tisdag, oktober 09, 2012

SVT och de ensamkommande barnen

Ett återkommande inslag i SVT:s nyhetssändningar är ensamkommande barn som avvisats till främst Italien. Detta enligt reglerna i Dublinförordningen som stipulerar att en ansökan om asyl skall behandlas och avgöras i det första EU land den sökande anländer till. Alltså inte som det sägs i SVT, det första land där den sökande söker asyl. Dessutom står det så här i Dublin II förordningen.

Om den asylsökande utan tillstånd har passerat gränsen till en medlemsstat, ska denna medlemsstat ansvara för prövningen av asylansökan. Detta ansvar upphör 12 månader efter det datum då gränsen korsades illegalt.


Det går alltså inte heller att smyga sig igenom Europa för att söka asyl i Sverige eller annat land. Inget av dessa fakta kommer fram när SVT belyser hanteringen av ensamkommande barn. I stället får Maria Ferm och Christina Höj Larsen beskriva sin syn på Sveriges roll vad gäller de ensamkommande barnen, vilket i princip innebär att Sverige skall ta emot alla som kommer hit. Under åren 2010 och 2012 sökte i själva verket 5050 ensamkommande asyl i vårt land, överlägset mest i hela Europa. På andra plats kom Storbritannien med 2 641 ansökningar, detta enligt riksdagsledamot Staffan Danielsson (C).

Man kan fråga sig varför de ensamkommande barnen söker sig just till Sverige, hur vet de ens om att Sverige finns? De åker trots allt oftast igenom hela Europa för att ta sig hit. Alltså de passerar i princip hela EU innan de anländer hit. Enligt Dublinförordningen skall första EU-land gälla som asylland. Ja förhållandena i Italien är sannolikt sämre än i Sverige, men Italien är ändå ett av EU:s grundarländer. Att jämställa Italien med en Nordkoreansk soptipp är en märklig inställning om det gäller att fly från ett konkret dödshot.

SVT ger återigen en vinklad bild av situationen och låter de avgjort flyktinggenerösaste riksdagsmännen komma till tals på bästa sändningstid. Tobias Billström fick också komma till tals en kort stund, men gav då ett sniket intryck för att SVT inte ger en totalbild av denna migrationsström. Till bilden hör att Sverige tar en oerhört stor del av denna migration, störst i Europa per capita. Till bilden hör att det verkar vara en organiserad och planerad migration för bättre levnadsförhållanden, inte en flykt undan ren förföljelse. Till bilden hör att mottagandet och migrationen kostar oerhörda belopp i slutändan som urholkar vårt välfärdssamhälle. En del politiker vill dela med sig av vår välfärd på detta sätt, vilket innebär sämre vård, skola och samhällsservice i vårt land. Detta som ett sätt för att försöka utjämna globala orättvisor. Saken är den att då måste samma politiker vara öppna och ärliga med konsekvenserna med vår nuvarande migration. Man kan få intrycket av att varken Ferm eller Larsen har en aning om konsekvenserna och aldrig skulle ta ansvar för dessa.

Det är uppenbart att migrationen med de ensamkommande barnen inte löser några verkliga problem. De flesta som lever under exakt samma förhållanden eller sämre (migrationsresorna kostar trots allt) stannar kvar i sina hemländer. Det föds förövrigt fler fattiga barn än vad vi i väst någonsin kan ta emot. Det ÄR helt enkelt inte en fungerande lösning på problemen. Vill vi förresten att hela civilbefolkningen i vissa länder skall emigrera? Vilka skall bygga upp länderna så småningom? Skall de aldrig byggas upp och fungera någotsånär normalt? Vill vi bekämpa fattigdom så är hjälp på plats 100 gånger effektivare. Att SVT skulle gräva djupare i denna problematik är för mycket begärt. Det är tydligen en uppgift för oss amatörbloggare.

Länk SVT


10 kommentarer:

Anonym sa...

Det är ca 300 mil till Syrien, 350 mil till Irak, 450 mil till Afganistan och ca 600 mil till Somalia. Det är mellan 5-15 länder på vägen till Sverige med gränskontroller, tullare och i vissa fall visumtvång. Ändå tar sig merparten hit utan pass eller id-handlingar? Om man är i fara tar man väl sig till första säkra plats, nu tar vissa sig halvvägs över jorden för att komma hit.
Det får en att undra, dock ej svenska politiker och media.
MVH Micke

Mats sa...

Reinfeldt nämnde i partiledardebatten att kommande flyktinginvandring kommer att belasta Sverige hårt. Man kan ju jämföra med att på Göran Perssons tid så ansågs det som en katastrof när 40 personer om dagen förtidspensionerades. Jämför det med 1000 asylsökanden om dagen.

Såhär tyckte moderaterna inför valet 2010:
http://www.dn.se/debatt/ta-medborgarskapet-fran-kriminella-invandrare

...och en del blev kanske lurade att rösta på moderaterna.

Robsten sa...

Tack för länken Mats, mycket bra med påminnelser.

Anonym sa...

Idag onsdag skriver E Erfors i sin ledari Expressen om "utropen".Hans ställningstagande är klart för med vår religionsfrihet följer enligt honom även frihet att högt åkalla sin gud från höga torn och mana allmänheten till gemensam bön till till denne.Han skriver "Vad Botkyrkapolitikerna ska besluta är därför ett icke beslut". Nu fick vi stygga SDanhängare så vi teg, överheten har talat!Irene

Anonym sa...

Detta gör mig väldigt arg :-(
http://meritwager.wordpress.com/2012/10/12/en-migga-familjen-fick-put-tack-vare-att-inga-utredningar-gjordes-deras-falska-id-handlingar-godtogs-ocksa/

Inte konstigt att skatterna är så höga??

//Kajsa

Mats sa...

SD startar en "rensning" i leden och i vanlig SD-anda så kör man allt så offentligt som det bara går med ett officiellt brev. Propagandamässigt så tror jag att enda vinsten är att man kommer att framstå som fruktansvärt ärliga i mångas ögon. Jag hoppas att man slipper göra sig av med dugligt folk, det finns ju alltid en stor gråzon i såna här sammanhang.

Jag håller inte med om att det har varit många övertramp under de omständigheter som partiet existerar, Jimmie Åkesson har en annan åsikt om det. Jag hoppas att det hela samlar den elit som alltid har funnits, på 80-90-talet hade en sån här åtgärd lett till partisplittring och skapat ett eller två nya partier som hade legat i strid med varandra.

I antirasisternas ögon så kommer naturligtvis SD även i fortsättningen vara oacceptabelt.

Mats sa...

Lägg ner nobelpriset! Det är faan mer prestigefyllt att vinna idol eller Robinson än nobelpriset. Då måste man dessutom prestera lite mer i rutan än att stå och skaka hand med kungen.

Tänk efter, en vithårig gammal man står på allvar och tittar i ett mikroskop 8 timmar om dagen och ser plötsligt några partiklar som han får nobelpriset för. Vem som helst kan ju börja se vad som helst under dom förutsättningarna!

Jämför dagens fjantar med madame Curies hängivna och avgörande forskning. Nobelpriset dog ungefär samtidigt med henne.

Nobelfest? Jämför begravningsstämningen med MTV-galorna.
Man måste faan tillhöra amishfolket för att uppfatta nobelfesten som en fest.
Långa utläggningar i TV om maten där förrätten förra året såg ut som några torra höstlöv i en rännsten. Hoppas att gästerna har nära till en korvmack.

Anonym sa...

Bra
http://www.newsmill.se/artikel/2012/09/26/kr-nkthet-har-blivit-en-karri-rv-g-i-sverige

//Kajsa

Robsten sa...

@Kajsa
Bästa Newsmillsartikel på åratal. Tack ;-)

@Mats
""Man måste faan tillhöra amishfolket för att uppfatta nobelfesten som en fest.""

Ha, ha, ha. Bra formulerat.

Mats sa...

Det är väl 10 december det är final i nobelpriset? Tänk om till exempel Robinson började ta intryck av nobelpriset;

Sista tävlingen i finalen i Robinson. Det gäller för finalisterna att sitta hungriga onaturligt uppsträckta vid ett middagsbord och konversera med Agneta Sjödin genom att oavbrutet stapla löjliga anekdoter om tidigare Robinson-avsnitt. Den som först faller i golvet har förlorat. För att ta bort all spänning så har TV4 gått ut i media i stora artiklar och talat om vem som är vinnare.