torsdag, april 24, 2008

JK slår mig med häpnad

Ja det gör han, Justitiekanslern Göran Lambertz har profilerat sig åt det politiskt korrekta hållet tidigare. Han avslog en anmälan från undertecknad mot Joanna Rytel när hon misskrediterade gruppen vita medelålders män på det absolut grövsta sätt man kan tänka sig. Han friade även moskén på söder i Stockholm när personer knutna till moskén gjorde sig skyldiga till hets mot judar. Nu slår han i alla fall fast att en skola gjorde fel när den nekade Nationaldemokraterna att sprida sitt budskap på en högstadieskola. Jag tar för givet att andra partier fick sprida sina budskap på samma skola. Jag måste säga att Lambertz stiger något i min aktning efter detta beslut, rätt skall vara rätt.

I tidningsartikeln beskrivs Nationaldemokraterna som "högerextremt" i underrubriken. Anser man att Nationaldemokraterna är högerextrema visar det att man har noll koll på partiets politik. Nationaldemokraterna har en ekonomisk vänsterprofil och en förkrossande majoritet av medlemmarna kommer från arbetarklassen. Förövrigt blir höger – vänsterskalan i svensk politik alltmer inaktuell, den stämmer inte längre och kan inte längre tjäna som måttstock på dagens politiska partier. Man kunde önska något mer sakkunskap av dagens journalister.

Skolans rektor, Ragnar Larsson säger i SvD.

Det finns ett politiskt beslut i kommunen att partier som är främlingsfientliga eller icke-demokratiska inte ska släppas in på skolorna. När jag tittade på Nationaldemokraternas hemsida så tolkade jag deras partiprogram som främlingsfientligt, säger han.

Jag har ingen järnkoll på vad ND säger i sitt partiprogram men jag antar att SD och andra partier som är för en restriktiv flyktingpolitik skulle åka med i samma svep. Kontentan av det rektorn säger är således att är man för en annan flyktingpolitik än vad de nuvarande riksdagspartierna är så skall man inte få samma demokratiska rättigheter som andra partier. Detta är mot allt vad verklig demokrati innebär, man kan inte med demokratisk trovärdighet säga, du får vara med i vårt politiska system med demokratiska rättigheter bara du tycker som vi i den och den frågan. I själva verket är det rektorn som är "ickedemokratisk".

Länk SvD

6 kommentarer:

Clementz sa...

Bra kommentar.

JAg kan inte låta bli att förundras över dagens rektorer. HEla SR udnersökningen som genomförts ger mig kalla kårar. Om 2/3 av sveriges rektorer bär den här typen av åsikter är det inte så kosntigt att en växande andel av ungdomarna får "totalitära" och/eller "fascistiska" uppfattningar. JK gör HELT rätt och det är tragiskt att demokratibegreppet urvattnats så enormt.

Anonym sa...

Ja, han förvånar mig också. För en gångs skull står han upp för lite gammaldags, tråkig rätt för den enskilde att tycka som han vill.

Nationaldemokraterna får förstås håret att resa sig på somliga, men demokrati är trots allt allas rätt att framföra sina åsikter.

Rektorn får väl stå ut även med sådant han inte gillar. I bästa fall kan han skylla på kommunen.

Norah sa...

JK kan inte varken skollag, lag mot förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever eller förstår vad det står i klartext i vår svenska Grundlag eller vad som står i de mänskliga rättigheterna som Sverige skrivit under OCH som gäller tom över svensk lag eftersom EU antagit dem. Mycket märkligt att vi har en JK som inte kan lagen.

Läs gärna min egen blogg http://blogg.expressen.se/norahs-funderingar/

Anonym sa...

Norah

Jag tycker det här är komplicerat. Skolan måste värna allas lika värde och motverka alla typer av diskriminering. Samtidigt ska inte rektorer godtyckligt få stoppa vissa partier bara för att de personligen ogillar partiets politik. Inte heller är det acceptablet att tex stoppa sd för att vissa elever hotar med våld mot dem. Då är det inte sd som ska stoppas utan de elever som hotar. Sedan är det en annan sak att jag tycker sd är ett obehagligt främlingsfientligt parti.

Och ska man hålla rent då får man faktiskt vara konsekvent.

Många skolor bjuder in homofientliga kristna och muslimska samfund. De framför budskapet att de accepterar homosexuella om de byter till att vara heterosexuella. Det är ungefär som när högerpopulister säger att de accepterar invandrare om muslimerna blir kristna och assimilerade till den svenska kulturen.

Så ja visst kan man stoppa "främlingsfientliga" partier hur man nu ska definiera det, men då får man också stoppa "homofientliga" grupper som inte heller det är entydigt definierat.

För det är väl inte så att du accepterar intolentans om vederbörnade säger amen efteråt. Då hade alltså nationaldemokraterna varit acceptabla om det varit ett religiöst samfund istället för ett parti.

Tyvärr är politiker inte så konsekventa. Och många tycker man ska hålla rent åt högerextremister men inte åt vänsterextremister.

Nej, försöka skapa konsekvens. Visst ska skolan kunna stoppa extremister, men man bör hellre fria än fälla. Och partier som är med i kommunfullmäktige i kommunen ska givetvis inte få bli stoppade. Hur förenligt är det med respekt för de demokratiska valen?

Bengt Held
Liberal

Anonym sa...

Robsten

"Justitiekanslern Göran Lambertz har profilerat sig åt det politiskt korrekta hållet tidigare. Han avslog en anmälan från undertecknad mot Joanna Rytel när hon misskrediterade gruppen vita medelålders män på det absolut grövsta sätt man kan tänka sig. Han friade även moskén på söder i Stockholm när personer knutna till moskén gjorde sig skyldiga till hets mot judar."

Kul hur du vänder argumentationen efter vilken grupp som riskerar bli åtalad. Du är alltså kritisk till att JK friar muslimer från hetsåtal och kallar det politiskt korrekt. Men var det inte yttrandefriheten du värnade om? Eller man ska fängsla muslimer som hetsar men låta bli att åtala etniska svenskar som hetsar?

Du som värnar yttrandefriehten borde väl då istället vara glad att JK inte åtalade moskéansvariga för hets.

Givetvis så försvarar du också rätten till gayparader, rätten att visa Ecce homo-utställningar i museer, rätten att häda kristna med bilder av djävulen som bajsar på Jesus, rätten att bygga moskeer, rätten att bära slöja etc.

För det är väl frihet du gillar och konsekvent jobbar för eller?

Bengt Held
Liberal

Robsten sa...

-"Men var det inte yttrandefriheten du värnade om? Eller man ska fängsla muslimer som hetsar men låta bli att åtala etniska svenskar som hetsar?"-

Min poäng är ju att det är precis tvärt om, det är ju det som den politika korrektheten (den förmodade i alla fall) handlar om. Skulle jag som medelålders vit man säga exakt samma sak som muslimerna utanför mosken gjorde, är jag övertygad om att jag skulle bli åtalad, i alla fall innan det fanns et prejudikat.

-"Du som värnar yttrandefriehten borde väl då istället vara glad att JK inte åtalade moskéansvariga för hets."-

Så länge exakt samma nivå gäller för alla grupper, alltså jag skall kunna säga samma sak som muslimerna utanför mosken och samma sak som Joanna Rytel sade om männen, det skall jag kunna säga om kvinnor eller negrer, nu vill jag inte göra det, inte ens som ett talande exempel som skulle få dig att studsa, för jag tycker det är så väldigt osmakligt, dessutom gillar jag kvinnor och har inget emot negrer.

Jag tycker däremot inte det är ok att mana till utrotning av något folkslag, frågan var väl om det inte var det som gjordes utanför mosken.

-"
Givetvis så försvarar du också rätten till gayparader,"-

Jag skulle inte gå där naturligtvis och jag röstar inte (läs föraktar)politiker som går där, annars JA! (förvånad?)

-"rätten att visa Ecce homo-utställningar i museer,"-

Museer??!! Aldrig i helvete! Inte en skattekrona skall naturligtvis gå till en sådan utställning, den skall vara självbärande till sista öre. Men jag skulle aldrig drömma om att förbjuda den, nä (förvånad?)

-"ätten att häda kristna med bilder av djävulen som bajsar på Jesus,"-

Samma regler exakt skall gälla som rättan att visa bilder av onkel Sam som bajsar på Profeten Muhammed och Bin Laden, självklart. (förvånad?)

-"rätten att bygga moskeer, rätten att bära slöja "-

Byggs en moskee ute i skogen där den inte bryter mot några byggstilar och betalas till sista öre av användarna själva UTAN bidrag från Saudiarabien, så visst.

Slöja kan jag inte förbjuda någon att bära, förutom i statlig/kommunal tjänst, i skolor, i yrken som kräver uniform o.s.v.
Tvärtom ju fler som går omkring på gatorna med bourka, ju fler röstberättigande lär vända det politiska etablissemanget ryggen, så jag ser mycket positivt på framförallt heltäckande bourka mitt i sommarvärmen, det ger indirekt gehör för mina politiska åsikter, det måste du redan räknat ut du som är så smart. Det bästa som kan hända är egentligen att poliser börjar uppträda med heltäckande bourka, då kommer riksdagen se något annorlunda ut efter nästa val.