fredag, oktober 26, 2012

Ett Europa i ekonomiskt sönderfall

Enligt den grekiska mytologin fick den första kvinnan, Pandora en ask som hon blev tillsagd att aldrig öppna. När nyfikenheten blev för stor och locket åkte av flög alla världens olyckor ut. Pandoras ask är sedan dess en beteckning på sådant som mår bäst av att förvaras på behörigt avstånd från dagsljus. Kanske kan den döpas om till Papandreous ask. Med hotet om en grekisk folkomröstning lyckades han nämligen släppa ut EU:s mest förbjudna fråga: vad tycker folket?

Under de senaste tre åren har EU börjat framstå mer som en hemlighetsfull hedgefond än ett politiskt projekt. De stora strategierna har dragits upp i en snäv krets av utvalda statschefer och tjänstemän från centralbanken ECB och Internationella valutafonden IMF.

Man läser med allt större förfäran Andreas Cervenkas bok ”Vad är pengar”, som inledningen var ett par citat från. En bok man förresten kan köpa för en spottstyver som E-bok. De första kapitlen handlade om det vi trodde hela boken skulle handla om, nämligen pengar som allmän ekvivalent och som ett kvitto på en viss mängd guld, i grunden ett kvitto på en viss mängd arbete. När väl de första kapitlen var avklarade så kom dock frågan raskt över till dagens europeiska och amerikanska ekonomiska situation. En situation som präglas av ekonomier vars tillväxt baseras på lån utan täckning och där skulderna hela tiden skjuts framåt, samtidigt som de växer lavinartat. Det hela kan liknas vid ett jättelikt pyramidspel där penningmängden saknar relevans i verkliga värden. Enligt Cervenka började förfallet redan 1971 när USA bröt Bretton Woodavtalet. Avtalet innebar att USA lovade att lösa in en viss mängd guld för varje dollar.


I dag har vi ett system där centralbankerna genom enkla knapptryckningar kan producera elektroniska pengar. En rad centralbanker har också gjort just detta, producerat mer elektroniska pengar för att lösa uppkomna problem. Till slut har detta har inneburit att förtroendet för pengar och dess konkreta värde urholkats, mer och mer. Stater i ekonomiska trångmål kan producera elektroniska pengar som rent nominellt jämförs med de pengar människor arbetat ihop och satt in på det lokala bankkontoret (om det finns kvar).

Cervenka beskriver också ett modernt bankväsende som tar allt större och vidlyftigare risker. Förlorar de måste stater gå in och rädda dem, eftersom alternativet är samhällskolapps. Vinner bankerna tar de självklart hem potten, som rättmätig vinst motiverat med risktagande. I själva verket är det ingen risk förknippat med affärerna, eftersom staten måste gå in och rädda banken vid förlust. Bankerna tar också allt större risker, med allt mindre eget kapital. Detta gör att avkastningen ökar ännu mer. Ju mindre eget kapital ju större risker och ju större avkastning på kapitalet, en formel som förr eller senare slutar i krasch.
Men det finns vinnare. Sagan om de riskfria statspappren gjorde att banker drog in enorma vinster och att politiker kunde gå till val på löften om ostron och välfärdsreformer till alla. Resultatet blev historiens största låneboom. Problemet är förstås att någon måste betala.


Ännu ett citat från Cervankas bok. I kapitel efter kapitel beskriver Cervanka hur de senaste decenniernas ekonomiska uppgång har eldats på och rent av möjliggjorts genom en enorm lånekarusell där det inte finns någon säkerhet i botten. I botten på hela karusellen ligger ofta statspapper, som fordom ansågs lika säkra som vår svenska berggrund av granit. Dessa statspapper styr också räntan för alla de lån vi tar för att köpa bostäder, bilar och annat vi anser oss behöva. Om eller snarare när stater som Spanien och Italien får riktiga svårigheter, så uppdagas plötsligt att de säkra statspappren, varpå hela finansmarkanden vilar på i dag, inte är mer värda än Lambis ultramjuka toalettpapper. Om detta inträffar (när enligt Cervanka) lär vi EU-kritiker inte behöva anstränga oss över hövan för att misstänkliggöra EU:s ekonomiska och finansiella unioner.

Några av oss kanske minns det finansiella pyramidspelets mästare, Bernie Madoff. Han blev dömd till 150 års fängelse för att ha skapat ett jättelikt pyramidspel där allt från början var luft. Det fanns ingen säkerhet, ingen affärsidé och ingen verksamhet förutom ett jättelikt pyramidspel. När allt kollapsade förlorade många människor sina förmögenheter. Om den västliga hemisfärens finanssystem visar sig vara i klass med Madoffs pyramidspel vågar vi knappt tänka på följderna. Det kan bli värre än vad den mest dedikerade EU-skeptiker någonsin föreställt sig. En fråga värd att ägna uppmärksamhet åt är hur länge Madoff skulle kunna hålla på med sitt pyramidspel om inte hans ena son hade anmält det hela till myndigheterna. Skulle han kunnat hålla det hela flytande så länge han levde?


22 kommentarer:

Robsten sa...

Rebellerna i Syrien förde bort kristen präst, som sedan hittades mördad. Då vet vi vad som kanske händer de kristna i Syrien om rebellerna vinner. Det är samma rebeller som många i bl.a. Sverige och USA vill stödja (och stödjer).

http://signum.se/bortford-syrisk-prast-hittad-mordad/

Mats sa...

Det är tydligen islam som är ett stort problem i Syrien också? Liksom i Somalia och Afghanistan som också genererar mycket flyktingar. Vad har regeringen gjort åt grundproblemet? Jag tycker att dom ska redovisa en handlingsplan för att minska islams inflytande i världen.

Mats sa...

Alliansen försöker överleva med hjälp av extrem toppstyrning:
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/gor-alliansen-till-riksdagsparti_7615666.svd

Jag tror att M gör rätt bedömning här. Sidopartierna är väldigt meningslös utfyllnad i längden och om bara M finns som borgerligt(?) alternativ så tror jag att dom växer tillräckligt för att kunna utmana sossarna.

Sen är det ju taktiskt riktigt om man vill kringgå svenska demokrati regler och få in C och KD's röster när dessa båda hamnar under 4%.

Anonym sa...

En som har rotat i företeelsen pengar finns här:
http://parasitstopp.wordpress.com/
Rune

Mats sa...

Bra länk Rune. Novemberrevolutionen borde det informeras mer om.

Mats sa...

Jag tycker att Jimmie Åkesson ska kräva att journalister som ska intervjua honom har gått expos utbildning om hur man skriver om sverigedemokraterna.
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/expo/event/view/journalistutbildning-38624

"Om vi gör bedömningen att en person som sökt kursen riskerar att skapa just en sådan negativ atmosfär förbehåller vi oss rätten att neka personen i fråga att gå utbildningen."

Bara för att försäkra sig om att ingen med självständigt tänkande går kursen. :-)

Stig sa...

Off topic:
Avpixlat moderatorer tycks bestå av ett gäng idioter!!!
När man skickar in en kommentar som håller exakt samma grad av raljanta tonläge som deras eget så blir man refucerad.
I särskilt känsliga artiklar som den om tunnelbanetjuven står det i stora bokstäver och i fetskrift: EN DEL TYCKS INTE FATTA VÅRA KOMMENTARSREGLER. LÄGG NER ALLA INFANTILA INLÄGG OCH STUPIDA ÖNSKNINGAR ATT GÄRNINGSMANNEN SKA SLÄPPAS UTAN FALLSKÄRM ELLER PÅ ANNAT SÄTT TAS OM HAND MED VÅLD. SKÄRP ER! /REDAKTIONEN.
När jag då drar en vitsig kommentar om att låta alla brottslingar utan svenskt medborgerskap ska placeras på en flotte i Persiska viken och låta dem flyta iland till närmsta strand (och ev. göra en dokusåpa av det) så stryks den kommentaren plus alla mina övriga kommentarer till andra kommentatorer som är det mest oförarliga som tänkas kan.
Plötsligt blir dom PK in absurdum! Är det fjortisar som modererar? 0 % känsla för nyanser.
Att önska att någon enskild brottsling "skall släppas utan fallskärm" är en form av olaga hot men att som i mitt exempel föreslå en kollektiv bestraffning av alla utländska papperslösa skurkar (inkl. tunnelbanetjuven) på en flotte i Persiska viken är inte att bryta med deras varningstexts budskap. En varningstext som dessutom är infantilt formulerad.
"LÄGG NER ALLA INFANTILA INLÄGG OCH STUPIDA ÖNSKNINGAR..." Är inte det infantilt nog att formulera kommentarsregler på det stupida sättet.
Dety är sorgligt att SD företräds av sådana ""infantila och stupida" blådårsidioter på nätet!


Stig sa...

Tack Robsten för att jag fick ösa ur mig min vrede på din blogg (om du nu inte refuserar den.. ;-) )
Men jag insåg min feghet att gå denna omväg så jag e-mejlade exakt samma text till Avpixlat direkt efteråt.
Du är i alla fall ett utmärkt bollplank :-)

Mats sa...

@Stig:
Jag tycker också att dom borde ha släppt igenom din kommentar som hade en humoristisk twitch men jag antar att dom skumläser när dom rensar. Jag har en gång skrivit något där jag medvetet grovt missförstått något som Göran Hägglund sagt och fått det till att han försvarar tyska raslagarna på 30-talet. Meningen var att det skulle va kul men det gick inte igenom det heller.

Mats sa...

Men annars så tycker jag att avpixlat i övrigt gör ett fantastiskt jobb.

Mats sa...

Är det inte EU-val nästa år? I så fall så tror jag att SD måste göra ett kanonval för att behålla de stigande opinionssiffrorna. Det krävs en stenhård proffesionalism (som Jimmie Åkesson väl uttryckt det) framöver om det ska hålla och en medvetenhet om att man fortfarande befinner sig i en uppförsbacke.

Mats sa...

Läste en artikel av Helene Lööw om statyn av Solkorset som finns på Värmdö. OK, Solkorset har använts av nazister på 30-talet i Tyskland som likställt med hakkorset och Solkorset på Värmdö är rest av en nazist, eller i alla fall en man med nazistiska ideal. Men att man blir fälld för hets mot folkgrupp om man använder solkorset på en jacka anser jag vara helt fel och jag anser att man ska kolla upp med exempelvis judiska föreningen i Sverige för att höra deras åsikt innan man hittar på något sådant på så lösa boliner.

Solkorset är ju Guds (Odens, Wotans) närvaro och en symbol för män och kvinnor i beslutande ställning att de vill att Gud ska hjälpa dom att vara visa och rättvisa i sina beslut. Även om hakkorset också är en solsymbol så gav nazisterna den en annan symbolisk betydelse. Men ska inte den ursprungliga betydelsen räknas alls? Jag skulle vilja att den fick tillbaka sin ursprungliga symbolik och inte var en samlande symbol för arier (bland annat).

Robsten sa...

"Jag tycker att Jimmie Åkesson ska kräva att journalister som ska intervjua honom har gått expos utbildning om hur man skriver om sverigedemokraterna.
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/expo/event/view/journalistutbildning-38624

"Om vi gör bedömningen att en person som sökt kursen riskerar att skapa just en sådan negativ atmosfär förbehåller vi oss rätten att neka personen i fråga att gå utbildningen."

Bara för att försäkra sig om att ingen med självständigt tänkande går kursen. :-)"

Mats Dagerlind har sökt kursen, men fått avslag. Han får helt enkelt inte närvara.

Stig sa...

@Mats
"jag antar att dom skumläser när dom rensar."

Ja det måste dom verkligen göra för det var en som svarade på min kommentar och han svarade med att man borde sätta dem utan flotte eller annat flytetyg i Persiska viken och den kommantaren fick stå kvar som ett "svar" löst hängande i tomma intet (ganska löjligt det här egentligen...).
Det som irriterar mig mest är deras varierande toleransnivå.

"Men annars så tycker jag att avpixlat i övrigt gör ett fantastiskt jobb."

Absolut! Många artiklar har visserligen ingen djupare analys men det är ett jäkla flöde på nya artiklar hela tiden.
Sedan måste man ju inte kommentera där utan bara läsa deras artiklar. Kommenterandet kan faktiskt bli lite slentrianmässigt som om man kände sig tvungen att skriva ner varenda tanke som dyker upp.

Stig sa...

"I dag har vi ett system där centralbankerna genom enkla knapptryckningar kan producera elektroniska pengar. En rad centralbanker har också gjort just detta, producerat mer elektroniska pengar för att lösa uppkomna problem. Till slut har detta har inneburit att förtroendet för pengar och dess konkreta värde urholkats, mer och mer."

Det påminner om inflationen i Tyskland på 30-talet då dom började trycka mer och mer pengar
ju fattigare folk blev och ju djupare depressionen blev, en spiral nedåt. Samma fel gjorde dom i alla andra länser även om det inte var så extremt som i Tyskland.
detta gav Nazism luft under vingarna.
"Nationalsocialistiska tyska arbetarpartiet och åren 1928-1932 ökade antalet nazister i den tyska riksdagen från 12 till 230 mandat. Det blev då det största partiet i Tyskland. Det var till största delen medelklassen som vände sig till nazisterna för att komma ur depressionen, men även de arbetslösa lockades av partiledaren Hitlers löften. De såg nazismen som en lösning på sina problem och en resa mot en ny framtid." (Wiki)
Hitler fick ju också igång den tyska ekonomin bl.a. genom att få igång krigsindustrin på högvarv och säkert betydde denna uppgång att Hitler fick sympatisöer i Sverige (fr.a inom övre medelklass som var mer ekonomiskt bildade/upplysta än arbetarklassen) men den ekonomiska aspekten på svensk nazism hör/läser man inte mycket om.

En annan likhet mellan dagens centralbankers produktion av elektroniska pengar och 30-talet (ur wiki):med den stora depressionen som hade sin början i 1920-talets förmånliga rätt till lån för aktieköp och som i sin tur kunde tas för intäkt för ytterligare lån för än fler aktieköp, vilket skapade en häftig spekulationskarusell och slutade i börskraschen på Wall Street 1929. När ekonomin kraschade saknade den äldre nationalekonomin förmåga att förklara vad krisen berodde på, och världen stod med en djup lågkonjunktur och tilltagande massarbetslöshet."

Så kom John M. Keynes och förklarade vad krisen berodde på men kan dagens banker skylla på okunnighet med den dyrköpta erfarenhet som redan finns sedan 30-talskrisen?

Mats sa...

@Robsten:
"Mats Dagerlind har sökt kursen, men fått avslag. Han får helt enkelt inte närvara."

:-)
Expo har varit livrädda för debatt ända sedan start. Fast det tyder på en sjukdomsinsikt att deras "argument" inte håller.

Lena Sundström från expo har skrivit i DN om hur medierna har ändrat språkbruk på kort tid när det gäller SD.
Hon har rätt i att det ska inte glömmas bort hur det har låtit innan och hur medierna vartefter tvingats anpassa sig till en verklighet där läsarna numera vet att tidigare språkbruk varit baserat på lögner.

Vad hon själv har svårt att fatta är att medierna i ett demokratiskt öppet land inte kan ljuga för medborgarna hur länge som helst och inte hur mycket som helst utan att riskera att åtalas för förtal. Den tiden är förbi.

Robsten sa...

"Det påminner om inflationen i Tyskland på 30-talet då dom började trycka mer och mer pengar "

Nja, har för mig att de hade en kraftig inflation efter första världskriget. De hade en enorm krigsskuld, räknad i tyska mark. Så inflationen den gången var inte helt meningslös. Dagen efter att krigsskulden var betald slutade man trycka pengar och reformerade valutan, inflationen upphörde, i princip dagen efter krigsskulden var betald. Den konspiratoriskt lagde kan ana ett visst samband.

Robsten sa...

Hittade detta på Wiki:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Hyperinflation

Robsten sa...

Remarque har beskrivit perioden utmärkt väl i boken "Den svarta obelisken". Ingen lär dock få tag på den boken i dag, om ni inte har tur i ett antikvariat.

Robsten sa...

""Expo har varit livrädda för debatt ända sedan start.""

Men nu var det inte debatt de är ute efter, utan de säger sig vilja "utbilda" journalistkåren. Jag tror att de skall lansera en ny strategi att använda mot SD inför valet 2014. Skit i högerextremismen, skit i all annan extremism, nu gäller det att SD inte snor för mycket mandat från gammelpartierna.

Mats sa...

@Stig:
Jo, det stämmer att de arbetslösa i Tyskland lockades av Hitlers löften om att avskaffa arbetslösheten på två veckor med mera som var den största frågan för nazisterna.

En svår fråga för nazisterna var judefrågan. Hur man skulle överta frågan från vänstern i Tyskland som på den tiden var starkt antisemitisk eftersom den väl assimilerade gruppen judar (500.000 i Tyskland på den tiden) ansågs tillhöra överklassen. Man gjorde helt enkelt om det till en rasbiologisk fråga, ett arbete som inletts redan i Hitlers mein kampf. Detta gav många vänsterröster samtidigt som man kunde driva frågan med en fascistisk inriktning helt fri från klasstänkande. I och med det så kunde man driva frågan med slagord och floskler som sammansmälte med det övriga budskapet, till skillnad från vänstern som letade efter mer påtagliga anklagelser mot den judiska överklassen.

Jag tror att många nazister har invändningar mot den här beskrivningen, men ytligt sett tror jag att en del håller med.

Mats sa...

@Robsten:
"Men nu var det inte debatt de är ute efter, utan de säger sig vilja "utbilda" journalistkåren. "

Men det kräver tysta elever syftade jag på i det fallet.