söndag, oktober 21, 2012

Mer än lovligt valhänt av en SR-producent & Debatten om debatten


Medierna heter ett program som sänds i P1 och tar upp mediefrågor och vad som är aktuellt inom denna bransch. I ett av programmen benämnd "Valhänt integration och bokslask" diskuterades den svenska politiska journalistiken när det kommer till frågor som integrations- och immigrationsfrågor. Medverkande i inslaget var bl.a. Andreas Heinö och Marie Demker. I programmet som belyste Agendas partiledardebatt konstaterades det att själva frågan hur vi skall handskas med immigrationen och integrationen inte behandlades. I stället producerades en mängd floskler av partiledarna som blir desto tydligare i utskrift.  P1:s utskrift är från programmet "Valhänt integration och bokslask" som kritiserades mycket hårt av den förre medarbetaren på "Medierna" Johanna Langhorst. Hon säger bl.a. så här i programmet "Tidningsdöd och bodybuilderbluff" där kritiken mot förra programmet vädrades. 

Jag är kritisk därför att ...om man vill komma bort från moralen, då menar jag att man fört måste lämna den rasistiska problemformuleringen. Som man gör när man säger, vi måste diskutera problemen med invandringen t.ex. Ähh...då har man en rasistisk problemformulering. För att vi talar inte om invandring som liksom någon slags begrepp från LUFTEN, utan det är ju MÄNNISKOR det handlar om. Och..pekar man då ut en grupp människor som bärare av en stor gemensam problematik, då blir det rasistiskt. 

Självklart måste man få diskutera vår immigrationspolitik, det är den enskilda frågan som kanske påverkar vårt samhälle allra mest. Vi lever i en demokrati där det är meningen att vi alla skall få göra våra röster hörda samt vara med och åtminstone, genom de fria val vi har, påverka samhällsutvecklingen. 

Att vi inte skulle ha några problem med immigrationen är ett påstående så verklighetsfrämmande att man baxnar, speciellt sedan både socialdemokratiska och moderata kommunpolitiker gått ut offentligt och beklagat sig. Man kan mycket väl diskutera problemen men immigrationen, om den är adekvat ur ett hjälpperspektiv och hur den påverkar vårt samhälle utan att peka ut grupper som "bärare av en gemensam problematik". Vi skulle sannolikt få problem om alltför många ingenjörsutbildade tyskar fick för sig att emigrera till just vårt land också. Nu är ju den chansen minimal som alla förstår.   

Det är märkligt att en producent på SR debatterar på en sådan låg nivå som Langhorst gör. Återigen måste vi vända blickarna mot landets journalistskolor, vad gör de egentligen på dessa skolor? Vad får de lära sig? Viktiga teman som kritiskt tänkande, argumentationsanalys och grundläggande demokratiska värderingar verkar fullständigt saknas hos de elevkullar som dessa skolor släpper ifrån sig. En annan märklig sak i sammanhanget är att Langhorst själv "tvingats flytta" från sitt kära Tensta då hennes son olyckligtvis blivit rånad två gånger och inte vågar gå hem själv från tunnelbanan. Den uppgiften kom lite som pricken över det berömda i:et. 

Debatten om debatten

Andreas Heinö har också skrivit en artikel som behandlar debatten om debatten. Det intressanta är när Heinö, i polemik med Kristina Lindquist diskuterar en samhällsvetenskaplig teori som i korthet går ut på att Sverigedemokraternas stöd skulle öka om några av de övriga partierna närmade sig SD:s inställning i immigrationsfrågan. Teorin säger då att dessa förflyttningar av några partier skulle legitimera SD:s politik. Helt riktigt konstaterar Heinö att vi inte kunnats skönja några sådana förflyttningar, därmed faller teorin. Heinö ställer sig frågande inför SD:s framgångar då de i alla fall enligt denna teori, inte skall erhålla något ökat väljarstöd.   

Nu är det så med samhällsvetenskapliga och sociologiska teorier att de endast speglar en liten del av en oerhört mångfacetterad verklighet, där variablerna i princip är oräkneliga. Till det skall läggas det sunda bondförnuftet som inte är att förakta, ens för en statsvetare. Om nu kejsaren springer naken på stadens gator och torg så lär allt fler uppmärksamma denna prekära beklädnad. Om medierna, i skepnad av intellektuella giganter som Langhorst, och de övriga "gammelpartierna" skriker av full hals att kejsaren visst har kläder på sig, t.o.m. vinterkappa, så lär det inte fungera i all evighet. 

26 kommentarer:

ISAK sa...

Detta är fantastiskt. Samma människa som säger detta:

http://www.friatider.se/sr-anklagas-for-rasism


Är alltså samma person som gjorde ett radioprogram om hur synd det är att hon "tvingas" flytta från mångkulturella Tensta pga svenskfientlighet och att hennes son konstant rånas:

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt...?programid=909

Johanna bor numera på en central adress i Farsta.

Fråga: Kan man med behållit förtroende fly mångkultur och samtidigt agera grindvakt mot folk som problematiserar invandringens effekter?


ISAK sa...

Sorry, blev fel med sista länken, här är den:

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/57641?programid=909

ISAK sa...

Att hon tvingats flytta mot sin "vilja" är så djävla korkat sagt, hon flyttade för att hon ville och för att hennes syn på mångkulturen i grunden är fel.
Hon vill inte att hennes som ska råka illa ut, därför vill hon flytta, svårare än så är det inte.

Robsten sa...

Det var lite min poäng Isak.

Mats sa...

Jag kommer att uppcfatta det som fientlig handling om israel skickar tillbaka ship-to-alquaida-folket.

Anonym sa...

Isak
Vad skiljer henne från alla andra journalister och politiker? Mångkultur är bra, se nu till och njut av det ni andra, det är en present från oss som vet ert bästa.
Nu har vi gjort en god gärning igen
och kan slå upp ett glas vin i våra gated communitys.
Mvh Micke

Mats sa...

:-)

Stig sa...

"Den som tiger den samtycker" är ju ett gammalt välkänt och sant uttryck och på samma sätt kan man ju säga att att "den som inte ens vill diskutera problematiken samtycker till rådande förhållanden hur katastrofala de än är och förnekar att problem öht finns".
På frågan "tål Sverige mer invandring" finns en underliggnade mening om att kanske inte ens massinvandringen och multikultisamhället är helt felfritt, utan det finns baksidor såsom kriminalitet, ungdomsbrottslighet, problemskolor och dåliga skolbetyg, analfabetism (helt el. delvis) ghettofiering, arbetslöshet, mångårigt/livslångt bidragsberoende, viss gad av religös/kulturell isolering och extremism mm.
Hur djupa eller milda dessa problem är hade (sju 7!!) partiledare chansen att svara på men inte en enda av dem gjorde det.

Att inte svara alls på en sådan rak och tydlig fråga utan istället
rapa upp gamla slitna ramsor som "alla människors lika värde" och Björklunds patetiska snyfthistoria om ett 17 år gammalt asylfall det är exakt samma sak som att påstå att det inte finns några problem alls med massinvandingen.
Om man utgår från att samtliga partiledare (utom Åkesson som svarade på frågan)inte är mytomaner då är det helt hårresande att sju partiledare och ministrar är så totalt verklighetsfrånvända och okunniga om det land de själva styr. I synnerhet när flera miljoner medborgare är väl medvetna (i varierande grad) om att invandring för med sig vissa problem.
En sådan avgrundsdjup okunskap (för så måste man tolka "svaret") har Sveriges tidigare regeringar och ministrar (eller ens gamla kungar) aldrig någonsin visat upp i hela Sveriges historia. (Kan möjligtvis överträffas av den mentalsjuke Erik XIV).
Dessa politiska charlataner måste betraktas som samhällsfarliga blindstyren och motiverar egentligen en revolution där dessa politiska oduglingar och slängs ut ur riksdagshuset och Rosenbad.

(Jag tror dock inte på revolutioner eftersom de som lett sådana oftast är hämndlystna politiska skurkar och lycksökare ).Mats sa...

@Isak:
"Fråga: Kan man med behållit förtroende fly mångkultur och samtidigt agera grindvakt mot folk som problematiserar invandringens effekter? "

Det är en kvarleva från tiden före internet då media och proffstyckare var helt oemotsagda och kunde säga exakt vad som helst. Det var på den tiden som SD's mörka historia fantiserades ihop, samtidigt som man helt vägrade ta debatten med SD eller låta SD komma till tals.
På den tiden kunde Stieg Larsson från expo intervjua sig själv, eftersom SD inte svarade på "rätt" sätt, utan att tappa trovärdighet. Det var också på den tiden som svenska flaggan började ses som en rasistisk symbol.

Mats sa...

Vi lär ju vara på väg in i en lågkonjunktur. Är det inte bara att vi bestämmer oss för att se det som en tillgång och bara struntar i det?

Jag har förresten lösningen på romernas problem. Vi utnämner helt enkelt Björn Söder till rasist och struntar i att diskutera varför det ser ut som det gör. Sedan kan diverse mack-ägare fortsätta med att använda judging-by-covering när det kommer zigenare till mackarna. Visserligen finns risken att zigenare med ärligt uppsåt känner sig trampade på tårna men om vi aldrig diskuterar varför så försvinner nog problemet av sig självt. En enkel och genial lösning.

Och sen fattar jag inte varför dom kallas för det fula ordet romer? Zigenare låter mer sagoaktigt och betydligt trevligare.

Robsten sa...

OT.
Du Mats jag undrar om du har en susning om detta IT-problem. Jag har en router där två datorer är kopplade . Den ena fungerar utmärkt med fiberkabeln, den andra kommer inte ut med kabeln. Får köra trådlöst. Stora datamängder skyfflas i porten ser jag, men det fungerar inte. Det funkar utmärkt med trådlöst. Det kan knappast vara routern eftersom den andra datorn fungerar, inte heller brandväggen, den har jag prövat att stänga av. Har du någon susning?

Robsten sa...

Det är inte kabeln heller, den har jag testat.

Mats sa...

@Robsten:
"Har du någon susning? "

Jag brukar köra efter en checklista.
Vilket OS är det på den som inte fungerar?
Finns det någon möjlighet att kolla att han får sitt ipnummer?
Har du kollat listan över ansluten hårdvara? Det är olika mellan till exempel mac (i ditt fall?) och windows.
Är det ett comhem-modem/router du har?
Och har du i så fall varit inne och ändrat i routerns inställningar?

Det låter lite som att routern delar ut samma ipnummer till båda datorerna.

Mats sa...

Har du möjligen en router som heter Belkin N Wireless Router F5D8236-4?

Har du bredbandsbolaget?

Mats sa...

Men du har två fiberkablar alltså? Det är inte det att du har en kabel som du byter mellan datorerna?

Robsten sa...

Två fiberkablar, provat och bytt kablar mellan datorerna, samma resultat. har Comhem Netgear. Det är en mac som inte fungerar. Vad jag kan se har de olika IP, däremot har macen två IP loggat i routern, men det är samma IP .11. Det finns också ett windows nätverk mellan datorerna, funderat på det blivit något tjall på detta.

Robsten sa...

Om det vore IP:et som strular skulle väl inte det trådlösa fungera heller?

Robsten sa...

Kan det vara ett fysiskt fel på själva fiberkontakten? Men hur vanligt är det på en dator som är 1,5 år gammal?

Robsten sa...

Börjar mer o mer misstänka att det är något fel på det gamla nätverket jag skapade från PC:en en gång för 1,5 år sedan. Bytt OS i mac:en efter det. Kan nå PC från mac, men inte tvärt om. Saknar tydligen rättigheter. Hur tar man bort nätverket från PC?

Mats sa...

OK. Du har ett mer avancerat upplägg än jag trodde och mycket mer avancerat att ge svar så här i blindo.

"Kan nå PC från mac, men inte tvärt om. Saknar tydligen rättigheter. Hur tar man bort nätverket från PC? "

I windows? Dom kör ju med binära inställningsfiler och inte hederliga textfiler. I windows vet jag inte ens vad du får för options när du högerklickar på nätverkssymbolen. Men du kör alltså nätverket genom netgear-routern? Jag tror det skulle vara bättre om du hade en switch/hub som ligger kopplad efter netgearen så du får ditt nätverk separat.

Mats sa...

@Robsten:
"Börjar mer o mer misstänka att det är något fel på det gamla nätverket jag skapade från PC:en en gång för 1,5 år sedan. Bytt OS i mac:en efter det."

Det tror jag också. Mac har lagt in en del extra säkerhet i nyare versionerna (dom har hög säkerhet och har alltid haft enligt mig).

Om jag sätter upp ett nätverk för att datorerna ska kunna dela filer så ger jag dom aldrig direktåtkomst åt varann. Jag har en filserver med linux i botten (visst går det med windows men bra mycket bökigare för det här ändamålet) och sen programvaran samba. Fast jag har ungefär 60 datorer anslutna till filservern och det har kanske inte du hemma? :-)

Om det ska vara möjligt att alla datorerna ska kunna "se" varandra i nätverket och senare komma åt varandra bara genom att klicka in så krävs fullständiga rättigheter rakt igenom. Går det till exempel att komma åt macen om du är admin på pc'n? Vilken win-version är det på pc'n? Microsoft har ju ökat säkerheten lite från winxp och sedan ytterligare i win7 så man är inte admin default på samma sätt som i tidigare versioner. I win vista är det en massa underligheter när det gäller rättigheter, den är väldigt olämplig i nätverk.

Robsten sa...

Mmm..har låst Lan-adresserna, men det fungerar inte bättre för det. Hittar inte något sätt att avaktivera det gamla nätverket från Windows. Nä får grotta med det här när jag får mer tid.

Mats sa...

Sverige stoppar romer-
http://www.dn.se/nyheter/sverige/sverige-vill-infora-visumtvang-for-romer-fran-balkan

Mats sa...

Stoppet av romer visar att Sverige hade tydligen en gräns för hur mycket invandrare det tål. Objektivt sett kan man alltså avfärda de sju partiledarnas "motargument" som rent skitprat och inget annat.

Robsten sa...

"Stoppet av romer visar att Sverige hade tydligen en gräns för hur mycket invandrare det tål. Objektivt sett kan man alltså avfärda de sju partiledarnas "motargument" som rent skitprat och inget annat.
"

;-)

Mats sa...

DN diskuterar även här hur mycket invandring som Sverige tål-
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/grundproblemet-ar-misaren

Lösningen måste vara att man inför livslång försörjning på bidrag som en mänsklig rättighet så att dessa människor inte behöver åka hit.

Ett nationellt statement från DN:
Den handlar om att alla människor ska behandlas med värdighet i sitt hemland. Antiziganismen och den sociala misären på Balkan måste bekämpas. Här är en stark princip att varje regering har ansvar för sin egen befolkning.