onsdag, december 28, 2011

En gränspolis berättelse

En f.d. gränspolis berättar på Newsmill om sitt arbete och om hur media i vårt land misslyckats alternativt aldrig haft för avsikt, att ge en sann bild av verkligheten. Läsvärt! 

Länk Newsmill

OK. Lägger ut texten här, men tar bort den i kväll av upphovsrättsliga skäl.


Och nu är den borttagen...Tack för lånet Daniel Wall. 


Länk Firefox för de som har problem med IE

Länk Opera för de som har strul med IE

Länk Safari för de som hatar IE8 kommentarer:

cavatus.wordpress.com sa...

Tyvärr har artikeln endast en rubrik i min webbläsare när jag klickar mig vidare från din blogg. Jag har IE 9. Någon som kan läsa hela artikeln?

cavatus.wordpress.com sa...

Tack. Nu har jag läst texten. Vore kul att kunna se kommentarerna och kommentera själv. Får se om det beror på webbläsaren.

Robsten sa...

Oki. Tar bort texten, det är ju Newsmill som äger den tillsammans med Daniel Wall.

Ladda ned Firefox. Man måste ha minst två webbläsare. På någon dator har jag varit uppe i fyra, vilket kanske är lite väl mycket. Den sämsta är IE, enligt mig, en jävla massa krångel hela tiden, och alla uppdateringar, blir tokig på sådant.

Nisse sa...

Ska jag referera utifrån min egen omgivning vet dock de flesta hur processerna för asyl och uppehållstillstånd ser ut i stora drag, vem som beslutar och vem som verkställer etc. Där tror jag Daniel Wall underskattar det svenska folket.

Däremot, att vi har ett system som i praktiken belönar fräcka och förslagna bluffmakare, säkerligen på bekostnad av verkligt ömmande fall, är antagligen inte lika känt, och här ligger det nog nära till hands att skylla på hur media rapporterar kring enskilda fall (och inte rapporterar i andra fall).

Faktum är ju att att det mer är praxis än lagarna och bestämmelserna i sig som är problemet. Om man får tro Merit Wager så skiljer det inte nämnvärt på exempelvis svensk och finsk lagstiftning på migrationsområdet, men däremot är praxis helt annorlunda hur man ser på definitioner av flyktingar, att identiteter och ursprung inte kan styrkas etc.

Det sistnämnda är en skamfläck och en varböld. Jag förstår inte hur någon med bara någorlunda rättskänsla kan förespråka annat än absolut nolltolerans mot att människor som söker asyl inte kan styrka sin identitet. Eller snarare väljer att mörka sin identitet - ingen kan resa över 1000 mil utan att kunna visa upp ett pass större delen av resan.

Nisse sa...

P.S Nu fungerar Newsmill-artikeln även i IE. Det är en defekt i alla senare versioner av IE som ibland triggas av det publiceringssystem (Drupal) som Newsmill använder. Det är konstigt att Newsmill inte själv kollar sånt, för lösningen är att bara återpublicera artikeln.

Jag lägger min röst på Firefox eller Opera i Windowsvärlden, eller på Safari i Apple. D.S

z999 sa...

@Nisse:
"Däremot, att vi har ett system som i praktiken belönar fräcka och förslagna bluffmakare, säkerligen på bekostnad av verkligt ömmande fall, är antagligen inte lika känt"

Jag har i alla fall misstänkt det. Tragiskt att det är så många falska/misstänkta fall eftersom det enligt mig handlar om människor med en väldigt stor cynism. Dom verkliga flyktingfallen kan ju handla om människor som råkat väldigt illa ut.

Håller verkligen med om vad du skriver om ökad kontroll, men det visste du innan att jag höll med om tror jag.

"Jag lägger min röst på Firefox eller Opera i Windowsvärlden, eller på Safari i Apple. D.S"

Jag kör för tillfället linux opensuse (gnome 3) där firefox är default. För linuxanvändare som får problem med firefox så rekommenderar jag epiphany.

Robsten sa...

"Jag förstår inte hur någon med bara någorlunda rättskänsla kan förespråka annat än absolut nolltolerans mot att människor som söker asyl inte kan styrka sin identitet. Eller snarare väljer att mörka sin identitet -"

Håller med till hundra procent.

Robsten sa...

Jag skummade snabbt artiklarna på AP, tycker de är rätt OK faktiskt. Bättre än PI på slutet faktiskt. Där skrev de en artikel om att invånarna i Rosengård gjorde en film om sitt eget område och problemen där. So what! Jag kunde faktiskt inte se något fel i det. Kan det fortfarande inte. Under artikeln kom det kommentarer om att de fått kameran av socialen och liknande, en massa hånfulla kommentarer om dokusåpafilmarna. Inte riktigt juste tycker jag, och det står jag för.