lördag, januari 28, 2012

Välkommen in i matchen Löfven


Håkan Juholt vägrade att stå bredvid Jimmie Åkesson i en partiledardebatt anordnad av SVT. Jag tror inte att man skall ta detta så hårt och läsa in alltför mycket i Juholts agerande. Kanske kan man skriva upp det på Juholts "yvighetskonto" rentav. Juholt utsåg aldrig SD som någon slags huvudmotståndare likt Sahlin, det är den samlade bedömningen efter hans avgång. Det kan bli annorlunda med socialdemokraternas nya partiledare, Stefan Löfven. I ett förstamaj tal 2010 så gick Löfven till angrepp mot SD och rabblade pliktskyldigt upp det som påbjuds att fackföreningspampar skall säga. Så här sade han i talet.


Att dela in människor efter hudfärg, religion eller något annat är så lågt man kan sjunka. Vi måste prata klartext: Sverigedemokraterna härstammar i rakt nedstigande led från nazistiska och rasistiska organisationer och partier.


För det första så delar inte SD in människor i hudfärg. Partiet vill ha en annan immigrationspolitik där man hjälper människor på plats i stället för att ägna sig åt en nästan rasistisk folkomflyttningspolitik. Det är i stället den bakomliggande idén om att det bara är i Sverige människor kan skapa sig ett drägligt liv som är rasistisk. Att dessutom tömma underutvecklade nationer på deras mänskliga resurser, för att de i stället (i bästa fall) får torka rumpor på Carema här i Sverige, kan betraktas som rasistiskt. Dessutom skall Löfven ha citerat Palme med dessa ord i sitt tal.


Det finns inte vi och dom – det finns bara vi!


Det här var ju inte riktigt sant, som vi såg innan. "Dom" är ju i själva verket Sverigedemokrater, eftersom de inte är "som vi andra" enligt Löfven själv. Vi skall nog ändå inte ta detta alltför hårt. Det låter väldigt pliktskyldigt och den socialdemokrat som inte sade något i stil med det Löfven sade innan valet 2010, riskerade väl i princip själv utfrysning. Om Löfven, likt Sahlin vill göra SD till någon slags huvudmotståndare, då säger vi bara "välkommen in i matchen Löfven, SD tar gärna fighten".


Löfven som aldrig utmärkt sig för vare sig feminism eller något miljöengagemang bedyrar både sin feminism och ett plötsligt brinnande intresse för miljön, enligt DN. Så här skall Löfven ha svarat på frågan om feminism.


Jag är en övertygad feminist. Punkt slut!


Det var ett ovanligt maskulint sätt att deklarera sin feminism på. Nåväl, vi tror oss veta att man nog måste vara feminist som manlig partiledare inom S. Om inte annat så för att inte genast få S-kvinnorna som bittra fiender. Även Göran Persson sade som bekant "jag är också feminist". Påföljden blev att i princip hela Sverige hånskrattade bakom sina TV-apparater. Persson slapp dock fler frågor om feminism från media, och det var i själva verket just det som var meningen med den inte allför övertygande deklarationen. Att Löfven gick omkring och kallade sig feminist när han arbetade som svetsare är det ingen som tror. I så fall skulle han snarare ha blivit utmobbad än vald som fackombud.  


En alldeles för lång rad artiklar om Löfven har plötsligt publicerats på Newsmill och SVT-Debatt. De platserna är ju alla politiska "wannabes" egen Stureplan. Plötsligt är alla experter på både S och Löfven, människor som aldrig vare sig röstat eller gillat något av S politik gör besvärande grunda analyser som de villigt publicerar. Nu är det ju så att både SVT-Debatt och Newsmill i princip kräver en stor ansiktsbild av publicisten. Måhända att den lockelsen är lite väl stor för många. Jag länkar inte till några Newsmillartiklar om Löfven och läsarna här kan gärna hoppar över dem, de säger ändå inget av värde. 

Länk DN

Länk SvD

Länk IF Metall Löfvens tal

5 kommentarer:

Nisse sa...

Nej, (SD) delar inte in människor efter hudfärg, men citatet nämner också "något annat" som urvalskriterium. I (SD):s fall är detta graden av svenskhet och förhållandet till den svenska nationen som, enligt senaste principprogram, delar in människor i tre kategorier.

Dessvärre så kan nog aldrig nationalister förstå hur problematiskt det är med såna skrivningar i ett principprogram. men det omöjliggör på makronivå samarbete som såväl socialliberaler som socialister, och på mikronivå tvingar det många människor att begränsa sitt stöd till (SD) genom att möjligen lägga sin röst på partiet.

Anonym sa...

För min del tror jag att Löfvens anti-SD åsikter mest beror på att han hittills har sett SD genom Expos glasögon.
Troligen kommer han att modifiera sin åsikt om SD när han får mera närkontakt i Riksdagen så småningom?
Rune

Swedish Dissident sa...

Bra sagt angående "brain drain" - det är givetvis omoraliskt att locka hit de bästa från utvecklingsländerna, och det är enbart fånigt att låtsas som att alla människor i sann rousseuaiansk-boasiansk anda har samma (latenta) förmågor och är oändligt töjbara. Möjligen skulle man kunna skapa incitament för att få en del sydlänningar att återvända i framtiden varpå de kan dra nytta av sina, förhoppningsvis, nya kunskaper som de skaffat i i-länderna.

Danmarks debattklimat är ju som bekant lite annorlunda jämfört med Sveriges - professor emeritus Helmuth Nyborg bekräftar det jag säger: http://www.youtube.com/watch?v=OLoYM3qDDqI&feature=related

z999 sa...

Nisse, nationalister har förstått det problemet ända sedan bss glada dagar. Problemet ligger mer i splittringen mellan oika grupper.

Swedish Dissident sa...

Bra intervju: http://www.youtube.com/watch?v=HMgLUjvcEVk