fredag, mars 15, 2013

En human flyktingpolitik

Ett exempel på hur snedvridet våra system fungerar tillsammans med en felaktig immigrationspolitik kan vi läsa om i dagens SvD. Artikeln handlar om Brännkyrka gymnasium som med tiden utvecklats till vad artikelförfattarna kallar en ”invandrarskola”. Elever med svensk bakgrund har tagit sin skolpeng och flytt skolan medan elever med annan bakgrund flyttat in. Med detta har skolan fått dåligt rykte eller i alla fall rykte om att det är en skola huvudsakligen för ungdomar med utländsk bakgrund. Resultatet är sviktande elevunderlag och eftersom skolpengen är förknippad med antalet elever har ekonomin raserats i samma takt som eleverna flytt skolan. Beslut har också tagits att skolan skall läggas ned.

Trots detta har Brännkyrka gymnasium den senaste tiden uppvisat en vinst. Vad kan detta bero på? Jo skolan har tagit in elever från ”Språkintroduktionsprogrammet” där skolpengen är dubbelt så hög som för de vanliga programmen. Vips så har genom ett trollslag skolans ekonomi skiftat från förlust till vinst. Allting vore gott och väl om eleverna verkligen fick undervisningen för den svindyra skolpengen (nåja), men så har inte heller skett. Så här står det i artikeln.
En lysande affär för en skola på fallrepet! Åtminstone om man, som vid Brännkyrka gymnasium, underlåter att ge eleverna det stöd som den högre skolpengen syftar till. Eleverna har periodvis varit utan läromedel, lexikon och adekvat språkstöd. […]
Den enda stora språksatsningen på Brännkyrka görs av en grupp volontärer som kommer till skolan varje vecka och konverserar med eleverna – utan kostnad för skolan. Den extra höga skolpengen har gått till att hålla skolans totala budget i balans.
 
Man har alltså pumpat kommunen på pengar samtidigt som man inte gett den undervisning de extra pengarna är till för. Man har inte ens köpt in lexikon till eleverna. I stället kan man stolt visa upp en skola vars resultatsiffror är svarta i stället för röda. Vidare i artikeln står det följande.

Stockholm Stad planerar nu att starta grupper med språkintroduktionsprogram i de populära men förlusttyngda skolorna i innerstaden för att, som det heter, öka integrationen.


Det är ungefär här man verkligen vill återvända till det lite äldre begreppet ”assimilation” om nu detta skall betraktas som integration. På mikro-nivå löser man alltså ekonomiska problem genom att ta emot elever för språkintroduktion, en introduktion som på verkligt innehåll lyser med sin absoluta frånvaro. Samtidigt som detta självklart kostar pengar på makro-nivå. Det finns som bekant inga gratisluncher. Till sist står det så här i artikeln.

Den kommunala gymnasieskolan i Stockholm riskerar att bli ett integrationspolitiskt haveri. Problemet ligger inte i invandringen utan i en skolpolitik som direkt förhindrar integration.

Grundproblemet är att vi för en vansinnig immigrationspolitik. Problemen skulle ju inte uppstå med en modestare politik på området. Vi hade visserligen ett annat skolsystem på sextiotalet, men behovet av klasser och hela skolor vilka bedrev ”språkintroduktionsprogram” var minimalt. En naturlig inlärning skedde för de barn som kom hit med sina föräldrar. Självklart uppenbarar sig även en del allvarliga systemfel extra tydligt vid ökad belastning, men att försöka sopa undan huvudproblemet och bara belysa systemfel leder inte till någon varaktig lösning. Självklart måste vi se över systemet med skolpeng och det fria skolvalet också, men låt oss inte glömma huvudproblemet.


Att den förda politiken med de effekter som vi ser exempel på här skulle långsiktigt vara human är felaktigt. Självklart måste människor både fly osäkra områden och erhålla hjälp från relativt sett rika nationer som vår. Däremot är det vansinnigt att människor skall byta världsdel på grund av dessa oroligheter. Det finns ingen logik i detta. De som flyr ser det i stället som en chans att etablera sig i det relativt sett rikare Europa. Inget fel i att dessa människor tar den bästa chans de ser, det är vi som måste säga stopp. Nödhjälp är till för att människor skall överleva och inte ådra sig permanenta skador, det innebär inte ett liv i en annan världsdel. Dessutom är de människor som lyckats ta sig hit sällan de mest utsatta och de är ofta de som bäst behövs för uppbyggnaden av sitt hemland. Därmed är de långsiktiga effekterna inte humana, utan utarmande för både hemlandet och mottagarlandet.
 

Enskilda aktörer såsom skolor och ägare av flyktingförläggningar tjänar momentant stora pengar på denna industri, som det utvecklats till. Det är knappast dessa intressenter vi skall vara extra humana mot. Vi satsar stora pengar på olika integrationsprojekt som inte har någon chans att lyckats och där aktörerna inte ens försöker att göra något konstruktivt. Samtidigt som det finns få arbeten och ännu färre bostäder till de vi tar emot. Det mest humana för alla parter är att vi skrotade den nuvarande immigrationspolitiken.     

21 kommentarer:

Mats sa...

Här, ett problem som inte går att lösa med annan migrationspolitik eller kriminalpolitik
http://www.sydsvenskan.se/malmo/elever-tranas-for-att-overleva/

Projektet körs i Malmö och jag undrar om man missbedömt våldet i skolorna i där. Den typen av våld man förbereder sig för anser inte jag vara speciellt trolig i Malmö bara för att deras skolor har mycket annan typ av våld. Malmö har många kriminellt belastade personer med vapen och många mord. Är det så man resonerar?

Anonym sa...

Nu är det dags för "papperslösa" att få rösträtt också:

http://www.dn.se/ledare/huvudledare/vem-far-rosta-i-skuggsamhallet

Mats sa...

När jag var liten så bar jag hem en massa katter som jag trodde det var synd om. Förmodligen drog jag på en massa karma som gjorde att jag nu i vuxen ålder drabbas av massinvandring som straff. Den ansvarslösa invandringspolitiken är alltså mitt fel! Så nu vet ni det...

Robsten sa...

Sår det. Vansinnigaste förslaget någonsin.

Mats sa...

@Robsten:
"Sår det. Vansinnigaste förslaget någonsin. "

Hittils ja. Har man erfarenhet från tidigt 80-tal och framåt så vet man att det alltid kan bli värre. Borde inte turister ha rösträtt?

Robsten sa...

Wolodarski är tydligen inte klok.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Robsten sa...

Liberala principer, äganderätten i förhållande till fri rörlighet av Tino Sanandajin:

http://super-economy.blogspot.se/2013/03/artikel-i-axess-magazine-fri-invandring.html?m=1

Robsten sa...

Tino på Axess
http://axess.se/magasin/default.aspx?article=1673

Utlandssvensk sa...

"Har man erfarenhet från tidigt 80-tal och framåt så vet man att det alltid kan bli värre"

Amen!

" Borde inte turister ha rösträtt?"

Självklart. Men jag utgår från att du inkuderar alla turister som någonsin har satt sin fot i Sverige. Om du inte håller med tänker jag gräva fram en gripande snyfthistora om en person som föddes under sina föräldrars korta besök i Sverige och som nu lever i total misär, enbart pga. att elaka rasiter som du förnekar honom den mest grundläggande av alla mänskliga rättigheter, dvs. full tillgång till svensk välfärd.

Anonym sa...

Lästips!
Dick Erixon brukar skriva bra:
http://erixon.com/blogg/2013/03/ar-vastvarldens-storhetstid-forbi/

//Kajsa

Anonym sa...

Här är också en väldigt bra artikel.
http://www.newsmill.se/artikel/2013/03/14/ekonomiska-orsaker-till-att-lo-medlemmar-ofta-r-skeptiska-till-invandring

//Kajsa

Jonny sa...

Trist att behöva ompröva sin röst på SD, men det extremt pinsamma agerandet mot "ideologiska avvikare" och det eviga läckandet till Expo (!) är lite för mycket för mig.

Får nog tyvärr tacka för mig i Blekingedemokraterna. Lycka till!

Micke sa...

Re Jonny
Tråkigt, tyvärr verkar det vara en del som "tappar sugen" efter sådant som skett nyligen.
Vad det gäller läckor till Expo och Expressen skulle det i mitt tycke vara uteslutningsärende på eller en rejäl omgång så man kom ihåg att detta var ingen bra ide´.
Man får ju förutsätta med dom röstsiffrorna som är redovisade att detta var genomtänkt och inte någon simpel maktstrid.
Jag hoppas att de som inte kan känna igen sig i partiprogrammet hoppar av självmant, det finns andra partier för dom. Att sedan partiprogrammets innehåll skall diskuteras,bestridas och analyseras på de stämmor som det är avsett för internt tror jag ingen opponerar sig emot, det skall vara högt till tak vid de tillfällen. Utåt skall partiet ha samma linje och inåt skall diskussionerna skötas på möten, inte i pressen.Även de andra småpartierna inom Sverigerörelsen skall veta att de inte tjänar på att så split i leden.
Min största önskan är att alla Sverigevännerna samlade sig under det mest framgångsrika partiet under valet så vi i alla fall fick något ut av våra röster. SVP och de övriga småpartierna är lite för extrema för att kunna samla på sig några stora röstandelar.
Mvh Micke

Mats sa...

@Micke:
"Min största önskan är att alla Sverigevännerna samlade sig under det mest framgångsrika partiet under valet så vi i alla fall fick något ut av våra röster. SVP och de övriga småpartierna är lite för extrema för att kunna samla på sig några stora röstandelar."

Jag såg att SvP har gått ut med ett öppet brev till sverigedemokraterna igen vilket dom brukar göra i såna här situationer. En del tycks tro att SD håller på att förnya sig men faktum är att Jimmie Åkessons nolltolernas mot rasism närmast kan betraktas som en tradition inom SD, en vision som har funnits redan sen starten. Redan BSS hade på sin tid ambitionen att presentera nationalistiska (och faktiskt socialkonservativa) tankar på ett mer neutralt sätt så att människor kunde få en möjlighet att avgöra vad de tycker själva utan fördömanden och utan att någon talar om vad de ska tycka.

Om någon (av de som var med då) hävdar att det inte förekom uteslutningar av personer under 80-talet inom BSS och senare inom SD så hävdar jag att den personen har kort minne. Uteslutningar i ett nytt parti är inget nytt heller, sossarna var värre än SD när det gäller den saken ända in en bit på 30-talet.

Media ger en bild av att uteslutningarna syftar till att göra SD mer mainstream (och SvP hänger förståss på). Det är verkligen inte sant, idealen ser ut ungefär som från start, skillnaden är internet och att regimtrogen media inte längre har monopol på att predika sanningar. I den tid vi lever i nu så har alla partier det lättare att strama upp sina partier, det går att hålla en större kontroll över att medlemmarna verkligen företräder det som väljarna har röstat på.

Min uppmaning till SD's sympatisörer (inte bara förtroendevalda alltså) är att fram till valet 2014 försöka att se sig själva som att de företräder SD varhelst de uttrycker åsikter. Detta gäller även mig själv. SD har som målsättning att partiet ska göra ett bra val och det skulle ge en enorm styrka om alla hade en sån målsättning.

Robsten sa...

Till saken hör att en del av dem som blev uteslutna ( inte Ehn) var fullständiga rättshaverister som ställde till mer skada än vad Expo någonsin gjort. Det är inget som publicum har koll på självklart.

Mats sa...

@Mats(?):
"Detta gäller även mig själv. "

Utom när jag blir upprörd. Som när det står i lokaltidningen att en muslimsk kvinna blev nekad anställning som massör på grund av slöja och anmälde för diskriminering. Arbetsgivaren tillåter för övrigt inte pajaskläder heller utan alla ska ha samma klädsel. Tydligen har kvinnan inställningen att det gäller att tanka ut så mycket som möjligt från nya landet och inte ge något tillbaka på nåt sätt.

Mats sa...

@Robsten:
"Till saken hör att en del av dem som blev uteslutna ( inte Ehn) var fullständiga rättshaverister som ställde till mer skada än vad Expo någonsin gjort."

Om man ska skriva något balanserat om det...Hur fan kan han vara så jävla pantad när han fått en extra chans?! Om man har ett förflutet i NRP som man har tagit avstånd från så gäller det ju att vara tydlig med det och inte glida omkring i en gråzon. Det handlar ju mycket om vem som säger vad och har han ingen som helst fingertoppskänsla för det så är uteslutningen helt riktig. Jag tror att SD har gjort en riktig bedömning från start till mål.

Mats sa...

Billström är ju i blåsväder nu. Från DN "Statsminister Reinfeldt tycker att migrationsminister Billströms uttalanden är ”försvårande”, men vill ge honom en sista chans."

Om Billström säger att udden var riktad mot Jimmie Åkesson och syftet enbart var att ringakta hans utseende så klarar han sig säkert.

Robsten sa...

Ja, men det är otroligt vilken makt media och en hoper twitter-personligheter har. Vi har ingen aning om vad "folk" egentligen tycker om Billströms uttalande.

Mats sa...

@Robsten:
"Ja, men det är otroligt vilken makt media och en hoper twitter-personligheter har. Vi har ingen aning om vad "folk" egentligen tycker om Billströms uttalande. "

Verkligen sant. Konstigt att ingen drog slutsatsen att han syftade på att illegala invandrare bor hos folk som är mer beräknande och inte lättlurade (alltså inte "blonda och blåögda"). Jag tolkade det inte som att han menade att blåögda och blonda är mer snälla. Varför inte tolka det som att dom är mer benägna att gömma brottslingar?