fredag, juli 13, 2012

Några skilda reflexioner och lite om EU


Att både Reinfeldt och Anders Borg plötsligt uppenbarat en mer njugg inställning till EU och de enorma summor som hela projektet slukar är förhoppningsfullt. Åtminstone M börjar få nog av pengarullningen. Att fanatiska EU-vänner reagerar är väntat. Karin Svanborg-Sjövall på DN:s redaktion har också mycket riktigt reagerat och höjer ett varningens finger för det hon kallar en form av nationalism. Om de senaste uttalanden från regeringen skriver Sjövall så här.

Det här är ett trendbrott, och det finns all anledning att vara vaksam på hur det kan komma att påverka en lättrörlig folkopinion.

Sjövall menar alltså att regeringen skall anpassa sina uttalanden i beaktande av en "lättrörlig folkopinion". Undertecknad har länge anat att sådana argument spelar in i uttalanden från skilda läger, men det är ändå lite anmärkningsvärt att publicera detta helt öppet. Folket är alltså enligt Sjövall (och sannolikt många fler) lättpåverkat och osjälvständigt. Låt oss inte ympa några farliga idéer om EU i deras ack så infantila sinnen. vidare i Sjövalls artikel.

Dagens opinion (18/6) framkommer bland annat att man vill exportera ”svensk skattemoral”. 
När det största borgerliga partiet spelar på så öppet nationalistiska strängar finns det ingen anledning att tro att den EU-skepsis som alltid har varit stark i Sverige kan göra annat än att öka.

Det är väl bara i Sverige, detta underbara land, som ett uttalande enligt ovan skulle betecknas som nationalistiskt, taget vår höga skattemoral i beaktande. Om vår demokrati, yttrandefrihet och verklighet gör att EU-skepsisen ökar, så är väl inte detta något som strategiskt skall bekämpas, av vår oberoende media i alla fall. Intrycket att media inte bara bevakar makten, utan är en politisk spelare, nästan som ett fullfjädrat politiskt parti, förstärks hela tiden. Detta efter miljoner exempel likt ovan.

I det traditionellt EU-positiva Finland menade nyligen en socialdemokratisk finansminister att om valet stod mellan att skicka pengar till krisländerna eller att lämna valuta- unionen var svaret inte självklart.

Nej precis, finländska politiker kanske värnar om det finländska folket och dess skattepengar, vad är det som är så hemskt med det? Eller menar Sjövall och DN-redaktionen att både Finland och Sverige skall vara med i EU, oavsett vilka nackdelar det innebär för våra respektive befolkningar? Står det över sjukvård för sjuka, vård åt gamla och hjälp åt utslagna och hemlösa på våra gator? Det måste vara något likande som en gång genererade epitet "helig ko". Till sist tar vi med detta av Sjövall.

Många ser nu med oro på hur den ekonomiska krisen i Europa göder krafter som profiterar på främlingsfientlighet och nostalgi.

Främlingsfientlighet och nostalgi var en sällsynt blandning i samma mening. Det krisen explicit göder (låt oss vara tydligare än DN och Sjövall) är en frustration hos tyska skattebetalare, som får betala för andras överkonsumtion. Vill Sjövall stigmatisera tyskarna för detta? Jag vill minnas att enligt DN:s egna, inte så gamla, liberala principer så skall inte transfereringarna vara hur stora som helst inom monarkin Sverige, gäller inte dessa principer mellan de europeiska staterna också? Förövrigt har grekerna också visat ett nästan ohöljt hat mot tyskarna. Detta hat är desto mer förvånande, då ingen tvingar grekerna att låna en enda euro.

Länk DN

Expo - Grums

Jag noterar att Expo skrivit en artikel om de omtalade vräkningarna i Grums. Jag själv har inte haft tid att sätta mig in i dessa vräkningar, just därför vill jag avhålla mig från att uttala mig om just dessa. Däremot innehåller Expos artikel en del märkligheter. Hela demonstrationen sägs ha startats av nazister. Kommer Expo med ett sådant påstående skall de namnge vilka nazister det rör sig om. Nu misstänkliggörs en massa människor som avskyr nazismen lika mycket som Expo. Jag kan tänka mig att en massa invånare i Grums, som inte ens sympatiserar med SD, ställer sig bakom demonstrationerna. Alla dessa misstänkliggör Expo i ett enda svep.

Som organisatör av demonstrationen och Facebook-gruppen är en ung kvinnlig journalist uppger Expo. En journalist som inte misstänks ha några kopplingar till nazism får vi förmoda. Alla vet, även Expo, att efter gruppens initierande så har allehanda element hoppat på, utan att någon av organisatörerna har kunnat påverka detta. Expo skriver också att de "förgäves försökt få tag på journalisten". Detta samtidigt som journalisten själv på Facebook säger att absolut ingen från Expo ringt henne. Det här är inte seriös journalistik helt enkelt.

Ingen länk här, vi har ju ansvar för vad vi sprider enligt Expo

Tungan på vågen

Riksbankens jubileumsfond har gett ut en bok, Tungan på vågen - Vågmästare och balanspartier, som i huvudsak handlar om SD:s ställning som vågmästare i riksdagen. Även andra exempel på parlamentariska vågmästarsituationer tas upp som jämförande exempel. Boken är en typ av antologi med många författare som skrivit varsitt kapitel. Det är lite förvånande att mycket väl kända, rabiata SD-hatare som Lisa Bjurwald får komma till tals. Varför inte låta en av SD:s egna ledamöter beskriva tiden som vågmästare? Ulla Ekström von Essen har också skrivit ett kapitel, i ett något mer sansat tonläge än Bjurwald. Alla kapitel är inte dåliga. Ann-Cathrine Jungar har t.o.m. skrivit ett riktigt bra och högintressant kapitel, där hon påtalar SD:s extremt betydelsefulla position som ett median-parti i den ekonomiska höger - vänsterskalan.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Machiavellis furste bör alltid befinna sig nära händelsernas centrum, ty annars kan han inte förstå och sedermera åtgärda problemen. På demokratisk styrelsenivå är insikterna delvis analoga och i varje fall relevanta: politiker och EU-anhängare, och i synnerhet politiker som arbetar för EU i Bryssel, befinner sig långt från sitt hemlands vardagsverklighet. Den välmeriterade och numer avlidne profssorn Susan Strange noterade att folket ofta har mer rätt och koll på verkligheten än politiker och andra experter, och det gäller inte minst i fråga om överstatlighetens företrädare.

Robin Shadowes sa...

Demonstrationen eller protesten mot vräkningarna i Grums initierades av Nasrin Sjögren som snart lämnade över det till Victoria Wärmler, avhoppare från SD. Mer avhoppare av praktiska skäl då hon fortfarande verkar sympatisera med SD. Nåt nazistparti har lagt näsan i blöt. Minns ej deras namn men Victoria bad dem dra sig ur på Facebook. Vilket dom vägrade göra. Men det är viktigt att poängtera att Victorias grupp är politiskt neutral för att kunna locka så många demonstranter som möjligt. Så om det dyker upp nazistiska symboler så beror det på den andra gruppen, inte Victorias. Tyvärr får dom nog också räkna med Expo/AFA lägger näsan i blöt. Men det får vi veta om några timmar.

Anonym sa...

Tack för infon Robin Shadowes. Att det ansluter nazister beror naturligtvis på att någon sprider ut att det är en nazistdemo, vem kan det vara? Har expo någon idé om vem som sprider ut sån desinformation?

Robsten sa...

Egentligen skulle man ignorera Expo, men de har inflytande eftersom organisationer och skolor hyr in dem, på inrådan uppifrån. De skulle enligt egen utsago avslöja och informera om högerextremism och t.o.m. islamisk extremism. Det enda de sysslar med är dock att "bevaka" SD. Varför då? Jo för att de springer maktens ärenden. De skiter i högerextremism, se skiter i muslimsk extremism och de verkar skita i nazism (förutom när den kan kopplas ihop på underliga vägar med SD), deras syfte är att bekämpa SD så inte det partiet tar för många mandat från "gammelpartierna". Varför lägger de annars ned 90 procent av sin tid just på SD?

Anonym sa...

Jag tror att expo har fått det lite svårare nu för tiden i alla fall. Innan internets genombrott så gick det ju bra att fabulera ihop precis vad som helst. Expo lever ju kvar i den andan eftersom dom inte tar några debatter på sin hemsida, till skillnad från "extremhögern".

Tobias Hübinette gav för en tid sedan ut en bok i sann expo-anda. Tilltaget var så makabert att Jan Guillou och en del andra reagerade på det. Med en väldigt tunn bevisföring, i vissa fall inga bevis alls, så anklagade Tobias/Expo en massa döda svenskar för att ha varit nazister. Dom döda kan ju inte försvara sig och det är riskfritt från några besvärande debatter.

Tobias Hübinette, direkt rekryterad från AFA till expo, kallas i PKmedia för forskare :-)
Ganska kul.

Anonym sa...

Med tanke på vilka som startade expo så kan man väl säga att expo grundades ur AFA? Men eftersom politiskt våld är så accepterat hos antirasisterna så är det väl ingen som bryr sig.

Säga vad man vill om expo men dom har tydligen byggt upp norra Europas största åsiktsregister och det är väl en bedrift? Dom borde kunna lära byggnadsfacket lite om hur man åsiktsregistrerar sina medlemmar så man slipper att 10% röstar fel.

Robsten sa...

Ja, ändå får de det mesta fel.