fredag, juni 14, 2013

När förflugna ord blir viktigare än fysisk misshandel

Vi kunde i de stora tidningarna läsa om att en Sverigedemokrat Christer Wikström attackerat en stackars kvinna vid en betalkassa. Samtidigt skulle han ha fällt ett rasistiskt yttrande. Själva yttrandet var också tacksamt att bilda fet rubrik av. Samtidigt höll väl de flesta tidningar igen en smula i brödtexten då de visste att en övervakningsfilm hade fått med hela händelsen. Det kan nu, när filmen redovisas öppet i dt.se vara av intresse att granska vad vissa stora tidningar verkligen skrev om händelsen.

Vi börjar med DN som har rubriken ” SD-politiker utreds efter överfall på beslöjad”. Det var bara sant till hälften. Hela sanningen var att även kvinnan var anklagad för överfall. Nu när övervakningsfilmen öppet redovisas visar det sig att det i princip bara var kvinnan som överföll mannen. Dessutom ansträngde hon sig avsiktligt för att falskeligen ge sken av att mannen överföll henne. Av alla de brott som kan tänkas ha begåtts här, är det sista det enda allvarliga av brotten. Så här beskriver Wikström själv händelsen, nu i beaktande av att åtalet läggs ned och att övervakningsfilmen öppet redovisas.
 

– Hon skrek något åt mig, jag brydde mig inte i det. När jag står vid kassan och lägger upp mina varor kommer hon springande och attackerar mig. Bland annat greppar hon en kundkorg som hon vevar runt med. Jag försöker freda mig, hon river sönder mina kläder, Sedan kastar hon sig ned på golvet, som jag uppfattar det teatraliskt, och börjar jämra sig.


Det är självklart Wikströms ord, men han vet samtidigt att en övervakningsfilm fångat det mesta av händelsen. Stämmer den sista meningen av Wikström är det en mycket allvarlig tendens att kanske stora grupper vet hur lätt det är att få medial sympati när man sätter ”grupp mot grupp”. Hur mycket av detta kan vi se i framtiden, eller inte se, då det kanske aldrig kommer fram? Vi kan konstatera att DN:s vinkling av händelsen helt saknade verklighetsförankring. Ja vi kan tala om ett medialt haveri rentav, det var de facto SD-politikern som blev överfallen. Vi roar oss med att läsa hur SvD beskrev fallet.

– SD-politikern Christer Wikström i Borlänge anklagas för att i en butik ha gett sig på en kvinna med burka. Wikström ska enligt polisen ha medgett att han frågat kvinnan om hon inte "hamnat på fel sida jordklotet". Händelsen filmades av butikens övervakningskamera.


Samma uppgift som DN att det enbart skulle vara Wikström som är anklagad. Ja, det är förkastligt att nämna något om var man hör hemma på jordklotet. Hade inte utvecklingen därefter varit så fatal för kvinnan borde Wikström be om ursäkt för det uttalandet (nu vore det absurt). Men hur viktar tidningarna detta med ett rent fysiskt överfall och falsk anklagelse?

Jag har också sagt olämpliga saker till människor (här kommer en intressant bekännelse, pass på!) För kanske 12 år sedan inför jul var jag på systembolaget där det var långa köer. När jag tagit min nummerlapp, satte jag mig på en bänk att vänta. En annan ”kraftig” person, lindrigt nykter skulle göra detsamma, efter att han tagit sin nummerlapp. Tyvärr såg han inte riktigt var jag satt och var med sina 120 kg på väg att sätta sig på mig. Jag fick så smått panik, ropade på honom först, för att sedan med händerna (och avsevärd ansträngning) trycka iväg honom. Operationen lyckades och jag slapp bli manglad. Tyvärr blev den något förfriskade mannen mycket arg och öste invektiv över mig, samt tillät sig en liten knuff rentav. Precis som alla redan gissat, jag kunde inte vakta min tunga i den uppkomna situationen, utan fällde ett invektiv innehållande en uppgift om mannens uppenbara övervikt.

Innebär min utsaga i hastigt mod och upprört tillstånd att jag ser ner på alla överviktiga? Att jag till vardags diskriminerar dem? Anser dem vara mindre värda? Jag överlämnar till läsaren att dra egna slutsatser. Jag tror, någonstans långt inne, att människor efter lite övning kan tänka själva. Personer med lite kreativa talanger kan kanske dessutom göra en jämförelse med Wikströms i sitt förkastliga uttalande.  
  
Till sist, till poängen, till orsaken att jag skrev artikeln, förutom att peka på medias lömska vinklingar, som alla redan känner till. Samhällsklimatet börjar likna det i vissa skräckfilmer, där förflugna ord avgör en människas öde, där det är allvarliga att fälla fel ord istället för att råna och misshandla folk. Det är tydligt i denna affär. Det var oerhört mycket viktigare vilket omdöme Wikström fällde än att han blev fysiskt misshandlad och t.o.m. utsatt för en falsk anklagelse. Kan det bli tydligare? Det är dags att öppna ögonen nu och jag vänder mig inte enbart till dem som sympatiserar med samma parti som Wikström, väl att märka. Jag kommer osökt att tänka på sista avsnittet av ”Krigets unga hjärtan” där orden från en kvinna, där hon uttryckte tvekan om Tysklands slutliga seger, var det allvarligaste brottet man då kunde tänka sig. Även här kanske de med lite kreativa talanger kan se likheter med Wikström-affären.


 

OECD-rapporten om immigrationens kostnader

Jag hade egentligen tänkt skriva om DN:s braskande artikel där de presenterar en OECD-rapport som påstås säga att invandringen är en pluspost för vår ekonomi. Dock har jag varken tid eller kompetens att försjunka mig i rapporten på ett seriöst sätt. Jag överlåter Tino Sanandaji att bemöta rapporten, han är dessutom utbildad och välrenommerad ekonom. En lång rad andra ekonomer har dessutom tidigare kommit fram till att immigrationen är en minuspost, t.o.m. sådana ekonomer som i grunden är positiva till immigrationen.

Jag tillåter mig dock en kort reflexion angående rapporten. I princip hela tiden talar regeringen om mer resurser till utanförskapsområdena, allt från subventionerad skatt till fler lärare i skolan. Samtidigt har gruppen med utländsk härkomst högre arbetslöshet och sannolikt lägre inkomstnivåer. Hur skulle då den påstådda ekvationen som DN talar om kunna gå ihop? Då har vi inte ens nämnt den svårmätta undanträngningseffekten, vilket innebär att om en immigrant tar ett arbete till lägre lön och slår ut en svensk från ett arbete, så blir svenskens kommande bidragsförsörjning självklart också en minuspost för samhället. Detta behöver man inte vara ekonom för att förstå.
 

21 kommentarer:

Mats sa...

Jag trodde ett tag att det skulle bättras med att media rättade till felaktigheter i nyhetsrapporteringen men så har det inte blivit, detta trots internet.

Jag tycker att antirasisterna sista tiden har skruvat upp nivån av antidemokratiska metoder som de anser acceptabla. Reinfeldt har ju sagt att han vill göra en övverenskommelse redan nu med sossarna om röstningen av statsminister nästa år. Detta för att bli av med en störande opinion på runt 10% (nuvarande beräkning). Tidigare har det ansetts viktigt att majoriteten i viss mån tar hänsyn till opinioner runt 2% och uppåt eftersom dom representerar väldigt många människor. Det finns många fler exempel på brott mot tidigare idéer om yttrandefriheten som visserligen inte är olagliga men fruktansvärt olämpliga. Som när expo får ett kulturbidrag på 100.000-tals kronor (minns inte exakta summan) från allmänna arvsfonden. Det är mycket svårt att möta en motståndare som tänjer på gränser som tidigare ansetts så självklara att ingen lagstiftning behövts. Dom har ett mycket stort förtroendekapital att ta av när det gäller att anses vara demokratiska.

Mats sa...

Antirasisterna har som sagt en väldigt flytande syn på demokrati och yttrandefrihet. Våldsamma attacker på SD-möten och störningar av torgmöten ala nationalsocialistiskt trettio-tal har ju inte påverkat förtroendet för antirasisternas demokratiska anda. De milda reaktionerna på avlyssning från myndigheter visar också att det blivit en stor värdeförskjutning när det gäller gamla demokratiska principer.

Nils sa...

När det gäller OECD-rapporten klarar man sig med lågstadiets matematik för att inse värdet.

Man behöver bara veta vilken sorts invandring vi har, att de flesta kommer Afghanistan, Irak, Somalia, Syrien osv. Utbildningsnivån i de här länderna är inte svårgissad.

Om vi till det läggar att inget annat västland har så få okvalificerade jobb som Sverige bör det ge en hint.

Om man vet det kan man börja tänka efter vad är det för jobb dessa stackare kan få. Svenskar med minst 12 års skolgång har ibland svårt att få jobb. Hur lång tid ska det då inte ta för en person från ett fjärran land, som saknar utbildning och inte kan språket.

Självklart kan dessa stackare inte gå på plus.

Ett annat problem, som det alltid görs, är att all invandring betraktas som en kategori. Arbetskraftsinvandring är oftast lönsam och naturligtvis det som döljer kostnaderna för resten.

Robsten sa...

Ja, bara att hålla med Nils här.

Mats sa...

Stämmer Nils. Sen, enligt DN så har Schweiz tjänat mest på invandringen, ungefär 15 ggr mer än Sverige. Schweiz tar emot färre invandrare än Sverige och har en stor arbetskraftsinvandring i förhållande till övrig invandring. Om man generaliserar lite så säger OECD att "invandringen är lönsam och mest lönsam för de länder som tar emot minst antal invandrare". Sen har förståss olika integrationsprojekt en helt annan effekt på en mindre grupp.

Mats sa...

Så tystade expo debatten i Sverige.
http://www.d-intl.com/sa-tystade-expo-debatten-i-sverige/#.UbyMG3wzB8N

Mats sa...

Titta hur fjantigt tafatt det kan låta i en artikel när ord som zigenare och romer inte får användas.
http://www.dn.se/sthlm/campare-tvingar-bort-studenter/

Anonym sa...


Om ett land "tjänar" på en befolkningsgrupp så måste det väl då bokföringsmässigt sett "förlora" på resterande grupper ?

För Debit och Credit i en statsbudget är ju lika stora.
(I alla budgetar förresten !)

Allt enligt mottot "vi tar igen på gungorna vad vi förlorar på karusellen".
Eller var det tvärtom ?

Tjalle

Mats sa...

Tjalle och andra, kommentar om OECD-rapporten här-
http://avpixlat.info/2013/06/17/last-men-inte-forstatt/#more-62058

Micke sa...

re Mats och Robsten
Jag har precis som ni varit inne på Tinos blogg och kollat sågningen av rapporten, han får en del mothugg men plockar ner dom en efter en.
Detta och andra inlägg från honom är verkligen intressant läsning dock är det i många fall lite väl avancerat både i termer och språk för en knegare som mig.
Mvh Micke

Mats sa...

@Micke:
"Detta och andra inlägg från honom är verkligen intressant läsning dock är det i många fall lite väl avancerat både i termer och språk för en knegare som mig."

Mycket rätt Micke. Det behövs bevisas på en nivå som gör det begripligt för "vanligt" folk. Antirasisterna löser problemet genom att de tar någon utbildad auktoritet som är rädd om jobbet och låter honom/henne säga till exempel "SD's siffror är fel" helt enkelt. Som om det handlade om åsikter bara och inte om något som påstås vara fakta. Men egentligen så går det faktiskt att utläsa i OECD-rapporten att invandringen är extrem olönsam och att kostnaden ligger runt 100 miljarder bland det som är lättast att räkna. En del effekter är mycket svåra att beräkna kostnaden för.

Robsten sa...

Vi har ju som bekant kritiserat att regeringen lägger pengar på immigration i stället för flyktinghjälp. Miljontals kronor läggs på att ta emot 4000 flyktingar från Syrien samtidigt som det finns miljontal människor i lägren som behöver hjälp.

"Sverige ska ha en generös flyktingpolitik, men att finansiera Migrationsverket med bistånd ämnat för fattiga länder är inte rimligt, skriver företrädare för tre biståndsorganisationer."

http://www.dn.se/debatt/var-sjunde-bistandskrona-gar-till-migrationsverket/

Mats sa...

Du hann först Robsten, tänkte precis länka det där :-)

Samtidigt så visar artikeln i DN hur regeringen försöker dölja kostnaderna för migrationspolitiken genom att blanda ihop budgetarna.

Robsten sa...

;-)

Mats sa...

Att det överhuvudtaget fortfarande går att påstås att invandringen är lönsam visar på vilken styrka som opinionsbildare "antirasisterna" har. Något att tänka på för de som tror att det bara är att slå sig till ro och invänta ett bra valresultat 2014.

En annan sak är att det numera anses helt ok att sätta den representativa demokratin ur spel genom att utnyttja demokratins klassiska svagheter. Som det ser ut nu så kommer SD inte ha något inflytande på valet av statsminister på grund av att Reinfeldt anser att det är ok att majoriteten kör över 10% av väljarna. Vi kunde ju i så fall lika gärna kunna ha ett system där störst parti bildar regering och ensamt väljer statsminister. 2014 kommer alltså statsministern inte ha en majoritet bakom sig. I Iran så har ju den nya presidenten i alla fall 52% av rösterna, det är i alla fall närmare folkstyre (=demokrati) än vad Sverige är.

Mats sa...

Lista över vilka som får kulturbidrag, pengarna är stulna ur allmänna arvsfonden, dom döda kan ju inte försvara sig.
http://www.kulturradet.se/sv/bidrag/beviljade_bidrag/Bidragsbeslut-2011/Kulturtidskrifter/

Den pro-islamska anti-sd-kampanjen expo får 300.000 i kulturbidrag (möjliggjort av den korrumperade alliansen). På nåt sätt måste ju pappa staten backa upp dom eftersom det inte existerar någon form av idealism hos expo baserat på en tro på vad dom gör. "Tidningen" läses av improduktiva människor så därför är det uteslutet att gå runt på donationer. "Journalisterna" som jobbar där är dessutom alldeles för uppblåsta och egotrippade av sin egen förträfflighet att de inte kan anpassa lönen till det i verkligheten låga intresse som finns för en sån publikation.

Känner mig äcklad av expos patologiska rövslickande av etablissemanget, men lönsamt är det förståss.

Mats sa...

Svenkfientliga DN försöker blåsa upp en nyhet av en miss i deklarationen från Ken Ekeroth. För säkerhets skull markera DN i inledningen att Kent Ekeroth är medlem i SD, dom flesta av DN's läsare vet väl knappt vem som är statsminister.
http://www.dn.se/ekonomi/ekeroth-sd-beskattas-for-avpixlat-donationer/

"Skatteverket konstaterar att riksdagsledamot Ekeroth inte har redovisat giroinbetalningarna i sin inkomstdeklaration, fast de är skattepliktiga intäkter i hans näringsverksamhet, om än passiv."

Det är det där "passiv" som gör det lurat att deklarera. Hade han skänkt pengar till expo så hade skatteverket gjort en annan bedömning. DN skriver inte att det handlar om avundsjuka att avpixlat lyckats får ihop mer än två tredjedelar av expos kulturbidrag enbart genom donationer.

Micke sa...

Norska statistiska centralbyrån hymlar inte med sanningen iaf. Dock har de tagit bort texten med drygt -4 miljoner nkronor/invandrare/levnadstid.
Kan vara att jag läst det i en annan norsk artikel.
Mvh Micke

Micke sa...

glömde ju för bövelen att lägga in länken, som alla halvgamla betongare har jag blivit denil cement;)
http://www.aftenposten.no/okonomi/SSB-Innvandring-lonner-seg-ikke-6835527.html#.UcCkSxRvk5u
mvh Micke

Mats sa...

Strejk. Grattis alla arbetsgivare som slipper leverera till kunder som redan har betalat. Pengarna har man ju redan håvat in i förväg via förköpta åkkort.

Mats sa...

Den "borgerliga" regeringen blir mer och mer en karikatyr av 68-vänstern.
http://www.svt.se/nyheter/sverige/sa-ska-valdsextrema-sajter-bekampas

Jag kan förstå lite hur Birgitta Ohlsson tänker men när man är en offentlig person är det viktigt att inte uttrycka sig som en idiot. Det är inte så bra att prata i fascistoida termer om man vill främja demokrati och humanism. Som följande uttalande "Kritiskt tänkande skyddar mot antidemokratiska budskap. Målet måste vara att alla ungdomar bör bara vaccinerade mot den världsbild som våldsbejakande extremistgrupper förmedlar, säger Birgitta Ohlsson.".

Ordet "vaccinerade" var väl inte speciellt bra valt kanske. :-)