fredag, oktober 05, 2012

Media tar inte sitt ansvar i frågan om böneutrop

Frågan om böneutrop har blivit aktuell sedan en nämnd i en svensk kommun (Botkyrka) deklarerat att inget formellt hinder föreligger för böneutrop i kommunen. Argumenten som framförts mot böneutrop är att det offentliga rummet skall hållas fritt från religiösa påträngande budskap. Vårt samhälle har blivit alltmer sekulärt. Denna sekulariserade offentlighet är viktig för en religionsfrihet värd namnet, även om alla religioner då får göra vissa inskränkningar. Motargumentet från dem som vill ha böneutrop brukar då bli att vi har ju kyrkliga klockringningar, då måste vi ju även tillåta böneutrop.

Egentligen är det sista argumentet inte rationellt för att motivera böneutrop, utan mer ett argument mot kristna klockringningar. Men det tyngsta argumentet är självklart de kristna klockringningarnas historiska hävd. Vi har haft dessa ringningar i hela vårt land sedan Birger Jarl slog folkkungarna vid Herrevadsbro 1251. Att i dag införa kristna klockringningar, utan deras historiska hävd, skulle vara omöjligt.

Det finns sålunda argument både för och emot muslimska böneutrop. Det skulle kunna bli en både livlig och stimulerande debatt, initierad av våra tidningar, offentliga hemsidor samt etermedia. I sann demokratisk anda skulle argumenten kunna mötas och blötas. Människor skulle kunna bilda sig en uppfattning utifrån rena sakargument och hur väl de olika debattörerna framför sina åsikter. Av denna debatt ser vi inget av i dagens Sverige. Jag skickade in en debattartikel till SVT-Debatt, som refuserade artikeln, för att i stället lägga upp artiklar om ”arga snickaren”. Med tanke på att den verkställande direktören för SVT i somras applåderade ett löjligt tilltag från Donners Brunn, som i princip stängde en garderob (man vill ju inte förlora för mycket pengar) när SD hade sin dag under Politikerveckan, så förvånar det inte.

Jag har skickat in artikeln till andra tidningar, som vägrat ta in den. DN funderar fortfarande. Självklart kan inte en skribent kräva eller ens vänta sig att hans artiklar skall publiceras i landets tidningar där kön av förväntansfulla debattörer är lika lång som en sovjetisk brödkö. Däremot borde någon artikel, kritisk till böneutrop publiceras, av någon skribent. Motstående åsikter skall självfallet också publiceras, vi vill ju ha en fri debatt. Några artiklar i frågan har publicerats både på DN och SvD. Den senare tidningen skriver så här i sin artikel.


Fallet är av nationellt intresse eftersom det kan komma att bli prejudicerande och öppna för böneutrop från fler moskéer Sverige.


Om det nu är som SvD faktiskt skriver, att fallet är av prejudicerande art, så borde en allmän debatt om böneutropen verkligen äga rum. Skall vi införa en helt ny sedvänja i vårt land utan någon debatt alls? DN skriver så här i sin artikel.


När avgörandet faller är svårt att säga i dag, enligt kommunstyrelsens ordförande Katarina Berggren (S). Hon tror på någon gång i vinter.
– Det här en viktig fråga och vi vill ha en dialog med våra invånare och civilsamhället så att fler får möjlighet att tycka till. Det får ta den tid det tar för att få ett bra beslutsunderlag.


Det är jättebra att invånarna skall få säga vad de tycker, men hur skall det gå till? Media skall väl ta ett ansvar och publicera argument både för och emot. De artiklar som publicerats nu är av relativt neutral art, men väger ändå över för att böneutrop skall tillåtas. I en fungerande demokrati där media tar sitt ansvar skall båda (alternativt alla) åsiktsriktningar komma fram. Argument och åsikter skall vägas av en relativt oberoende och opartisk press. I stället publicerar vår media några korta beskrivande artiklar där det redogörs för den kommunala processen och där en representant för islam får träda fram.
 
När någon journalist fängslas utomland eller döms för överträdelser i vårt eget land så ställer sig journalistkåren och media upp som en man och deklarerar att journalisterna är både demokratins sista utpost och dess stolta fanbärare. Det är stolta deklarationer som varken denna bransch eller yrkeskår lever upp till när det blir lite besvärligt vad gäller känsliga politiska frågor i vårt eget land. Vi har äventyrliga journalister som inte tvekar att bryta mot både utländska och inhemska lagar, och allt sägs ske i yttrandefrihetens namn. Är dessa stolta fackelbärare för demokrati, yttrandefrihet och åsiktsfrihet tillräckligt äventyrliga för att låta en debatt om böneutrop komma tillstånd?

19 kommentarer:

Mats sa...

Jag skulle önska att muslimerna såg filmen sällskapsresan där svenskar beskrivs som oanpassningsbara ("finns det svenskt kaffe på grisfesten") och kanske lära sig att bli mindre självgoda.

Böneutropen kunde vara en mätare på hur extrema muslimerna är. Men det blir det inte eftersom dom inte stöter på något motstånd så behöver dom inte kompromissa och tänka över vad som är viktigast för dom.

Jag tänkte en gång att vi faktiskt har flyktingar från muslimska länder och att dom borde reagera negativt på införandet av muslimska sedvänjor. Fast sen är det så att endast 5% av invandrarna är ju flyktingar (högt räknat). Utan någon organisation blir en så lten grupp väldigt röstsvag.

Anonym sa...

Kyrkklockorna har ju även ringt för fara,eld, krig och fred sedan medeltiden och hjälpt människor, det har även varit en fristad. Det är det väl även idag men kanske inte på det sättet man tänkt sig.
Skall vi ha en skrikande böneutropare nu 1 gång/vecka på ett ställe, snart 5 gånger/dag på alla ställen? De som varit i muslimska städer vet vilket j-a liv dom för.
Mvh Micke

Mats sa...

Om vi hade tagit emot flyende nazister vid tredje rikets (förra EU) sammanbrott, hade vi då låtit dom bygga koncentrationsläger för att det är deras kultur? Står islam för något positivt utifrån andra än muslimernas perspektiv? Varför är det aldrig en massa problem med andra religioner? Är det omöjligt för muslimer att anpassa sig det minsta till Sverige? Är det förbjudet enligt koranen att visa en värd respekt?

Böneutrop inkräktar självklart på omgivningen vilket är orsaken till att flyglarmet bara testas klockan tre i Stockholm varje första måndag i varje månad.

Anonym sa...

"Skall vi införa en helt ny sedvänja i vårt land utan någon debatt alls?"
------------------
Den sedvänjan är redan genomförd.
Två omröstningar i Riksdagen om grundlagsändring genomfördes utan någon som helst offentlig debatt.
Rune

Mats sa...

Täppas anser på SVT-debatt att det är på tiden att Lars Vilks blir mördad.
http://debatt.svt.se/2012/10/05/jag-har-trottnat-pa-att-betala-for-lars-vilks-polisskydd/

Finns det någon antirasist som tycker annorlunda? Antirasisterna har ju uttryckt flera ggr under 30 års tid att de vill ha en villkorad yttrandefrihet för att få tyst på dom som tycker fel.

Expo har förresten tagit bort en artikel som kunde leda till att en islamkritiker fått sin hemliga address avslöjad. Det är ju bra att expo anser i handling att det finns starkt fog för islamofobi.

Mats sa...

"Är dessa stolta fackelbärare för demokrati, yttrandefrihet och åsiktsfrihet tillräckligt äventyrliga för att låta en debatt om böneutrop komma tillstånd? "

Med tanke på hur antirasister resonerar så tror inte jag att man ska förvänta sig något längre från det hållet som kan förknippas med demokrati. Här, ett ytterligare exempel på en antirasist som vill inskränka demokratin ytterligare.
http://www.svt.se/nyheter/sverige/vill-sparka-sd-politiker-fran-domstolarna

Anonym sa...

"Det skulle kunna bli en både livlig och stimulerande debatt, initierad av våra tidningar, offentliga hemsidor samt etermedia".

Jag tror att det skulle bli en debatt där 95 procent av de som debatterar är SD-sympatisörer. Precis som det brukar vara när sådana frågor tas upp.

Och det förstår media, det är därför de tycker det känns meningslöst att skapa en debatt.

Tror jag.
/Moa

Mats sa...

Det tror jag också Moa. Eftersom Robsten inte hälsar dig välkommen hit så gör jag det.

Stig sa...

Det finns någonting i Mats texter som associerar starkt till Z999 både när det gäller meningsbyggnad, logiken i argumenten och ett visst ord som har en ganska stark tendens att dyka upp. Har jag rätt i mitt antagande att det är samma person eller är Mats en klonad kopia av Z999????

Stig sa...

Namninsamling mot böneutrop:

http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=6915

Stig sa...

Jag har aldrig varit troende utan har sedan tonåren varit ateist och de senaste 15 åren agnostiker eftersom jag tycker att ateism är för starkt förknippad med kommunism och Marx´s tes "religion är opium för folket" vilket är ett för billigt motbevis mot en eventuell guds existens. Tro har med upplevese och inte logisk bevisföringskonst för-emot att göra.
Trots mitt starka tvivel på "han däruppe" betyder våra vackra kyrkor och sköna klockringning mycket för mig för att det är en del av min egen och Sveriges historia och kultur.
Jag har aldrig någonsin hört någon klaga på klockringning eller läst tidningsartiklar, insändare eller sett några bloggar som beklagar sig över kyrkklockor....Inte förrän NU! Nu när böneutskrikarna är på tapeten dyker det upp en och annan islamistkramande lustigkurre som hävdar att han/hon störs av kyrkklockornas ringande (vilket tyvärr är sällsynt och korvarigt numera). Den som störs av en kyrkklockas mjuka klang anser jag behöva söka hjälp mot sin kristofobi och även annat i själens dunkla skrymslen och vrår.

Mats sa...

@Stig: " Har jag rätt i mitt antagande att det är samma person eller är Mats en klonad kopia av Z999???? "

Helt rätt Stig. :-)

Stig sa...

@Mats
Hehe, ja jag tänkte väl det att den gamle atnirasi... förlåt jag menade Z999 hänger kvar på Robstens blogg.

Mats sa...

Ganska kul när media ljuger och säger att SD behandlas som vilket parti som helst. Och när man sedan plockar bort en omröstning snabbt eftersom läsarna röstar fel.
http://www.medievarlden.se/nyheter/2012/10/darfor-plockade-expressen-ner-sin-undersokning

Bortförklaringen är så löjligt patetisk så jag antar att den bara är till för att lura likasinnade att man har ett demokratiskt tänkande överhuvudtaget.

Robsten sa...

Ja en kul länk. Tror i.o.f.s. att någon manipulation kan ha varit i farten. Har själv varit med om att skoja lite med en tävling om "Årets kvinna" som enligt oss skulle bli den där "Kristi brud". Nu var det inte meningen att hon skulle vinna så tävlingen ställdes in. Dessutom upptäktes det att något konstigt hade skett. Roligt var det i alla fall. Undrar vilka miner de gjorde på kvällstidningen när de såg de första resultaten, ha, ha. Nä men även icke SDare har ju intygat att Åkesson faktiskt gjorde ett mycket solitt framträdande. Så oavsett skulle nog resultatet, även manipulerat, inte fallet Matsson på läppen.

Mats sa...

En större manipulation var det när tidningen metro's Johan Norberg utsåg Jimmie Åkesson till debattens segrare.
http://www.metro.se/nyheter/lofvens-attack-ni-ar-siffertricksare/EVHljh!QYG6DUxQvHChM/

Men som du skriver Robsten så var det flera icke-sd'are som ansåg att Åkesson klarade sig bäst.

Mats sa...

Jag tycker att det är bra att Åkesson inte faller in i samma omogna debattstil som sina motståndare när de drar upp enskilda fall (afrikansk kvinna skjuten i benet, Björklund) som de anser ska vara vägledande för generella beslut om invandringen.

När det handlar om svenskar och svenska invandrare som farit illa i lagstiftningen så brukar man vifta bort det med att personerna fallit mellan två stolar.

Buu för Bo hansson förresten. Har man modet att säga något icke-politiskt-korrekt i radio så är man skyldig att säga något intelligent. Patetiska slagord och klyschor ska man lämna åt meningsmotståndarna. Siktet måste vara inställt på förändring.

Stig sa...

@Mats
"(afrikansk kvinna skjuten i benet, Björklund)"

Det var en 12-årig flicka som mist ena benet och även mist båda föräldrana och enligt Björklund skulle Åkesson vara så empatilös att han, hans parti och även vi 350 000 lika empatilösa SD-väljare inte skulle vilja ta emot sådana ömmande fall utan skicka tillbaka alla krigsskadade 12-åringar till inbördeskriget i Somalia. Vid eftertanke så är ju anklagelsen oerhört grov och kränkande och ett både fult och fegt sätt att demonisera Åkesson och SD och samtidigt idiotförklara ala oss SD-väljare!
Om man ska låta extremfallen vara vägledande för hur migrationspolitiken ska skötas kan man ju ta upp mångdubbelt fler invandrare som inte väcker samma sorts känslor som föräldralösa invalidiserade 12-åringar... T.ex. självmordsbombaren i Stockholm eller tunnelbanetjuven som lämnade rånoffret på spåret (miste en fot men överlevde mirakulöst nog), där kan man verkligen tala om empatistörning...!

Mats sa...

Håller helt med Stig. Sen är fallet som björklund tog upp från tidigt 90-tal (20 år sedan) från en broschyr från migrationsverket. Björklunds tal gällde alltså en grupp på 4% av invandrarna (den grupp som "extremhögern" brukar kalla riktiga flyktingar). Om man beviljar såna fall som björklund drar upp så kan man minska invandringen med 95%, alltså mer än SD vill minska den.