Good luck on your site. sincerely, antonio.