måndag, mars 25, 2013

Journalisternas politiska agenda – nyliberala visionen – asylskäl

Helena Riviére skriver på Newsmill att hon samband med drevet mot Billström tycker sig märka att journalister på vissa nyckelpositioner verkar ha en egen agenda att avsätta Billström. Dessutom är det viktiga i samma agenda att skrämma en eventuell ny migrationsminister så denne inte ens vågar fundera på någon åtstramning i migrationspolitiken. Den sista slutsatsen är inte Riviéres utan min egen men den är desto mer uppenbar. Journalister med en viss politisk åskådning driver helt uppenbart en politisk agenda för att driva igenom just den politik de själva står för.

I en demokrati förväntar vi oss att pressen agerar enligt de principer vi vanligtvis förknippar med yttrandefrihet, åsiktsfrihet och ett visst mått av opartiskhet. Vi förväntar oss att journalistkåren bevakar samtliga partier och politiker någorlunda objektivt och även kritisera dessa politiker i den mån detta är befogat. Journalisterna är inte hindrade att dra politiska slutsatser samt att spekulera angående effekterna av olika politiska förslag. Inte heller strider det mot några principer om en politisk märkt tidning på t.ex. ledarsidan ger uttryck för sin politiska åskådning. Men när en grupp journalister, som alla ”råkar” ha samma agenda och politisk åskådning uppenbart påverkar både politiker och den allmänna opinionen för att i grunden skrämma politiker till att gå i en viss politisk riktning, har vi definitivt rört oss bort från demokratins yttersta gränser. Det som i Billströmsaffären beskrivs som en ”kraftfull opinion” består av samma grupp journalister och politiker som redan innan deklarerat sin hållning i migrationspolitiken. Ja, självklart har ”opinionen” kryddats med en sedvanligt rabiat hoper från ”twittervänstern”.

Att en bredare opinion inte sett igenom detta mediala spel och gett uttryck för detta är förvånande. Någon gång måste den Potemkinkuliss som media och små grupper av högljudda verklighetsfrånvända migrationsliberaler avslöjas. Det måste ske vid en motattack med stöd av partiledaren, om nu en enskild minister är den som hamnar i blåsväder. Nu fick inte Billström detta stöd av sin partiledare och då borde han ha avgått under värdiga former, samt påtalat det orimliga i hela affären. Hade Billström gjort detta hade han sannolikt stärkt sin position långsiktigt, men kraftigt försvagat sin partiledares position.

Den nyliberala visionen

Jag dristade mig att följa med en kamrat till Kungens kurva, då han skulle införskaffa några elektroniska varor med tvivelaktig nyttovärde. Vi stegade in på Media Markt och jag kunde snabbt konstatera de låga priserna. Den enormt vidsträckta affären var vid denna tid, kl. 17:30 full av människor som dreglade över diverse elektroniska produkter. Det slog mig plötsligt att detta är en del av den nyliberala visionen. Fler människor från jordens alla hörn (det var mycket tydligt denna kväll i Media Markt), fler människor som konsumerar och fler aktier i diverse affärskedjor.Vi har ju många gånger hört att antalet arbeten inte är konstant och att arbeten kan skapas av immigrationsströmmar. Självklart finns det säkert ett par extra affärskomplex i Kungens kurva p.g.a. vår immigrationspolitik. Självklart har det skapats extra vinster för dem som äger aktier i dessa affärskedjor. Det är ju dock inte samma sak som att vi nationellt sett tjänar på denna politik. Räknar man in alla minusposter med arbetslöshet och annat så är ju alla seriösa ekonomer överrens om att hela politiken är en minuspost. Skulle vi i stället för att importera arbetskraft få en del av alla de arbetslösa i arbete skulle vinsten samhällsekonomiskt bli enorm.

Självklart tjänar aktieägare och andra grupper på den genom migration utökade marknaden, medan skatterna blir högre och välfärden sämre för vanliga inkomsttagare. Lönerna pressas också nedåt för enklare arbeten p.g.a. ökad konkurrens om arbetena. Detta är ju en politik i riktning mot den nyliberala vision som Centerpartiet fick backa något på inför deras stämma i dagarna. Att utvecklingen i verkligheten går mot denna vision är en helt annan sak. Det är uppenbart att Sveriges väljarkår inte vill ha denna utveckling, inte ens inom Centern verkar det finnas en klar majoritet för denna vision. Ändå så drivs utvecklingen i riktning mot denna nyliberala vision genom helt andra beslut på helt andra områden som arbetskraftsinvandring och övrig immigrationspolitik.

En nedmontering av vårt välfärdssystem börjar också märkas. Denna nedmontering märks inte så mycket genom direkta beslut utan att resursbrist uppstår där det tidigare fanns tillräckliga resurser. Andra tecken på nedmontering av välfärdssystemet kan vara lokala beslut som rör t.ex. färre antal sängplatser på vissa sjukhus eller att viss medicin inte finansieras genom det allmänna längre. En långt gången privatisering som innebär billigare service men sämre kvalitet och urvattnat ansvar är också ett tecken i tiden. Det märkliga är att dagens vänster som traditionellt försvarat vårt välfärdssystem vägrar se uppenbara samhälleliga konflikter mellan den migrationspolitik de så varm omhuldar och den välfärdsmodell som i alla fall tidigare, utgjort ryggraden i deras politiska vision. Hur länge dagens vänster kan driva detta dubbelspel återstår att se. 


Asylskäl för jihadister

Svenska Dagbladet och SR tar i en artikel upp företeelsen att unga muslimer åker från det trygga Danmark för att delta i det Syriska inbördeskriget. Enligt artikeln har danska politiker gett uttryck för att det strider mot ”danska värderingar” att delta i ett heligt krig. De danska socialdemokraternas talesman Ole Haekkerup säger att de unga männen borde utvisas omgående om och när de återvänder hem, just p.g.a. dessa värderingar som ett heligt krig är ett uttryck för.

Att väga värderingar är svårt och vanskligt, även nordbor ägnade sig fordom åt heliga krig med en annan religion som grund. Resonemanget utgör nog en snårskog av olika argument och överväganden. Däremot torde det stå utom allt tvivel att människor som frivilligt reser till krig för att deltaga med liv och lust saknar asylskäl. Det främsta argumentet både från svensk och danskt håll är ju att människor flyr från krig och elände. Om det nu visar sig att dessa asylsökande och även de som redan erhållit asyl, reser till krig och elände, så borde även den mest svagbegåvade politiker förstå att asylskälen saknar grund.  

13 kommentarer:

Anonym sa...

"Men när en grupp journalister, som alla ”råkar” ha samma agenda och politisk åskådning uppenbart påverkar både politiker och den allmänna opinionen för att i grunden skrämma politiker till att gå i en viss politisk riktning"
------------------
Det är ju tydligt att vi har fått ett "Journalistparti" som driver vissa frågor. Detta utan att behöva ta ansvar för ekonomi och andra konsekvenser med sin politik. De behöver inte ens ställa upp i allmänna val. De utövar sin makt genom att fösa de valda och ansvariga politikerna framför sig.
Det finns ju bara en väg ut ur detta! Det är ju att politikerna i alla partier skärper tonen gentemot dessa journalister. De kan också uppmana journalisterna om de mopsar upp sig med ett "Varsågod, om ni vill ha en annan politik ställ då upp i valen och genomför den!"
Rune

Mats sa...

Journalisternas politiska agenda ja...
Så här ser DN på c:a 20 år av islamsk terror mot buddhister i asien.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/buddhistmunkars-vald-mot-muslimer-okar

Ganska kul på ett enastående makabert sätt att beskriva händelserna på det sättet när buddhister efter några decenniers terrorism plötsligt försvarar sig. Muslimerna ligger i södra Thailand i krig med buddhisterna sedan åratal utan att det rappoteras så speciellt mycket i svensk media.

Buddhisterna i asien använder samma (liknande) språkbruk om muslimerna som islamkritiker i vår del av världen. Detta kallas av DN i artikeln för rasism. I asien däremot så är inte media västerländskt politiskt korrekta. Dom styrande i Thailand inledde nyligen förhandlingar med terroristerna...eh, muslimerna alltså, i södra Thailand för att försöka dämpa terrorn. Hittils har man mig veterligen inte ens kommit fram till vad muslimerna vill, utöver att bedriva terrorism.

Robsten sa...

Nja, svårt att få någon rätsida på vem som gjort vad. Avhåller mig nog från slutsatser.

Micke sa...

´Re Mats och Robsten
Det enda är ju att buddhister verkar till att vara fredligare och mer sympatiska,det gäller även innehållet i religionen.
Risken är ju även att man identifierar sig med buddha, mer lik en gudomlig kropp blir man inte som man ser ut nu.
Mvh Micke

Mats sa...

@Micke:
"Risken är ju även att man identifierar sig med buddha, mer lik en gudomlig kropp blir man inte som man ser ut nu. "

Fast nu är ju buddhismen lite djupare än så...:-)

Buddhismen i sig är fredligare på det sättet att den inte missionerar som kristendom och islam. Det finns ingen poäng i att bre ut sig som religion för buddhisterna.

Det är ganska intressant att islamisterna kallar buddhisterna för nynazister när de angriper islam. I Sverige så kallas ju alla som inte är positiva till islam för nazister eller fascister också och jag tror att muslimerna i asien har hängt på det.

@Robsten:
"Nja, svårt att få någon rätsida på vem som gjort vad. Avhåller mig nog från slutsatser."

Det kan man ju förståss göra. Fast man kan ju undra varför islam ligger i krig med alla andra runt hela världen?
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/fred-i-sikte-i-thailands-sodra-delar_7956414.svd

I SvD står det-
"I den sydligaste delen av det buddhistiskt dominerade Thailand lever en etnisk och religiös minoritet av cirka 1,5 miljoner muslimska malajer. Många känner sig diskriminerade av de thailändska myndigheterna och fattigdomen är utbredd."


Och man kan ju undra varför muslimer aldrig bidragit till något rikare välstånd utan olja? Alltid samma visa, muslimerna blir fattiga av någon anledning och blir sedan avundsjuka på att de andra är rikare och bestämmer sig för att dom är diskriminerade. Och sedan drar det liksom i gång bara.

Mats sa...

En överlägset bättre länk om islam i södra Thailand hittar ni här.
http://avpixlat.info/2013/01/11/folkmord-mot-manniskor-som-vagrar-underkasta-sig-islam/

Robsten sa...

Generellt sett är Buddismen långt fredligare än islam, det rådet det väl ingen tvekan om. Men i just området tror jag 9 procent var muslimer, en rätt rejäl minoritet. Det kan nog förändra saker, jag vet inte.

Mats sa...

Vill egentligen inte diskutera islam i södra Thailand. Min poäng är att islam agerar som om de var centralstyrda med samma argumentering världen över. Och på tal om centralstyrning, svensk media börjar gapa om rasism när islam angrips även i asien.

Robsten sa...

Från Huvudstadsbladet Finland om rasistchocken med bussbolaget som segregerade passagerare:
Det var i helgen som svenska medier rapporterade om att chaufförer vid bussbolag som används av rederierna Viking Line och Eckerölinjen har delat in passagerare enligt deras namn och hudfärg. Personer med svensktklingande namn sak ha satts i en buss för sig och personer med utländska namn i en annan.
Dagens Nyheter inledde med att i lördags rapportera om att det bussbolag som Eckerölinjen använder sig av hade delat upp passagerare på sträckan från Cityterminalen till Grisslehamn, där rederiets färjor avgår. Enligt DN hade flera passagerare känt sig kränkta och särbehandlade efter att de placerats i en viss buss på grund av sin hudfärg.
DN har fått tag i chauffören som säger att det inte stämmer att han skulle ha delat in passagerare enligt hudfärg. Hans förklaring är att han delade in dem enligt hur mycket bagage de hade med sig och sedan prickade av dem i den lista av förhandsbokningar han hade.
Men hans förklaring övertygar inte på Samer Chatila, som var den som gick till DN efter att ha råkat ut för "segregeringen".
– Det var ingen som kontrollerade våra biljetter och vi var inte förbokade. Vi tre blev helt enkelt placerade i bussen av chauffören, säger han till DN.
I söndags kom sedan följande anklagelse om att passagerare har delats in enligt etnicitet. Då skrev Nerikes Allehanda att det bussbolag som Viking Line använder sig av hade särat på "svenskar" och "icke svenskar" på sträckan mellan Örebro och Stockholm den 21 december.
Men Johanna Boijer, informationschef vid Viking Line, säger till Hbl.fi att bussbolaget Björcks Resor, som sköter transporterna, bara körde med en buss den 21 december, så det var inte ens möjligt att dela på passagerarna den dagen.
Dagen efter hade man två bussar i trafik. Då delades de 67 passagerna upp. Enligt Johanna Boijer var det logistiken som bestämde vem som skulle åka i vilken buss.
- Första bussen tog 22 personer för att det på vägen skulle plockas upp folk som hörde till samma bokningar. Man fyllde första bussen med vissa bokningar, men då visste man att passagerarna hade släktingar som plockades upp på vägen och så kom det en buss till som tog resten. Där hann man nog inte fundera på någon etnisk bakgrund, säger Johanna Boijer.
Hon tycker att diskussionen om att Viking Line skulle sära på folk utifrån etnicitet känns främmande.
- Vi har närmare 100 nationaliteter som åker med oss per år. Det är en nästan absurd diskussion att vi i bussar skulle särskilja folk och sedan sammanfoga dem ombord. Tvärtom har vi alltid sett oss som en förenande länk mellan olika folk. Hos oss träffas folk av olika nationaliteter.
En som uppfattade uppdelningen som en segregering i "svenskt" och "icke svenskt" varHassan Alizadeh. Han säger till Nerikes Allehanda att de som hade svensktklingande namn fick stiga ombord på den första bussen och övriga fick ta den buss som kom en kvart senare.
Vd Tomas Björck på bussbolaget Björcks Resor säger till Hbl.fi att han av hela sitt hjärta beklagar att Hassan Alizadeh uppfattat att han blivit kränkt, men tar bestämt avstånd från anklagelserna om att hans chaufför skulle ha delat in passagerarna enligt etnicitet.
Björck säger att han haft ett långt samtal med chauffören och att uppdelningen skedde strikt utifrån logistiska behov på så sätt som Johanna Boijer beskriver dem.
- Chauffören tycker att det är väldigt olustig. Han är så långt ifrån en rasist som man kan tänka sig, säger Tomas Björck.

Robsten sa...

Från Huvudstadsbladet Finland om rasistchocken med bussbolaget som segregerade passagerare:
Det var i helgen som svenska medier rapporterade om att chaufförer vid bussbolag som används av rederierna Viking Line och Eckerölinjen har delat in passagerare enligt deras namn och hudfärg. Personer med svensktklingande namn sak ha satts i en buss för sig och personer med utländska namn i en annan.
Dagens Nyheter inledde med att i lördags rapportera om att det bussbolag som Eckerölinjen använder sig av hade delat upp passagerare på sträckan från Cityterminalen till Grisslehamn, där rederiets färjor avgår. Enligt DN hade flera passagerare känt sig kränkta och särbehandlade efter att de placerats i en viss buss på grund av sin hudfärg.
DN har fått tag i chauffören som säger att det inte stämmer att han skulle ha delat in passagerare enligt hudfärg. Hans förklaring är att han delade in dem enligt hur mycket bagage de hade med sig och sedan prickade av dem i den lista av förhandsbokningar han hade.
Men hans förklaring övertygar inte på Samer Chatila, som var den som gick till DN efter att ha råkat ut för "segregeringen".
– Det var ingen som kontrollerade våra biljetter och vi var inte förbokade. Vi tre blev helt enkelt placerade i bussen av chauffören, säger han till DN.
I söndags kom sedan följande anklagelse om att passagerare har delats in enligt etnicitet. Då skrev Nerikes Allehanda att det bussbolag som Viking Line använder sig av hade särat på "svenskar" och "icke svenskar" på sträckan mellan Örebro och Stockholm den 21 december.
Men Johanna Boijer, informationschef vid Viking Line, säger till Hbl.fi att bussbolaget Björcks Resor, som sköter transporterna, bara körde med en buss den 21 december, så det var inte ens möjligt att dela på passagerarna den dagen.
Dagen efter hade man två bussar i trafik. Då delades de 67 passagerna upp. Enligt Johanna Boijer var det logistiken som bestämde vem som skulle åka i vilken buss.
- Första bussen tog 22 personer för att det på vägen skulle plockas upp folk som hörde till samma bokningar. Man fyllde första bussen med vissa bokningar, men då visste man att passagerarna hade släktingar som plockades upp på vägen och så kom det en buss till som tog resten. Där hann man nog inte fundera på någon etnisk bakgrund, säger Johanna Boijer.
Hon tycker att diskussionen om att Viking Line skulle sära på folk utifrån etnicitet känns främmande.
- Vi har närmare 100 nationaliteter som åker med oss per år. Det är en nästan absurd diskussion att vi i bussar skulle särskilja folk och sedan sammanfoga dem ombord. Tvärtom har vi alltid sett oss som en förenande länk mellan olika folk. Hos oss träffas folk av olika nationaliteter.
En som uppfattade uppdelningen som en segregering i "svenskt" och "icke svenskt" varHassan Alizadeh. Han säger till Nerikes Allehanda att de som hade svensktklingande namn fick stiga ombord på den första bussen och övriga fick ta den buss som kom en kvart senare.
Vd Tomas Björck på bussbolaget Björcks Resor säger till Hbl.fi att han av hela sitt hjärta beklagar att Hassan Alizadeh uppfattat att han blivit kränkt, men tar bestämt avstånd från anklagelserna om att hans chaufför skulle ha delat in passagerarna enligt etnicitet.
Björck säger att han haft ett långt samtal med chauffören och att uppdelningen skedde strikt utifrån logistiska behov på så sätt som Johanna Boijer beskriver dem.
- Chauffören tycker att det är väldigt olustig. Han är så långt ifrån en rasist som man kan tänka sig, säger Tomas Björck.

Micke sa...

Allt detta har gått till överdrift i så stora proportioner så det blir svårt att backa bandet och sansa sig.
Nu skulle DO försöka med större utpressningar mot ett annat bussbolag
Det är tydligen värt 100.000 för ett tillmäle medan våldtäkt och mord bara är värt 75.000 (Engla)
Ledare efter ledare i DN och aftonblaskan (de verkar ta upp stafetten efter espresson) är totalt verklighetsfrånvända och blir bara värre gång efter annan.

Jag läste något intressant från Jerlerup för en gång skull.Han fördömde ABF för att låta en sorts extremister föreläsa om andra extremister (som då skulle vara vi)
så ett halvt rätt för insikt skall han ha iaf ;)
Re Mats Shaolinmunkar är väl stridande buddhistiska munkar och Kung-fu är väl också munksport?
Mvh Micke

Mats sa...

@Micke:
" Mats Shaolinmunkar är väl stridande buddhistiska munkar och Kung-fu är väl också munksport?"

Stämmer Micke. Sen är det många västerlänningar som inte vet hur dogmatisk buddhismen är, när det gäller munkar alltså. Andra buddhister är väl snäppet mindre dogmatiska än kristna.Det som gör den mindre våldsam än andra religioner är väl att den inte ska frälsa världen från nånting, till skillnad från islam och tillhörande pk-bihang.

Anonym sa...

Det finns oerhört mycket positiva element inom buddhismen; inte minst zen, shaolin kung fu, bushido mm.

Islam är en mobbarreligion och som alla andra mobbare: tuffa så länge de har övertaget men så snart de stöter på motstånd gör de sig själva till bölande offer. Kräk.

Mycket bra artikel f ö.

//Mogura