onsdag, maj 16, 2012

Debaclet om etniska svenskar

Redan under SVT:s partiledardebatt kom frågan om arbetslöshet upp. Alliansen hävdade att den inte var så förfärligt stor, om man tog hänsyn till vissa faktorer, medan den rödgröna sidan självklart intog en annan ståndpunkt och hävdade motsatsen. Under en intervju med TT sade Reinfeldt följande:


Det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet. (...) Och utanförskapet har minskat.


I sak tror jag Reinfeldt har fel, utanförskapet (hur man nu definierar begreppet) har sannolikt inte minskat. Stormen i det s.k. vattenglaset rör självklart att vår statsminister råkade använda begreppet ”etniska svenskar” i stället för ”inrikes födda”. SCB:s statistik grundar sig av förklarliga skäl inte på ”etniska svenskar” utan på de mera klart definierade grupperna ”utrikes födda” samt ”inrikes födda”. SCB gör rätt då de sistnämnda grupperna är kristallklart definierade, medan den förra gruppen inte lika klart kan definieras. Detta sagt även med Maria Abrahamssons definition i åtanke (sagt i SVT:s nyhetsprogram 16 maj) en etnisk svensk är en person född i landet med båda föräldrarna födda i landet. Abrahamssons definition är förvisso en förenkling av begreppet.

Vi kan nog utgå ifrån att Reinfeldt slant med tungan en smula. Helle Klein framträdde i samma morgonprogram där Abrahamsson förtvivlat försökte lyfta fram grundproblemet, nämligen den höga arbetslösheten bland våra immigranter. Att Klein var upprörd in i själen rådde det ingen tvekan om, även om hon förvånansvärt väl lyckades lägga band på sin gälla stämma. Mikael Trolin går så långt i ett ”öppet brev” till Reinfeldt att han påstår sig känna sig ”mindre svensk” efter statsministerns uttalande. Trolin gör inte den självklara iakttagelsen att om det inte fanns någon ”svenskhet” skulle han ju inte kunna känna sig svensk alls. Men varför kan en sådan enkel felsägning orsaka ett sådant rabalder?

Klein gav i nyhetsinslaget själv en ledtråd till de upprörda känslorna. Hon sade att det var exakt samma sak som Jimmie Åkesson hade sagt (eller brukade säga). Vidare undslapp hon sig att de Sverigedemokratiska väljarna jublade när Reinfeldt nämnde begreppet ”etniska svenskar”. SvD:s ”Faktakollen” har faktisk en poäng när de säger att SCB inte gör sina undersökningar efter begreppet ”etniska svenskar”. Vi måste väl ta SCB på orden, de lär knappast ljuga rätt ut i media. Men Klein och ”hennes kompisar” (M Abrahamsson, SVT Nyheter 16 maj) har helt fel. Ingen jublade (även om några noterade det) från det Sverigedemokratiska lägret bara för att Reinfeldt sade något så självklart som ”etniska svenskar”, vilken planet bor Klein på? Om, jag säger OM verklighetens folk jublat, för att statsministern använt ett begrepp som vanliga människor inte ser någon konstigt alls med, vad hade det då sagt om debattklimatet i vårt land? Nu är det inte riktigt så illa, verklighetens folk jublade inte förrän Klein och hennes kompisar gick i taket och skapade en debatt som SD lär vinna sympatier på. Vi tackar för det Klein.

Ja, självklart skall vi vara ärliga (motstår frestelsen att skriva äääärliga som Strindberg i Röda rummet) och påtala det faktum att en del människor, möjligen undertecknad inbegripen, känner en viss skadeglädje över att vår statsminister får känna på den simpla demagogi som han själv så flitigt odlat. Men skadeglädje är en källa till glädje som skall nyttjas högst måttligt. Vi måste slutligen fråga oss, varför är detta begrepp så känsligt? Om Dilsa Demirbag talar om kurder (hon behöver inte ens tala om etniska kurder, men innebörden är just den, det förstår alla) så reagerar ingen. Neuding twittrar om att han vill bli kallad ”judinna” och inte bli nämnd med omskrivningar, - alla nickar förnumstigt. Ursprungsbefolkningen i Amerika gör allt för att inpränta deras ursprung hos det uppväxande släktet där, alla känner stor sympati för detta. Samma sak gäller aboriginerna i Australien. Samma sak gäller samer och romer här i vårt land. Helle Klein själv har ofta påtalat sitt judiska ursprung. Om Klein för känna samhörighet och gemensam med sin grupp, varför förvägrar hon då mig någon grupp att identifiera mig med? Jag har visserligen en morfars far sprungen från Grekland, men i det dagsaktuella ekonomiska läget vill jag hellre kalla mig svensk.

Länk SvD Faktakollen

Länk SvD Rayman

Länk SvD Trolin

19 kommentarer:

Tobbe S sa...

Det finns etniska svenskar i Finland. De är ca 300.000 st och de finns i den officiella finska statistiken.

Lasse N sa...

Tobbe, i Finland registreras vårt modersmål, inte vår etnicitet. De som är tvåspråkiga och det är många, måste välja finska eller svenska.
Tyvärr kan man inte välja att vara tvåspråkig.

Robsten sa...

Tack för upplysningarna Tobbe.

Lasse N sa...

Tobbe och Robsten verkar båda vara lite okunniga om de språkliga förhållandena i Finland. De flesta av oss svenskspråkiga i Finland skulle nämligen aldrig drömma om att kalla oss "etniska svenskar".
Vi är finländare och finlandssvenskar. Det senare visas genom vårt modersmål.
Etniska svenskar - vilket påhitt.

Anonym sa...

Lasse N
Jag är född i Sverige och båda mina föräldrar är födda i Sverige.
I mina ögon gör det mig till etnisk svensk.
Ditt uttalande " etniska svenskar " finner jag väldigt förolämpande.
Om du inte vill kalla dig etnisk svensk i Finland har jag full förståelse för,men jag är stolt över min etniska svenskhet här i Sverige.
Lars Petersson

Nisse sa...

Varken begreppet "etniska svenskar" eller "inrikes födda" är särskilt relevant för det som Reinfeldt försöker säga. Det hade varit mer fruktsamt om diskussionen hade kommit att handla om det. Arbetslösheten bland etniska norrmän eller etniska tyskar är knappast större än för etniska svenskar.

Anonym sa...

Märkligt att begreppet "svensk" som avser Sveriges ursprungsbefolkning har blivit ett fult ord. Nästan värre än "neger".
I vissa kretsar.
Rune

Nisse sa...

Det beror på att begreppet har använts av Nationaldemokraterna & co för att konstruera motsättningar som inte finns, segregation som inte tjänar något till och att skapa politiska plattformar som aldrig har tilltalat mer än några promille ha befolkningen.

Lasse N sa...

Lars Petersson, var stolt över din etnicitet. Min anmärkning riktade sig mot påståendet att de svenskspråkiga i Finland är etniska svenskar. Inget annat.

Robsten sa...

"Vi är finländare och finlandssvenskar. Det senare visas genom vårt modersmål.
Etniska svenskar - vilket påhitt."

Va? Vaddå påhitt? lika mycket påhitt som "finlandssvenskar" i så fall.

Robsten sa...

"Min anmärkning riktade sig mot påståendet att de svenskspråkiga i Finland är etniska svenskar."

Men vem har sagt det? En del härstammar säkert från den svenska folkstammen. Men ingen har väl diskuterat detta?

Lasse Nurmela sa...

Tobbe S påstod att "Det finns etniska svenskar i Finland. De är ca 300.000 st"

Det finns 300 000 finländare i Finland med svenska som registrerat modersmål. Majoriteten är finlandssvenskar men det är något helt annat än "etniska svenskar".
300 000 etniska svenskar i Finland är som sagt ett påhitt, inget annat.

Robsten sa...

Självklart, du verkar ha koll på detta. Men jag kan bara inte minnas att jag uttalat mig i frågan. Men det kanske någon annan i tråden gjorde. Vi släpper frågan.

z999 sa...

@Nisse:
"Arbetslösheten bland etniska norrmän eller etniska tyskar är knappast större än för etniska svenskar."

Det hade kanske varit mer riktigt om han sagt den vita rasen? :-)
Vem vet, han kanske har de 14 orden som sin ledstjärna?
"Vi måste säkra existensen för vårt folk och en framtid för våra vita barn"
Han kanske anser att arbetslösheten bland icke-vita ligger utanför hans område?

Nisse sa...

@z999...

Egentligen sk-t samma vilket. Att inlemma människor som aldrig sett en bok i ett modernt samhälle är självfallet oerhört svårt. Min tro är att Reinfeldt accepterar det som ett faktum som inte går att göra så mycket åt.

Johan sa...

Nisse, du skrev (i ett annat inlägg) "vad som är än värre är att certifierings- och legitimations-karusellen lägger hinder i vägen för att ta in entusiastiska, men formellt outbildade, ungdomar".

Kan du vara hygglig och berätta lite mer om certifierings- och legitimations-karusellen - jag skulle vilja få veta lite mer om problematiken.

z999 sa...

@Nisse:
"Egentligen sk-t samma vilket."

Ja. Jag för min del tror jag att det går att dela upp människan i raser för den som så önskar. Jag tror att människan alltid kommer att dela upp sina medmänniskor i svart/vit, gammal/ung, man/kvinna och så vidare. Det viktiga är hur man är mot de man uppfattar som annorlunda mot en själv, inte att man låtsas se alla som lika. Sen anser jag att en statsledare har ansvar för alla raser inom landet. Reinfeldts kommentar ger intryck av att han tror att han kan strunta i vissa raser, eller etniciteter som han talar om. Fast jag tror knappast att det var så han menade.

"Att inlemma människor som aldrig sett en bok i ett modernt samhälle är självfallet oerhört svårt. Min tro är att Reinfeldt accepterar det som ett faktum som inte går att göra så mycket åt."

Jo, det kan nog vara riktigt. Sen tror jag inte att SD kan dra så mycket nytta av det som det verkar, det är uttalanden från Åkesson som är viktiga.

Nisse sa...

@Johan...

Helt OT då:

Det handlar om att, i första hand, facket ser det som ett sätt att höja statusen på olika yrkesgrupper genom att skapa regler om kurser och utbildningar för att få utföra vissa arbetsuppgifter. Exempel från verkstadsgolvet är olika certifieringar av svetsarbeten, speciella kurser för att få utföra "heta arbeten", truckförarutbildningar, certifikat för att arbeta på hög höjd, specialkurser för att få arbeta med lyftanordningar - och så vidare.

Det är inte så att allt detta är värdelöst men det kostar mycket pengar och förr så klarade man sig utan det allra mesta av detta. Folk lärde sig efterhand och det gick bra det också. I vilket fall skapar det effektiva trösklar mellan dem som har gått kurserna och dem som inte gjort det, och alternativet numera bli ofta att leja in någon extern firma för att utföra licensierade jobb. För en liten arbetsgivare blir det för dyrt att hålla alla anställda uppdaterade med alla kurser som anses behövas.

z999 sa...

Felet i debatten om Reinfeldts uttalande är att han lägger över problemet på invandrarna utan att någon reagerar. Som "det är inget fel på invandringspolitiken, det är vissa etniska grupper som är problemet för att dom inte är lika sysselsatta som etniska svenskar". Han skjuter faktiskt ifrån sig ansvaret för situationen.