måndag, april 01, 2013

Upprepade felaktigheter om arbetskraftsinvandringen blir inte sannare för att de framförs gång på gång


Hur två moderater, Gunnar Axén och Mikael Cederbratt överhuvudtaget fick in sin artikel om arbetskraftsinvandringen på SvD opinion är en gåta. Det är en artikel som inte säger mer än att Alliansen skall komma med förslag om arbetskraftsinvandringen senare under våren. I princip hade de kunnat föra ut det budskapet via twitter. 

Artikeln innehåller självklart mer av det som alliansen trummar ut gång på gång, att det råder arbetskraftsbrist och att det framförallt kommer att råda arbetskraftsbrist i framtiden. Det finns ingen generell arbetskraftsbrist i Sverige i dag, vi har en omfattande arbetslöshet och en ännu större ungdomsarbetslöshet. Ekonomifakta anger arbetslösheten till 8,5 procent under februari och ungdomsarbetslösheten till hela 26,4 procent. Så har det sett ut en längre tid. Förut hette det att arbetskraftsbristen skulle slå till med full kraft när 40-tals generationen gick i pension. En person född 1949 är i dag 64 år. Ingen har fortfarande sett skymten av den omtalade arbetskraftsbristen. 

Moderaterna i artikeln och många från övriga Alliansen talar om ”öppenhet” att de vill ha ett öppet land, till skillnad mot alla dem som vill stänga landet då får man förmoda. Vi hade knappast något Nordkorea innan Alliansen förändrade reglerna för arbetskraftsinvandringen. Nordkorea är med normala mått mätt ett stängt land. Att vi skulle närma oss detta tillstånd för att vi införde en restriktivare arbetskraftsinvandring är som att påtala faran med anorexia när en överviktig person byter ut ölen mot bordsvatten till lunch. 

Till sist kommer vi till det riktigt delikata, påståendet från de två moderaterna att arbetskraftsinvandringen naturligtvis inte på något sätt tjänar till att sänka den generella lönenivån. Så här skriver de. 

Människors fria rörlighet begränsades [med tidigare regelverk, min anm.] på grund av oron för negativ löneglidning om arbetsmarknaden utsattes för konkurrens. Efter fem år av friare arbetskraftsinvandring har detta inte skett. 

Så någon lönedumpning har inte skett? Vi noterar att ingen referens till någon undersökning ges, bara ett konstaterande vi skall ta för givet. Men samtidigt skriver de två moderaterna så här i sin artikel.

Samtidigt har det rapporterats om oseriösa arbetsgivare som kringgått lagstiftningen och utnyttjat arbetstagare. Det är oacceptabelt att människor utnyttjas på den svenska arbetsmarknaden.[…] 
För att ytterligare motverka att människor som kommer till Sverige för att arbeta utnyttjas.

Exakt på vilket sätt har de då utnyttjat arbetstagare om de inte dumpat lönerna? Har de varit allmänt otrevliga mot arbetstagarna men i övrigt gett dem avtalsenlig lön? Det är knappast troligt. 

Självklart skall vi ta hit arbetskraft där det råder en verklig bristsituation. Det kan vara frågan om både vissa typer av ingenjörer och t.ex. under en övergångsperiod läkare (innan vi hunnit utbilda fler själva). Men att det i arbetslöshetens Sverige skulle råda brist på restaurangpersonal och städare kan helt enkelt inte stämma. Mellan utspelen om arbetskraftsinvandring talas det ofta om hur svårt våra nya medborgare, som fått uppehållstillstånd av skilda orsaker, har att få ett arbete. Det talas ibland om strukturell rasism (som plötsligt inte visar sig när det gäller att importera billig arbetskraft utifrån) som förklaring till att dessa människor inte får ett arbete. Jag tror inte på någon strukturell rasism från arbetsgivarhåll, snarare avsaknad av lämpliga arbeten till rätt pris. Oavsett orsak vore det mycket bättre att försöka få dessa grupper i våra utanförskapsområden in på arbetsmarknaden. Deras chanser ökar ju inte om vi samtidigt importerar arbetskraft. 

16 kommentarer:

Anonym sa...

När man tar dessa herrar i betraktande och läser texten går tankarna ofelbart till jycken som lyssnar in i en grammonfontratt: His masters voice...behovsstyrd arbetskraftsinvandring ? Därmed måste väl avses alla diskare,pizzabagare och städare som det nu går tretton på dussinet av -och eftersom de till mesta delen är hämtade av skrupellösa landsmän och/ eller är illegala så blir det så här.men det har de aldrig sett.Eller hört något om.Och så ska det bli en kommande arbetskraftsbrist...om man skrivit arbetsbrist åtminstone.När vi -i dag har ca 10% arbetslösa,inkl mörkertal,Europa har 26 miljoner utan kneg...men vi,vi plockar in MENA-folk så det står härliga till.

Swedish Dissident sa...

Apropå etniskt, kulturellt och religiöst relaterad diskriminering - överdrivet kallat strukturell rasism av vissa debattörer - så pekar forskningen och den på andra sätt observerbera verkligheten åt lite olika håll. Å ena sidan finns tendenser till etnisk diskriminering på arbetsmarknaden från etniska svenskars sida [1], men å andra sidan finns tendenser till etnisk nepotism bland invandrargrupper (troligen inte enbart inom resturangnäringen), och därmed anställs (av vissa invandrargrupper) sällan etniska svenskar inom vissa typer av arbetslivssammanhang. Därtill är västerlänningar mer individualistiska, öppensinnade och altruistiskt inställda mot andra grupper, i jämförelse med andra många eller rentav de flesta andra folkgrupper, så med andra ord torde etniska svenskar vara bland de minst diskrimineringsbenägna - detta har även stöd av The Economists demokratiindex, i vilken tolerans är ett kriterium för demokrati, som ingår i en större kategori. [3]


[1] Carlsson, Magnus. Rooth, Dan-Olof. (2007). "Etnisk diskriminering på svensk
arbetsmarknad – resultat från
ett fältexperiment"


[2] Nisbett, Richard. (2004). The Geography of Thought.

(2011). Oakley, Barbara. Knafo, Ariel. Madhavan, Guruprasad. Wilson, David Sloan. "Pathological Altruism".

Horowitz, D.L. (1985). Ethnic Groups in Conflict.


[3] The Economists democracy index - 2010. Se kriteriumet "Civil liberties".

Mats sa...

Jag brukar alltid hävda att det viktiga är hur man hanterar sina innersta tankar, inte hur duktig man är på att låtsas som att de inte finns. Vi kommer alltid, medvetet eller omedvetet, dela in människor i ung/gammal, man/kvinna, svart/vit och så vidare. Det viktiga är hur man bemöter de som man uppfattar annorlunda än en själv på vilket sätt det än är. Man blir inte en bättre människa på något sätt genom att låtsas som att alla är likadan som en själv.

Ibland kommer människor att leva upp till de erfarenheter du har av liknande människor (byt erfarenhet mot fördomar beroende på hur du ser på det), och ibland kommer dom inte att göra det.

Enligt all modern psykologi så anses inte människan vara ansvarig för sina tankar, däremot hur man handlar utefter dom.

Mats sa...

SSU och även diverse andra har tagit upp "för många vita" som ett problem. Tongångarna har varit på exakt samma nivå som när nazister av gamla stammen pratar om ZOG och Sion vises protokoll. Skillnaden har väl varit att nazisterna har samlat material för att bekräfta sina utsagor medans SSU och Mona Sahlin har förlitat sig på sin auktoritet och förtroendekapital. De vet att de rör sig inom ett säkert område, sverigedemokraterna försvarar bara gruppen svenskar och har inte ens med "vit" och "svart" när de diskuterar. Så länge det inte övergår i svenskfientlighet så kan SSU fortsätta med ett minimum av motargument.

Media hänger förståss på SSU's argumentering och säkrar området ännu mer. Men vad händer i förlängningen om deras sätt att resonera aldrig möter motstånd? Vad dom säger är ju att "vita" konspirerar mot "svarta" och lösningen på det är att ge "svarta" maktposititioner så att det blir en jämnare maktfördelning.

I dagens samhälle, är det någon som upplever det som att "vita" människor vid makten prioriterar andra "vita" människor?

Mats sa...

Det har vissa effekter när de toleranta och humana ska börja spara för att ha råd till annat.
http://www.dn.se/sthlm/simon-mister-sin-assistans--och-sjalvstandighet

Att ge Simon ett värdigt liv är inget som ger ryggdunkar i den miljöpartistiska vänstermedian, annars hade det ju låtit annorlunda naturligtvis.

Låt mig tala om Hibo (© Björklund FP). I hennes fall ställde kommunen upp och ordnade ett jobb som gav mening i hennes tillvaro trots hennes amputerade vänsterben och dagliga återkommande smärtor som naturligtvis kräver mycket anpassning av jobbet.

Båda kommunerna har samma socialtjänstlag, ändå bedöms fallen totalt olika. Jag misstänker att det beror på att det har varit debatt om fusk med assistansersättning och därför så får inte Simon samma hjälp som Hibo. Hibo är annars ett konstigt fall på det sättet att kommunen inte bestämt sig för att ösa pengar över henne och bara låtit henne sitta hemma, vilket är det vanliga annars.

Mats sa...

Dratt! Glömde länka-
http://www.migrationsverket.se/info/3194.html

Det gjorde å andra sidan Björklund också eftersom han ville dölja att Hibo kommit hit med hjälp av flyktingsmugglare väl medveten om att Åkesson inte hade någon chans att kolla upp fallet under debatten.

Micke sa...

Hej!
Lite vettig och intressant läsning från Mons Crabbe angående självbestämmande inom näringsidkande.
Jag tycker att han pekar på rätt saker, även om det finns ännu mer att lyfta vad det gäller kränkningsingsindustrin
Mvh Micke
http://www.newsmill.se/artikel/2013/03/28/ska-religi-sa-krav-g-f-re-n-ringsidkarens-r-tt-till-sj-lvbest-mmande

Mats sa...

Ja, Micke, det var en bra sammanfattning med förklarad logik.

Micke sa...

Re Mats!
I dagens expr, förklaras bl.a. "sektbeteendet" hos avpixlat där alla tycker lika, jag var tvungen att maila till "journalisten" och fråga ifall det är lika illa som på twitter.
Re Robsten
Om våra kära arbetsgivare vill ha folk till sina arbeten finns det många utvägar innan man behöver "importera". Till många arbeten är kraven alldeles för högt ställda som t.ex. gymnasieutbildning eller helst högskola för butiksarbete, vaktmästeri städjobb eller dyl.
Internutbildning, lärlingssystem
för industri och teknologijobb.
Vettigt betalt för skogs och jordbruksjobb, även inom andra ickepopulära jobb är betalningen ofta avgörande. Det finns ingen vettig anledning till denna idioti med import av lågutbildningsjobb med 500.000 människor utan arbete
Mvh Micke

Robsten sa...

Johanna Langhorst skriver på SVT debatt:

""För att stävja rasismen måste vi våga se våra egna handlingar i vitögat""

http://debatt.svt.se/2013/04/02/for-att-stavja-rasismen-maste-vi-vaga-se-vara-egna-handlingar-i-vitogat/

Och här är hennes egna handlingar:

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/57641?programid=909

Mats sa...

Bra Robsten. Och det är någonstans här som jag tycker det skulle vara bra om det fanns typ 4 -5 "extremhöger sajter" som slog upp en sån här nyhet samfällt. Alltså 4 till fem sajter med injobbade namn som folk känner till. För att skapa en sån situation så måste man dock annonsera mer utanför nätet och det räcker absolut inte att sidorna länkar till varandra. Sidorna måste på något sätt reta upp den regimtrogna median så att dessa nämner dem i sina artiklar, spelar ingen roll om det blir i negativa sammanhang.

Robsten sa...

Ja är AP och FT det minsta vakna borde de reagera på detta. Vi kan ta det som en uppmaning. Eller kan någon här tipsa dem kanske. själv måste jag jobba lite tyvärr.

Mats sa...

AP har redan reagerat på det, fast utan dina förtydligande länkar, Robsten :-)

Mats sa...

Och så...
http://www.sydsvenskan.se/malmo/m-och-sd-varnar-for-fuskrisk/

Robsten sa...

"AP har redan reagerat på det, fast utan dina förtydligande länkar, Robsten :-)".

ha, ha, va bra. Ibland går det utan att man går in där och poängterar.


Mats sa...

På BSS's tid så var ofta uppgifterna om invandrares bidrag tilltagna rejält i överkant (betyder i klartext att BSS ljög en del om hur mycket invandrare fick i bidrag :-)). Jag är fortfarande misstänksam när det kommer uppgifter om hur mycket invandrare får i bidrag trots att det numera sen en tid varit kraftigt i underkant. Till BSS försvar kan man säga att det är betydligt lättare idag att kolla upp såna här saker.