lördag, mars 09, 2013

Det är Maria Sveland som lyckats tysta meningsmotståndare


Jag har aldrig varit med om att en bok marknadsförts lika intensivt som Maria Svelnads ”hatet”. Det har varit artiklar och reklamplats både här och där. Bokförlagen väljer självklart själva vilka böcker de vill marknadsföra och på vilket sätt de gör detta, i syfte att sälja så mycket som möjligt. Att Svelands bok någonsin skall bli en storsäljare likt Lapidus ”cash-böcker” är mycket svårt att tro. Just därför anar man att Sveland har både åsiktsfränder och vänner på avgörande positioner i vårt mediala system. När det gäller marknadsföring finns inget övrigt att önska för Sveland och hennes bok ”hatet”.

Paulina Helgeson recenserar Svelands alster i SvD med rubriken ”Hatet kan inte längre förnekas”. Det är alltså samma tema som våra medier spunnit så ivrigt på under vintern. Arga unga män med bristande litterär förmåga som varken förstår storslagenheten med feminism eller det mångkulturella samhället ”hatar” när de på sitt understundom överdrivet mustiga språk kritiserar åsikter som de uppfattar får förtur i tidningarnas spalter. Den marknadsföring som Svelands bok fått lär inte motbevisa deras teser om ”förtur” för vissa åsiktsriktningar. I underrubriken står det så här i Helgesons recension.

Ändå finns hatet där, och Maria Sveland visar i sin nya bok att hoten mot feminister iscensätts av välorganiserade nätverk. 

Jasså, verkligen? Jag tänker inte läsa Svelands bok men välorganiserade nätverk som gör sig skyldiga till olaga hot borde väl polisanmälas? Fällande domar borde avslöja dessa ”organiserade” nätverk vars medlemmar består av semantiskt handikappade personer vars enda överlägsna förmåga då skulle vara att organisationsförmågan. Man kommer osökt att tänka på feministen Eva Lundgrens teorier om avancerade manliga närverk som under rituella former slaktade och åt upp småbarn, för att sedan begrava resterna någonstans utanför Pershagen. Eftersom Lundgren var forskare i genusteori så renderade fantasierna en hel del övertid hos Stockholms poliskår. Vidare i Helgesons text så står det följande.

Men Maria Svelands syfte med boken är just att visa att de som hatar, hotar och till och med dödshotar varken är särskilt enstaka eller galna, i bemärkelsen sinnesförvirrade, utan har en tydlig strategi, både personligen och i de nätverk där de ofta ingår – att skrämma till tystnad.

Hot och även personangrepp är ett gissel som vi alla borde ta starkt avstånd ifrån. Att en medveten strategi skulle gå ut på att skrämma t.ex. Sveland till tystnad är osannolikt och måste, i de fall några omfattas av sådana idéer, komma från sinnesförvirrade personer. Svelands bok har fått en enorm marknadsföring för att det skikt av människor som omfattas av hennes åsiktspaket (eller tankefigurer för att använda nyspråk) har en enorm medial makt. Att försöka ”tysta” personer vars hela kapital bygger på medial makt måste vara tidernas vansinnigaste strategi. Tvärtom är öppen saklig debatt sannolikt det mest effektiva sättet för Svelands mer verbala åsiktsmotståndare att vinna gehör för sin sak. Sannolikt är också saklig debatt med meningsmotståndare något Sveland och hennes åsiktsfränder inte är speciellt sugna på. Detta bekräftas också när Sveland intervjuas i Journalisten.se. Så här står det där.

Du är också kritisk till att debattörer som Pär Ström bjuds in av medierna. Varför ska de hållas kort?
 – Därför att de konsekvent förvränger fakta och är på en så låg nivå att det är absurt att bjuda in dem till debatter. Jag tror inte alls på tryckkokaridén, att vi måste ut med alla åsikter i luften. Tvärtom, ju mer rasister och sexister får uttrycka sig i medier, desto mer öppnar man för hat och en vulgariserad debatt. Jag vet inte hur många gånger de har ringt från SVT Debatt och vill att jag ska komma och tjafsa med Pär Ström, men det vore helt meningslöst. Ett annat problem är att mediedebatterna är så korta, svartvita och positionerande i dag. Jag tror att vi måste våga vägra ta debatten.

Låt oss se, dels anser Sveland och hennes meningsfränder att åsiktsmotståndarna försöker skrämma dem till tystnad. Dels anser Sveland att ”vi måste vägra ta debatten”. Hur man än logiskt försöker få ihop Svelands olika ståndpunkter så landar man i slutsatsen att det enda rätta för Sveland vore om hon oemotsagt fick föra fram sina åsikter, medan alla de som har en för henne avvikande åsikt, borde tystas definitivt. Sveland förfasar sig över de vulgära typer som skriver i kommentarsfälten, samtidigt som hon för allt i världen inte vill föra en civiliserad debatt (tjafsa) med underlägsna typer som Pär Ström. 

Delvis har ju Sveland vunnit. Det är inte Sveland som tystnat på grund av ohyfsade typer i kommentarsfälten. Det är Per Ström som tystnat på grund av framgångsrika kampanjer från ” kända svenska journalister, etablerade författare och uppburna kulturpersonligheter”, allt medan Svelands bok marknadsförs med en frenesi som för tankarna till kampanjen för massvaccination med Pandemrix. På tal om hat så erfor dessutom Ström så mycket hat från den massmedialt starka klick boende på Södermalm med Miljöpartiet och latte som gemensam nämnare, att han kände sig tvingad att lämna debatten helt, en debatt Sveland enbart känner förakt för. Det de semantiskt undermåliga nätkommentatorerna uppenbarligen misslyckats med, att tysta kritikerna, har tydligen de kulturellt högstående surdegshipsterna på Södermalm lyckats med.     

Hat är en känsla som det är svårt att direkt göra något åt. Däremot kan man åtgärda orsakerna till denna känsla. Några åtgärder vore att visa lite mindre förakt för de som hyser andra åsikter än vad Sveland och hennes åsiktsfränder står för. En annan sådan åtgärd vore att erkänna rätten för de som inte är lika kulturellt högstående som Sveland, att uttrycka sin åsikt. Då har vi ännu inte talat om avlägsna och avancerade projekt som att visa respekt för sina meningsmotståndare och liknande. Det är ett alldeles för långt och svårt steg för Svelands kamrater och får väl snarast betraktas som en framtidsvision att någon gång i en avlägsen framtid försöka nå upp till.

25 kommentarer:

Mats sa...

Stor humor på SvD, Erika Hallhagen på kultursidan sammanför Lisa Bjurwalds och Sveland...
http://www.svd.se/kultur/allt-ljus-pa-hatet_7975452.svd

:-)
LOL
...det är alltså inte montypython som har gjort en parodi på "feminister".

Lejeune sa...

Att ta del av Svelands bisarra begreppsvärd är som att betrakta omvärlden i en ”skrattspegel”. Det tragiska i sammanhanget är att det finns människor som på allvar förväxlar denna vrångbild med verkligheten.

Anonym sa...

Jag smygtittade i Maria Svelands mobil. Hon hade som mest använda app "Lök-appen" som framkallar gråt hos användaren vid lämpliga tillfällen. Enligt journalister som intervjuat henne har hon också luktat lök vid intervjuerna.

Nu skulle säkert en del av läsarna se denna kommentar ovan som elak och kanske t.o.m hatisk. Jag förstår det men om det är några påsar med lök som i kylskåpet eller skafferiet känner sig påhoppade så skall jag redan nu berätta att jag inte kommer ha lök i kvällens potatisgratäng. Jag hoppas det kan vara en kompensation nog.

Mats sa...

Det blev ju rätt roligt Anonym :-)

Lyssnar på trallvänlig nationalromatik (Ultima Thule, jag har alla skivorna), eller vitmaktmusik som det heter på orwellianskt nyspråk bland rabiata antirasister. Balladen till Sverige är helt underbar.

Mats sa...

Kollade tidigare idag på klippet från SDU som förklarar svensk flyktingpolitik (kan ses på avpixlat). Det är så djupt tragiskt att se hur det fungerar i verkligheten. Kulorna är bra eftersom de är mer beskrivande och för tankarna till att det är människor det handlar om, bättre än diagramstaplar.

Robsten sa...

Du har inte en länk Mats?

Robsten sa...

Om Svelands drabbning med Josefsson: http://hotlamotte.com/2013/03/08/gubbslem-och-genusjox/

Robsten sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Robsten sa...

Vi ser här tydligt vilken version Expressen går på angående Gräv-debatten mellan Sveland och Josefsson.

Version 1 Sveland länk

version 2

Expressens version

Mats sa...

@Robsten:
"Du har inte en länk Mats?"

Den finns att se på avpixlat.info

Men annars så, här kommer länken-
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=F6daedxyAp4

Robsten sa...

Bra gjort av vår käre Gusten, efter en idé av Roy Beck, he, he:
http://www.youtube.com/watch?v=Qwsrt2tlzcU&feature=player_embedded

Mats sa...

Roy Beck var inte först med presentationsiden och den har använts till överbefolkning, världssvält och aborter också.

Måste säga att det är skickligt av sveland (liten bokstav för att förminska henne som kvinna, patriarkalt maktspråk alltså. Hoppas hon blir nöjd) att leva upp till alla negativa fördomar.

Vad jag anser att diskuteras för lite är det faktum att det är som det är. Varför denna enorma vänsterdominans på kultursidorna? Fast ännu viktigare är varför den tillåts fortsäta.

Robsten sa...

Miljöpartist ifrågasatte krav från immigranter, då kommunen dignar under ekonomin. En sosse ringde då upp hennes arbetsgivare med anklagelser om at späda på "vi och dom" känslan. Nu bygger denna känsla i huvudsak på politiker som socialdemokraten och verklighetens folk.

http://bohuslaningen.se/nyheter/uddevalla/1.2015714-allvin-hoppar-av-kommunpolitiken

Robsten sa...

Enda klippet hitintills från Svelands "gräv debatt".

http://m.expressen.se/tv/watch/4539851

Robsten sa...

Och detta klipp visar att Sveland i princip ljuger om von Wachenfeldts uttalande.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=pBtKxYKQI_8

Ericsson sa...


"skuldkollektivet rasslar med kollekten"

Anonym sa...

Sveland kör med den tjatiga taktiken att bara säga någonting, närmast projicera sina egna svagheter på andra, och hoppas att ingen ska orka bemöta henne, alternativt hoppas att ingen som tycker annorlunda får bemöta henne - för hon har dels en mediemegafon, dels sagt att hon i många lägen och sammanhang vägrar debattera. Därigenom försöker hon ge sken av att vara intellektuellt och etiskt överlägsen sina meningsmoståndare, men det är pinsamt uppenbart att Sveland inte skulle kunna överleva en debatt med t.ex. jag som gällde sådant som feminism, migrationspolitik och mångkulturalism. Hon är helt enkelt för obildad - en illitterat, medioker och fånig journalist utan substantiella kunskaper, det är vad hon är, denna politiskt korrekta, etnomasochistiska histrioniker till människa.

Robsten sa...

Ja, säkert är det så. Hon skyr ju all debatt samtidigt som medierna och tidningarna promotar hennes bok över alla gränser. Det blev lite övertydligt denna gång tror jag bestämt.

Mats sa...

Att vägra ta debatten var ju helt avgörande när SD's svarta historia skapades och är en taktik som är okeyad av svelands likasinnade fortfarande. Det bemöts med stor förståelse och ifrågasätts väldigt sparsamt, bara om SD når någon typ av framgång.

Robsten sa...

Skönt att man slipper "vägra ta debatten" retoriken. Den försvann ungefär när SD gick över 7 procent i opinionsmätningarna om jag minns rätt.

Mats sa...

Har funderat lite över näthatet. I ett land som påstår sig ha yttrandefrihet så måste ju även extrema åsikter få framföras, generellt sett. Folk som hatar Sverige och all form av svenskhet måste ju få komma till tals utan att utsättas för hot. Men sen hur åsikterna presenteras måste ju var och en själv ta ansvar för. När man vill syna åsiktsmotståndare och kallar det "granska skiten" så har man ju inte bara extrema åsikter, man har ett extremt sätt att framföra dom på. Det går ju att få en stuns i vad man säger utan att regrediera till svordomar och benämna andras åsikter som skit.

Väljer man det språkbruk som många antirasister gör, känslosamt och med poetiska övertoner som för tankarna till bibeln så bemöts det ju på ett visst sätt också. Om jag tilltalar någon med "hallå där!" eller säger "hör upp din djävel!" så uppfattas det i regel olika och svaret blir också olika.

Vissa tonåringar kan bräka på med ett lägre språkbruk, men till skillnad från svenska journalister så förväntar dom sig inte ett artigt språkbruk tillbaka.

Mats sa...

Som väntat hände detta.
http://www.dn.se/nyheter/politik/konflikten-om-migrationspolitiken

En uppgörelse mellan "högern" och vänstern.

Mats sa...

Följt lite hur Beatrice Ask har uttalat sig om REVA. Hon får hela tiden förklara att det handlar om att personer som ertappas i kollektivtrafiken utan att ha betalat får visa legitimation, och det får dom oavsett hudfärg. Någon kanske tror att det räcker med att rabbla sitt personnummer? Men att hon ska behöva förklara sig betyder ju att hon har svårt att nå ut med budskap som inte ligger i linje med vad journalisterna tycker. Det är alltså inte bara SD som missgynnas på det sättet verkar det som.

En demonstration i samma storlek som salemmanifestationen blåses upp i media som att det är en folkstorm mot REVA. När kristallnatten var så poängterades hur viktigt det var med skadegörelse och bråk för att ge intryck av att aktivisterna är fler. Det tycks fungera även idag.

Mats sa...

Robsten, problemen tycks öka hos oss.
http://www.dn.se/sthlm/specialsatsning-i-botkyrka-mot-vaxande-maffia

Fast jag har märkt av den hårdare kriminaliteten i området redan för minst 5 år sedan. Mängden har varit lite upp och ner, men våldet har ständigt blivit brutalare.

Robsten sa...

Ja jag såg det. Som du säger, vi är rätt många som vetat om det redan. Men vad skall man göra? Jag publicerade en artikel där Södertörns brandbild blev uppeldad. Inte en rad ens i lokaltidningen. Locket på. Ingen reaktion när jag skrev om det heller. Folk kanske trodde att jag fantiserade ihop det. Det anmärkningsvärda är alltså locket-på politiken.