fredag, mars 29, 2013

Twitterpöbelns grepp om det offentliga samtalet


Jasenko Selimovic är skådespelare och dristade sig till att skriva ett svar på Jonas Khemiris öppna brev till Beatrice Ask, båda publicerade i DN. Khemiris artikel handlade om att hela Sverige är rasistiskt och att majoritetsbefolkningen systematiskt diskriminerar alla med utländska namn och annan hudfärg än den Khemiri nedlåtande kallar ”rosa”. Selimovic torgförde absolut inga Sverigedemokratiska idéer utan påstod bara att Khemiri överdrev, gjorde sig till offer och såg allt i svart-vitt. Det var inga märkvärdiga påståenden Selimovic förde fram i sin artikel. Att Selimovic dessutom har rätt vet alla tänkande människor. För hade Khemiri rätt skulle vi inte ha den immigrationspolitik vi har och SOM-institutets undersökningar skulle inte bara vara felaktiga, de skulle vara ett enda stort skämt.  

Efter att Selimovic publicerat sin artikel hände något välkänt men likafullt märkligt. Den numera så bekanta twittervänstern gick i taket och med tangentbord nedsölade med fradga gick de samfällt till storms mot Selimovic. De förvanskade det han skrivit och gav honom åsikter han aldrig torgfört. Sverigedemokrater är ju vana med den taktiken men varför gav de sig på Selimovic, med samma iver som de skulle ha angripit en riksdagsman som föreslagit sänkta kulturbidrag? Inte ens jag har något bra svar på det. Den politiskt korrekta hårda kärnan kanske har blivit alltmer dogmatisk, inför en hotande opinion där alltfler avviker från den sanna godhetsläran. Flera iakttagare gjorde också den putslustiga noteringen att de professionellt toleranta plötsligt uppvisade en påfallande intolerans (något några av oss andra noterat för länge sedan).     

Möjligen har andra vindar så smått börjat blåsa i vårt samhällsklimat. En del av det lite mindre korrekta av medieetablissemanget gick plötsligt till försvar av Selimovic. Felaktigheterna och vantolkningarna i de som likt rabiessmittade hundar kastade sig över Selimovic, var också så uppenbara att det i princip bara var att skjuta bollen i öppet mål. Det är ändå värt att notera att vi nu inom den mediala sfären har en grupp halvkonservativa liberaler som inte sväljer vilken soppa som helst.

En reaktion värt att notera är ändå Bengt Ohlsson som uttrycker sig härligt svenskt när han indignerad sågar de värsta avarterna av vår politiska korrekthet. Angreppen på Selimovic är säkert den utlösande orsaken till Ohlssons litterära utbrott, men andra saker har nog legat och skavt en tid. Vi citerar ett ganska långt stycke av Ohlsson här just därför att han, kanske utan att veta om det själv, sätter fingret på något mycket allvarligt.

De lever på rädsla, och ger sig inte förrän du blivit så rädd för att göra fel att du sitter stel som en fiskpinne och kniper ihop läpparna och tänker att det är bäst att låta någon annan bestämma samtalsämnena för om jag gör det blir det bara fel. Kanske räcker det om jag flinar instämmande på de förhoppningsvis rätta ställena? Rädslan är både deras berusningsmedel och dessutom en lysande affärsidé. För vi ger dem gladeligen chefsposter och spaltmeter så att de får tolka den skrämmande främmande verkligheten åt oss. För om vi gör det själva blir det bara fel.Men att göra fel är att vara människa. Utopin om ett samhälle där alla gör rätt och säger rätt är lika välmenande som den är livsfarlig.

Det har blivit rätt uppenbart att en hoper politik korrekta proffstwittrare och medlöpare i våra nationella medier, agerar högljudd åsiktspolis där de genom hot och rädsla skall samla alla fåren i samma korrekta fålla. Sverigedemokraterna är ju inget att göra åt, men ve den från den övriga politiska sfären som tar ett steg i fel riktning. Aldrig har det varit tydligare än i fallet Billström, som själv borde ha avgått samtidigt som han vidhöll sina åsikter. Låt oss, med fallet Billström i färskt minne, också konstatera att man använder sig av rädsla, hot, stigmatisering och straff. I flera tidningar kunde man läsa alster från journalister (alternativt proffstyckare) där de skrev som om de bestämde Billströms framtid, in i minsta detalj.

Det här är ju som alla förstår, demokratiskt oacceptabelt. Några hundra maniska twittrare med deras kompisar på TV och några tidningar representerar ju inte folket. De är inte valda, de är anställda och i vissa fall inte ens det. Tyvärr så ger ”offren” efter och rättar in sig i ledet, vilket gör att twitterpöbelns makt och självförtroende blir ännu större. Det finns bara en väg att gå för att komma tillrätta med denna anomalitet. Om twitterpöbelns offer inte gjort avsevärda misstag (vilket tyvärr händer ibland) skall man inte backa för vrålen och fradgan. Dessutom måste man belysa hela detta system som en liten klick högljudda människor använder sig av.   

UPPDATERING:
Kan inte låta bli att lägga ut Rorschachtestet för politiskt korrekta antirasister.

   

38 kommentarer:

Anonym sa...

Hur stor är egentligen den opinionsbildande betydelsen av vad som skrivs på Twitter eller Aftonbladets kultursida?

Jag tror att många systemkritiker skulle tjäna på att tagga ner en aning när det gäller att utmåla svenskarna som viljelösa fån som slaviskt låter sig åsiktsindoktrineras av "pk-eliten". Det är ett elitistiskt synsätt som inte har fog för sig och som alienerar många människor. Jag själv är ett bra exempel på de senare.

Robsten sa...

På twitter har det ingen betydelse alls, men det sprider ju sig till allmän media, se hur det gick för Billström. hela företeelsen är intressant och osund. Men jag har ju också hållit igen en del i denna mediestorm.

Mats sa...

@Nisse:
Det handlar inte om någon indoktrinering utan om att skapa ett grupptryck med ganska få personer. Man speglar varandra och blir därmed ett förstärkt eko av varandra. Den regimtrogna (när det gäller invandringen) median återger twittervänstern som att det är exempel på en folkstorm.

Jag håller för närvarande på att läsa in mig lite extra på förintelsen, upprinnelsen till det. Kristallnatten återgavs i tysk media på den tiden som en folkstorm mot judarna trots att det finns en del som tyder på att det inte var så många tyskar inblandade. Det liknar på flera sätt samspelet mellan media och twittervänstern även om det naturligtvis inte går att jämföra helt.

Inom "extremhögern" finns inte samma samspel. Många som skriver på avpixlat till exempel struntar fullständigt i vilket ämne som diskuteras i tråden de skriver i och det förminskar avpixlats förmåga att skapa opinion i de frågor man tar upp. Man får inte det där "klubbslaget" som twitterpöbeln och media lyckas med. Enighet ger styrka och enighet finns inte inom "extremhögern", de som tar sig ton är många gånger starka individualister vilket i sig kan vara en styrka ibland.

Annars är jag väldigt tacksam att "extremhögern" har börjat vårda språket mer nu för tiden, att man tydligen enats om det i alla fall.

Robsten sa...

"Annars är jag väldigt tacksam att "extremhögern" har börjat vårda språket mer nu för tiden, att man tydligen enats om det i alla fall."

kan bara instämma. Handlar om trovärdighet, nyanser och fakta är a&o. Undvik alla överdrifter, de lär inte ens behövas.

Mats sa...

@Robsten:
"Det är ändå värt att notera att vi nu inom den mediala sfären har en grupp halvkonservativa liberaler som inte sväljer vilken soppa som helst. "

Men annars kan man se en värdeförskjutning nu när SD har stigande opinionssiffror. Numera är det helt ok att expo och afa föreläser tillsammans på abf, något som inte hade varit helt ok för några år sedan. Liberala reagerade relativt kraftfullt när Freiwalds självsvådligt(?) stängde ner SD's sidor. Jag tror inte samma stöd skulle inträffa idag när SD's rättigheter kränks. Det anses ju helt ok att SD'are kan bli rättslösa på arbetsmarknaden genom uteslutningar ur facket på helt obestämbara grunder som aldrig förklaras. Det hela viftas ibland bort av anti-demokrater med "starta ett eget fack". Men facket i Sverige är en institution som skyddas genom diverse lagar, lagar som skapades för att man litade på att facket var en organisation som inte skulle kränka demokratiska rättigheter.

Robsten sa...

Här håller jag nog inte med dig Mats, att stänga ner SDK skulle nog vara lika problematiskt i dag som då, om inte ännu mer. Däremot letade Persson en anledning till att sparka Freivalds, det är dokumenterat i flera självbiografier, så det kan också ha spelat in.

Att Expo fått ta ut svängarna mer måste man hålla med om. Makteliten börjar bli desperat.

Mats sa...

@Robsten:
"Här håller jag nog inte med dig Mats, att stänga ner SDK skulle nog vara lika problematiskt i dag som då, om inte ännu mer."

Jo, på ett sätt, eftersom media skulle tvingas att belysa det. Men jag tror inte att det skulle bli samma reaktion från liberalt håll nu som då.

Förutom Nisse här som är liberal och som reagerade då och som säkert skulle reagera likadant på antidemokratiska tendenser idag.

Mats sa...

@Nisse:
"Jag tror att många systemkritiker skulle tjäna på att tagga ner en aning när det gäller att utmåla svenskarna som viljelösa fån som slaviskt låter sig åsiktsindoktrineras av "pk-eliten". Det är ett elitistiskt synsätt som inte har fog för sig och som alienerar många människor. Jag själv är ett bra exempel på de senare."

Som inte har fog för sig? Om V har ett enormt stöd bland journalisterna, minns inte hur stort exakt, och kommunister inom V och S ses som acceptabelt men nazister inom SD ses inte som acceptabelt, hur kan det komma sig? Alltså, hur kan människor som inte är miljöpartister eller kommunister eller socialister se kommunism som en acceptabel lära? Bestämmer journalisterna hur folkmord ska graderas?

Hur kan begrepp som papperslösa accepteras när vi inte har samma förskönande omskrivning av kriminalitet när det gäller andra brott?

Micke sa...

Re Mats
Lite MCarthy´ism i Sverige skulle inte skada, tyvärr är vi så vänsterskadade i detta landet (inkl mig själv) så att man skiljer på gott och ont i förhållandet till mittpunkten i politiken. Kommunism, islamism och nazism, fascism är lika farliga för samhället och människan men i detta landet bedöms de helt olika. Antalet dödsoffer och lidande som åsamkats är större hos K&I, men de som fördöms mest är N&F.
Mvh Micke

Micke sa...

Re Robsten
Som vanligt en klargörande och läsvärd krönika med "testet" som grädde på moset. Jag tycker själv att Selimovic lyckades aatt träffa huvet på spiken och totalt förinta det svenskfientliga stolpskott som kallar sig kulturarbetare och troligtvis avlönas av dom han hatar.
Det står väl alla dessa "förföljda och diskriminerade" att hitta ett bättre land att flytta till om det är så fruktansvärt här, ju förr desto bättre. Jag tror till och med
att staten hade tjänat på att bistå med enkelbiljetten, man kan ju byta mot det svenska medborgarskapet som enligt Khemiri inte är värt något ändå.
Mvh Micke

Mats sa...

@Micke, själv förstod jag inte ens vad som var bra med Khemiris öppna brev. Jag hade förväntat mig någon beskrivning av oväntade problem innan jag läste vad han skrivit. Dessutom är det ingen invandrare som jag känner som känner igen sig i hans beskrivning, det är ju bara etniska svenska pk-människor som anser att de fått en ögonöppnare. Vänliga påskhälsningar tillbaka.

Anonym sa...

"Den politiskt korrekta hårda kärnan kanske har blivit alltmer dogmatisk, inför en hotande opinion där alltfler avviker från den sanna godhetsläran."
-----------------
Sektbeteende! Detta är ju typiskt för sekter och kan endast motverkas genom avprogrammering.
Rune

Anonym sa...

Storm i Twitterglaset?

Robsten sa...

OT.
Om KF Vallentuna


Jan Tingvall V replikerar Fredrik Lindahl SD i Vallentuna KF. Tingvall kör det gamla vanliga tugget, förmodligen efter en snabbkurs hos Expo.
Lite snabba motargument mot Tingvall:
Odemokratiska krafter? En folkomröstning kan ju självklart inte vara odemokratisk och fascisterna på 20-talet var nog inte överförtjusta i folkomröstningar.

Man får använda demokratin för att föra fram sina åsikter. Tingvall kan inte bestämma vilka åsikter som skall få föras fram och inte.

Att alla partier är eniga och säger ifrån får ju partierna själva avgöra. Sedan får väljarna ge sitt betyg.

Att "trynen sticker upp" är ett obehagligt och i grunden odemokratisk sätt att beskriva motståndare på.

Det är snarare Tingvall själv som använder sig av "tyska" metoder.

http://www.youtube.com/watch?v=MH5XNh70INs&feature=youtu.be

Mats sa...

I nordkoreanska propagandafilmer används ofta barn, vattenkammade och med en blick som säger att de är beredda att gå i döden för kommunistledaren. Något liknade vämjeligt får vi aldrig se i Sverige? Här hjärntvättar man inte folk? Eller vad säger signaturen Nisse?
http://www.youtube.com/watch?v=OPPfkg5suwU

@Nisse:
"Jag tror att många systemkritiker skulle tjäna på att tagga ner en aning när det gäller att utmåla svenskarna som viljelösa fån som slaviskt låter sig åsiktsindoktrineras av "pk-eliten"."

Visst kan man "tagga ner" även när man beskriver sanningen, men annars anser jag att filmklippet ser ut som åsiktsindoktrinering med ett stort utropstecken efteråt. Tror du att jag skulle acceptera något liknande från sverigedemokraternas sida?

Mats sa...

Läste en artikel av Jonas Sjöstedt. Det gav mig en känsla att moderaterna är dom som är mest troliga att kunna samarbeta med SD efter valet 2014. Kanske, kanske inte, det är ju Löfven som bestämmer (ungefär) hur sossarna ska agera.

Robsten sa...

Vi får se när Reinfeldt avgår, och vem som tar över efter honom. Så länge Reinfeldt sitter kvar är det självklart omöjligt. V och MP är ju inga möjliga samarbetspartners som jag ser det, inte heller C är trolig partner p.g.a. deras vilda idéer.

KD åker sannolikt ur riksdagen i vilket fall. Återstår FP där det finns två falanger, tar snällisterna över är det kört även med FP, annars finns en möjlighet. Och sedan återstår S och M efter Reinfeldt.


Mats sa...

Folkpartiet ligger relativt högt i mätningarna fortfarande utan några speciella utspel. Funderar på om de kan ha en hard core kärna av väljare som är svåra att rubba, ungefär som sossarna har och moderaterna?

Mats sa...

Min morsa har klagat på att hon inte sett Jimmie Åkesson i TV på sista tiden.

Robsten sa...

Jasså duger inte Björn Söder och Patric Ehn? Ja skämt åsido, han kommer att sommartala i Stockholm den 27 april, då väntar jag mig både dig och din morsa där Mats.

Mats sa...

Vi kommer! Var mer exakt?

Robsten sa...

Inte bestämt ännu. Blir på någon lämplig plats med mycket gräs och utrymme, som samtidigt inte gör polisarbetet alltför svårt. Mycket som skall stämma.

Mats sa...

@Robsten:
"Inte bestämt ännu. Blir på någon lämplig plats med mycket gräs och utrymme, som samtidigt inte gör polisarbetet alltför svårt. Mycket som skall stämma. "

OK. Kul i alla fall. Han är ju en mycket rutinerad talare numera. Jag hade absolut inget emot honom från början men han har utvecklats till det bättre. Och han och övriga hjältar i partiet har ett hästjobb framför sig till valet.

Icke troende ateist sa...

Eftersom diskussionen kom in på valet:

Då Moderaterna har en tung trend att vända så blir det troligen en SAP-regering efter nästa val. Om både C och KD åker ur riksdagen förlorar SD sin vågmästarställning.

Troligen klarar sig KD, som trendar sidledes i opinionen, kvar med hjälp av stödröster medan C åker ut (vem skulle stödrösta på C?). I så fall behåller och förstärker SD sin vågmästarställning med troligen dubbelt så många mandat som idag, och riksdagen får en stark maktställning gentemot regeringen, vilket är bra.

Länkar till opinionsdiagram:
http://blogg.bengterikj.se/#post170
http://blogg.bengterikj.se/#post168
http://blogg.bengterikj.se/#post162

Robsten sa...

Jo det kan bli så att både C och KD åker ur. Tyvärr kan då vågmästarställningen vara i fara. Det behöver dock inte bli så, M kan öka tillsammans med FP, får då de rödgröna inte över 50 procent (vilket dock ändå är troligt, så kvarstår SDs vågmästarställning.

Mats sa...

Fast jag anser att det viktigaste är att antalet röster stiger och sedan efter det är det förståss viktigt hur SD väljer att förvalta förtroendet man fått genom rösterna. SD har ju haft en enorm påverkan på de offentliga debatterna utöver sin vågmästarroll.

Robsten sa...

Ja..men vågmästarrollen är trots det mycket viktig.

Robsten sa...

jag hoppas faktiskt att KD håller sig kvar...just för vågmästarrollen.

Mats sa...

OK. Fast ur demokratisk synvinkel känns det fel att dom sitter i riksdagen med stödröster från moderaterna. Dom kan ju inte profilera sig mot alliansen på något sätt samtidigt som dom behöver göra det för att skapa en egen bas av KD-väljare. Om både KD och C åker ut så blir det bara två partier kvar i alliansen, dom kommer aldrig att kunna matcha de rödgröna då. Förresten, ska sluta kalla dom rödgröna, MP har ju tonat ner miljöfrågorna.

Mats sa...

Jag tror på 10% för SD i nästa val. Om man inte lyckas med något sensationellt utspel. Man kan inte lita på att idioti från de andra partierna ska sköta jobbet.

Jag tror på en valkampanj med tydlig fokus. Alltså undvika att få det att se ut som att man pekar finger åt allt möjligt som är fel i samhället och kanske ringa in c:a 5 frågor, saker man tydligt vill ändra och hur man vill ändra på det. Och sen tror jag att SD är bättre än mig på att planera en valkampanj :-)

Robsten sa...

ja men jag håller nog med i ovanstående.

Nils sa...

Länken till Bent Olssons krönika funkar inte. När var den med i tidningen?

Robsten sa...

28e tror jag. Men den hör till betaldelen på DN, det var en catchad sida.

Robsten sa...

"Pröva att knipa käft och kavla upp ärmarna" var rubriken.

Mats sa...

Polisen var med på muslimska familjedagarna...
http://www.polisen.se/Stockholms_lan/Aktuellt/Nyheter/Gemensam/jan-mars/Polisen-pa-Muslimska-familjedagarna/


Vi brukar få jättebra respons. Besökarna tycker att det är bra att vi medverkar. Ett viktigt syfte är att visa att Polisen i Sverige är till för alla i samhället. Många muslimer kommer från krigsdrabbade länder där polisen går regimens ärenden, säger Göran Stanton.


Och visst gör dom det. Som i Egypten till exempel Islamkritiker gripen

Som tur är så är det inte dödsstraff på att kritisera islam i Egypten. Inte heller riskerar han jobbet eller bli officielt brännmärkt som rasist som i Sverige.

Mats sa...

Fel av mig! Det är dödsstraff på hädelse av islam beroende på vad man säger. Jag skyller på att jag gått på antirasisternas ljugande om den arabiska våren. Glömmer ibland att det mesta av vad dom säger är bara lögner.

Mats sa...

DN skriver om senaste mätningen där SD tappar. DN har ju sin anti-sd-agenda och satsar den här gången på att förstora upp SD's tapp samtidigt som man slarvar med KD's siffror. I vilket fall, för min del tror jag att kriminalpolitiken bör lyftas fram ännu mer för att visa folk att det finns ett alternativ även där.

SD har sin väljarbas med folk som inte kan tänka sig att kompromissa när det gäller invandringen och som upplever i princip allt som kommer från de övriga partierna som idioti och ansvarslöshet. Men nu har man också en väljargrupp som nöjer sig med mindre justeringar av invandringspolitiken. Den sistnämnda gruppen har naturligtvis ökat senaste tiden, dels beroende på Åkessons införande av nolltolerans mot rasism (inte bara tal om nolltolerans alltså utan i kraftfull handling). Skämmighetsfaktorn är större bland de som nöjer sig med mindre justeringar av invandringspolitiken, den gruppen blir därmed rörligare i mätningarna.

Robsten sa...

Så kan det vara ja. Det kommer ju att gå upp o ned hela tiden fram till valet.