tisdag, april 09, 2013

Tino Sanandaji om fri invandring


Sanandaji klargör på ett kusligt effektivt sätt hur fri invandring är omöjligt med en välfärdsstat. Det här borde vara självklart för alla tänkande människor men inte ett knyst yppas från vänsterhåll om denna självklarhet. Antingen är det så illa att ingen gjort den analys som borde stå skriven som i neon mitt framför näsan. Eller så är det en planerad omfördelning av resurser från i huvudsak den lite mer välbeställda medelklassen och den lite mindre välbeställda arbetsklassen (och för all del det inhemska trasproletariatet). Men frågan kvarstår om denna vänster då inte skulle vara öppen med denna omfördelning och låta väljarna avgöra om de vill gå med på detta. 

Frågan gäller ju inte bara fri invandring, har vi nästan fri invandring så blir det ju samma effekter, med ett något mildare ekonomiskt utfall. Har vi den immigration vi har i dag så är omfördelningen fortfarande mycket betydande. Kurvan över storleken på immigrationen divergerar ju med invandringen och utgör en inverterad kurva med möjlig välfärd.

Att immigrationen är en frågan om hjälp till nödställda hör vi ofta som motargument. Den enda logiska hjälpen skulle då vara att flytta hela civilbefolkningen, vilket ingen ännu har föreslagit. Att enbart de mest resursstarka beviljas asyl medan de som har det sämre ställt i alla fall blir kvar gör ju att målet för nåden skiftar, ofta på ett orättvist sätt. Hjälp på plats eller i närområdet är det som hjälper flest människor och är förmodligen det bästa för att återuppbygga drabbade områden. Nå här Sanandaji om fri invandring.





22 kommentarer:

Mats sa...

Mest klargörande på länge. Men det är hemska fakta han lägger upp.

Sissi sa...

OT. Igår lär det ha varit en demonstration mot böneutrop i Botkyrka/Tumba. Jag har inte sett någon rapport från den. Har Du någon aning om hur det hela avlöpte?

Mats sa...

@Sissi, en sån demo borde jag ha hört talas om. Har inte hört eller sett något.

Sissi sa...

Mats!

Här är några länkar som "annonserar" om demonstrationen:

http://www.exponerat.info/ex-muslim-haller-demonstration-mot-boneutrop/

http://www.kristendate.se/templates/sections/community/forum/thread.aspx?topic=1237

Hade jag haft möjlighet hade jag åkt dit!

Robsten sa...

Jag jag också, men vi hade ett sedan länge planerat distriktsmöte. Tack för länkarna.

Mats sa...

@Sissi, illa att det var så dåligt annonserat. Hoppas att det blir fler såna demonstrationer.

Mats sa...

Total urspårning. När man läser om den nya uppgörelsen igen mellan de mest ansvarslösa när det gäller invandringen, moderaterna och miljöpartiet, så känns det verkligen som att allt bara blir värre. Sen ska tydligen Jonas Hassen Khemiri starta en skrivarskola för illegala invandrare.
http://www.dn.se/kultur-noje/skrivarskola-for-papperslosa

Vilket ses som helt normalt enligt DN.

Robsten sa...

Ja håller med. Något kollektivt vansinne som gripit kring sig.

Mats sa...

Nyspråkets ställning är på väg att stärkas också.
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/aps-sprakreform-lyfts-i-eu_8061372.svd

Riksdagens främsta uppgift är enligt grundlagen att stifta lagar, eller har det ändrats? Sedan är det underförstått att folket ska välja in människor som är tillräckligt mogna för att ha som mål att lagarna efterlevs också.

Mats sa...

Antisemitismen är ju också på uppgång i Sverige och är numera accepterad inom sossarna i jakten på röster.
http://www.expressen.se/kronikorer/marcus-birro/alla-gor-som-alla-alltid-gjort-de-haller-kaften/

Mats sa...

Tyckte först att det var aningen överdrivet att tjaffsa om antisemitism inom socialdemokratin men ser man det sammantaget så har sossarna offrat sina idéer om människors lika värde för att få röster från muslimerna. 500.000 röster är ju en del, även om det inte är så många röster i praktiken eftersom inte alla är röstberättigade och många muslimer röstar inte i vilket fall. Lite bakvänt när det kommer kritik från pro-islamska expo.

Mats sa...

Pinsamt att se sossarna svamla vidare om "värdegrund" och "allas lika värde" när de är beredda att sk-ta i allt sånt för att få muslimska röster. Liksom även moderaterna.

Mats sa...

I debatten om det åldrande Sverige nämns mest i skymundan att antalet platser för åldringar har minskat.
http://www.dagenssamhalle.se/debatt/platsbrist-hotar-aeldreomsorgen-4754

Jag hittade inte den bästa länken som beskriver det, svenska dagbladet hade en artikel för några dagar sedan som visade att var 5:e plats har lagts ner och att det beror på att det är svårare idag att få en plats på äldreboende beviljad.

Åldringarna idag är alltså inte en ökande kostnad utan minskande. Biståndbedömare har blivit mycket mycket hårdare och i princip jobbar många anhöriga svart åt kommunen som vårdare. Anhöriga har gått ner i tid och i en del fall helt slutat jobba för att ha tid med åldrade släktingar.

Mats sa...

Vi får nog vänja oss vid att antisemitism idag anses vara acceptabelt i Sverige. Mehmet Kaplan miljöpartiet har bjudit in Yvonne Ridley, en av de mer övertygade antisemiterna i världen.
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=180102338745700&id=150129271743007

Mats sa...

Pierce Brosnan vill se en svart(?) James Bond, DN skriver om det.
http://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/brosnan-vill-se-svart-james-bond

Jag tror att det kan bli en bra bondfilm av det men knappast beroende på hudfärgen på skådisen utan därför att han helt enkelt är bra. Syftet med att ha svarta skådisar i diverse roller är för att underlägsna raser ska få känna att dom kan också. Men erfarenhet från olika undersökningar gjorda i USA visar att svarta människor inte känner sig så underlägsna i västvärlden som en del tycks tro. Svarta skådisar som lyckats bra finns redan så en svart James Bond skulle väl kanske bara slå in en dörr som redan är öppen. Men uppenbarligen finns det många vita som tycker sånt här är viktigt så dom kanske har någon glädje av det? Sen fyller det förståss syftet att Brosnan får framstå som en fiiiin människa med fiiiin människosyn bland imbecilla antirasister.

Robsten sa...

Men varför stanna där? Spelas Arn-filmerna in igen vill jag ha en svart Arn, tror samme Colin Salmon som Arn. Sedan borde någon var svart i The Tudors, det är dags för det. sedan måste Norrmännen ha en svart Amundsen om de gör en nyproduktion, tror det gör sig bra på Antarktis. Och om man gör film om ANC eller Zulu-krigen, varför måste då alla vara svarta? Nä, det är dags för en vit Chaka Khan. Bannemig! Förresten jag kan ta den rollen.

Mats sa...

Nelson Mandela måste självklart spelas av en vit om en sån film dyker upp. Blir det mycket gnäll så kan expressen ställa upp och svartpixla.

Mats sa...

Pinsamt att se Löfvens urdåliga krishantering efter Omar Mustafa. Anatgligen beroende på ovanan att bli granskade på det sättet. Iofs ska man inte jämföra med Åkesson och SD's proffisionella krishantering, Löfven är inte statsmannamässig på samma sätt och det ska väl inte hela sossepartiet lida för.

Robsten sa...

Veronica Palm var bättre på själva krishanteringen, vad det sedan står för (hennes uttalanden i samband med avgången) ideologiskt och åsiktsmässigt behöver vi inte gå in på.

Mats sa...

Aftonbladet kommenterar så här:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/lenamellin/article16596421.ab


Socialdemokraterna ville ha ett vallokomotiv som kunde ragga röster i Stockholms invandrartäta förorter. Men bristfällig, eller rentav obefintlig, research gjorde att hela strategin föll platt till marken och i stället fick partiledningen ett megaproblem på halsen.


En misslyckad rasprofilering alltså som sker helt öppet. Kul när Löfven sparkar nedåt sedan och skyller på alla andra (bland annat Palm) :-)
Det kallar jag krishantering :-)

Mats sa...

Jag tycker att Löfven borde följa upp med att låta köra nästa nominering i en talkshow i TV med Aschberg eller Belinda Olsson. Gärna också en telefonsluss (utan sluss) där tittarna får ringa in och säga vad dom tycker.

Mats sa...

Partiledaren Stefan Löfven fortsatte i går att lägga ansvaret för hela historien på Stockholms arbetarkommun som nominerade Mustafa. Ordförande där är Veronica Palm som sitter i S-toppen, det verkställande utskottet och alltså är en av Löfvens allra närmaste.

Att Löfven vill hålla sig själv så långt borta från affären Mustafa är möjligen begripligt. Det är hans första stora kris som partiledare och många skulle i hans ställe vara lycklig över att den dröjde i fjorton månader.

Men är det snyggt? Knappast. Det ser illa ut att han uttryckte sig så här för TT i Härnösand i går:

– Det är Stockholms arbetarkommun som har nominerat honom och som nu har ansvaret att reda ut frågan.

När blev ett partidistrikt ansvarigt för partistyrelsen? Normalt ligger det på partistyrelsens ordförande. Han heter Stefan Löfven.

Jag tycker att Löfven borde ge sig på Veronica Palm handgripligen. Om han låg och brottades på golvet med henne inför rullande tv-kameror skulle säga mer än tusen ord. Och skulle han vinna en sån kamp så skulle han befästa sin ställning som partiledare mer handfast.