onsdag, november 29, 2006

Tröttnat på TV-sporten

Jag har under en längre tid tittat allt mindre på TV-sporten och de olika program på olika kanaler som visar sport, orsaken är att jag finnar allt mindre intresse för de idrotter och de serier TV väljer att visa. Jag är inte det minsta intresserad av att Tampa Bay förlorar eller vinner mot NY Rangers, eller något annat lag på andra sidan Atlanten som är mig fullständigt likgiltigt. Det är förvisso några svenskar som spelar i Både Tampa Bay och andra lag i NHL, men de är väl deras egen lyckas smeder, bra så, inget fel i det, men jag själv är fullständigt ointresserad av deras karriärer och hur mycket de tjänar. Mycket tid ägnas åt golf, en svensk som det har gått oerhört bra för i många år är Annika Sörenstam. Hon är utan tvekan mycket duktig, det är bara det att jag är fullständigt ointresserad av golf, och av Sörenstam också för den delen, hon representerar absolut ingen annan än sig själv, precis som de andra golfarna. De tjänar oerhört med pengar, jag missunnar dem inte dessa pengar, bara jag slipper titta på skiten. De representerar enbart sig själva, de puttar en vit liten boll i ett ganska litet hål, de tjänar storkovan på denna lek, grattis! Jag är dock inte intresserad.

Tennis var en sport jag gillade när Borg och McEnroe var i farten, jag kollade förhäxad på deras möten, kanske skulle McEnroe få ett utbrott som en extra bonus, det var kul, det var spännande. På något vis gladdes vi åt att en svensk hade kunnat slå sig in i absoluta världstoppen också, även om Borg verkade vara en sur och snål jävel (även Peter Wallenberg beskrev Borg som en snål typ i ett inslag om Borg) så var det hela spännande och kul. Vad är kul i dagens tennis? Jag finner inget av intresse, jag växlar kanal så fort jag ser den lilla gröna tennisbollen susa över ett nät. Varför visar TV så mycket tennis? Är det kanske bara jag som tycker att denna sport nuförtiden "suger"?

Elitserien har jag också tröttnat på, finner de som håller stenhårt på ett lag för lite löjliga, fastän jag försöker att motarbeta dessa känslor hos mig själv finns de där. Det är ett bök och ett farande med skridskor åt alla håll, vad är vitsen? Detta stigande ointresse får dock skrivas på kontot för personlig förändring antar jag.

För första gången så började jag tappa intresset för allsvenskan efter VM, plötsligt så framträdde de svenska snedsparkarna och träfötterna i kristallklar relief, är det korpfotboll i allsvenskan började jag tänka.

Det enda som fångar mitt intresse nuförtiden är boxningen på Eurosport, de har visat ett antal mycket bra matcher sista tiden. Boxning är också en sport som är befriande ren på deltagare från den "Centrala zonen", kommer man från Öfre Östermalm eller Danderyd valkrets 15 (Djursholm) så vill man av någon anledning inte få sitt aristokratiska ansikte tillplattat av en behandskad antagonistnäve, vi som kommer från den "Perifera zonen" är snarast stolta över en krossad näsa. Själv fick jag dock tyvärr operera min näsa då tilltäppta näsgångar orsakade otaliga förkylningar och ekonomisk förlust.

Badminton är också en sport jag finner intresse av att titta på fortfarande. Jag har spelat en del själv så jag förstår vilken prestation vissa slag är, rörelsemönstret är också, liksom i boxning, oerhört vackert.

Hur mycket av mitt stigande ointresse som beror på personlig förändring, och hur mycket som beror på TV-sportens förändrade profil skall jag låta vara osagt, klart är dock att en stor förändring av TV-sporten faktiskt skett de senaste 20 åren.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Detsamma gäller WM i ishockey. På 80-talet satt jag helt förstenad i april och följde Tre Kronor hängivet. Detsamma gällde övriga i familjen, vänner och bekanta. Idag är det helt ointressant.

Undrar varför det blivit så?


/ Sven

Robsten sa...

Samma här faktiskt, ishockeyVM var i det närmaste julafton när jag var barn, jag kunde namnen på alla de svenska spelarna, alla de sovjetiska och tjeckoslovakiska spelarna, inte en skund missade man. Nu är det tämligen avslaget. Finns nog flera förklaringar, nivån på själva spelet är inte bättre nu, kanske sämre rent tekniskt, man har blivit äldre, det är mer ishockey nu, det visas marcher från när och fjärran, ishockeykväll och fan och hans moster, det är mer köp och sälj av spelare.