onsdag, oktober 13, 2010

En ickekonfessionell skola


I en SvD-artikel så tar Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas riskförbund, upp frågan om kristendomens ställning i den svenska skolan. Detta med anledning av att skolminister Björklund gått in och petat i Skolverkets förslag till religionsundervisning. Om man på något sätt skall försöka dra kontentan av det Fjelkner skriver så håller väl hon till stora delar med Björklund, kristendomen skall ha en särställning i vår undervisning p.g.a. historiska och kulturella skäl.   


Nu råkar jag veta att Fjelkner är en mångkulturförespråkare av stora mått. Detta efter att ha haft en debatt med henne i ett speciellt forum, med en efterföljande E-postkontakt. Att hon ändå ställer sig på Björklunds sida i debatten är intressant i sammanhanget, jag hade i förväg inte gissat på detta ställningstagande av henne. Som alla förstår är det ett mångkulturellt projekt att ge alla religioner samma undervisningstid (i praktiken hade islam och kristendomen fått lejonparten av tiden, att t.ex. taoismen med 225 miljoner anhängare skulle få någon betydelsefull undervisningstid är osannolikt). 


Det verkligt intressanta och viktiga kommer i detta stycke av författaren.


Låt oss slå fast att all undervisning i den svenska obligatoriska skolan ska vara ickekonfessionell. I dagens moderna och öppna svenska skola möts elever med olika bakgrund och olika religiösa uppfattningar. De har rätt till en undervisning som ger dem kunskaper i alla religioner och åskådningar.


Att den svenska skolan skall vara "ickekonfessionell" är fastslagen i alla läroplaner och har beslutats av Sveriges riksdag, det står dessutom i skollagen (LÄNK). Då kommer vi till den viktiga frågan som media och våra myndigheter inte verkar vara speciellt intresserad av, (det är bara vi som lever i ett "kunskapsmässigt utanförskap" som intresserar oss för frågan). Är verkligen alla muslimska och kristna friskolor ickekonfessionella? Hur ser kontrollerna av dessa skolor ut? Vad är resultatet av dessa kontroller? Hur genomförs dessa kontroller? 


Enligt journalisten Evin Rubar som gjorde programmet "Slaget om muslimerna" (6 december 2009) så drivs Sveriges muslimska friskolor inte på ickekonfessionell grund. Vad har gjorts efter det Rubars program? Har missförhållandena rättats till? Inget har sagts om detta, inget har skrivits om det heller. Skall vi vara objektiva måste vi väl också påpeka att det finns tveksamheter också när det gäller kristna friskolor. Samma regler måste också gälla kristna och alla andra religiösa friskolor. 


Det är i själva verket osannolikt att någon enda religiös friskola följer den svenska lagen och bedriver all sin undervisning på ickekonfessionell grund. Det enda sätt vi kan se till att alla undervisning i svenska skolor verkligen bedrivs enligt den lag riksdagen beslutat om är att förbjuda friskolor på religiös grund. 

Länk SvD

12 kommentarer:

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Av döma av bloggen med namnet Muslimska Friskolan så drivs musseskolorna med enbart islam som väsentlig religion. Betvivlar starkt att man undervisar om någon annan religion överhuvudtaget. Görs det så kanske det är kristendom i mindre omfattning och kanske judendom då dom är momoteistiska. Musslorna avskyr, nej hatar dom polyteistiska religionerna och tar nog hellre risken att man åker fast för att inte följa läroplanen än att undervisa om dessa religioner.

Alexander den store sa...

Då ligger jag risigt till, för mina 12 Olympiska gudar och minst 300 till,halvgudarna och hjältarna är då inte inräknade... Hu. va hemst!
Och hur har vi det med hiduisterna?
De har väl nästan lika många som jag , eller? Fint land Indien, tyder på sunt förnuft, när man snart går om Sverige i teknisk utveckling!

z999 sa...

En hemsida som ligger i dvala och sd-kuriren borta, det är inte så man vinner röster till nästa val.

Anonym sa...

@z999, jag har diskuterat det med deras ansvariga ett antal gånger under en lång tid men ingen verkar reagera. Däremot fick jag en avhyvling av Thoralf på hans blogg för han tyckte jag gnällde i onödan.

Hoppas dock att de kommer igen och investerar i proffs som sköter IT.
Allemand

Mats J sa...

Robsten, vill bara meddela att även jag befinner mig i ett "kunskapsmässigt utanförskap". Tidigare befann jag mig däremot länge i ett kunskapsmässigt innanförskap, något som jag nu med stor möda lyckats bryta mig ut ifrån.

z999 sa...

@Allemand, bra att du har stött på om det i alla fall. Man ska ju komma ihåg att nätet har varit en enormt stor förutsättning för att få ut sanningen överhuvudtaget och it-delen bör skötas.

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Har Robis åkt på semester?

Robsten sa...

Nä, hittar inget att skriva om och har inte tid att skriva en krönika eller längre betraktelse. Snart nog så dyker det upp något att skriva om, gäller att hålla ut.

Robsten sa...

Nä, hittar inget att skriva om och har inte tid att skriva en krönika eller längre betraktelse. Snart nog så dyker det upp något att skriva om, gäller att hålla ut.

Robsten sa...

Vi får väl hoppas på lite mångkulturpropaganda så man får något att skriva om ;-)

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Skönt med ett livstecken iaf.

Robsten sa...

Alltså massvis med bloggar, de flesta skulle jag vilja påstå, uppdaterar betydligt glesare än vad jag gör. De uppdaterar lika ofta som jag gjort den senaste veckan. Bloggar som PI består ju av flera skribenter och kan hålla ett högre tempo just därför, ändå så har de inte alla andra arbetsuppgifter jag har. Kolla hur ofta partiledningen uppdaterar sina personliga bloggar.

En bloggare som Rickard Slätt står på många bloggrullar trots en uppdateringsfrekvens på ett nytt inlägg om året. Sakine uppdaterar i gång i månaden, med korta artiklar, typ 1 minuts läsning, o.s.v.