söndag, november 20, 2005

Lottas's Blogg och gnäll

Lotta Gröning skriver på sin blogg att de gnälls över journalister som bloggar, jag kände mig föranledd att svar henne på detta, här är mitt öpnna mail till henne.
Grejen med bloggarna var att "vanligt" folk, kanske med ett politiskt intresse, skulle få göra sin röst hörd för en gångs skull. Det fungerar också delvis. Det här med yttrandefrihet är inte lika med yttrandefrihet för journalister, det skall vara yttrandefrihet för alla. Vad händer när "bloggflugan" kommer och en massa människor som annars aldrig fått komma till tals startar bloggar? Jo journalister hänger ivrigt och nervöst på, de vill inte tappa ett uns av sitt mediarevir. Det är väl i huvudsak detta den seriösa kritiken går ut på, inte att journalister i sig bloggar, utan den ägnslan de hängde på bloggflugan, och den nervositet de lade i dagen att tappa ett uns av sin mediala exponering. Nu finns det en massa jävligt dåliga bloggar ute, ingen läser väl de efter ett tag, där sker väl en självsanering får vi hoppas.
Annars tycker jag att den svenska journalistkåren förväxlat allmän yttrandefrihet och åsiktsfrihet med yttrandefrihet och åsiktsfrihet för journalister, ni journalister har inget mandat att företräda "den allmänna opinionen", journalister och mediafolk har ju olika åsikter de också naturligtvis, men i t.ex. flyktingfrågan verkar journalistkåren och den allmänna opinionen ha diametralt olika åsikter, därför stängde DN möjligheterna att kommentera deras debattsida. Efter detta beslut (förmodligen på iniativ av denne Hendrik Brors) så avslutatde jag min prenumeration på DN och min tro på "fair play" när det gäller yttrandefriheten fick sig en ordentlig törn, det är en kamp om det mediala utrymmet och allmänhetens uppmärksamhet samt möjligheterna att föra fram sina egna åsikter, tro inet annat.

3 kommentarer:

Tommy Funebo sa...

Lotta Gröning is so hot right now.

KAS sa...

"Nu finns det en massa jävligt dåliga bloggar ute, ingen läser väl de efter ett tag, där sker väl en självsanering får vi hoppas"

Den meningen är en helt underbar som självuppfyllande förutsägelse

Robsten sa...

Så vilka bloggar rekomenderar KAS då? Eller har du en sjölv kanske?