söndag, maj 18, 2008

Medias värderingar och folkets värderingar

Jag har länge varit på det klara med att tidningars och TV:s värderingar, eller de värderingar de implicit ger uttryck för, inte stämmer överrens med de värderingar folk i gemen har. Nu har dock DN slagit alla rekord. I en artikel i söndagsbilagan träder Linda Skugge fram och beskrivs som "trendsättare". Va? Jag läser texten en gång till, jo det står faktiskt så. Vilken trend har hon satt igång? Ingen jag känner eller har talat med har haft annat än ironi till övers för Skugge, ingen har gillat hennes texter eller tyckt hon varit bra. Inga omdömen jag läst om henne har varit av det positiva slaget, inga alls faktiskt. Här lyfter ändå en etablerad morgontidning fram henne som trendsättare, lever vi i samma värld?

Jag skall erkänna att jag själv läst mycket få krönikor av Skugge själv (ett ansenligt antal omdömen har jag dock läst om henne) i en av få artiklar jag läst av henne beskrev hon en medpassagerare på ett tåg som en kvinna som tvättar sitt underliv i klorin. Det är utan tvekan ett något annorlunda sätt att beskriva en medmänniska på, men mig veterligen skapade det inte någon trend, inte ens på DN.

Rubriken på dagens artikel är också en smula lustig. Skugge fäller i rubriken uttalandet "Jag blir provocerad av folk som behöver vara lediga". Hmm… så Skugge blir provocerad av folk som tar ledigt för att uträtta andra saker, annars är ju provokation något av Skugges signum. Det är väl ingen vågad gissning att Skugge själv förmodligen provocerat en och annan läsare en smula, dessutom med lite grövre saker än att ta lite ledigt.

Jag bryr mig föga om Skugge, önskar henne lycka till med det hon nu skall syssla med. Det jag däremot bryr mig om är medias och tidningarnas värderingar som inte stämmer med den simpla världsbild jag och de flesta (alla) jag känner har. Lever vi verkligen i två helt skilda världar?

Länk DN

1 kommentar:

Sivan sa...

En trend i dagens media är verkligen den dåliga smaken som går hand i hand med den dåliga utbildningen där kunskap slängs i papperskorgen till förmån för ytlighet, såpor och ett förfall och förtal mot allt som byggts upp sedan antiken - greker - romare