tisdag, januari 24, 2012

Står journalister över lagen?


Att journalister tar ut svängarna och elegant rundar alla de trista lagar och t.o.m. moraliska principer vi vanliga dödliga anser oss tvungna att följa är kanske ingen chockerande nyhet för många av oss. Däremot är det förvånande att chefredaktören Helena Giertta rakt ut påstår att journalister har rätt att bryta alla de lagar som andra människor tvingas följa och framförallt anser att de själva bör följa. Utgångspunkten är att journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson dömts för att ha brutit Etiopisk lag. 

Man kan mycket väl känna sympati för Schibbye och Persson samt hysa åsikten att de straff de två journalisterna dömdes till är orimligt hårda, utan att förfalla till extrema åsikter, men Giertta går längre än så, mycket längre. Så här skriver Giertta.
Men en del invänder om och om igen "men de har ju brutit mot etiopisk lag". Som om det vore relevant. Rättssystemet i en diktatur är per definition inte rättvist, och kan inte respekteras som om det vore det.
För det första, rättsystemet kan vara rättvist även i en diktatur vad gäller straff och lagar, det är styrelseskicket som inte är "rättvist". Menar Giertta att alla människor kan bryta mot alla lagar i de nationer vi betraktar som diktaturer, eller är det bara journalister som kan bryta mot alla lagar? Påståendet att det är irrelevant om en människa har brutit mot lagen eller inte är väl det mest horribla jag läst någonsin, om man räknar bort rena psykfall som ibland kommenterar på våra mest extrema internetforum. Här skvallrar Giertta också om ett överlägset förhållande till omvärlden och tredje världen som man annars bara tror sig hitta på en punschveranda en mycket sen kväll i Djursholm. Vidare i artikeln.
Journalister är inte den nya adeln, som de föraktfullt kallas, när de i sitt arbete ibland tvingas gå utanför lagen. 
Jo Giertta, allt du skriver och alla dina åsikter skvallrar just om det. Yrkeskriminella kan också påstå att de "ibland tvingas tvingas gå utanför lagen". Vidare i artikeln.
Tvärtom; när journalistiken utövas som det är tänkt - i demokratins, rättvisans och yttrandefrihetens namn  gör den det för alla människors rätt till fri press och yttrandefrihet. Då är det  befogat att journalister bryter mot lagar. 
Det låter oerhört vackert, "rättvisans och demokratins namn", "rätt till en fri press". Vi såg fina exempel på det i valrörelsen. Hela mediekåren agerade mot ett parti som knackade på riksdagens port. Lögner, förtal, hackade och hackade E-postkonton var några av verktygen som användes flitig. Tidningarna skrek ut: Rösta inte på SD, detta dagen innan valet. Det är verkligheten bakom de fina orden. I dag kanske även socialdemokrater tvekar att applådera dessa "rättvisans och demokratins" självutnämnda förkämpar. Dessutom påstår Giertta att journalister inte ens behöver följa lagen. Vidare i artikeln.
Om lagarna inte skyddar det fria ordet, så ska vi vara oerhört tacksamma för att det finns personer som är beredda att bryta mot lagen för att ändå kunna rapportera om sanningen.  
Det här kommer som en nyhet för Giertta och alla andra journalister, men lagarna är inte bara till för att skydda journalister och deras eventuella arbete, de skall skydda alla medborgare. Våra lagar skall också skydda mot lögner, förtal och ärekränkning. Dessutom kan en fri men indoktrinerad och politiskt homogen journalistkår till slut motverka verklig demokrati och åsiktsfrihet. Vidare i den alltmer häpnadsväckande artikeln.
Men det verkar som om vi också måste bli mycket mer uppmärksamma på vad som händer i vårt eget land. Hur kommer det sig, till exempel, att en åklagare bestämmer sig för att väcka åtal mot Expressen för vapenbrott.
Det kan ha och göra med att t.ex. chefredaktören för Expressen gjort sig skyldigt till vapenbrott. Även chefredaktörer måste ha licens för sina vapen, precis som alla andra människor. Skall vi verkligen behöva dra till med "allas lika värde" för att myntet skall ramla ned? Det blir värre, läsen i och förundras.
Det är ju så uppenbart att reportern och utgivaren köpte ett olagligt vapen för att visa för allmänheten på en stor fara. 
Ja, vi häpnar! Hur kan en chefredaktör resonera på detta sätt? Är det så här Sveriges journalister resonerar så visar det på att de anser sig stå över lagar och förordningar som de med så stor iver granskar att andra inte bryter mot. Hur många artiklar har vi läst om brottsbelastade sverigedemokrater, som dessutom varit grovt överdrivna och vinklade? Varför skall Juholt kryssa i rätt ruta för bostadsbidrag (det fanns inte ens några kryssalternativ enligt uppgift), när journalister inte ens behöver följa våra lagar?

Det allvarligaste är den människosyn som Gierttas artikel skvallrar om. Journalister står över alla de små trista regler som vanliga dödliga människor måste hålla sig till. Steget till att journalister också kan ta ut svängarna lite grand och bygga på "sanningen" ter sig mycket, mycket kort, bara det sker i "rättvisans och demokratins namn". Vad som är "i rättvisans och demokratins namn" avgör självklart den lokala chefredaktören.

Länk Journalisten

24 kommentarer:

z999 sa...

Jättebra inlägg Robsten. Jag har sett andra liknande inlägg passera oemotsagda i dn.

Robsten sa...

Onte så grovt väl?

z999 sa...

Njaaä, nej kanske inte lika grovt.

Kastor sa...

Helena Giertta är bevis på att inrikespolitik i Sverige styrs av svenska journalister,Sveriges utrikespolitik styrs däremot av Bryssel.
Svenska politiker är att likna vid pladdrande nickedoker.

Robsten sa...

Kanske lite tillspetsat, men i princip.

z999 sa...

Men det kanske är en allmän åsikt bland antirasisterna, alltså att journalisterna står över lagarna. Ingen antirasist reagerade väl speciellt när programmet kaliber samlade "bevis" mot sverigedemokraterna genom olaglig avlyssning av privata utrymmen. Även den övriga avlyssningen borde ifrågasättas från demokratisk synpunkt.

Sen skulle det vara skönt att slippa se och höra pajaser i riksdagen tala om "möjligheter"(?!) när invandringsproblemen i Malmö diskuteras och sverigedemokraterna kommer med seriösa synpunkter. Det borde vara talmannens uppgift att tillkalla vakter som kan kasta ut dom som bara tramsar och struntar i samhällsproblemen.

Robsten sa...

jag vet inte om Kalibers avlyssning var direkt olaglig Z. jag tror inte det ärligt talat. det skvallrar om vilka oerhörda förmåner journalistkåren har i vårt land. Ändå anser de (i alla fall Giertta) att de kan stå över lagen.

z999 sa...

DN uppmuntrar idag till lagbrott och är förbannade på avpixlat.info som uppmanar till laglydigt beteende.

Robsten sa...

Jag vet. Just därför startade några personer ett helt nytt parti 1988 med en annan agenda och ett annat synsätt.

z999 sa...

@Robsten:
"jag vet inte om Kalibers avlyssning var direkt olaglig Z. jag tror inte det ärligt talat."

Avlyssningen i sig på offentlig plats är inte olaglig, däremot är den det i privata utrymmen och där räknas båthytter. Inspelning på offentlig plats utan den avlyssnades vetskap är inte helt ok heller. Att avlyssna (med elektronisk utrustning alltså) ett slutet sällskap runt någon typ av middagsbord är inte heller lagligt.

Avpixlat.info utsätts just nu för en DDoS-attack enligt dom själva. Jag tror inte att det är en ren DDoS-attack (överbelastning av port 80 på servern dit apache är ansluten för att vidarebefodra hemsidan till besökare). Å andra sidan så reagerar alltid den som saknar argument på det sättet i en eller annan tappning.

z999 sa...

Antirasisterna har naturligtvis aldrig tänkt över ens hur det ser ut i efterhand med kalibers långsiktiga storsatsning för licenspengar. Över ett halvårs jagande efter rasistiska kommentarer eftersom man inte kunde hitta något rasistiskt på SD's hemsida eller på annan offentlig plats. Man kan ju också undra över hur intressant det egentligen är för tv-tittarna att få reda på att den eller den sverigedemokraten har sagt något rasistiskt i ett privat sammanhang?

Fast i förlängningen kanske det var bra att det blev bevisat en gång för alla att SD inte är ett rasistiskt parti, som expo fastslår i sin information om SD.

z999 sa...

I Nerikes Allehanda skrevs en artikel 2010 av en professor i staskunskap vid örebro universitet som i vanlig ordning inte blev granskad. Historiebeskrivningen går rakt emot vad jag upplevt av "extremhögern" på 80-talet och motsäger väsentliga delar av informationen som expo lagt ut (som delvis stämmer). Mats Lindberg skriver att Per Engdahl skapade ett nytt sätt att argumentera genom att tala om kultur istället för rasskillnader. Plockar man lite väl valda rader ur Engdahls artikel (som skrevs i tidningen "vägen framåt") så ser det ytligt sett ut som när SD argumenterar. Tar man hela Engdahls artikel så ser man fundamentala skillnader. Lindberg skriver att Engdahl skapade SD's argumentation utan att veta om det(!?). Om Lindbergs påstående stämmer så förstår man varför många ser Per Engdahl som en stor person att beundra, ungefär som man kan beundra avlidna mediet Saida.

Professorn skriver att BSS bytte namn till sverigepartiet. Verkligen? Eftersom BSS inte var ett parti utan en kampanj så är det som att naturskyddsföreningen skulle byta namn till naturskyddspartiet men det krävs en hel del mer än ett namnbyte, speciellt när majoriteten var emot att bilda ett parti.

Han skriver också att vissa personer som var med hade varit aktiva i nazistiska eller fascistiska organisationer sedan 30-talet. Även detta är väldigt fel eftersom det handlar om att deras namn följt med utan att de själva begärt något medlemsskap och i flera fall inte ens visste om att de var medlemmar.

z999 sa...

@Robsten:
"Jag vet. Just därför startade några personer ett helt nytt parti 1988 med en annan agenda och ett annat synsätt."

Idéerna fanns redan innan men de personer som hade ett synsätt liknande SD's idag men de kom inte till tals och det är ett av skälen till att det var nödvändigt att bilda något nytt. Brist på datorer och brist på det mesta som krävs för att starta något organiserat var en starkt bidragande orsak till att fel folk hamnade i fel organisationer.

Robsten sa...

"Avpixlat.info utsätts just nu för en DDoS-attack enligt dom själva"
Eftersom det förmodligen är meningslöst att anmäla saken till polisen är det enda man kan göra är att slå tillbaka i en motattack. Eventuellt kan man slå ut motståndarnas datorer.

z999 sa...

@Robsten:
"Eftersom det förmodligen är meningslöst att anmäla saken till polisen är det enda man kan göra är att slå tillbaka i en motattack. Eventuellt kan man slå ut motståndarnas datorer."

Det får inte så stor effekt att slå tillbaka på det sättet eftersom motståndaren inte har några argument eller åsikter som den vill komma ut med offentligt på nätet.

z999 sa...

Tidningen mitt i Danderyd skriver att SD vill utvisa judar och flyktingar (sidan 6).
http://mitti.se/?p=tidn&t=danderyd

Dessutom skriver dom att nazisterna dödade mellan 5,6 och 6,3 miljoner judar vilket är en officiellt bekräftad siffra. Men sen skriver dom att nazisterna dödade en halv miljon romer. Den siffran ska vara en och en halv miljon, dom missade lite alltså på antalet. Men vad spelar en miljon romer för roll, det viktiga är väl att ösa skit på sverigedemokraterna?

Jag kan ha en viss förståelse för att det är frestande att damma av historiska lik när man inte kan argumentera mot SD men jag tycker att det skulle vara anmälningsbart att förlöjliga Europas största katastrof.

I morgon, 27:e januari, är det förintelsens minnesdag. Jag hoppas att inga romer eller judar läser lokaltidningen mitt i.

z999 sa...

Stig Vig i Dag Vag har avlidit. Till skillnad från många andra artister så lyckades han (mig veterligen) klara av att bli "avdankad artist" utan att jaga uppmärksamhet i media med avståndstagande från sverigedemokraterna.

Jag råkar ha jobbat med hans son som är väldigt duktig inom kontors-it-branschen. Speciellt hans kunskap att placera skrivare så att de passar in bland blommorna är legendarisk (internt skämt) :-)

z999 sa...

Bokmärk följande länk som kommer att förnekas av antirasisterna-
http://www.dn.se/nyheter/sverige/fler-valdsbrott-satter-press-pa-tingsratterna

Robsten sa...

Ja, läste att Stig vig avlidit. Såg honom sist på "Söder Glöder" spelade bra (kanske bäst) men såg inte ens frisk ut då, det var flera år sedan.

z999 sa...

Njursvikt kan vara ett långt lidande av sjukdom.

z999 sa...

Före nästa val vore det bra om någon SD'are skapade något nytt på internet. Den regimtrogna medians sidor har drivor med besökare dagligen varav väldigt många besök uppstår för att folk söker information, inte för att bli pådyvlade propaganda. Vad kan SD skapa för en sida som dels är SD-vänlig men som samtidigt har något annat att erbjuda av allmän intresse? Ska man tävla med den regimtrogna medians sidor på allvar så måste man slå dom på alla områden. Bäst recept, bäst tvrecensioner, orginellaste tävlingarna och så vidare.

Sen, bloggar och hemsidor. Vi lever i en tidsålder av storytelling och den tidsåldern är lika lång som människan har varit på jorden. Om du ska berätta en spännande berättelse för barn så tar du fram en sagobok med äventyr med personer som barnen kommer ihåg. Du läser inte från telefonkatalogen. Alla invandringskritiska bloggar innehåller väldigt mycket statistik vilket är rätt tänkt till en viss nivå för att övertyga men när statistiken mixas med innehållet, storyn man vill återge (även nyhetsuppläsare i TV är storytellers), så riskerar man att likna den som försöker läsa för barnen från telefonkatalogen och vuxna är inte så olika barnen som man tror. Vuxna människor kräver kanske en mer avancerad handling men handlingen måste ändå vara fängslande.

Jag tycker att man ska sträva efter att ha statistiken på en plats och det man vill berätta på en annan. Båda fyller en funktion, men inte samtidigt. Visst kan det vara kul att överbevisa antirasisterna med siffror och statistik, till exempel antalet skottlossningar i Malmö. Men 10 skottlossningar i Malmö förlorar snabbt poängen om man inte kan visa offren bakom siffrorna.

Robsten lyckas ganska bra i sin storytelling och det beror på ett levande språk och mustiga liknelser. Han lyckas få antirasistiska händelser och uttalanden att framstå som dråpliga. Enligt mig har han de bästa beskrivningarna av självupptagenheten och självgodheten hos antirasisterna, ibland utan att ens direkt påtala det.

Robsten sa...

tack Z, det värmer verkligen att höra. Och visst har du rätt, SD borde skaffa sig en riktig portal , kanske lite typ Axess hemsida, men där man pumpar ut nyheter dagligen. Ja som dagstidningarna på nätet.

z999 sa...

Ja, något i den stilen. Avpixlat har fått ett bra stuk på sin sida annars och har fått det höga besökarantal som de förtjänar.

z999 sa...

2009 antog FN en resolution till som ingår i de mänskliga rättigheterna. Den förbjöd kritik av religion och togs på initiativ av muslimska länder. Detta är just nu den främsta orsaken till att jag aldrig kommer att rösta på något parti som på något sätt främjar islam i Sverige.