tisdag, maj 20, 2008

Vård åt papperslösa

Principen att ge begränsad vård åt papperslösa har kritiserats av politiker från skilda läger, nu senast av ett antal centerpartister på SvD. Att inte ge vård till de s.k. papperslösa framställs som inhumant och snålt. Det är lätt att förstå hur svårt det är att värja sig mot anklagelserna om att vara inhuman och cynisk för politiker och andra aktörer. Det är viktigt att framhålla att det inte gäller akutsjukvård, den vården får alla i vårt land antingen de har papper eller inte.

Nu är det så att det faktiskt är meningen att människor skall befinna sig legalt i vårt land. Vi har upplevt ett paradigmskifte utan att vi märkt det, plötsligt är det på något outgrundligt sätt helt normalt att befinna sig illegalt i vårt land. Får en människa avslag på sin asylansökan är det meningen att hon skall lämna landet och åka tillbaka till ursprungsdestinationen. Det har aldrig, fram till nu, varit meningen att människor som får avslag på sin asylansökan eller tar sig in illegalt i landet skall stanna här och leva som "papperslös". Nu håller politiker på att göra detta till något fullt normalt. Det är jämförbart med att kräva vård att interner som befinner sig på rymmen, - de har väl också mänskliga rättigheter.

Bakgrunden till många tragedier är faktiskt den slappa och godtyckliga flyktingpolitik som regeringarna fört de senaste årtionden. Människor som kastat sina identitetspapper och inte kan styrka sin identitet får i vissa fall ändå uppehållstillstånd. Människor utan flyktingskäl får också asyl, hela flyktingpolitiken har havererat. Detta problem vi har med de "papperslösa" är snarast en effekt av en otydlig politik utan klara enkla regler och principer. Nu går enskilda politiker ut och lobbar för att luckra upp alla principer ändå mer. Detta kan bara sluta i ett totalt moras för all rationell hantering av dessa frågor som gäller flyktingar och asyl.

Länk SvD

7 kommentarer:

Dragan Klaric sa...

Hej Robsten

Jag vet inte hur många inlägg jag har skrivit i detta ämne, men det är en hel del! Vad jag har märkt så spelar politikerna på det svenska folkets känslor. Man talar om medmänsklighet och humanism. Men man missar att nämna de ökande kostnaderna för oss skattebetalare eller hur detta kan urholka den svenska sjukvården! Men i all denna humanism och medmänsklighet så glömmer politikerna bort de svenska pensionärerna, handikappade, långtids sjuka och hemlösa. Man talar om papperslösa när det faktum är att det handlar om efterlysta som avsiktligt valt att gömma sig i Sverige för att undvika utvisning. Med andra ord är det efterlysta illegala utlänningar! Men visst låt politikerna köra den svenska sjukvården i botten, jag har i alla fall gjort vad jag kan. Så när den dagen kommer då vår sjukvård är helt nere på botten och vi skattebetalare inte kan räkna med sjukvård då ska de som idag vill ge gratis sjukvård och tandvård till dessa efterlysta illegala utlänningar inte gnälla.

Hälsningar
Dragan Klaric

Robsten sa...

Håller med dig Dragan. Fått förklarat för mig att med "papperslösa" menas i första hand personer som inte ens sökt asyl utan befinner sig helt illegalt i landet utan att ha kontaktat någon myndighet. De har dessutom ofta ett pass i fickan som de väljer att inte visa upp.

norbergssonen sa...

En enkel lösning torde vara att de som menar att "papperslösa" borde få gratis sjukvård, själva betalar för denna. Det om något vore väl ett mått på solidaritet. Men det är klart, det är enklare att vara "solidarisk" med andras pengar.

Leo Sundberg sa...

Inbillar sig borgarna att de inte tappar röster till Sd nu, har de verkligen gott självförtroende. Ja, och sossarna, vänstern och miljöpartiklarna med för den delen.

Tror de att de kan hålla oss ute från riksdagen enbart genom att säga att vi är rasister?

Anonym sa...

Robsten

Normalt er jeg rimeligt enig med dig; men ikke her. Og det er af hensyn til svenskerne selv.

Hvis vi får en gruppe mennesker, helt uden kontakt til sundhedsvæsenet, kan det blive hammerdyrt for hele samfundet. Godt nok vil det koste kassen at behandle en illegal med f.eks. TB - men det er intet imod hvad det vil koste, hvis han smitter 5-10 andre.

Det samme hvis børnene ikke bliver vaccineret mod ting som mæslinger.

I risikerer altså en typhoid mary-lignende situation.

I USA kan du se det i dag - og det har ført til en elendig almen sundheds-tilstand langs med grænsen til Mexico.

Mao - din holdning er ikke gennemtænkt. Svenske babyer kan præcist lige så godt blive hjerneskadede af mæslinger som illegale, hvis ikke alle bliver behandlet.

chr4mov26jul

Anonym sa...

Grattis

Du finns som en av dagens bloggare på sid 35 i dagens SvD

Följande text finnes

Riksdagen fattar beslut om vård för asylsökande

Att inte ge vård till de s.k. papperslösa framställs som inhumant och snålt. Det är lätt att förstå hur svårt det är att värja sig mot anklagelserna om att vara inhuman och cynisk för politiker och andra aktörer. Det är viktigt att framhålla att det inte gäller akutsjukvård, den vården får alla i vårt land antingen de har papper eller inte.

Robsten sa...

Det var som fan!