söndag, februari 26, 2012

IF Metall och demokratin


Fackföreningar skall egentligen vara fristående organisationer med huvuduppgift att arbetar för sina medlemmars intressen. Nu är det ju inte riktigt så längre. Det är allmänt känt att LO-förbunden är knutna till det Socialdemokratiska partiet och LO:s ordförande sitter dessutom med i socialdemokraternas partistyrelse. Fackförbund har också tagit partipolitisk ställning på ett sätt som inte ingick i deras ursprungliga mandat. Vi har sett att främst Transport uteslutit medlemmar i SD, en ren partipolitisk åtgärd som torde falla långt från en fackförenings normala mandat. 


Det senaste av exemplen (och kanske det mest hårresande) är att IF Metall skall ordna en "utbildningsdag" om SD. Självklart vet fackföreningspamparna väldigt lite om SD, de har ju s.a.s. sin försörjning från annat håll. Metall ordnar därför denna "utbildning" i samarbete med experterna från Expo. Att en fackförening "granskar" ett enskilt riksdagsparti är i sig oerhört problematiskt. Att den gör det utan att kontakta eller låta någon från partiet vara med hör hemma i rena diktaturer eller möjligen i Putins Ryssland, men inte ens han skulle gå riktigt så långt förmodligen. Tänk tanken igen, en fackförening ordnar och betalar en utbildning om ett av riksdagens partier, för medlemmarnas pengar.  Så här ser anmälningsinformationen ut. 


Bara överskriften säger en del av det som komma skall. Det första avsnitt som skall tas upp är valresultatet. Detta torde stå klart för alla, det blev 5.7 procents riksdagsröster. 

Det andra avsnittet handlar om "Sverigedemokraterna och demokratin". Det vore lämpligare med ett avsnitt om "IF Metall och demokratin". Att en fackförening ordnar betalda utbildningsdagar för att få sina medlemmar att inte rösta just på detta parti, strider mot alla demokratiska principer. 

Det tredje avsnittet handlar om SD:s politik. Det är inte heller svårt att ta reda på alldeles själv. Här finns partiprogrammen, LÄNK, men då utan Expos "klargörande" kommentarer. 

Fjärde avsnittet handlar om hur de jobbar lokalt. Vi har ingen aning vad som kommer i detta avsnitt. Vi vet däremot att Expo torde ha rätt tunna kunskaper om detta ämne i alla fall. Ingen från SD pratar i princip med Expo och organisationen släpps inte in någonstans i SD:s organisation längre. Vad har förresten en fackförening med detta att göra?

Femte avsnittet har enbart rubriken "Europa". Antingen skall de ta upp att vi har fri rörlighet av arbetskraft inom EU. Vilket i sin tur innebär att människor från fattigare länder än Sverige kommer hit och tar arbeten för människor som är anslutna till IF Metall. Eller så skall de ondgöra sig hur folk har röstat ute i ett Europa, där socialdemokratin är kraftigt på tillbakagång överallt. Jag gissar väl på det senare alternativet. 

Att en fackförening håller betalda kurser om ett politiskt parti är egentligen lika osannolikt som om SD ordnade kurser om dagens välbetalda fackpampar. Att de dessutom bygger kursen på det allt annat än objektiva Expo är horribelt, rent demokratiskt. 

Fackföreningarna har spelat ut mycket av sin tidigare viktiga roll. De har glömt bort vad deras huvudsakliga uppdrag är och i dag sysslar de mest med partipolitik och allmänna floskler. Om det inte funnits så starka partipolitiska kopplingar skulle t.ex. IF Metall aldrig ha ägnat sig åt utbildningar som den vi beskriver här. En sann demokratisk fackmedlem med moraliskt patos har i princip bara en sak att göra, lämna LO och spara sin fackavgift till trevligare saker. Alternativt starta en egen fackförening, precis som brandmännen gjorde när Ylva Thörn fick ner deras löner efter den legendariska "Vi tar fighten" strejken. 
UPPDATERING:

Nyheter24 har plockat upp tråden och gjort aff'är av att SD reagerat på fackkursen. Så här står det bl.a. på Nyheter24


Vi vill visa att SD inte är demokratiska, i alla fall om man kollar vad de härstämmar från, säger Michael Wallbom, studieorganisatör IF Metall Mälardalen, till Nyheter24.


SD bildades 1988 av en tämligen brokig skara människor som var starkt kritiska till Sveriges immigrationspolitik. Ser vi till alla som någon gång varit medlemmar i M och C så sticker knappast SD ut. Det enda Wallbom visar är att han och IF Metall inte vet vad begreppet demokrati innebär. De tror att demokrati är när alla sjunger samma visa och tycker exakt som dem. Det demokratiska patoset visar sig när man träffar någon som anmäler en avvikande uppfattning, inte när man möter någon som klappar en på ryggen. Wallner och IF Metall har skamligen misslyckats med det demokratiska provet.  


Länk Nyheter24

11 kommentarer:

Nisse sa...

Det är väl ändå något av ett mysterium hur det har kunnat undgå någon att LO tagit partipolitisk ställning från dag ett? Helt i enlighet med stadgarna där det står att man ska söka påverka politiska beslut så att de gynnar medlemmarna. Något odemokratiskt med det i sig tycker jag är svårt att se. Inget hindrar medlemmarna från att gå samman och i demokratiskt anda kräva en ändring av stadgarna, eller att bryta sig ut och starta ett eget fackförbund.

Vad som däremot är tvivelaktigt är att fackföreningarna, genom hur de svenska arbetsmarknadslagarna är skriva, via kollektivavtalen i praktiken har en form av lagstiftande makt som sträcker sig även till icke-medlemmar. Om detta verkar inte (SD) har mycket åsikter förutom kosmetiska justeringar av LAS.

z999 sa...

@Nisse:
"Något odemokratiskt med det i sig tycker jag är svårt att se."

Då är du väldigt blind. Om institutioner (fackföreningar bland annat) tillåts växa på det sätt som du senare beskriver med en regering som hårdnackat har drivit igenom lagar till institutionens fördel så krävs det att det sitter folk med mycket demokratiska intentioner i ledningen.

På den tiden då vi hade ett mer demokratiskt tänkande i Sverige så avvecklades militärens makt av ovan angivna orsaker.

"Inget hindrar medlemmarna från att gå samman och i demokratiskt anda kräva en ändring av stadgarna, eller att bryta sig ut och starta ett eget fackförbund."

Nej, det kan dom inte. Solidaritet i Polen fick samma dumma påstående slängt i ansiktet flera gånger och ingen utanför kommunistdiktaturen missade bristen i det resonemanget. Media i Sverige har också ett demokratiskt ansvar beroende på presstödet som ger en del makt.

"Vad som däremot är tvivelaktigt är att fackföreningarna, genom hur de svenska arbetsmarknadslagarna är skriva, via kollektivavtalen i praktiken har en form av lagstiftande makt som sträcker sig även till icke-medlemmar."

Ja. Och en del tycker tydligen inte att sådan makt förpliktar till ett demokratiskt tänkesätt utan att makten ska utnyttjas och missbrukas ohämmat? Så länge icke-demokratiska åtgärder bara drabbar andra än en själv så är allt ok?

Robsten sa...

Alltså Nisse, hade exakt samma sak hänt i Ryssland. Putin betalar fackföreningar för att de skall hålla utbildningsdagar så att medlemmarna röstar rätt, då hade du inte tvekat att kalla det ytterst odemokratiskt. Varför är det då mer demokratiskt här?

z999 sa...

När jag skrev ---
tillåts växa på det sätt som du senare beskriver med en regering som hårdnackat har drivit igenom lagar till institutionens fördel så krävs det att det sitter folk med mycket demokratiska intentioner i ledningen.

---så syftade jag på sossarnas regerande, inte på nuvarande alliansen.

Ett liknande resonemang fördes när nordstaterna anklagade sydstaterna (USA alltså) för att förvägra afroamerikanerna rösträtt. Dom hade rösträtt, bara det att man var tvungen att skriva in sig med namn i en röstlängd som var offentlig för att få rösta, offentlig även för ku klux klan och sen får ni själva räkna ut resten.

Och naturligtvis tyckte alla sydstatare att allt var såååå demokratiskt och helt ok enlig författningen.

z999 sa...

Metalls beteende är helt baserat på att de vet att de kommer undan med det och att majoriteten av andra makthavare är tysta, eventuellt backar upp metall eftersom även dom är hotade av SD.

Andreas sa...

OT, men vansinne! Värdigt ett blogginlägg, Robsten:

http://www.dn.se/nyheter/sverige/hoppade-av-kurs---far-60-000-kronor

Robsten sa...

Nej Andreas, Artikeln talar för sig själv. Ingen läser artikeln och tänker "fan vad bra, att hon fick skadestånd". Min cup of tea är ju att anmäla en avvikande uppfattning, vilket knappast behövs i detta fall.

Robsten sa...

"Metalls beteende är helt baserat på att de vet att de kommer undan med det och att majoriteten av andra makthavare är tysta, eventuellt backar upp metall eftersom även dom är hotade av SD."

Metall kommer undan eftersom medlemmarna är för slöa, rädda för att gå ur denna fackförening. Vi kan inte alltid skylla på makthavarna. Om man inte håller med, varför stanna kvar och stödja denna diktatoriska fackförening? Jag förstår det helt enkelt inte. Makthavarna skulle inte ha något att säga till om ifall t.ex. hälften av medlemmarna helt sonika bara lämnade denna förening. Dessutom skulle det vara en ren besparing att lämna facket.

z999 sa...

"Metall kommer undan eftersom medlemmarna är för slöa, rädda för att gå ur denna fackförening. Vi kan inte alltid skylla på makthavarna."

Förvisso. Men för att skapa förändringar som SD så krävs det verkliga hjältar. Det är inte så lätt för alla att lämna facket eftersom det ingår rättshjälp, få hjälp med att förhandla om sin lön, försäkringar inklusive billig hemförsäkring.

Man stänger ju av folk från facket för att skrämma upp andra genom att i alla fall göra livet lite obekvämare. Ett substitut för att handgripligen slå ner personen som man är för feg för att göra.

Man har lärt av arbetarrörelsens historia när arbetsgivaren betalade ut lön till strejkbrytare som var högre än för de som kämpade för bättre arbetsvillkor och fick leva på en fattig strekkassa. På det sättet splittrade man arbetarna och skapade en motsättning mellan arbetare som ville ha rättvisa och de som nöjde sig med att i princip överleva under väldigt orättvisa villkor. Samma nu, de som anpassar sig och inte engagerar sig i SD belönas med vad facket har att erbjuda och hela teatern stöds dessutom ofta av arbetsgivaren, speciellt om det gäller stat eller kommun.

"Kursen" från expo är också bara skådespel. Jag tror faktiskt inte att metalls ledning tar expos "information" på allvar eller att det skulle påverka. Expos sätt att aggressivt "upplysa" tjänar bara till att tala om för de bångstyriga hur illa de tycker om dem i syfte att de ska passa sig.

z999 sa...

Tänk, förr i världen så ansågs det inte riktigt ok att fackföreningarna försökte styra medlemmarnas åsikter.
http://sv.wikipedia.org/wiki/IB

Anonym sa...

Sverige"demokraterna" representerar mänsklighetens sämsta sidor. Självklart har de rätt att existera och verka, så länge de inte bryter mot svensk lag. Däremot måste de också vara beredda på att deras bruna och avskyvärds människosyn granskas och diskuteras, inte minst inom fackföreningsrörelsen eftersom de fascistiska åsikterna strider mot samtliga förbunds stadgar.