måndag, december 26, 2011

Dagmar

Jag kunde inte sova i natt. Stormen, som är döpt till det gamla ärevördiga namnet Dagmar rev och slet i huset så en massa ljud uppstod. Fönsterrutorna skakade och skallrade. Till slut så började fönsterkarmarna också att ge ifrån sig plågade ljud, ja väggarna också. I de värsta vindbyarna hördes tjut från ventilerna och ett mullrande från väggarna. Jag tittade ut i det förvånansvärt klara vädret, träden böjdes som pilbågar i byarna. Funderade på att gå ut i stormen ett tag, men var lite för trött. Skall jag jämföra med stormen Gudrun så blåste det nog värre denna natt, just där jag bor i alla fall. 


Det står i SvD att allmänheten gärna kan E-posta in sina upplevelser med bilder till redaktionen. Ja, nästa steg är väl att allmänheten skriver artiklarna och sätter hela tidningen. Vi är rätt många som e-postat in våra upplevelser på andra områden, utan att redaktionen tagit något notis om det. Enligt SVT så uppmättes vindstyrkor på 41 sekundmeter kusten runt Härnösand. Jag är inte förvånad, tror denna storm slår Gudrun i ren styrka faktiskt. I DN står det så här.Under juldagskvällen ställde man in all tågtrafik från Gävle och norrut. Tanken var att tågen skulle börja gå igen vid 8 på annandagsmorgonen. 
– Men nu är det strömlöst från Dalarna och Gävle och norrut. Vi kan konstatera att vi både har problem med ström från leverantörer och med att det ligger saker på spåren. Just nu är det väldigt svårt att säga när trafiken är igång. 
Mer hinner Helsing inte säga innan samtalet bryts.


För en gångs skull har jag full förståelse för SJ:s problem. SJ kan inte rå för att träd blåser ner över spåren och kan knappast anklagas för denna storm. Vi begär att SJ med alla andra inblandade privatiserade företag skall styra över tågen och spåren. Vädrets makter skulle inte ens ett välskött statligt företag kunna råda över. 


Länk SvD

Länk SVT

Länk Ekot

Länk DN7 kommentarer:

z999 sa...

"Vädrets makter skulle inte ens ett välskött statligt företag kunna råda över. "

Nä, men minska effekterna av det på ett annat sätt med fokus på funktion istället för lönsamhet när de båda faktorerna ibland inte går ihop.

z999 sa...

Minns förresten tillbaka till den tiden då liberala människor verkligen var liberala på riktigt. Som när folkpartiet på 80-talet stenhårt försvarade närradion och yttrandefriheten, trots programmet Öppet forum till exempel (som samkörde ett tag med BSS, på nåder eftersom BSS ansågs allt för mesiga). Idag hade knappast folkpartiet reagerat på det sätt de gjorde då.
Sista liberala dödsrycket från den sidan var väl annars när Lars Leijonborg tog initiativ till att anmäla Laila Freivalds nedstängning av SD-sidor på nätet?

Robsten sa...

Ja, liberaler i dag utmärker väl sig för att vara toleranta, så länge alla håller med dem. i annat fall blir de fullständigt vansinniga.

Nisse sa...

@z999...

Fast det gjorde Leijonborg mer för försöka att plocka en enkel partipolitisk poäng än att värna yttrandefrihet och liberala principer. Siste liberalen att lämna skeppet var Per Ahlmark, och det är så längesen som 1978. Då får man ändå vara snäll och bortse från att Ahlmark var socialliberal med mycket stark betoning på "social".

Järnvägens problem löser sig alltså bara den återtas i statlig regi? Knappast. Trafikverket är statligt. SJ och alla länstrafikbolag är också offentligt ägda och -styrda verksamheter. Problemen ligger nån helt annanstans, t.ex att infrastrukturen lider av decenniers eftersatt underhåll och att utrustningen längs banorna i många fall används över sin tekniska livslängd med både en faktor 2 och 3, att statliga Trafikverkets verksamhet i sig är svårt fragmenterad och framförallt i en naiv politikerstyrd uppfattning om under vilka omständigheter det är lönsamt att bygga järnväg och driva järnvägstrafik.

GalaXyBloggen sa...

http://galaxybloggen.blogspot.com/2011/12/muhammed-ali-om-vikten-av-att-behalla.html

God fortsättning på er. Jag bjuder dig och läsarna på en video med en mycket intelligent man (innan han blev punch drunk). Se den, läs vad jag skrev och kommentera gärna. Kalla mig eller Muhammed Ali för Rasist och Nazi. Det är valfritt, eller oss båda kanske? för jag håller med om vartenda ord han säger i intervjun.

Mats

Robsten sa...

Ja, jag skulle ju inte gå så långt som Clay i mina slutsatser, men jag tar för givet att ingen drar rasistkortet här. De flesta här verkar vara riktigt uppfostrade och slänger inte anklagelser runt omkring sig åt alla möjliga håll. Mest extremvänstern och nyliberaler som ägnar sig åt sådant. Vet inte hur de är uppfostrade.

z999 sa...

@Nisse:
"Fast det gjorde Leijonborg mer för försöka att plocka en enkel partipolitisk poäng än att värna yttrandefrihet och liberala principer."

Brutal bedömning. Man får ju låtsas och tro det bästa om folk liksom...:-)

"Siste liberalen att lämna skeppet var Per Ahlmark, och det är så längesen som 1978."

Är benägen att hålla med om den bedömningen. Undrar hur FP sett på FRA med Ahlmark vid rodret?