måndag, juni 30, 2008

Märkligt om flyktingpolitiken

I en artikel i SvD säger Billström att asylpolitiken ligger fast. När man fortsätter att läsa artikeln framkommer det att politiska och mediala krafter vill att en förändring av flyktingpolitiken skall ske p.g.a. den svårighet som föreligger för de som får avslag på sin ansökan att återvända.

Så här står det i SvD.

Hittills har bara 45 personer kunnat avvisas med flyg till Bagdad som är den enda tillgängliga rutten till Irak. Flygbolaget Lufthansa tar bara ombord en avvisad person per flight.

Att svårigheter med att återbörda personer skulle påverka flyktingpolitiken (eller asylpolitiken som Billström klokt nog säger) är absurt. Det är ju viktiga och grundläggande principer som skall styra vår asylpolitik, inte tillfälliga svårigheter.

Om nu Lufthansa och andra flygbolag var lika noga med vilka människor de fraktade till Europa som från Europa skulle vi inte ha dessa problem. Hur kan t.ex. ensamkommande flyktingbarn resa runt halva jorden med dessa flygbolag? Hur har dessa barn fått alla papper i ordning inför sin flygresa, det är ju knappt vi vuxna klarar att ordna all pappersexercis.

Vänsterpartiets Kalla Larsson tycker att alla irakier skall få stanna i Sverige, så här säger han i SvD.

Det jag tror är det största problemet för asylsystemets legitimitet är att man inte följer de lagar som finns. Då skulle ingen kunna bli avvisad till Irak där det fortfarande pågår en väpnad konflikt.

Om vi strikt följde de lagar vi har skulle mycket få människor från Irak få stanna. Det råder ingen väpnad konflikt i egentlig mening i Irak. Även om det gjorde det skulle det vara fullkomligt orimligt att alla i de länder som ingår i en väpnad konflikt skulle få asyl per automatik. Föreställ er att Indien och Pakistan skulle hamna i en väpnad konflikt, då skulle 1.25 miljarder människor ha asylrätt i Sverige. Det är nog dags att skriva om de asyllagar vi har i dag, de är inte realistiska.

Länk SvD

6 kommentarer:

Per sa...

Haha! Någon som tror att ensamkommande flyktingbarn har flugit hit. Nu blev min måndag mindre grå.

JG sa...

Kan inte svenska regeringsplanet användas för att återtransportera irakierna? Det vore på tiden att det planet gjorde någon nytta. I annat fall kan ett fartyg abonneras.

Robsten sa...

har dom inte flugit hit Per så kan de ju aldrig i livet får uppehållstillstånd, hört talas om Dublinförordningen?
Min måndag är tyvärr lika grå.

Krille sa...

Kalle Larsson borde kanske ta sig en semestertripp till Erbil i norra Irak. Dit går det nämligen direktflyg från blandannat Sturup.
www.svenskaflygbolag.com/erbil.html

Han verkar se det som ett problem, att Sverige EJ vill/kan ta emot hela Iraks befolkning. Ser han nåt problem med att de styrande i norra Irak, EJ tar emot några Irakiska medborgare från övriga delar?

Tycker han att det är konstigt att då det samtidigt "flyr" Irakier hit, går semesterflyg till Erbil?

Har Kalle Larsson en hjärna? fungerar den som det är tänkt?

Fröken Sverige sa...

OT...jag vet. Men något viktigt.

En hälsning från Weine på Rakryggad:

http://imittsverige.blogspot.com/2008/06/klistrad-nya-inlgg-under-en-hlsning-frn.html

Mvh

/FS

Anonym sa...

Varför inte kopiera det avtal britterna har med de krdiska myndigheterna? Då kan man börja sända tillbaka alla som inte får asyl. Det är ju konstigt att Sverige inte kan få ett avtal med norra irak, när britterna får skicka tillbaka hela grupper dit.

http://www.guardian.co.uk/uk/2008/mar/29/immigration.immigrationpolicy