torsdag, mars 01, 2012

Axess böjer sig för den konsensus den säger sig vilja bekämpa

Axess har den sista tiden blivit utsatt för kritik, främst från individer ur den grupp som vanligen går under benämningen "kulturvänstern". Om Axess inte skulle ha rönt kritik från den politiska grupp skulle frågan rimligen ställas vad för funktion Axess har i den samhälleliga debatten. Förvånansvärt nog verkar Axess ha tagit åt sig av den relativt svepande och oprecisa kritik den utsatts för. Under rubriken "Den mest politiska stereotypen vänster-höger-skalan" kryper Axess ledarredaktion till korset, på samma förnedrande sätt som Göran Hägglund brukar krypa till korset när Reinfeldt på allvar sätter ned foten.

Stolt deklarerar redaktionen på Axess att det inte finns någon ursvensk kultur. Vilket modigt ställningstagande! Det låter mycket likt ett barn som ertappats med att ha stulit en slant från mammas portmonnä, köpt godis för slanten men blivit ertappad och under skamliga former tvingas erkänna stölden för en argsint och moraliskt indignerad moder. Exakt varför deklarerar Axess att det inte finns någon "ursvensk kultur"? Nu har Axess sannolikt rätt, det finns snarare en urnordisk kultur. Sverige är en rätt sen statsbildning och namnet på vårt land är på många europeiska språk byggt på Svitjod snarare än Sverige. Skulle redaktionen ha modet att konstatera avsaknaden av en persisk urkultur? Sedan skriver redaktörerna på Axess följande:

Istället bör Sverige globaliseras och internationaliseras inte bara socialt och ekonomiskt utan också kulturellt.
Så blir det geografiskt isolerade, kalla och konsensusstyrda Sverige ett intressant och spännande land att leva i, som kan attrahera människor från andra länder och vitt skilda kulturer.

Här börjar man på allvar fundera över om redaktörerna på Axess ägnar sig åt ironi. Är de verkligen allvarliga? Sverige bör enligt Axess i grunden omvälvas socialt, ekonomiskt och kulturellt, för att bli mer spännande? Jag är helt emot detta och kräver att en sådan förändring först får ske efter en folkomröstning. Vill verkligen vår befolkning reformera hela vårt samhälle efter de principer som Axess här målar upp, så är det demokratiskt riktigt att så sker, annars inte.

Lite hårda fakta: Sverige är inte geografiskt isolerat. Vi har grannländer som Norge och Finland. Grekland har sina grannländer i Turkiet och Albanien. Exakt vad är det som gör oss mer geografiskt isolerade än Grekland? Jag önskar verkligen att redaktörerna på Axess ville svara på den frågan.

Framförallt visar Axess att man själv bidrar till det konsensusstyrda samhälle man säger sig vara så trött på. Detta är egentligen väldigt märkligt och något av en logisk kullerbytta. Först påstår man att det är tråkigt med detta konsensusstyrda samtalsklimat, för att samtidigt bekänna sig till det mest konsensustyngda som existerar i vårt land. Finns det något som så definitivt placerar en rörelse i den mittfåra av svensk konsensuspolitik som mångkultur, globalisering samt förnekande av svensk kultur? För att göra tillvaron lite mer spännande och bryta den trista konsensusstyrningen behövde redaktörerna bara konstatera att det finns en svensk urkultur och att de var emot mångkultur. Kanske att tillvaron rentav blev lite för spännande för Axess redaktörer då.

Därefter påtalar Axess-redaktörerna att de är för fri invandring och mot varje form av extremism, antingen den är politisk eller religiös. Om nu Axess är trött på konsensuskulturen i Sverige, så gör de verkligen inget för att själva motverka den och sticka ut hakan, i alla fall inte i denna artikel. Att samtidigt säga sig vilja bryta mot konsensuskulturen, samtidigt som man lägger sig platt för den värsta politiska korrekthet, är verkligen en paradox. Jag skall själv hjälpa Axess-redaktörerna att bryta mot den trista konsensuskulturen, enbart för att göra tillvaron lite mer spännande för dem. Jag är emot mångkultur och fri invandring. Dessutom är jag emot den hysteriska hyllning av globaliseringen som vi ser i dag. Jag anser att det finns en urnordisk kultur, precis som det finns en persisk och arabisk kultur. In your face Axess!   

Länk Axess

16 kommentarer:

z999 sa...

Det var ju synd. Axess stack ju ut lite tidigare men om dom bara blir ett eko av andra så kan jag lika gärna ta information från dom andra, axess fyller ingen funktion.

Maximera förtjänsten är naturligtvis viktigare än att driva någon egen agenda.

Swedish Dissident sa...

Klockrent! Axess-redaktionens dikotomiska syn på globaliseringen är på en femtonårig MUF:ares nivå.

Nisse sa...

Att Axess har en annan syn på svensk kulturs egenart (eller avsaknad därav) och globaliseringen än vad (SD) har är inte samma sak som de böjt sig för nån kritik. Det är ett mycket egendomligt resonemang enligt den slitna (SD)-refrängen att alla som inte håller med i varenda fråga är PK:iter, landsförrädare, whatever.

Kastor sa...

Vilken sorts spänning kommer det ut av ett kulturellt konsensus tillstånd?
Vad beträffar muslimsk kultur är den en följd av ett destruktivt nerbrytande av persisk,babylonisk,egyptisk,grekisk,romersk m fl m fl tidigare kulturer.

Goten sa...

Skrev en mkt kort kommentar på Avpixlat om min syn på Johan Lundberg och Axess. Men den togs bort. Gissa varför. Rädslan är det sista som överger svensken.

Robsten sa...

"Det var ju synd. Axess stack ju ut lite tidigare men om dom bara blir ett eko av andra så kan jag lika gärna ta information från dom andra, axess fyller ingen funktion."

Aaahhh...jag var med i S:t Carins kyrkoruin när Sanandajin sade att mångkulturen är stendöd. Johan Lundberg såg inte ledsen ut, det kan jag intyga.

Robsten sa...

"Att Axess har en annan syn på svensk kulturs egenart (eller avsaknad därav) och globaliseringen än vad (SD) har är inte samma sak som de böjt sig för nån kritik."

Självklart behöver det inte vara det. Men i fallet svensk kultur tror jag faktiskt att det är så.


Det är ett mycket egendomligt resonemang enligt den slitna (SD)-refrängen att alla som inte håller med i varenda fråga är PK:iter, landsförrädare, whatever."

Nej så är det självklart inte. Jag uppfattar det nog som så att de faktiskt har backat lite, i just detta fall. men självklart är jag starkt för en "mångfald" av åsikter.

Robsten sa...

Alltså jag tror inte herrarna gått till botten med sina egna tankar riktigt. Det kanske kommer.

z999 sa...

@Nisse:
"Det är ett mycket egendomligt resonemang enligt den slitna (SD)-refrängen att alla som inte håller med i varenda fråga är PK:iter, landsförrädare, whatever."

Vad jag från extremhögern vill höra är "Jag är för mångkulturen därför att...", alltså att man motiverar det med något exempel. Tyvärr så är allt diskuterande från antirasister inramat med "jag är för mångkulturen" och sedan ska det vara underförstått på något mystiskt sätt att antirasisten därmed är en god människa och den som är emot är per definition ond utan någon vidare diskussion.

z999 sa...

Konstigt att det blev så lite skriverier i regimtrogen media om Hamza Kashgari. Fast å andra sidan är antirasisterna i Sverige väldigt förlåtande mot islam när yttrandefriheten kränks här hemma så det ses väl som en icke-händelse på något sätt som tillhör den störande verkligheten. Eller egentligen har dom en förlåtande attityd till grova kränkningar av yttrandefriheten överhuvudtaget, som i fallet Isak Dawit där det inte var några problem med att bjuda in företrädare för Eritrea på nobelfesten samtidigt som man på ett pliktskyldigt sätt "kämpar" för att få Isak frigiven.

z999 sa...

En annan sak. Antirasisterna är i princip enade när några av dem beter sig som sk-thögar, vare sig det gäller utmobbning på nobelfesten eller uteslutning ur facket så försvaras alltid handlandet av övriga antirasister. Som med mötesstörning, majoriteten antirasister anser att det är ganska ok och att polisen gjort sitt om mötet har kunnat hållas överhuvudtaget.

Det är egentligen fel att anklaga vänstern för mötesstörningarna som varit eftersom de stöds i varierad grad av de andra partierna.

z999 sa...

Antirasisterna kontring med "LO/metall/facket har alltid bedrivit partipolitik...". Ja, men facket har aldrig krävt att alla medlemmar ska rösta på sossarna för det. Inte ens under kollektivanslutningens glada dagar.

Anonym sa...

Axess subventioneras av inkomsterna från Axfood, Axfast, Axindustries och de andra. Man får hålla sig väl med matte.

Robsten sa...

Ha, ha ,ha, roligt!

z999 sa...

Jättebra tal av Ekroth (avpixlat.info) i riksdagen!

z999 sa...

"Jag anser att det finns en urnordisk kultur, precis som det finns en persisk och arabisk kultur."

Jag med. Men i antirasisternas värld så är människan en själlös köttklump vars värde är baserat på vad den (den, istället för hen) producerar. Är man tillräckligt ytlig och blind för alla nyanser så är kanske all kultur lika?