torsdag, december 20, 2012

Nej, det är inte realistiskt med fri invandring


Johan Norberg som väl är mest känd som Timbromedarbetare och nyliberal debattör har skrivit en artikel i Metro (som jag nästan aldrig läser, men av en slump läste i morse) där han ondgör sig över alla de som med emfas tillbakavisat Centerns förslag om fri invandring. Egentligen behöver man varken bemöta Centerns förslag eller Norberg. Det kan dock vara av intresse att titta lite på Norbergs argumentation. Norbergs första argument bygger på att första världskriget är slut. Inför första världskriget infördes nämligen den reglerade invandringen och efter det har vi aldrig släppt på denna restriktion. NF (Nationernas förbund) rekommendera Europeiska nationer att lätta på restrektionerna efter krigets slut, och just det använder Norberg som argument. Att NF för över 90 år sedan kom med en rekommendation som ingen brydde sig om ens när den kom, är ett argument så svagt att det inte vidare behöver kommenteras.

Att vi under en period innan första världskriget hade oreglerad invandring är också ett uselt argument. Vi vet inte hur det fungerade och vi hade inget välfärdssystem på den tiden. De som flyttade hit fick välja mellan att svälta ihjäl eller hitta ett arbete. Något Norberg kanske inte har något emot i dag. Vi hade det inte bättre än omvärlden och det fanns ingen dragningskraft för människor att ta sig hit. Förmodligen skulle Jemen inte lida speciellt mycket av fri immigration, medan Österrike skulle göra det.

Därefter vill den dokumenterat högutbildade Norberg att vi skall förklara varför vi skall ha ”rörelsehinder” just vid nationsgränserna och inte vid regioner eller andra mindre indelningar av våra nationer. Här har vårt utbildningssystem skamligen misslyckats med och delge grundläggande sunt förnuft till en av sina långvariga lärjungar. Vi gör ett tappert pedagogisk försök att få Norberg att förstå samhället och världen.

Vi måste ha nationsgränser eftersom skattebörden är nationsbaserad. Vi värnar våra transfereringar inom landet. Det är till nationen vi betalar in skatt för infrastruktur, skola och vård. Det är vårt gemensamma projekt inom nationsgränserna. Jag själv betalade skatt till Norbergs långa universitetsutbildning, inte till någon ungdom i Kanada t.ex. Vid helt öppna gränser skulle motivationen att betala skatt genast sjunka till den absoluta nollpunkten, liksom samhällsgemenskapen.

Vi har dessutom lagar och regler i vårt land som är anpassade efter vår historia och socialisation. Dessa lagar passar inte alla på jorden. Därför måste vi också ha kontroll på vad som passerar ut och in genom våra gränser. Vi värnar våra kulturskatter, andra länder sina. Vi vill inte heller att all världens narkotika och vapen skall passera in genom våra gränser. Vi har t.ex. regler för arbetslivet och utbildning i vårt land. Vi vill ha dessa lagar men inte andra länder, de vill ha sina lagar. Skulle alla fritt passera våra gränser skulle lagar som skolplikt och arbetsliv bli fullständigt meningslösa. Vi väljer också våra politiker inom nationen, för att styra och ansvara just för vårt folk. Detta skulle ju också bli meningslöst med helt öppna gränser. Vidare skriver Norberg så här.

Det sägs vara omöjligt att ha öppna gränser, men det enda vi vet säkert är att det är omöjligt att ha stängda gränser. Hur höga vi än bygger murarna (de är sex meter runt de spanska enklaverna i Nordafrika) tar sig flera hundra tusen till Europa varje år.

Detta är ju verkligen inget argument för öppna gränser, lika lite som det skulle vara ett argument för att tillåta snatteri för att människor snattar i butiker och alltid gjort det. När jag var ung var det knappt någon som tog sig till Europa då de ändå inte fick asyl. Finland har striktare lagar och de verkar kunna styra immigrationen helt enligt eget skön, Island likaså. Vidare i Norbergs artikel.


Flyktingorganisationen United har dokumenterat 16 000 dödsfall när människor har försökt ta sig till Europa under de senaste 20 åren – de som till exempel har kvävts i slutna containrar eller kastats överbord av människosmugglare när kustbevakningen närmar sig

Ja, och när jag var ung dog nästan inga människor under de strapatser Norberg beskriver. Det är alltså när vi lade om vår immigrationspolitik människor drabbades av de nämnda fasorna. Vår politik underhåller ju snarast dessa omänskliga människosmugglare. Till sist skriver Norberg så här.

Visst, ställ nu Centern till svars för de tänkbara konsekvenserna av fri rörlighet – så länge ni också ställer alla andra partier till svars för de tragedier som följer av dagens ”realistiska” system. 

Ingen behöver ställa Centern till svars, utom vid valdagen i september 2014. Norberg argumentation är mycket ful. Det är snarast den oansvariga immigrationen som orsakat alla dessa tragedier. Att vi som nation inte skulle kunna besluta om vår egen immigrationspolitik för de tragedier som inträffar på Medelhavet är närmast absurt. Med ett sådant synsätt skulle vi genast avbryta våra förbindelser med t.ex. Finland och Island, då de skulle betraktas som rena mördarstater. Snarast skulle vi göra utvecklingsländer en tjänst om vi kunde få fler initiativrika människor att stanna i sina respektive länder för att bygga upp dessa.

Norberg är nyliberal och det synsätt han representerar pekar mot ett samhälle med en enorm reservoar av utslagna människor vilka skulle ta vilket arbete som helst för en spottstyver. De mer bemedlade människorna skulle bo innanför gated communities. T.o.m. en och annan Centerpartist har insett detta som Lars Vikinge, i dag publicerar han sig på Newsmill.  

10 kommentarer:

Mats sa...

Många ser förståss detta som något som kommer att sänka centern och automatiskt ge röster åt SD. Men risken är att andra partier, moderaterna till exempel, kan såga förslaget (vilket dom redan gjort) och sedan framstå som ansvarsfulla när det gäller de svenska gränserna.

Mats sa...

Johan Norberg har skrivit så många korkade saker så det här blir bara ett i raden. Han framstår som en idiot med sina slutsatser men egentligen tror jag att det är resultatet när man bara diskuterar med likasinnade, han är en produkt av ett samhälle som tabubelagt diskussioner om invandringen.

Chansen finns väl att centern får några röster från miljöpartiet kanske?

Anonym sa...

Norberg är inte speciellt "högutbildad" ens på papperet. Han har en fil. mag i idéhistoria men kallas och kallar sig förmodligen ofta idéhistoriker. Faktum är att hans argumentation är ett skämt och har så varit under flera års tid. Han är en sorts vänsterkapitalist - en oxymoron som säger en del - som genom marknadsekonomiska mekanismer vill minska fattigdom i världen. Detta vill han dock göra på andras bekostnad, förträdesvis svenska skattebetalare.

Anonym sa...

Skulle kunna tro att centerns förslag om fri invandring helt enkelt bygger på en förhoppning att röstberättigade i Sverige som vill ha hit så många som möjligt från sina hemländer ska lägga sin röst på Centerpartiet (då deras röster är det enda som kan hålla Centern kvar i riksdagen efter valet 2014).

Nemo

Mats sa...

Chansen finns att just det lyckas Nemo. Jag tror att centern kommer att dra tillbaka förslaget men dom har ändå gett en signal att hur positiva de är till mer invandring.

Anonym sa...

Det är inte bara Norberg, utan även Fredrik Segerfeldt som förepråkar fri invandring. Segerfeldt som har en del bra åsikter när det gäller FN och den absurda bidragspolitiken men som tyvärr verkar fått hjärnsläpp just när det gäller invandring.

Mats sa...

Stor kris inom centern-
http://www.dn.se/nyheter/politik/centern-i-kris--karnvaljare-overger-partiet

Men troligen ingen riktig effekt av beslutet om fri invandring ännu. SD ligger fortsatt högt men behöver göra något mer och inte förlita sig på idioti från motståndarna. Men det är år 2014 som gäller.


Kommer aldrig mer att lita på en maya indian - besviken...

Micke sa...

Det finns snart ingen gräns för vad man föreslår för att förespråka invandringen på det ena eller andra sättet. I mitt tycke blir det bara värre och mindre verklighetstroget ju mer invandring man förespråkar.
De som kommer hit vill bo i städer och inte på landsbyggd, därav försvinner påståendet om att vi har så mycket yta/person och avfolkad glesbyggd. Det finns mer än 1/2 miljoner arbetslösa som i det flesta fall kan utbildas i den riktningen som krävs, eller att man betalar företagen för att utbilda dom. Bostadsbristen och bristen på skattemedel är nästa hinder som verkar vara olösliga, och då att invandringen man förespråkar i "humanistisk anda" är i många fall ointegrerbar är det största problemet. Det finns inget problem med befolkningspyramiden som man inte löser via naturliga effektiviseringar och automatiseringar av personalkrävande arbeten tillsammans med vettig arbetskraftsinvandring.
http://www.unt.se/nyheter/demografisk-bomb-avfardas-som-myt-418732-Default.aspx

MVH Micke

Icke troende ateist sa...

Hög utbildning är ingen garanti mot dumhet

Robsten sa...

Absolut inte.