måndag, juli 04, 2011

Lite nytt från Almedalen

Jag befinner mig just nu i Almedalen, därav det lite glesa postandet. Nu när jag ändå är här måste jag väl förmedla lite skvaller, eller information.
Det är politikertätt i Almedalen just nu, det vimlar av ansikten man annars bara ser på TV eller i tidningarna. Jag kommer precis från en föreläsning av Lisa Bjurwald. Det var mycket det gamla vanliga pratet om nazistiska rötter och andra sådana grundlösa påståenden. Det hemska är att de två tredjedelar som inte var Sverigedemokrater i publiken tror på vad människan säger. Det är en av finesserna med demokratier, alla får ge sin syn på saken, även rena lögner får framföras publikt. Ändå är det ytterst frustrerande när lögner framförs som man vet är lögner, eftersom man sitter på information där man har unik insikt i sakerna som avhandlas.


En sak Bjurwald plötsligt kastade fram är att Bojerud ägnar sig åt ren ”vit makt” terminologi på sin blogg. Jag har regelbundet läst Bojeruds blogg och jag har aldrig sett någon sådan terminologi. Bojerud har väl ett speciellt sätt att föra fram saker på, men någon ”vit makt” terminologi har jag aldrig sett där. Därefter framförde Bjurwald att Sannfinländarna ”inte tycker om svenskar”. Jag har ingen exakt information om hur Sannfinländarna ser på svenskarna men det lät väldigt infantilt. Vi får väl undersöka vilken sanningshalt det ligger i Bjurwalds påstående.
Jag orkar inte gå igenom allt Bjurwald påstod, men ett anmärkningsvärt påstående var att enligt Bjurwald så har de flesta högerextrema, nazistiska och högerpopulistiska rörelser en sak gemensamt, de ogillar det mångkulturella samhället. Nu har ju många fler än SD och dess medlemmar tagit avstånd från det mångkulturella samhället. Speciellt på sista tiden är det en lång rad debattörer utanför det Bjurwald kallar ”högerpopulismen” som avfärdat det mångkulturella samhället. Dessutom så har det svenska folket i demokratisk ordning röstat om införandet av detta mångkulturella samhälle. Att en sådan omvälvande samhällsomvandling genomförs utan att valmanskåren får säga sin mening är egentligen något oerhört. Egentligen, enligt demokratiska principer, vore det legitimt att vara emot det mångkulturella samhället, och illegitimt att vara för det. Detta därför att det infördes på en odemokratisk väg.


Jag hörde även på Reinfeldts tal i Almedalen. Sådana här ”torgmötestal” brukar vara visionära och svävande, men Reinfeldts tal tog nog priset därvidlag. Något mer svävande och substanslöst än Reinfeldts tal denna sommar får man nog leta efter. Det Reinfeldt var konkret med var att han skulle ta kampen till valet 2014 med dem som ville tillbaka till den tid när man såg på svartvit TV med 14 tums skärm, inte hade restauranger på gatan och när Domus var Domus. Då undrar vi vem det är han då skall ta fighten med, det måste vara något parti jag aldrig hört talas om. Kan det verkligen stämma, att Reinfeldt inför nästa val tänker gå till storms mot ett parti som jag, hyggligt politiskt intresserad, aldrig ens har hört talas om? Det måste nog ha slagit slint i någon moderat spinndoktor som tänker lansera en helt ny och unik valstrategi.

8 kommentarer:

Blodsven sa...

Hehe...Äggskallen börjar visst få panik, och ska ta fighten med sina egna hjärnspöken...

Anonym sa...

När till och med Aftonbladets retorikexpert i det närmaste anklagar Statsministern för att vara en floskelmaskin så är det illa.
Det är enbart positivt för SD att utmålas som den store satan och bli ett tydligt alternativ till sjuklövern.
Sen är det inte lika bra för Sverige, vi behöver en ny invandringspolitik nu!.
Jag har skrivit det förut, om dagens trend fortsätter så kommer SD landa på 10 % i nästa val.

magnus123 (at) live.se sa...

"Domus var Domus" har Juholt sagt, men det innan var förstås en massa invektiv mot Juhol. Knappast så retoriskt klokt. Kanske resultat av Arkelstens i mitt tycke grunda nästan barnsliga retorik.

(OT: Arkelstens förslag häromdan att organisera M till ett parti med en olika medlemskap liknande socialdemokratins folkrörelser vet jag inte ursprung till, men Sofia var marknadschef på ICA innan hon fick till moderaterna. Medlemskort och extraerbjudanden? ;) )

Svensson sa...

Jag kommer väl lite OT här eller går händelserna i förväg, men iaf: idag är det vänsterns dag i Almedalen och Lars Ohly står i centrum. På min blogg har jag skrivit lite om V:s historia, om begynnelsen som SKP 1921, namnbytet till VPK 1967 och alla splittringar i maoister och stalinister. Läs om Jan Guillou, Marita Ulvskog, Peter Englund och andra elitfigurers bakgrund i vänstersekterna här.

Anonym sa...

Lyssna och njut på denna diskussion om integrationens utmaningar:

http://www.axess.se/tv/player.aspx?id=2494


Jämför sedan med valfritt debatt program på tv eller höjden på dialog.
Betänk också hur väl nulägesbeskrivningen som ges stämmer överens med SD.

Mångkulturen är död, leve Sverige!


mvh Ceasar

Anonym sa...

Tino Sanandajis argumentation i axessdebatten och i artiklar som dessa borde studeras noga av SD-ledningen!

http://www.svensktidskrift.se/?p=23968

/Kalle

Varg i veum sa...

Som finne kan jag intyga att det inte finns något av det hat som personer som Bjurwald försöker frammana i ren desperation över att hennes nazifobi inte smittar av på så många som hon hoppats.
Vi finnar har samma broderliga "fördomar" om svenskar som svenskar har om oss finnar, i alla fall i de finska kretsar jag rör mig i (vilket innefattar vänner och släkt i Finland)

Ylöjärvi sa...

Perussuomalaiset tycker visst om svenskar men bara om de bor i Sverige och inte besöker Finland och försöker prata svenska. Finlandssvenskar och deras språk avskyr man.
Tyvärr måste ni rikssvenskar någon gång inse att sannfinnarna inte är en svensk motsvarighet till SD.
Det är i alla avseenden ett äktfinskt parti som lever högt på gamla inbillade oförrätter från de svensktalande i Finland.