lördag, december 22, 2012

Allt politiskt våld skall fördömas om det skall vara trovärdigt


Det är välkänt att Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg är utsatt för i huvudsak elektroniska hot av olika slag. Strömmen av mer eller mindre infantila hot har ökat lavinartat sedan Linderborg deklarerade att Aftonbladets kulturredaktion skall ”granska skiten”. För att vara mycket tydlig så är min åsikt att alla former av hot och rena personangrepp förkastliga och jag vill både vädja och be alla de som håller på med denna form av olagligheter att genast sluta med detta. SD är för en striktare kriminalpolitik och olaga hot är både olagligt och ett allvarligt brott. Dessutom kan man mycket lätt bemöta Linderborg med rena sakargument, i alla fall om man besitter mer än två hjärnceller i sitt cortex.  

Man kan ju tycka att de formuleringar Linderborg konstant använder i sina artiklar är utmanande och onödigt provocerande. När jag hastigt skummar igenom artiklar av Linderbord ser jag formuleringar som:

” Ja, vi vill stoppa skiten”, ” Kapitalismen krisar, politiken likaså. Det är i den myllan järnrören tågar ut på nät och torg.”, ” Den som surfar runt på järnrörssajterna ”, ” Den här skiten måste granskas.”, ” På den andra sidan finns den del av vänstern som, i likhet med Daniel Strand och Sam Carlshamre (Aftonbladet 30/9), menar att vi måste kalla SD för deras rätta namn: fascister.”, ” Samtidigt har SD kängskodda hejdukar som nu vädrar morgonluft.” och detta om Bildt ” Carl Bildt, marinerad i blod och olja,”.

Allt ovanstående var vad jag hittade vid en mycket snabb sökning och det är inte riktigt ett språkbruk man väntar sig av en kulturchef, inte ens på Aftonbladet. Dessutom innehåller åtminstone två av citatet rena lögner. SD är inte fascistiskt och partiet har absolut inga ”kängskodda hejdukar”. Däremot vädrar partiet morgonluft, det är väl i princip det enda som stämmer i den sörja av pubertala invektiv Linderborg strör omkring sig. En annan sak jag förvånas av när jag hastigt skummar runt bland Linderborgs artiklar är det konstanta hat mot SD hon hela tiden ger uttryck för, samt hennes till synes ointresse för kulturella frågor. Aftonbladet har tillsatt en kulturchef vars främsta verksamhet och intresse verkar vara att bekämpa ett politiskt parti. Så kan man också göra.

Linderborgs egen inställning till politiskt våld verkar inte heller vara helt glasklar. I en artikel skriver hon följande.

Jag ogillar våld i alla dess former men imponeras av att det i alla fall är några som har sån moralisk resning att de är beredda att till och med slåss med fascisterna.

Jag anser väl inte att just detta är speciellt upprörande. Linderborg slirar lite i inställningen vad gäller politiskt våld och det är ju fler journalister som gjort det genom åren. Däremot är den samlade bilden av Linderborgs och Aftonbladets inställning till politiska hot och våld betydligt mer problematisk. Den svenska journalistkåren ställer sig upp som en man och tar avstånd från hoten mot Linderborg (vilket jag och SD självklart också gör). Allt från Dagens Media till SvD, som helt riktigt säger att hoten mot Linderborg är ”vidriga och oacceptabla”. Skall man vara trovärdig mot i sitt avståndstagande mot politiska hot måste man vara konsekvent. Man kan då inte bara försvara de vars åsikter man sympatiserar med eller yrkeskolleger, vilket journalistkåren har en tendens att göra.

Låt oss se nu. Lars Vilks är en konstnär som själv säger att han vill testa och undersöka yttrandefriheten. Vilks har solklart blivit dödshotad och även blivit utsatt för konkreta (men något klumpiga) attacker. Det råder alltså inget tvivel i hotens allvar när det gäller Vilks. Har kanske Linderborg solidariskt ställt sig bakom Vilks rätt att slippa hot och våld? Inte riktigt. Hon utnämner i en artikel i stället Vilks till ”Sveriges fegaste konstnär”. Detta när det alltså står klart för alla att hoten mot Vilks är högst reella och allvarligt menade. Var är förresten alla indignerade ledarskribeneter när Vilks blir utsatt för hot? Det är inte riktigt samma uppställning som när en kollega blir utsatt, kan vi lugnt konstatera. Vi kan också konstatera att det är politiken som driver Linderborg, inte kulturen. Det står aldrig klarare än när hon som kulturchef utser Vilks till Sveriges fegaste konstnär.

Man slås av den iver Linderbog ägnar sig åt att attackera SD, det är artikel på artikel, år efter år. I själva verket hittar jag så många artiklar där Linderborg ägnar sig åt rent hat mot SD att jag slutar att läsa och bara knäpper bort artiklarna, datorn klarar heller inte fler öppna fönster så jag har i alla fall inget val. Jag ser inte att SD fått in en enda replik på alla de vinklade hatartiklar Linderborg med sådant raseri publicerat. Men det är självklart Aftonbladets rättighet att välja vad de tar in i tidningen. Men kanske att Aftonbladets och Linderborg då i sin tur får acceptera att sidor som Avpixlat och Fria Tider uppstår. Linderborg koketterar i princip med att ”sådant skulle aldrig Aftonbladet ta in”. Nej kanske inte det, även om Linderborg ännu inte är chefredaktör. Men då får nog Aftonbladet och Linderborg acceptera att sidor som denna äger sin fulla rätt att anmäla avvikande mening, vilket vi tänker fortsätta göra.

Kulturchefen på SvD, Martin Jönsson skriver indignerat om hoten mot Linderborg. Han skriver bl.a. så här:

Det här är obligatorisk läsning,. Man får tycka vad man vill om både Åsa Linderborg, Aftonbladet och den granskning de gör. Men de attacker som hon och tidningen utsätts för är lika vidriga som oacceptabla.

Jag håller med om att hoten mot Linderborg är vidriga och fullständigt oacceptabla. Till skillnad mot Jönsson anser jag att attacker mot politiska företrädare för SD är minst lika oacceptabla (och självklart gäller detta alla partiers företrädare). Under våren utsattes SD-företrädare i Jönköping och Skövdetrakten för hot, trakasserier och skadegörelse.  Under ett stillsamt SD-möte i Skövde blev en kvinnlig företrädare för SD misshandlad genom att någon av Linderborgs åsiktsfränder slog henne i bakhuvudet med ett hårt föremål, varför skrev du inget då Jönsson? En ung SDU-företrädare i Jönköping har fått sina fönsterrutor sönderslagna och blivit utsatt för andra trakasserier, varför skrev du inget då Jönsson? Andra företrädare i Jönköpingstrakten har fått sina husväggar sprayade med orden ”AFA ser dig”, varför skrev du inget då Jönsson? En kvinnlig företrädare har fått en yxa inslagen i dörren under våren, ett konkretare hot än de hot Linderborg blivit utsatt för. Varför skrev du inget då Jönsson? Tyckte du inte att det var tillräckligt ”vidrigt”? Då kan jag tala om för dig och dina journalistkollegor att samma kvinnliga företrädare fick affischer uppsatta längs hennes barns skolväg som talade om att deras mamma var nazist. Kanske det är tillräckligt vidrigt för Jönsson, eller så gäller bara våra demokratiska friheter journalistkåren. 

När jag googlar "Aftonbladet + SD + hot" får jag inte upp ett av alla de hot SD-företrädare blivit utsatt för. Det enda jag får upp är att Aftonbladet anser att några SD:are bluffat om hot. 

Skall man på ett trovärdigt sätt ta avstånd från politiskt våld och hot så måste man göra det på ett konsekvent sätt, det kan inte bara gälla när journalister blir utsatta. Politiska företrädare har exakt samma rätt att slippa hot och våld som journalister. Det är exakt samma angrepp på demokratin när en kvinnlig företrädare för SD blir misshandlad bakifrån med ett tillhygge som att obalanserade och kanske otillräkneliga personer ringer och e-postar Linderborg. Så jag ställer frågan igen till Jönsson, andra ledarskribenter och krönikörer, var fanns ni när kvinnliga politiker blev misshandlade och hotade i Jönköpingstrakten under våren?     
 

20 kommentarer:

Swedish Dissident sa...

Välformulerad och träffsäker kritik.

Linderborgs dubbelmoral - både när det gäller hot och påstådda arbetarklassympatier visavi sin egen inkomst - är så flagrant därvidlag att trovärdigheten redan är nere på ungefär noll, men när hon även - genom att i tv språka om nättrolls förmenta fantasier om hennes underliv - tar koketterandet till nya minusnivåer så är det nog dags att göra en längre menopaus.

Faktum är att genom att tala om sitt underliv så har jag börjat associera vederbörande med obehagliga fragmentariska förnimmelser som gör att jag har ännu svårare att ta denna histrioniska kulturmarxissa på allvar, ty hon gör mig uppriktigt talat en aning illamående. Det är inget hat eller förment medlidande jag ger uttryck för, utan handlar enkom om fysiologiska mekanismer.

Mats sa...

Hon använder taktiken den som skriker (beklagar sig) högst vinner. Och där har hon ett övertag eftersom AB har många läsare fortfarande och on har inga problem att även få sitta i TV och beklaga sig.

Sen, man kunde ju önska att de som skickar hatmail till henne kunde följa avpixlats rekommendationer om personer att skicka mail till istället och tala om vad de tycker. Om man gör något så vill man väl ha någon typ av effekt? Eller sk-ter man i det?

Robsten sa...

Håller verkligen med. Det är t.o.m. så att detta med hot är direkt kontraproduktivt. Hon vinner ju sympati i stället.

Mats sa...

Den första tanken när man stöter på en så rabiat människa som Åsa Linderborg bör vara "hur tar jag vara på det här tillfället på bästa sätt".

För mig är hon bara ett exempel i raden av otrevliga antirasister. Hennes totala blindhet för egna brister gör att hon kan gå ut med vilka uttalanden som helst. Hon anser sig ju vara den ultimata antirasisten, låt henne vara det, ett praktexempel på en antirasist.

Robsten sa...

Ja, hon bör ju absolut inte gå i någon form av terapi, då kommer hennes värld att falla samman som ett korthus.

Mats sa...

Man kan väl säga att antirasisterna anser det mer i sin ordning när SD'are utsätts för hot? Det var väl det som statsministern försökte mumla fram när han uttryckte att de som har SD's åsikter får räkna med att åka på stryk. För har egentligen Åsa Linderborg uttryckt någonstans att SD'are ska ha samma rätt att slippa utsättas för hot och våld som hon själv?

Robsten sa...

Bra om hon sagt det, borde gå att googla fram. Bara det att hon sagt så innihelvete mycket om SD, artiklarna radas upp i en aldrig avtagande rad.

Robsten sa...

Lite julläsning
Sanna Rayman, tänkvärt:

Klickbar länk Rayman


Vilks om Hoten mot Linderborg
Klickbar länk Vilks

Nanna Johansson om överdriven PK-jul, vad det nu är hon ironiserar.

Klickbar länk johansson

Mats sa...

Det kanske är på tiden att inse att antirasister överlag är mer positiva till våld och andra ickedemokratiska metoder? Antirasisterna skriker ju "martyr" när SD'are utsätts för våld. Jag tycker att man ska ta deras åsikter på allvar och ha som utgångspunkt i diskussioner med dom att dom helt enkelt anser att det är fel att beklaga sig om man utsätts för våld för sina åsikter. Det är ju vad dom säger. Även antirasister som inte själva brukar våld är ju positiva till den typen av våld, hur tydligt måste dom deklarera den ståndpunkten?

Jag vet inte om det beror på att de anser sig tjäna på politiskt våld. Det kan också bero på att dom saknar förmågan alls att föreställa sig hur det är för andra människor än dom själva.

Reinfeldt vill kasta ut illegala invandrare. Om han har dom åsikter som han ger uttryck för i artikeln är mitt tips till honom att han röstar på SD 2014.

Mats sa...

"När jag googlar "Aftonbladet + SD + hot" får jag inte upp ett av alla de hot SD-företrädare blivit utsatt för. Det enda jag får upp är att Aftonbladet anser att några SD:are bluffat om hot."

Alltså en extremt negativ särbehandling gentemot andra partier. Och som vanligt så tar antirasisterna detta som något helt normalt.

Mats sa...

"Svenskarna har inte begått något brott..."

Jag antar att det finns svenskar som tycker att detta är en korrekt beskrivning av vad som hänt? DN har ju i alla fall läsare kvar fortfarande.

Robsten sa...

He, he, jag har sett en del kommentarer om detta på nätet.

Mats sa...

DN, tillsammans med al-quaida, vill mörka det hela en aning trots att det finns lite mer detaljerade uppgifter om varför USA anser att "svenskarna" är terrorister. CNN har haft en lista över vilka terrorbrott det rör sig om när det gäller mannen som de greps tillsammans med.

Robsten sa...

Ja i vilket fall är det inte grannen Nisse i Häkarängen som plötsligt får för sig att ansluta sig till Al- Shabab och bekriga regeringen i Somalia.

Mats sa...

Stefan Löfven har beskyllt regeringen för SD's framgångar. Varför har inte regeringens politik i så fall gynnat sossarna? Varför tappar han själv röster till SD? På vilket sätt mer exakt tror han att sossarna är något alternativ till alliansen?

Mats sa...

"Svenska med somaliskt ursprung misstänkta för terrorbrott mot USA" anser jag att kunde ha varit en lämpligare rubrik istället för att ta ställning för de åtalade i ett brottmål, om man nu inte sympatiserar med al-quaida. Eller om man anser att såna här saker skadar islams rykte i Sverige och vill skydda islam av någon anledning.

Robsten sa...

"Stefan Löfven har beskyllt regeringen för SD's framgångar. " bara retorik, inte ens Löfven tror på det där själv, ingen tror på det. Det är den horribla immigrationspolitiken och alla vet det. I.o.f.s. så kan ju överenskommelsen mellan MP och regeringen ha spelat in.

Mats sa...

@Robsten:"Det är den horribla immigrationspolitiken och alla vet det."

Ja. Men det viktiga är att han fortsätter att mala på med korkade uttalanden.

"– Om jag kommer från Kabul eller Ö-vik är inte det viktiga."

Det där är bra. Totalt oförstående för att han ingår i ett socialt sammanhang med svenskar och att han är förtroendevald av svenskar som han borde ha ett socialt ansvar för.

"Integrationspolitik är inte ett politiskt område på sidan om, det har med tillgången på bostäder och arbete att göra."

Också bra. Han nämner problemen som invandringen medför men klipper tvärt utan att ha en enda idé om hur han ska lösa det annat än att han litar på snälla svenska skattebetalare, i det oändliga. Liksom även alliansen gör.

Robsten sa...

Han nämner inte heller att arbete o bostäder i dag är i det närmaste minusposter.

Anonym sa...

Det är rätt logiskt att Lindeborgskan råkar ut för otrevligheter när hon så aktivt sår hat till en allt större grupp människor. Vi blir alla idiotförklarade av en allt mer högljudd och mer falsettskrikande krympande skara. Paniken kommer krypande och insikten om att de inte längre kan hålla verkligheten borta med ord gör dessa lögnare skräckslagna.

Det är verkligt folk med sunt förnuft som inser att ord och bild inte stämmer överens. Att Lindeborgskan är i gott sällskap med kollegorna men även med andra proffstyckare och uppfostrare gör inte mullret underifrån mindre hotfullt.

Hoten mot dessa är logiska och i takt med att vanligt folk inser att välfärden är bortskänkt till lögnare och bedragare. Där finns många som försvarar Lindeborg av rädslan för det egna skinnet. // Peter