torsdag, april 04, 2013

Uppdrag Granskning – den magiska formeln

Många blev upprörda när Uppdrag Granskning avslöjade Migrationsverkets miljonrullning vad gäller dyra boenden och bristande information till lokalbefolkningen. Det är en märklig effekt av vår immigrationspolitik och programmet belyste detta mycket bra. Det kanske mest intressanta avsnittet i programmet var intervjun med Migrationsverkets operative chef Mikael Ribbenvik. När Josefsson frågar Ribbenvik om kostnaderna för migrationsverkets upphandlingar av boende och att lokalbefolkningen uppenbart är överkörd på många håll, säger han så här.

Vi ger skydd åt människor som behöver skydd. Folk flyr från krig. Vi ger skydd. Det gör vi. […]
Men glöm inte bort kärnan, att vi har ställt upp i Sverige för att ge t.ex. …[oklart] andra människor skydd.

Som alla förstår så är Ribbenviks svar inte relaterat på något sätt till frågan. Att Migrationsverket i vissa fall kan ge samma skydd och boende för en fjärdedel av skattebetalarnas pengar, besvaras inte av ett upprepande med det där speciella tonläget - ”att vi ger skydd för människor som flyr ett krig”.

I själva verket vet både Josefsson, Ribbenvik och en hel del TV-tittare nuförtiden att Ribbenviks fras är ett slags magisk formel som friköper den ifrågasatte från alla vidare svar. Frasen fungerar som en Joker vilket vid behov fungerar som alla andra kort. Dessutom ligger det en del hot i Ribbenviks deklaration, speciellt med den blick och det tonläge som användes. Frasen kan översättas med ”du vet att du är ute och trampar på farligt vatten nu Josefsson? Du vill väl inte gå de främlingsfientligas ärende? Då vet du vad som väntar”. Josefsson hanterade väl balansgången relativt väl (ur ett eget perspektiv), och avslutade intervjun i tid.

Josefssons uppdrag var ju självklart inte att ifrågasätta hela immigrationspolitiken. Annars efterlyser vi en diskussion om hur vi hjälper t.ex. civilbefolkningen i Syrien på ett rationellt sätt. Rent logiskt måste lösningen enligt Sveriges politik ligga i att flytta antingen den del av civilbefolkningen som stödjer rebellerna, eller den del som stödjer Assadregimen, eller hela befolkningen till Europa och främst Sverige. En totalt orimlig lösning som inte ens är önskvärd av någon förmodligen. 

Nu emigrerar en del av befolkningen till Sverige men situationen blir ju inte ett dugg bättre för dem som är kvar. Det totala lidandet blir inte mindre, för att vissa som har tillräckliga resurser slipper det. Att flytta till en ny världsdel och börja om från noll med ett helt nytt liv är förvisso en individuell lösning för dem som drömt om just detta, det är ingen lösning på en akut kris där hela befolkningen är inblandad. Vid sådana tillfällen skall hjälp på plats och i närområdet vara den naturliga åtgärden och där bör Sverige visa framfötterna.     

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har stor förståelse för att UG strikt håller sig till en begränsad fråga, de har sina minutrar.

En sak tyckte jag mig dock sakna i reportaget. Kommunerna som sade sig aldrig fått någon fråga från Migverket om lägenheter. Jag tyckte att allt handlade om att "Fråga", men jag kan ha misssat det om det sades ... Lessbo med alla sina tomma lägenheter, varför har de inte kontaktat Migverket själva? Dvs, inte frågat, utan erbjudit, vilket jag får förmoda att de privata bolagen kör med. De annonserar att de finns ...

Robsten sa...

Jo Josefsson eller medarbetaren frågade kommunen varför de inte frågade själva. Varpå kvinnan sade att det var ingen idé eftersom de redan tidigare hade fått nej av Migrationsverket.

Mats sa...

Tänkte på när det snackades om att ge afghanska tolkar asyl, var inte tanken att ge dom ett land som de kan bo i fredligt? Eller finns det ingen poäng alls i kriget i Afghanistan?

Robsten sa...

Äähh...då skulle man ju ha besegrat talibanerna, vilket man alltstå inte gjort.

Robsten sa...

Att läsa innan fredagswhiskyn: http://politologerna.wordpress.com/2013/04/05/ar-det-mindre-allvarligt-att-hota-en-sverigedemokrat-an-en-socialdemokrat/

Nils sa...

Om man vill kan man ju se hela programmet som ett sätt att kringgå huvudproblemet. Ingen vågar beröra huvudproblemet – att det inte finns en chans att ta hand om den mängd asylsökande som kommer.

Reinfeldt öppnar gränserna och låter migrationsverket ta skiten. Lägga skulden på migrationsverket är ju befängt, men inte ens Josefsson vågar andas att vi tar emot för många.

Robsten sa...

Nää, han har väl snuddat vid ämnet förut i alla fall.

Robsten sa...

Jag fick uppgifter från kristna irakier att migrationsverkets tolkar såg till att muslimer fick asyl medan kristna inte fick det. Detta genom det sätt de tolkade på, de visste ju vad som krävdes. Jag e-postade Josefsson och han lovade göra en grej av det. Sedan backade de som lämnade uppgifterna, så det blev inget. Kan ju bero på att det inte var sant, jag vet inte. Backade gjorde de i alla fall.