onsdag, mars 27, 2013

Diskriminering är inget asylskäl


På SR:s hemsida kritiseras utvisningarna av Romer till Kosovo i en artikel. Det framgår i artikeln att romerna riskerar att utsättas för diskriminering i sitt hemland. Dessutom är det allt färre som återvänder frivilligt till Kosovo. Så här står det i artikeln.

Ekot har tagit del av siffror som visar att samtidigt som att antalet romer, som frivilligt återvänder till Kosovo minskar, så skickas allt fler tillbaka med tvång. UNHCR:s siffror visar att förra året tvångsutvisades över 600 romer till Kosovo från Sverige och andra EU-länder. Samtidigt som 432 återvände frivilligt, efter ett utvisningsbeslut. Jämfört med 2011 ökade tvångsutvisningarna av den här gruppen med 50 procent.

Det verkar som att inget land i Europa anser att romerna från Kosovo har asylskäl. Dessutom vet vi inte om det är från Sverige eller några andra länder inom EU som avvisningarna ökat. Siffrorna gäller ju EU som helhet. Får man avslag på sin asylansökan skall man lämna landet, vilket inte verkar vara självklart för journalisterna på SR. Ordet ”tvångsutvisningar” är ett nytt ord men är en gammal företeelse. Har man fått avslag på sin ansökan har det alltid varit så att man måste lämna landet.  

Robert Hård, chef för Civil Rights Defenders är kritisk till att romer skickas tillbaka överhuvudtaget 
Om man lägger till ett rent juridiskt perspektiv, så kan man se att det är oförsvarligt att man skickar tillbaka människor till en region där de utsätts för en sådan systematisk diskriminering. Enligt Europadomstolen kan man klassa det som en form av tortyr, säger han.

Vi undrar vad Europadomstolen anser om rättsskipningen i Saudiarabien och Jemen, om behandlingen av oliktänkande i Vitryssland, om behandlingen av urinvånarna i Australien och USA. Listan tar i själva verket aldrig slut och skulle man också räkna in diskriminering av religiösa minoriteter världen över skulle det sluta med att miljarder människor har asylskäl. I själva verket vet vi inte vad Europadomstolen tycker eftersom det som vanligt bara är ett påstående utan källhänvisning av Robert Hård. 

Det vi däremot vet är att internationella domstolen i Haag har erkänt Kosovo som en självständig republik, tillsammans med Sverige. Detta efter att NATO i princip bombade bort serberna från Kosovo. De som också diskrimineras i Kosovo är de serber som vågar bo kvar i landet (om det nu finns några kvar). Då skulle ju de också erhålla asyl, trots att Sverige var mycket positiv till att NATO med flygstridskrafter tvingade bort serberna från Kosovo.  

Från början var den enda grupp som fick asyl de som var politisk förföljda av sin diktaturregering. Undan för undan har gruppen utökats och nu anser alltså chefen för Civil Rights Defenders att diskriminering är asylskäl. Jag minns när NATO bombade bort Serbiska styrkor från Kosovo, efter att ett antal serbiska poliser mördats. Kosovo hörde ju då till Serbien och hela Europa tyckte ju att Kosovo måste få bli en självständig stat. Den svenska regeringen och samtliga riksdagspartier applåderade Kosovos självständighet och tyckte det var en gudi behaglig gärning när NATO gick in med vapenmakt och tvingade fram Kosovos självständighet. Nu är vi alltså där när det börjar mumlas om att det inhumant att skicka tillbaka människor från den stat som Sverige var en av de första länder att erkänna som självständig stat.    

15 kommentarer:

Anonym sa...

Ja vad ska man säga? KLOCKren artikel. SR är i mångt och mycket en fristad för olika former av sektvänstervrak. Deras propag(e)nda måste stoppas.

//Mogura

Mats sa...

Det kanske skulle framhävas lite tydligare överallt att invandringen har ökat kraftigt under den borgerliga regeringen.

Mats sa...

Såg ett filmklipp där Reinfeldt snacka om att vi alla behöver jobba längre än 65 för att få alliansens politik att gå runt, och det är väl ingen som betvivlar?

Robsten sa...

Nä, ett alternativ vore ju att sätta några arbetslösa i arbete.

Mats sa...

Regeringens framtidskommision har avslutat sitt arbete där dom säger "vi är beroende av invandring", jag tänkte först att "vi" syftar på etniska svenskar. Men etniska svenskar existerar ju inte så det syftar alltså direkt på regeringen. Och det stämmer nog att regeringen är beroende av invandring för att få ett bra renomme i regimtrogen media och därmed öka chansen att bli omvald.

Mats sa...

Dags för de toleranta att avskaffa påsken.
http://www.sn.se/nyheter/gnesta/1.1733889

Och för asatroende är denna dag en påminnelse om när jättarna hade stulit Tors hammare och ondskan härjade fritt i världen. En dag avsedd för eftertanke runt sin egen eventuella ondska och hur man ska dämpa ner den för att inte elda på de onda krafterna (jättarna). För en del kunde det vara en dag då de lovar sig själva att tänka efter en gång extra när de skriver kommentarer på nätet.

Och imorron får han tillbaka hammaren genom att klä ut sig till Freja och lova att gifta sig med ledarjätten. När han får tillbaka hammaren avstyrs dock bröllopet och han slår ihjäl alla jättar som är samlade till bröllop och ordningen blir återställd. På måndagen återvänder han till Valhall vilket slumpar sig samtidigt med Jesus återuppståndelse. Och imorron i kommentarsfälten när Tor får tillbaka hammaren? Skriv vad fan ni vill! Kill them all! :-)

Robsten sa...

Ha, ha. Ja vi får väl se. Dock har jag aldrig tolkat det som så att alla jättar alltid är onda, även om det stämde just i detta fall. Frågan är också om inte rentav Fimbulvintern är på väg.

Robsten sa...

http://heimskringla.no/wiki/Trymskvida_(Kvädet_om_Trym)

Mats sa...

@Robsten:
"Ha, ha. Ja vi får väl se. Dock har jag aldrig tolkat det som så att alla jättar alltid är onda, även om det stämde just i detta fall."

Det har du rätt i. Jag vet inte om dom var onda när dom snodde hammaren heller eftersom dom gjorde det för att skydda sig själva.

Ett mycket intressant avsnitt i asatron är när Loke (glöm inte att det är Lokes dag på måndag, första april) och Tor är ute på fiskafänge och drar upp själva roten till ondskan, Midgårdsormen. Tor backar och slänger tillbaka ormen (eller vad man ska kalla det han gör) och det är för att balansen mellan ont och gott måste finnas. Det är bara pk-människor som tror på det absolut goda och att det finns godhet som inte går att ifrågasätta (och gör någon då det då är den jäveln rasist!).

"Frågan är också om inte rentav Fimbulvintern är på väg."

Jo. Och jag tolkar "av asars blod ett frö blir sått..." som syftande på SD's intåg i riksdagen.


Å Oden Sade
Våren kommer senare,
hösten tidigare och
sommaren blir kortare å kortare.
Fidravintern är inne.

Människan frös
och jättarna frös
och även asarna frös.
Mjödet stelnade i Valhall
Särimner djupfrystes.

Ragnarök, Befriare och död.
Ragnarök, Ultima Thule föd.

Fordom rikt och vackert land
Stad och by står nu i brand
Liksom edda mäktig spått
Nordens rike står förrått

Ragnarök - befriare och död
Ragnarök - Ultima Thule föd

Asar samlas i timmen sen
Oden hört hur vinden ven
Tor talar, vreden sjuder
Gjallarhorn till striden bjuder

Ragnarök - befriare och död
Ragnarök - Ultima Thile föd

Gudar vreda redo står
Viking stolt mot jättar går
Jättars här, stor och svart
Vikinggudens sista natt

Ragnarök - befriare och död
Ragnarök - Ultima Thule föd

Sargad mark nu hel och ren
Åter liv på askens gren
I blodig jord där slaget stått
Av Asars blod ett frö blir sått

Ragnarök - befriare och död
Ragnarök - Ultima Thule föd


Ja, man blir lite mer religiös under påsken...

Robsten sa...

Läste precis ur höga visan. Allting stämmer lika bra i dag som det gjorde fordom, om t.ex. vänner och fiender, märkligt.

Mats sa...

Klart det stämmer. Människan i sig har ju inte ändrats så mycket bara för att vi har större kunskap nu och ett bredare perspektiv på världen.

"Fordom rikt och vackert land
Stad och by står nu i brand
Liksom edda mäktig spått
Nordens rike står förrått"

Undrar om dom raderna syftar på Malmö?

Robsten sa...

Ja det gör de.

Mats sa...

@Robsten:
"Ja det gör de."

Tvärsäkert konstaterande :-)

Faktum är att när Ultima Thule tonsatte de där raderna så var det inte en massa bilbränder i Malmö. Utecklingen leder rakt ner i ett bottenlöst hål just nu.

Mats sa...

De va som...du länkade till berättelsen om stölden av Tors hammare. Missade det först men kom sedan på vad jätten hette.

Anonym sa...

Zigenare, romer eller vad de skall kallas? har haft århundraden på sig att acceptera de normer som funnits i olika samhällen om att arbeta. Att som de gör kräva respekt för sin "kultur" med allt vad den innebär har inte lyckats någonstans. Felet sitter i deras sinne, en medfödd faktor m.a.o.