torsdag, juli 04, 2013

Glädje och besvikelser – årets Politikervecka


Det sista jag upplevde under årets Politikervecka i Visby i var en fullständigt oplanerat händelse. Jag vandrade omkring och släpade på min resväska för att fördriva tiden fram till att jag skulle resa hem. Jag vandrade in i Almedalsparken och där på scenen satt Richard Jomshof och Maria Ferm. Jag hörde knappt vad de sade men snappade upp att Ferm uttalade ”allas lika värde”. Efteråt så hörde jag att de diskuterade vård till illegala utlänningar. Ferm pratar om att ge allt åt alla, även de som fått avslag på sin asylansökan i världens generösaste asylsystem. Detta samtidigt när jag näsan dagligen hör om medborgare som betalat skatt hela sitt liv och som inte får rätt vård på ålders höst, medborgare som mitt i arbetslivet fått slarvig vård så att de inte kan fortsätta sitt arbete, medborgare som inte själva har råd att laga sina tänder. Ferm och MP lever i en farlig drömvärld. Det första jag upplevde på väg till Visby var att en av våra någorlunda politiskt inkorrekta liberalkonservativa debattörer satt och sov i sin fåtölj. Ansiktsdragen verkade spända även i sömnen och det är en av de politiska samhällsdebattörer som trots ett deklarerande från Sverigedemokraternas immigrationspolitik jagats och hetsats av en politiskt korrekt åsiktsmobb. En åsiktsmobb som inte drar sig för att använda de mest smutsiga skrämselmetoder för att frysa ut och stigmatisera den som ger SD ett halvt rätt i någon enda fråga. Att samma mobb säger sig kämpa för humansim och ”allas lika värde” är en ironi som är så grov att Sovjetunionens paroller om demokrati bleknar. Vi noterar att den tysta majoriteten (den som inte får vara tyst) ändå är fullständigt knäpptyst inför mobbningsmetoderna. Hur länge skall denna odemokratiska mobb få hetsa med sin gälla röst och sitt långa, knotiga, anklagande pekfinger? 

Min andra upplevelse var när jag för första gången lade mig ner att vila på mitt rum. Telefonen ringer och David Baas ringer. Han frågar vad jag anser om en tråd jag startat på ett internt SD-forum, ett forum vi trodde var exklusivt för SD-medlemmar. Jag förklarar lugnt och behärskat att det självklart finns offentlig information och det finns intern information. Det handlar inte om någon ”dubbel politisk agenda” utan det kan vara allt från valstrategier till rena personärenden. Att detta skulle vara offentligt information är ju rent barockt, det förstår precis alla. 

Självklart måste vi stoppa läckor som skadar partiet och säljer information som kanske skadar anonyma medlemmar. Jag frågade Baas om han kunde logga in på forumet, varpå han svarade ”anklagar du mig…” varpå jag svarade, jag frågar dig om du kan logga in, får i så fall är det olagligt. Varpå Baas svarade, anklagar du mig… Varpå jag svarade, ”nej, jag FRÅGAR dig om du kan logga in… Baas, ”jag vägrar svara på frågor som rör mina källor. Jag, ”men du röjer ingen källa genom att svara på min fråga”. Etc. etc. Samtalet ledde inte någonstans, så vi beslutade gemensamt att avsluta samtalet. Till sist i denna fråga skall vi väl säga att det är troligt att Baas verkligen inte kan logga in, utan att en f.d. medlem som jag aldrig gjort något ont (mig veterligen) kopierat och gett trådarna till Baas. 


En mindre rolig erfarenhet är att SD inte blir bjudna att medverka på alla de seminarier och debatter som övriga partier blir. En del SD-ledamöter uttrycker tydlig frustration härför. Ett försvarsseminarium ordnat av SD:s försvarsseminarium blev inställt för att alltför många av deltagarna som inte var SD-märkta hoppade av. Ingen tror något annat än att det var av rädsla för stigmatisering som de anmälda deltagarna hoppade av. Återigen har den inhumana mobben styrt med rädsla och hot. Hur länge skall vi tillåta det? När ingen längre blir rädd faller hela deras terrorvälde som ett korthus. Ta det som ett tips.

Positivt är att Jomshof blivit inbjuden till en debatt ordnad av Lärarnas Riksförbund. Det känns faktiskt riktigt, riktigt bra. Den skall äga rum i dag torsdag. Bra initiativ av Lärarnas Riksförbund.   

Jag tittade som hastigast in i det säkerhetspolitiska tältet. Just då pratade Cecilia Malmström om de nya EU-reglerna. Jag hann bara lyssna en liten stund men det lät som att hela Europa skall ta emot jättemånga immigranter och asylsökande, vilket var jättebra. Tyvärr har en del länder motsatt sig Malmströms och Sveriges generösa politik, ganska många länder dessutom. Detta trots att de skrivit under exakt samma deklarationer som Sverige.  

Låt oss konstatera att fram till i dag, torsdag, så har samtliga partiledare presterat bättre tal retoriskt (om än inte alltid innehållsmässigt) än de två föregående åren efter valet 2010. Man misstänker att valet 2014 börjar brännas och att man lagt ned mer arbete på talen detta år. Låt oss snabbt konstatera att när det gäller Reinfeldts retorik mot SD så drar alltfler den slutsats jag själv gjorde för ganska länge sedan, att Reinfeldt hyser ett rent personligt hat mot SD. Enda gången Reinfeldt tappar sin mask av statsmannen är när SD kommer på tal. Det börjar bli mycket tydligt nu och jag säger det, det är pinsamt… det är pinsamt! 

Åkessons tal var som vanligt mycket bra och i år var tyngdpunkten de offentliganställda kvinnorna. Ett nytt begrepp myntades också, ”Sverigevänner i hjärtat”. Går vi efter publikreaktionerna bland medlemmar och sympatisörerna var nog Åkessons tal i topp, även om bedömningsmetoden kan tyckas en smula subjektiv. De ”objektiva” bedömningarna med SVT:s expertpanel kan helt enkelt inte stämma. Enligt den skulle de övriga partiledarnas tal vara mer än dubbelt så bra som Åkessons. Nu är det ändå vad folk ute i stugorna tycker som spelar roll, samma människor som skall rösta 2014. En retorikexpert jag pratade med dömde ut Åkessons tal för att retoriken borde vara lite mer subtilt gentemot målgruppen kvinnor. Själv tycker jag det är skönt att slippa svamlet om könsmaktsordning och den nämnda målgruppen kanske också tycker löften om heltidsarbete är bättre än Schymans eviga retorik om männens inneboende ondska.  En märklig anekdot jag inte kan låta bli att undslippa mig är att Expo påstod att SVP stod och delade ut flygblad under Åkessons tal. Eftersom jag redan vet hur Åkesson ser ut tittade jag ut mot publiken 90 procent av tiden, medan jag lyssnade på talet. Jag visste exakt vad SVP och andra huligangrupper av olika kulör stod. Jag såg inte ett enda flygblad som delades ut under hela talet. Det kan ju ha skett perifert naturligtvis och rent logiskt kan ju SVP ha delat ut flygblad i Kneipbyn under Åkessons tal. 

Publiken under Åkessons tal uppskattas till 3300 vilket måste vara publikrekord. Fridolin drog utan tvivel fler åskådare under sitt tal. Dock hörde jag på flera platser i Visby och även på planet hem att ”jag går inte på Åkessons tal för att inte fylla ut publiken”. Jag förstod av sammanhanget att detta är personer som normalt går på alla partiledartalen. Eftersom jag hörde ungefär samma mening på vitt skilda platser av vitt skilda personer så verkar det vara en planerad och systematiserad strategi som spritts i omfattande kretsar. Det är självklart helt frivilligt att gå på partiledartalen men vi måste ta en planerad strategi med i beräkningen när vi bedömer storleken av publiken.  

Ett misstag vi ibland själva gör oss skyldiga till är att när det väl dyker upp människor hemmahörande i andra partier, så börjar vi debattera med dem och skall tvunget vinna diskussionen genom att genast dra alla argumenten. Detta stöter bara bort människor vi annars skulle kunna få intresserade av vår politik. Det är bättre att uppträda vänlig och artigt. Lyssna i stället för att själv prata är en regel som alltid går hem. Du har som regel en (1) replik på dig att fånga intresset, inte 100 inövade argument.   

En annan snabb reflexion är det förhållandevis enormt stora medieutrymme Schyman erhåller. Hon representerar faktiskt 0,4 procent av väljarkåren men medialt kunde man tro att det rör sig om det 20 dubbla. Det är stora artiklar i Almedalstidningar och TV. Dessutom säger hon absolut inget nytt (hon själv erkände det under ett tal på Donners plats) vilket gör det mediala utrymmet ändå märkligare. Jag reste ändå från Gotland med en varm känsla i hjärtat. Orsaken till det är alla trevliga möten med partikamrater från hela landet. Är du SD-medlem är du kamrat med SD-medlemmar från hela landet ögonblickligen. Det är en kamratanda som nog inget annat parti äger och som inga andra organisationer över huvudtaget är i närheten av. Det är en kamratanda de övriga partierna kan se på med avundsjuka och som inte kan kompenseras med ett bättre förhållande till media. Som exempel kan jag nämna att jag sista natten stod utan bostad. Jag packade ihop mina pinaler från det hyrda rummet, gick 150 meter och stötte på ett gäng unga göteborgare. Vips så hade jag ett nytt eget rum den sista natten. Denna kamratanda borde vi se som ledstjärna i partiet och den betyder mycket mer än utfrysning från seminarier och märkliga bedömningar från ”objektiva” experter. Därför åkte jag från Gotland med ett mycket lätt hjärta.   


84 kommentarer:

Anonym sa...

"Till sist i denna fråga skall vi väl säga att det är troligt att Baas verkligen inte kan logga in, utan att en f.d. medlem som jag aldrig gjort något ont (mig veterligen) kopierat och gett trådarna till Baas."
------------------
Varför misstänka någon person som tillhör eller har tillhört partiet?
All teletrafik kan ju avlyssnas av svenska och amerikanska myndigheter. Någon person som är sysselsatt med detta kan ju ha sålt uppgifter till Expo?
Har inte Snowdon sagt att han kunde avlyssna allt som Obama talar om på sitt tjänsterum?
Rune

Robsten sa...

Jag vill helst inte diskutera detta men om någon myndighet kunde avlyssna allt så vore nämnda tråd inte förstahandsvalet. Dessutom har vi ganska stort stöd i nämnda kretsar och att Sveriges underättelsetjänst skulle lämna ut fullständigt betydelselösa uppgifter till Baas är otroligt.

Mats sa...

Svenskarnas parti (SvP) hade en mindre aktion vid Reinfeldts tal.
http://www.youtube.com/watch?v=UWTdkzNdZxY

Dom är för disciplinerade för att det ska kunna bli tal om mötestörning dock. Dom är heller inte lika korkade som vänstern och tror att dom skulle tjäna något på det.

Det förekom flygbladsutdelning vid alla partiledartal i en ganska vag omfattning. Flygbladens syfte var att värva nya medlemmar. Poängen är enbart att dela ut bladen där många människor samlats.

Med tanke på SvP's åsikter så blir det väldigt löjligt om man använder deras flygbladsutdelning som någon "guilt by association".

Robsten sa...

OK, men det måste ha varit i utkanten under Åkessons tal. Jag hade koll på den grupp som stod cirka 9 meter bakom mig, de delade inte ut ett blad. En ung flicka trängde sig fram och ställde sig bredvid mig dessutom, hon delade definitivt inte ut någonting och hade neutrala kläder dessutom. 5 meter vid sidan av mig höll några huliganer på att förbereda någon slags attack, SÄPO gick fram och snackade med dem, sedan lommade de iväg rätt slokörade. Någon form av små vattenballonger. Ingen i publiken märkte någon ting. MYCKET smidigt skött, proffsigt.

Mats sa...

@Robsten:
"OK, men det måste ha varit i utkanten under Åkessons tal"

I utkanten av alla tal och även i viss anslutning till seminarierna.

Hela avslutningen av statsministerns tal handlade om SD och han har låst fast sig vid att det handlar om hat. Jag känner några personer som bor nära flemingsbergs centrum där en bomb exploderade i trappuppgången. Dom känner inte direkt hat men däremot stämmer att dom känner en viss rädsla för det nya Sverige, två av dom har barn och speciellt dom var oroade. Vad tro Reinfeldt att dom känner när Ullenhag kommer och pratar om att ordna sommarjobb eller bevilja nya moskebyggen? Kan citera en av dom som säger "Uppgivenhet och att det känns långt till nästa val". Tyvärr tillhör dom den typen SD-väljare som det är osäkert om dom kommer att rösta i EU-valet.

Mats sa...

Flygbladsutdelningens syfte när Åkesson talade var att dels värva medlemmar och att dom "ville visa att det finns ett bättre alternativ än SD".

Dom utnyttjar fördelen i att media kallar SD för främlingsfientliga och medias sammanblandning av SD med nazism och rasism. Även expo blandar ju ihop "informationen". Jag tror att en av orsakerna till att SvP fick mandat i Grästorp är för att media inte informerat om skillnaden mot SD.

Mats sa...

@Robsten, undrar om det är utsattheten som gör att sammanhållningen i SD blir så som du beskriver? Fast sen skapar det förståss sammanhållning när man vet vad partiet står för tack vare en klar linje i olika frågor. Åkesson har ju inte haft något stort klassiskt velande som det kan bli inom politiken.

Robsten sa...

"Jag tror att en av orsakerna till att SvP fick mandat i Grästorp är för att media inte informerat om skillnaden mot SD"

Det var absolut så efter vad jag hörde. Många trodde t.o.m. att de röstade på SD.

Robsten sa...

"undrar om det är utsattheten som gör att sammanhållningen i SD blir så som du beskriver? "

Självklart är det en stor förklaring.

Mats sa...

Jag tror att Reinfeldts SD-hat beror på att Åkesson snodde rollen som killen som kommer in och säger sanningen till korkade politiker som inte förstått verkligheten utanför riksdagen. Innan alliansen vann så skrev Reinfeldt boken "det sovande folket" där folket beskrivs som sovande och aningslösa inför bristerna och framtida katastrofer med bidragssamhället.

Diverse experter brukar framhäva hur ofta Reinfeldt nämner arbetslinjen och att det är hans stora stolthet. Men hela idén med den försvinner ju när man har å andra sidan en helt ansvarslös invandringspolitik. Och att det svider när Åkesson och &company; kliver in och bevisar det för honom inför öppen ridå, det är nog ganska självklart. Han vill ju framstå som den som räddat landet.

Mats sa...

Vafan! Det skulle ha blivit ett company-tecken. OK, sk-t samma.

Mats sa...

Reinfeldt: "SD hatar invandrare..." Kan han inte säga det till dom här tjejerna?
http://www.youtube.com/watch?v=owvAUxqUR4Y

Robsten sa...

Lite över 2000 visningar på filmen, tycker det är lite lite.

Robsten sa...

OT.
Hamburgerkedjan Max har tydligen tagit ställning för mångkultur, halalslakt, kvotering och mot SD och svensk djurskyddslagstifning. Jag har beslutat mig för att inte nytta deras produkter längre:

http://www.metro.se/nyheter/max-saljer-kott-som-slaktats-obedovade/EVHmeD!g9O7zWshS6/

Mats sa...

När det gäller djurslakt så är min inställning att uppfödning av djur för slakt är alltid en kompromiss. Djurets lidande är en topp-prioritering, fast sen är jag medveten om att det måste kompromissas med lönsamhet om det ska vara möjligt producera mat. Däremot anser jag det djupt oetiskt om någon försöker väva in människans idé om religion i det hela och det vore förbjudet om jag fick bestämma.

Mats sa...

Så "vinster" i vården ses som något negativt som ska stoppas av V. Men istället för att låta som om det bara gällde missunsamhet kunde Sjöstedt dra några riktiga argument. Det är fortfarande kommun/landsting som sätter prislappen, det är ingen riktig privatisering med sjukvård ala USA. Det är fortfarande byråkrati inom kommun/landsting som kostar mycket inom vården, skillnaden är att det inte syns så mycket när man har kickat ut verksamheten till andra att utföra för ett pris som är fastställt från början.

Vid upphandling så säger man att man vill ha bästa kvalitet för bästa pris. I verkligheten är priset redan satt, statskassan är inte oändlig som sju partier i riksdagen tror. Det betyder att ett privat företag har en fast kostnad att brottas med, en viss mängd vård ska produceras till ett fast pris. Ungefär som i forna Sovjet när man hade 5-årsplaner för allting. Men det som öppnar för diverse fusk är att vinsten baseras på vad företaget får över.

I en sund kapitalism så kan företagen växa genom att sälja mer. Kvalitetsutveckling och hög produktivitet ger företaget mer pengar. Tar man bort alla såna här incitament så återstår istället kvalitetssänkning och hålla lönerna nere för att få ut ett större överskott. Det finns i så fall ingen poäng i att det ska vara privat överhuvudtaget då. Normalt sett ska inte staten ha någon möjlighet att kunna konkurrera med företag i en frisk kapitalistisk miljö. Men idag inom sjukvården ser vi kommunala/landsting sjukhus bredvid privata.

Vinsten inom sjukvården borde betyda att kommun/landsting kunde sänka skatterna och därmed öka chansen att bli omvalda. Som det är nu så betalar man ut "vinster" till företag som inte bidragit med något till den kommunala/landsting verksamheten.

Robsten sa...

Muha, ha, ha! Tips från Varg i Veum, terapigrupp för fobiker, hysteriskt roligt

http://www.youtube.com/watch?v=koNwUeG-iKE

Robsten sa...

Ja Mats, skattefinansierad allmän service kan aldrig fungera som en riktig marknad, därför kallas det kvasimarknad, som inte lyder under de vanliga marknadslagarna. Man måste se till varje bransch här, och vilka regler som skall gälla.

Mats sa...

Kul :-)

...och sen tror jag att delade turer i vården ses som ett större problem bland vårdpersonalen än vilken eventuell vinst som vårdföretaget får. Oavsett vad jämställdhetsministrar och andra uppblåsta titlar anser.

Mats sa...

@Robsten:
"Ja Mats, skattefinansierad allmän service kan aldrig fungera som en riktig marknad, därför kallas det kvasimarknad, som inte lyder under de vanliga marknadslagarna. Man måste se till varje bransch här, och vilka regler som skall gälla. "

Ja. En annan sak är att privata skolor motiveras med att föräldrarna ska ha valfrihet och "vi tror att föräldrarna är dom som vet bäst när det gäller deras barn". Det kunde ju gälla i gamla Sverige men idag har vi nya föräldrar som anser att det är viktigare att barnen lär sig koranen i en koranskola än att barnet får en grund för att söka jobb.

Mats sa...

F-n! Mitt favorit whisky glas är i disken. Återkommer.

Robsten sa...

Ja det är en av aspekterna. Var på ett seminarium där de frågat elever varför de valt just den skola de valt. En flicka hade valt en skola för att Hennes & Mauritz låg bredvid skolan, eller om det var Gina tricot. Vi betalar skatt för utbildning också som en samhällsuppgift, att klara framtida arbetsmarknad.

Mats sa...

Är inte skolan lite ett minerat område? Det är väl en viss risk att kliva in där med bestämda konkreta förslag?

Robsten sa...

Nä, då, bara förslagen är genomtänkta så.

Här läsvärt om Jimmie:

http://mobil.folkbladet.se/?id=6431543

Mats sa...

Hade redan läst det, men mycket läsvärt faktiskt.

Blev förbannad när jag såg en intervju med Alex Bengtsson där Ekeroth och avpixlat diskuterades. Bengtsson är ju egentligen väldigt påläst när det gäller extremhögern (=kritik mot invandringspolitiken) och inledde med en del rätt intressanta analyser. Sen kom frågan om varför det läcker så mycket från SD. Jag förväntade mig att han skulle nämna medias "information" om SD gör att folk med "fel" åsikter dras till SD och sedan blir missnöjda när de inte tycker att SD kan leverera. Leo Sundberg är väl ett bra exempel som utgick från att SD hade en dold agenda (det stod ju i media) och att han skulle få en bra post i partiet genom att lura fackanslutna att rösta SD (är den historien officiellt känd?). Efter sitt avhopp skyller han på att han hittade en massa rasism i partiet eftersom han fortfarande tror att SD har programpunkter utanför partiprogrammet. Robert Westerlund (eller Robert Wennerstedt) är väl ett annat bra exempel på folk som hamnar fel. Han ansåg ju att ograverad nazism var en bra linje för partiframgångar. Han försvann 1996 från SD. Svagt av Bengtsson att inte dra upp problem som varit när fel folk hamnat i SD och som vill slå tillbaka mot partiet.

Robsten sa...

Ja lille Alex, han kan säga vad han vill, han är nästan fascinerad av partiets historia. Inte helt friskt för en som inte är med rörelsen. Men han lyssnar exakt på det han vill höra, vilket ofta inte är sanningen. Om det nu finns någon sanning, alla ser ju historien i ljuset av sitt perspektiv. Ingen, absolut ingen har haft samma syn sedan de lämnat partiet som när de var med, många anger heller inte rätt orsaker till deras frånfälle.

Leo Sundberg är ett bra exempel på det. Umgicks en del med honom, men inte så mycket. Han vill gärna hålla sig till de han trodde var hotshots. Något gick fel, vet inte vad. Vet att det fälldes någon kommentar om bögar, men det kan nog inte vara orsaken. Förmodligen låg väl positionerna han ville åt utom räckhåll, tyckte han. Vilket inte heller är sant, man får bara vänta och jobba på, vilket inte alla vill.

Men ett bra exempel på historieförfalskning var att SD inte delade flygblad till invandrare. Sanningen var att en (1) person tyckte vi skulle dela flygblad i postlådor där det i alla fall var sannolikt att de kunde läsa svenska, eftersom vi hade ont om flygblad. Jag var med så jag vet att det var exakt så det förhöll sig. Alla andra jag delat flygblad med har bara vräkt ut flygbladen i brevlådorna oavsett vad det stått för namn. Det är alltså sanningen bakom att SD delar inte i invandrares brevlådor.

Mats sa...

Noterar att Alex Bengtsson föddes fyra år efter att jag hade kontakt med den tidens opinion mot invandringen. På den tiden nämndes aldrig islam, det var ju inga problem med de c:a 5000 muslimer som då fanns i landet och som levde assimilerade liv.

Mats sa...

@Robsten: "Om det nu finns någon sanning, alla ser ju historien i ljuset av sitt perspektiv."

Jo, men som expo och Alex Bengtsson, jag tycker att dom konsekvent döljer saker om dåtidens "högerextremism" bara för att det inte slår negativt mot SD. Det satt nog långt inne att erkänna i expos skola om SD att SD tog avstånd från rasism och nazism redan från starten. Däremot tog inte media avstånd från att kalla SD för nazister och rasister och det drar ju självklart till sig fel folk. Att någon nynazist idag skulle ansluta sig till SD finner jag totalt osannolikt, tack vare internet. Sossarna har ju haft folk som anslutit sig men som borde vara med i partier till vänster om sossarna.

Mats sa...

Löfven har lite vagt kommenterat Reinfeldts angrepp på sverigedemokraterna. Han har ju rätt i att även om de lägger ner rösterna så dröjer det ju inte länge innan de kommer att fälla en socialdemokratisk regering med hjälp av SD röster.

Mats sa...

Svår sits för Löfven, Reinfeldt visste nog vad han gjorde. Det är ju lättare för Reinfeldt att söka röster på vänstersidan (miljöpartiet) än för Löfven att söka på högersidan eftersom det kanske inte räcker med stöd från ett av de "borgerliga" partierna.

Mats sa...

Jag saknar kön, etnicitet och hudfärg. Mina åsikter styrs helt av media. Jag vill gärna utplåna mig själv. Inget är bra med mig.

I vår värld finns det tusentals med människor som är beredda att döda andra på grund av deras tro. När religiösa människor låter tron ersätta allte eget tänkande så uppstår en ondska som vi har sett alldeles för mycket av.

Men det behöver inte vara religion inblandat för att skapa blind tro och människor som slutar reflektera. När Reinfeldt höll sitt tal i almedalen och anklagade sverigedemokraterna för att hata invandrare så blir det aningen patetiskt med tanke på att moderatstyrda kommuner tar emot minst invandrare.

Trots det så finns det folk som tar Reinfeldt på allvar. Tron ersätter egna tänkandet och att någon regimtrogen media skulle reflektera över vad Reinfeldt egentligen sa finns inte på kartan.

Robsten sa...

"Svår sits för Löfven, Reinfeldt visste nog vad han gjorde. Det är ju lättare för Reinfeldt att söka röster på vänstersidan (miljöpartiet) än för Löfven att söka på högersidan "

Jo så är det nog, även om antalet miljöpartister som kan tänka sig gå över till Reinfeldt är begränsat.

Mats sa...

Det är svårt att stänga ute 10% av de röstande i en demokrati trots diverse tricksande för att styra den parlamentariska demokratin.

Men svårt för SD också att göra bästa möjliga av rösterna, vilket jag anser att man måste för att förvalta förtroendet. Ponera att man skulle hamna en bit över 10%. Det innebär förmodligen att man börjar få väljare som gärna ser att man kompromissar med endera sidan samtidigt som båda sidor har krav som innebär att SD tar död på partiets själ.

Mats sa...

Björklund fick dålig kritik i DN för sitt tal. Har du hört hans tal, Robsten?

Micke sa...

Re Mats
Förvånad? Han har ju bara dålig politik att prata om ;) Välkommen hem Robsten, nu blir det ordning på sidan utan en massa "naughty girls" m.m. som vi la in när du var i Visby :)

Robsten sa...

;-)

Mats sa...

Sant Micke. Han har ju egentligen inget att säga. FP sticker ju inte ut i någon fråga.

Mats sa...

FP's lärlingssystem är helt meningslöst med nuvarande invandringspolitik. Ungefär som när en alkoholist går över till att dricka vin istället för sprit och tycker sig ha löst något.

Mats sa...

Islam finns även i Nigeria-
http://www.heraldsun.com.au/news/world/kids-burned-alive-in-school-attack-in-nigeria/story-fni0xs61-1226675344157?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+HeraldSunTopStories+%28Herald+Sun+|+Top+Stories%29

Mats sa...

Mona Sahlin har sagt "Den som tror att den gör demokratin en tjänst genom att fysiskt angripa en meningsmotståndare skall veta att det är precis tvärt om! Demokratin försvagas och de rasistiska krafterna stärks och de kan fortsätta låtsas vara martyrer i alla debatter.".

Hon tycker alltså att det är ok att använda "martyrer" som ett skällsord när hon pratar om det parti som utsätts för mest våld. Uttalandet kom efter att SDU hade attackerats och misshandlats av vänsterpöbel.

Även nuvarande statsminister har varit väldigt oklar med hur han ser på politiskt våld.

Mats sa...

Jag har länk till uttalandet.

Mats sa...

OECD analys
Bra sammanställt och ganska lättläst.

Mats sa...

Jag tycker det är skit att inte Mona Sahlin får livvaktsskydd under almedalen. Hon har ju varit statsminister och oavsett vad man tycker om hur hon skötte det så borde hon ses som en speciell person livet ut. Hon har ju uppenbarligen kontakter att ringa till både inom säpo och polisen, men ändå liksom.

Kanske min åsikt präglas av att hon var den som förtydligade motståndarsidans argument och åsikter åt SD och var SD's främsta valarbetare på grund av vissa uttalanden.

Mats sa...

Bra skrivet om Reinfeldt.

Robsten sa...

Nja...kostar en massa resurser. Men skulle det hända något... Ja håller nog med, ett visst skydd borde hon få under tillställningar som Politikerveckan. Speciellt om hon själv känner sig otrygg.

Mötte henne i Gamla stan. Gick mitt i gatan och tittade mig rakt i ögonen. Jag vek undan med blicken direkt, jag vill inte eyeballa henne. Varför skulle jag? kan bero på att hon är rädd och vill skydda sig mentalt...så visst, ett anpassat skydd är nog OK.

Mats sa...

Jag tänkte ett anpassat skydd, kanske inte samma skydd som exempelvis Reinfeldt har. Eftersom hon har varit statsminister, man hedrar titeln och inte personen (© Brother in arms).

Mats sa...

Vi har numera inte råd att behandla dementa som sjuka utan dom anses ha samma ansvar som friska.
http://www.dn.se/ekonomi/attendo-tvingar-dementa-ersatta-lagenhetsskador/

Micke sa...

Det som Mats länkade till , krönikan av Hedengren i realtid, där finns många tidigare alster väl värda att läsa.
Faran i att inte direkt fördöma och slå ner hårt på alla hot och dylikt av åsiktsmotståndare visar sig tydligare och tydligare. De skulle direkt lagfört och hängt ut de personer och med ett kännbart straff visat att detta tolereras inte från något håll.
Mvh Micke

Robsten sa...

Men nu finns det flera versioner av vad som hände. det kanske inte var något hot alls, vi vet inte. Det som talar för att att Sahlins version kanske inte stämmer är att den motsatta versionen talar om att Sahlin började stirra på dem. Saken är nämligen den att jag mötte Sahlin i Gamla Stan och hon började stirra konstigt på mig. Så vi har nog ingen aning om här vad som hänt. Kanske en icke-nyhet.

Micke sa...

Hej, en liten fundering som helt kan visa sig vara naiv eller rent av korkad, men jag kör ändå.
FP vill att vi skall gå med i euroklanen för underlätta för företagen bl.a. resten av partierna har lite skilda åsikter.
Kan man inte ha en övergripande fast valuta som alla länderna är tvingade till att ta emot överallt i alla butiker m.m., men ha egna valutor som är kopplade till euron. Det med en fast/flytande kurs som bestäms en gång om året och som skall kunna gå upp eller ner beroende på ekonomin. Det skulle skapa en möjlighet för varje land att själv anpassa valutan beroende på hur ekonomin utvecklar sig och samtidigt ge marknaden de redskap som behövs för att straffa eller belöna de länder som sköter/missköter sig. Då behöver inte alla länder dras med och försvara eller straffas för vissa länders misstag. Jag vet att det har varit gnälligt från exportindustrin om en för stark krona, skulle man gå efter deras önskemål skulle det gå 100 kr/euro.
Det är sedan upp till industrin och handeln att finna vägar för att underlätta och minimera problem med egna valutan och kanske indexreglera eller i långa kontrakt skydda sig. Samtidigt bör man ha en pakt som går in och och försvarar medlemmarnas valutor då finansmarknaderna försöker påverka valutorna för egen vinning.
Det är kanske ingen genomförbar ide´ men det är iaf en tanke.
Mvh Micke

Micke sa...

Re Robsten
Jag syftade inte på just detta fallet, men det är ju en hel del Sd:are som råkat illa ut tidigare och hade man markerat redan där kanske denna ev. episod aldrig inträffat:)

Mats sa...

Micke, angående valutaförslaget så tycker jag att det låter bra när du lägger fram det men saknar kunskap att bedöma effekterna av det. Men testa vad någon nationalekonom tycker. Problemet med det är att de flesta nationalekonomer stöder EU oavsett konsekvenserna.

Jag tycker inte att vi ska förringa SD-insatsen från Mona Sahlin. Hon är faktiskt främsta skälet till att demonstrationen vid SvP's tal fick uppmärksamhet, både i media och ute bland folk. Demonstrationen kommer att visa för många att det är skillnad på SvP och SD, dom demonstrerade inte när Åkesson talade. Många lyssnar trots allt på Mona Sahlin och hon är tydlig med att påtala att hon anser att SvP är nazister.

Mats sa...

Noterar att media är lite glidande med att kalla SvP nazister. Är det inte kul när det är tillåtet? Kallar dom det för svenskanpassad nationalsocialism så tror jag inte att SvP'arna själva har så mycket att invända.

Fast det kanske inte blir så stor reaktion när man kallar SvP för nazister när man först har tjatat sönder betydelsen av ordet?

Robsten sa...

Själv har jag ingen aning om vad SVP står för. Känner en person som är med där, han är juste, men i övrigt vet jag i princip nada. Nazistanklagelser saknar ju all relvans nuförtiden, DET vet vi.

Mats sa...

Tycker Löfven ger ett sympatiskt uttryck, om man bortser från en del åsikter han har naturligtvis. Han har någon typ av osäkerhet typ anti-pamp som gör att han ser ut som Göran Perssons motsats och för den delen motsatsen till Mona Sahlin också. Han inledde sitt tal med att hälsa till diverse folk på ett sätt som kändes ganska äkta.

Sissi sa...

Eftersom Mona Sahlin deltog i demonstrationen vid SvP:s tal så tycker jag nog inte att det skulle vara så konstigt om några medlemmar i SvP försökte "tråka" henne - och det borde hon ju fatta själv....

Mats sa...

Off topic: Robsten, jag har sett taxarnas gud i Älvsjö! Jag lovar, det var den största tax jag sett nångång. Är fortfarande chockad. Proportionerna var exakt som tax men minst tre ggr större. Ägaren påstod att den var tax blandad med dalmatiner (vill inte veta hur det gått till). Men färgerna är exakt riktiga.

Robsten sa...

Det var som fan! vet inte om jag ens vill se underverket live.

Mats sa...

@Sissi:
"Eftersom Mona Sahlin deltog i demonstrationen vid SvP:s tal så tycker jag nog inte att det skulle vara så konstigt om några medlemmar i SvP försökte "tråka" henne - och det borde hon ju fatta själv.... "

Hade det varit tvärtom så hade protesten kallats hotfull. Osäkert om dom ens försökte tråka henne. Att dom skulle bete sig våldsamt anser jag väldigt osannolikt (tyckte även en säpo-kille), dom är ju mycket mer disciplinerade än vänstern.

Mats sa...

@Robsten:
"Nazistanklagelser saknar ju all relvans nuförtiden, DET vet vi. "

Expos definition av en nazist är att om du pratar med en nazist så är du en nazist. Kopplingar och sådär...

Men idag kanske det räcker med att gå nära en nazist?

Robsten sa...

Låt dom hålla på med sitt sinnesslöa babbel, så plockar vi in väljarna. Jag bryr mig inte.

Mats sa...

@Robsten, jag tror det är rätt förhållningssätt.

Mats sa...

När det gäller slakt så anser jag att djurets lidande alltid måste vara något man strävar efter att minska. För att vi ska ha rimlig tillgång till mat så måste ett lönsamhetsperspektiv vägas, men detta vägs in som en nödvändighet och med lagstiftning och regler (som aldrig kommer att bli heltäckande) så ska strävan vara mot den första punkten, att man minskar djurets lidande. Extremt illa hantering av djur kommer alltid att dyka upp eftersom det finns ett lönsamhetsperspektiv som inte går att komma ifrån. Men det vi kan komma ifrån är att lägga in religiösa idéer i slakt.

Att väga in religion i slakt är djupt oetiskt enligt mig. Då börjar man frångå principer som bör tas utifrån djurets upplevelse. Vi har lagar mot djurplågeri och halalslakt av djur är ungefär lika etiskt som att rycka vingarna av flugor bara för att det är skoj. De flesta antirasister anser att "ja, ja, men bara djuret bedövas så är det väl ok? Och vi har ju inte så mycket bättre slakt själva.". I mina ögon är de etiskt på samma nivå som andra djurplågare som inte uppfattar att djuren är levande varelser.

Anonym sa...

Skärpning tack. SvP är helt klart nazister i den gamla betydelsen, alltså en sammansmältning mellan (etniskt definierad) nationalism och (icke demokratisk) socialism. Det framgår rakt upp och ner från deras partiprogram.

Vad är syftet med att hålla på och relativisera kring de begreppen, Mats och Robsten? Är t.ex inte det här med demokrati genom allmänna val viktigt längre? Och etniskt betingad nationalism: har inte det prövats tillräckligt mycket på 1900-talet för att man ska kunna dra slutsatsen att det är en förbrukad idé?

Robsten sa...

Va? Har jag relativiserat kring det? Jag vet inget om partiet herreTor. Jag påstår varken det ena eller det andra. Jag påstår bara att man inte kan lita på media för att de använder begrepp precis hur de vill i politiskt syfte, DET står jag för. Om partiet vet jag ingenting och påstår ingenting. Det jag påstår är att jag inte litar på media, absolut ingeting annat. Basta.

Micke sa...

Risken med att håna, förlöjliga och ljuga friskt om SD från den "goda" sidan samtidigt som SD har svårt för att få framgångar för sin politik, driver kanske en del människor i desperation åt ett extremt parti istället. Samtidigt gör det extrema partiet SD en tjänst i ögonen på Svensson som då upptäcker att SD inte är något att vara rädd för och definitivt tar död på en massa myter. Att Svp är extremt har jag inga belägg för men läser man kommentarerna på FT från medlemmar är det inte några lammungar precis.
Mvh Micke

Robsten sa...

Ok. jag tar dig på orden Micke. Men jag ser på vissa fora att SvP får klä skott för störningar under Åkessons tal. Nu var jag där, det var folk från MP som störde. Någon har alltså antagit att det måste vara SvP:are. Alltså någonstans måste rätt ändå vara rätt. MP störde under Åkessons tal, de enda jag märkte av.

Micke sa...

Nä Robsten
Jag menade inte att jag vet det men rätt stor del som skriver under med svp har judekonspirationer, repatrieringar och andra otrevligheter för sig.
Nu har jag precis kontrollerat deras punktprogram och det var ingen trevlig läsning, inget som alls passar mig iaf.
Att det var melonerna som störde förvånar väl inte, dom har väl rökt på ;)
Mvh Micke

Robsten sa...

deras politiska hjärntvätt är nästan värre än röka. De står där och för liv och tror de är humana och gör en samhällstjänst. Värre än röka, värre.

Mats sa...

@Nisse: (obs! jag svarar bara för mig)
"Skärpning tack. SvP är helt klart nazister i den gamla betydelsen, alltså en sammansmältning mellan (etniskt definierad) nationalism och (icke demokratisk) socialism. Det framgår rakt upp och ner från deras partiprogram."

Det är sant. Men i nazismen från NSDAP's dagar så ingår även führerprincipen som en ersättning för demokratin. Jag är osäker på hur dom tänkt sig en svensk statsledning så jag kan inte säga rakt av att dom förespråkar führerprincipen. Och det är en viktig del av den gamla tyska nazismen. Antisemitismen är ju en essentiell sak inom nazismen också men SvP tycks tillämpa samma rasism oavsett folkslag.

Dom vill ha en repartriering av invandrare som dom påstår ska vara under ordnade (rättssäkra?) former med principen först in sist ut. Men så mycket mer specificeras det inte.

"Vad är syftet med att hålla på och relativisera kring de begreppen, Mats och Robsten?"

För min del så är syftet att inte binda upp mig med tvärsäkra uttalanden om dom som kan visa sig vara felaktiga. Dom påstår själva att dom inte är nazister och det är väldigt pålästa människor så jag tror att dom kan försvara det på något sätt.

"Är t.ex inte det här med demokrati genom allmänna val viktigt längre? Och etniskt betingad nationalism: har inte det prövats tillräckligt mycket på 1900-talet för att man ska kunna dra slutsatsen att det är en förbrukad idé?"

Kommunismen borde ju vara en förbrukad idé också men du vet ju hur det ser ut. Dåliga saker borde vara förbrukade men att historien upprepar sig är väl ändå inget nytt?

Medlemmarna är en mix av kärnan från den mest hårdföra nazismen i Sverige mixad med avhoppade (utslängda?) nationaldemokrater. Det pekar ju iofs åt ett visst håll.

Mats sa...

@Micke:
"Att Svp är extremt har jag inga belägg för men läser man kommentarerna på FT från medlemmar är det inte några lammungar precis."

Det kanske har ändrats nu? Annars så kan jag tala om att dom är nog väldigt extrema i våra ögon. Även om man inte kan kalla dom en extremare form av SD-politik för något sådant har dom inte. Dom raggar röster från utsparkade SD'are men har har man det minsta lilla av SD's ideal så förstår jag inte hur dom skulle kunna se SvP som något alternativ.

Micke sa...

Jag håller med dig Mats,konstiga människor är det gott om. Här är en som verkligen hittat fin röka:

Axel Edgren @AxelEdgren

I SDs principprogram står det att de vill avskaffa flerpartistaten om de kunde. Vilka sjuka, ondskefulla jävla kräk ni är. #svpol

Sista idioten är inte född ännu;)
Mvh Micke

Mats sa...

Man ska komma ihåg att även Jimmie Åkesson ses som landsförrädare/folkförrädare av nazisterna i Sverige.
http://www.nationell.nu/2012/05/10/folkforradaren-jimmie-akesson-petar-sdu-fran-almedalen-gustav-kasselstrand-far-ej-tala/

Mats sa...

@Nisse:
"Vad är syftet med att hålla på och relativisera kring de begreppen, Mats och Robsten? Är t.ex inte det här med demokrati genom allmänna val viktigt längre?"

Jo, det är det. Men jag anser inte att det bara handlar om rätten att få peta ner en röstsedel vart fjärde år.

Om du kollar läget i Egypten, vad är det som har gått fel enligt experterna? Dom flesta är eniga om att Egypten saknar demokratiska traditioner och även om muslimska brödraskapet är valda så saknas en demokratisk anda som gör att folket accepterar ett utslag i ett demokratiskt val och brödraskapet har å sin sida visat stor oförståelse en demokratisk anda dom också. Många experter har talat om bristen på demokratiska traditioner.

Vi har tidigare haft en demokratisk anda i Sverige. Mötestörningar står inskrivna i grundlagen, skriven av människor som förstod nödvändigheten av att framhäva människors rätt att uttrycka sina åsikter.

Från antirasistiskt håll så har det där med demokrati blivit något väldigt flytande och demokratins svagheter utnyttjas skamlöst.

Kommunal demokrati ansågs en gång som en hörnsten för demokratin i Sverige, en ambition att förstärka en spegling av folkviljan. Detta passar inte antirasisternas syften som numera tycker att det är helt ok att avskaffa detta enbart för att tvinga kommuner att ta emot "ensamkommande flyktingbarn". Detta försvaras sedan med en brännvinsadvokatyr som blir hållbar därför att vi har en enkelriktad media i den frågan.

Statsministern går ut och säger att han är emot politiskt våld men att dom som delar upp samhället i vi och dom får räkna med att utsättas för våld. I verkligheten kommer inte det våldet från de som påstås utsättas för vi och dom tänkandet, våldet kommer från en självutnämnd åsiktspolis som naturligtvis tar starkt intryck av vad auktoriteten Reinfeldt säger i egenskap av statminister.

Demokrati handlar inte heller om att majoriteten kör över minoriteten. Om vi har en statsminister som anser det så är det ytterligare en av demokratins svagheter. Han anser att en av de viktigaste frågorna nästa val är hur man på bästa sätt ska kunna hålla en opinion baserad på en beräkning av 10% av rösterna utanför allt inflytande i riksdagen. Istället för att visa hänsyn till att det finns en sån opinion så har han istället valt uppgörelser för att knäppa den opinionen på näsan så mycket som möjligt.

Robsten sa...

@Mats-Nisse.

Fast jag sade ju ingenting om SvP, jag sade bara att jag inte litar på gammelmedias bedömning, vilket inte säger något om min egen åsikt om själva partiet. Jag har i själva verket ingen åsikt, har inte ens läst deras partiprogram.

Mats sa...

En intressant sak med SvP är att dom inte påstår sig vara kopplade till hur SD var från början eller nåt sånt. Det vore ju naturligt annars om de försöker värva SD-röster. Och orsaken till det? Det är för att dom vet att SD's mörka historia inte är speciellt mörk. SD's mörka historia brukar mixas ihop med extremhögerns mörka historia för att få rätt stuk på det hela. Nazisternas benägenhet att ansluta sig till SD tog slut när SD strukturerat upp grunderna för vad man egentligen ville.

SD som anses tillhöra den onda sidan har ansträngt sig för att mota bort extrema personer ur partiet. Inom antirasismen förekommer inget sånt. Trots att SD är det parti som utsätts för mest våld så anser antirasisterna att det är helt ok att prata om att spela martyrer.

Jag har hittils aldrig sett något riktigt avståndstagande från våld mot SD. Det finns alltid en massa förbehåll, som att SD bara tjänar på våldet mot dom. Att det skulle vara principiellt fel att handgripligen ge sig på en människa bara för att man inte delar dens uppfattning är inget som dom verkar ens ha tänkt över.

Mats sa...

Reinfeldts mest framträdande persondrag är att han inte lyssnar på folk, oavsett vän eller motståndare. Som när Åkesson upprepade gånger skyller invandringsproblemen på regeringen och inte på invandrarna och reinfeldt mal på ändå om att det är invandrarna han hatar (och det är ju logiskt, att Åkesson skulle hata invandrare av någon kryptisk anledning). Ullenhag körde samma stil i just den frågan så pass uttjatat att till och med de partiska bedömarna efteråt reagerade. Så jag tror det finns flera anledningar som stoppar ett SD samarbete med den borgerliga sidan.

Mats sa...

MUF i Botkyrka (obs! inggen skämt-site).
http://debatt.svt.se/2013/07/09/solidariskt-ansvar-ar-nyckeln-till-lyckad-integration/

Dom skriver så här angående kostnaden för invandring:
" Men debatten får aldrig stanna i ekonomiska realiteter där siffror ersätter människor. Även i de fall nettokostnader uppstår, vilket de alltid kommer göra, är de knappast skäl för ett nej."

Oavsett vad det kostar alltså och oavsett behov hos de grupper som drabbas jämfört med behov hos de som söker uppehållstillstånd. :-)

Det är tyvärr samma tankesätt hos moderpartiet.

Micke sa...

Re Mats
Man blir verkligen beklämd när man läser sånt dravel.
Jag hittade en något friskare fläkt hos Erixon: http://www.dagensps.se/opinionen/artiklar/2011/03/06/46145229/index.xml

Mvh Micke

Robsten sa...

Tobbes medieblogg.
http://tobbesmedieblogg.blogspot.se/2013/07/mediechock-eu-romer-far-inte-samma.html

Mats sa...

@Micke, Dick Erixon har börjat skriva mer och mer om invandringen från ett rent logiskt perspektiv. Han är ju inte sverigedemokrat.

Mats sa...

@Robsten, det börjar bli lite tuffare kriminalitet i Botkyrka.
http://www.dn.se/sthlm/inbrottstjuvar-skot-mot-lagenhetsinnehavare/

Inte precis ovanligt med skottlossning i Botkyrka men ovanligt med i samband med inbrott. Undrar om det är en ny trend?

Robsten sa...

Ändå rätt skönt att kunna konstatera att Vårby ligger i Stockholms kommun och inte i Botkyrka. Grov kriminalitet härskar ändå i de norra kommundelarna, medan Grödinge förmodligen har väldigt låg brottslighet.

Mats sa...

Ah, hamnar Vårby utanför? Närheten till Fittja gjorde att jag tog för givet att det var Botkyrka.
I Huddinge kommun drar dom nu in poliseskorten för brevbärare tydligen men enligt lokaltidningen kommer dom att ha överfallslarm. Det här är alltså på dagtid.