onsdag, maj 28, 2008

Stiegs testeamente

Har alltid undrat varför Expochefen Stieg Larsson stavade sitt förnamn på det mest konstiga sätt, svaret på den frågan tog Larsson med sig i graven måhända. En annan fråga han tog med sig i graven var den om hans testamente. Larsson dog av en hjärtattack 2004 och hans kvarlåtenskap skall tillfalla hans bror och pappa. Larssons kvinna ärver ingenting eftersom de aldrig gifte sig. Orsaken var till att de aldrig gifte sig var enligt Larsson själv att han ville skydda sin sambo. Hur han skulle skydda henne genom att inte gifta sig är också en gåta, för mig i alla fall. Nu verkar inte Larsson vara så smart som en del tror, effekten av Larssons "skyddsåtgärder" är helt enkelt att hans kvinna blir utan pengar, lite snopet kan man tycka.

Nu har också ett testamente uppenbarat sig. Det ställer också till det för de efterlevande, Larsson testamenterade nämligen hela sin kontanta kvarlåtenskap till "Kommunistiska arbetareförbundets Umeåavdelning". Mycket snopet för de efterlevande. Det är dock osäkert om avdelningen får några pengar, det är inte givet att testamentet är giltigt. Om nu "Kommunistiska arbetareförbundets Umeåavdelning" verkligen får några pengar säger Jan-Olov Carlsson från avdelningen så här.

Jag vill verkligen, verkligen understryka att vi har inga egna anspråk. Hans arbete skulle få fortsätta med nya resurser. Ja, de skulle gå till hans livsverk: kampen mot högerextrema krafter och rasism.

Det låter betryggande, vi får hoppas att denna socialistavdelning kan skilja på högerextremism och demokratiska politiska motståndare.

Länk DN

5 kommentarer:

Tobias Lindgren sa...

"Har alltid undrat varför Expochefen Stieg Larsson stavade sitt förnamn på det mest konstiga sätt, svaret på den frågan tog Larsson med sig i graven måhända."

Det står faktiskt på Wikipedia.

"Stieg Larsson, vars fullständiga namn var Karl Stig-Erland Larsson bytte namn eftersom han och författarkollegan Stig Larsson var trötta på att de förväxlades hela tiden. De singlade slant om vem av dem som skulle byta namn och det var Stieg Larsson som förlorade. Som kriminalförfattare var det inte helt opassande, då även Stieg Trenter (eg. Stig Johansson) stavade sig så."

Robsten sa...

Nu förstörde du inledningen till min artikel;-)

mikaelf sa...

Jag tycker inledningen till ditt inlägg fortfarande håller; märk väl - det står på wikipedia.

I just denna wikipediaartikel fanns det dock referenser och källhänvisningar, så man får väl anse frågan utredd :P

Anna-Lena Lodenius sa...

Ska jag också komma och sabba inledningen till din text. Det här var den versionen han gav till mig också, även jag har hört honom berätta om hur han singlade slant med Stig Larsson. De var ungefär lika gamla och skrev recensioner i varsin tidning i Umeå, och förväxlade som sagt ofta. Å andra sidan läste jag någon intervju med Stig Larsson som inte alls kunde minnas händelsen och det verkar ju konstigt. En sådan sak minns man väl. Å andra sidan var det ju inte han som tvingades byta namn.

Robsten sa...

Jag tycker vi struntar i att min inledning blev sabbad, den var ändå mest ett stilistiskt grepp. Tycker det är kul att denna historia kom fram i alla fall.

Bloggens fördelar är ju att fakta kan komma fram i kommentarerna som de gjort här. Tack skall ni ha;-)