fredag, juni 28, 2013

AP-gate - kort sammanfattning med kommentarer


Eftersom intresset ändå verkar ganska stort för en till synes ganska liten händelse så är det väl ändå på sin plats att sammanfatta händelsen kring de e-postmeddelande som Aftonbladet har kommit över på oklar väg. Ett par e-postmeddelanden har blåsts upp till ofantliga dimensioner medvetet. Dagens Media talar om ”krishantering på kansliet” där de i verkligheten vankar omkring precis som de brukar (jag är där just nu och någon kriskänsla infinner sig inte, snarare fredagskänsla). Själva det uppenbara uppförstorandet av en relativt modest händelse är det första vi noterar. 

Aftonbladet har kommit över e-post på oklara grunder. Vi vet inte hur de kommit över e-posten. Det kan röra sig om slarvig e-posthantering, ren hackning eller att en redaktionsmedlem lämnat över e-post för pengar. Vi skall komma ihåg att det kan röra sig om stora pengar. En SD-medlem på en viktig post fick ett erbjudande av David Baas på en halv miljon kronor för en hårddisk. Nu är det ingen tidning som betalar dessa summor för denna e-post, här rör vi oss på helt andra nivåer. I vilket fall borde man nog först utreda hur e-posten kommit Aftonbladet tillhanda. Är det på lagliga grunder eller olagliga? En läsare av denna blogg har konstaterat Anna Trobergs PP totala ointresse för att reda ut saken. Det ointresset kom plötsligt kan vi väl säga. Inte heller har Aftonbladet visat upp e-posten, vilket också borde vara kutym vid dessa tillfällen. 

Expo talar om att Ekeroth skall betala skatt för pengar han förmedlat till Avpixlat, p.g.a. den e-post som Aftonbladet kommit över (dessutom på oklara grunder). Att den e-posten skulle ligga till grund för ett ändrat beslut av Skatteverket är skrattretande. Det skulle vara all time high i oseriöst handläggande av en myndighet och en praktskandal. Förmodligen har massvis med människor skickat liknande e-post till AP med råd och tips. Dessutom vill det nog till att e-posten blir offentlig, i sin helhet med fullständiga brevhuvuden, om Skatteverket skall titta på det. Det skulle i.o.f.s. vara intressant och skulle nog klargöra en gång för alla hur e-posten kommit Aftonbladet tillhanda. Jag kan inte förstå annat än att det då visar sig att Aftonbladet kommit över e-posten på olaglig väg eller att de röjer sin egen källa. Omöjligt för en tidning med självaktning, men det kanske inte Aftonbladet har. 

Att Ekeroth bl.a. förmedlar pengar åt Avpixlat har varit känt länge. Att han har viss kontakt och sannolikt är den enda eller en av två tre som någonsin har träffat redaktionen har också varit känt länge. Allt detta framförs som braskande nyheter. Själv har jag träffat Mats Dagerlind några gånger, utan att med ett ord nämna Avpixlat, tro det eller ej. Exakt vad är nytt i detta? 

Stor sak görs också av att Åkesson vägrat träffa Aftonbladets journalister. Hela saken framställs som en allvarlig kris och att partiledaren gömmer sig. Sanningen är den att detta är en för liten händelse med alldeles för lite substans för att en partiledare skall låta sig intervjuas av journalister, som dessutom beter sig som dårar. Enligt den beskrivning som Åkessons flickvän har givit av journalisternas beteende skulle tillkallad polis genast ha avhyst dem. Det är frågan om att helt ogenerat urinera på annans tomt, att hoppa som en galning framför flickvännens bil, att banka på dörren så djuren gömmer sig av rädsla etc. etc. Ja, andra partiledare har råkat ut för samma sak, bl.a. Mona Sahlin. Det var inte rätt ens när Sahlin blev utsatt för det, men nu gäller det en sak av betydligt mindre dignitet. Jämförelsen blir nästan löjlig. Låt oss påminna Aftonbladet om att journalistkåren är den yrkesgrupp som röner lägst förtroende av alla yrkesgrupper enligt undersökningar. Låt oss också påminna om att förtroendet i dag är betydligt lägre än när de barrikaderade sig utanför Sahlins hem en gång för länge sedan. Det låga förtroendet verkar välförtjänt. 

Låt oss konstatera att SD varken styr eller kan påverka innehållet i Avpixlat. Själv har jag skickat in rättelser som det inte tagits notis om i redaktionen. Flera andra högt uppsatta medlemmar har samma erfarenhet. Vi vet i princip inte vilka som ingår i redaktionen förutom de som gått ut med namn som krönikörer (det är mycket rakryggat och bra gjort, tack alla ni namngivna krönikörer). Övriga i redaktionen har förklarat att de är t.ex. rädda att förlora sin försörjning om de går ut med sin identitet. Många medlemmar som jag känner läser Avpixlat, många gör det inte. Att SD skulle vara beroende av Avpixlat som Expo påstår stämmer inte. Avpixlat fanns inte när SD äntrade demokratins finrum, nämligen riksdagen.

Avpixlat kallas så frekvent ”hatsajt” av Expo och andra journalister att man nästan misstänker allmänt pandemi av Tourettes syndrom. En allmän farsot har naturligtvis inte brett ut sig men det visar paradoxalt nog journalisternas eget hat mot Avpixlat. Jag står för vad jag skriver på denna blogg och SD står för det de skriver på sina allmänna fora. Att vi skulle ha ansvar för eller ens stå för det som skrivs på Avpixlat är horribelt. Lika horribelt som om Löfven fick stå till svars för vad som skrivs på Aftonbladets kultursidor av Linderborg. Avpixlat har dock lyckats fånga en mycket stor publik. Redaktionen arbetar hårt och enträget utan egen vinning. De har också lyckats slå sönder en del av den politiska korrektheten och det är väl det som väcker etablissemangets oresonliga hat. 

Till sist, det är en brist av SD att inte ha en egen sida med löpande uppdateringar på nätet. Sedan det gamla SDK lades ned efter riksdagsinträdet finns ingen sådan sida. Med en sådan sida skulle inte ens Expo kunnat påstå att Avpixlat var SD:s kanal. Det är en brist som med tiden bör åtgärdas, också för att undvika debacle som det om Avpixlat. Det kan mycket väl vara så att frånvaron av en sådan sida utgör själva grunden för AP-gate.

59 kommentarer:

Anonym sa...

Faktum kvarstår: Avpixlat är SD:s skyltfönster på webben, betraktas som en viktig verksamhet av Åkesson och flera andra ledande partiföreträdare och finansieras med hjälp av en riksdagsman. Att formerna är juridiskt tveksamma är helt uppenbart: varför ska inte Ekeroth betala skatt för sin näringsverksamhet som alla andra, och nästa gång du träffar Dagerlind kan du ju fråga honom hur han bestrider sina levnadsomkostnader, nolltaxerare som han är, med mångmiljonbelopp i skatteskulder, till trots. Helgar ändamålen alltid medlen?

Sedan tror jag att du och många SD-företrädare grovt missbedömer vilken retorik som kan få partiet att växa. Det är inte givet att den hets, speciellt mot muslimer, och fega påhopp som t.ex att uppmuntra hebefila våldtäktsfantasier på tonåriga tjejer som förekommer på Avpixlat är vägen fram. Antalet lågvattenmärken är nu så många att det enda som förvånar är att sajten fortfarande försvaras av t.ex dig - som jag alltid uppfattat som en sansad och resonabel SD-företrädare. De få guldkorn av sanningsägande som ändå förekommer på Avpixlat skulle kunna framföras bättre på andra sätt.

Robsten sa...

"Avpixlat är SD:s skyltfönster på webben,"
Nej! det är det INTE.
"betraktas som en viktig verksamhet av Åkesson och flera andra ledande partiföreträdare "

Är en HELT annan sak, kan t.o.m. jag skriva under på.

"finansieras med hjälp av en riksdagsman".

Nej, han förmedlar bara pengarna, han "finansierar" ingenting.

"Att formerna är juridiskt tveksamma är helt uppenbart"

nej, jag är av en annan åsikt.

"varför ska inte Ekeroth betala skatt för sin näringsverksamhet"

Är dum på allvar? Det är inte hans näringsverksamhet. han har sin riksdagslön. har ingeting med hans näringsverksamhet att göra.

"nästa gång du träffar Dagerlind kan du ju fråga honom hur han bestrider sina levnadsomkostnader, nolltaxerare som han är, med mångmiljonbelopp i skatteskulder, "

Har redan frågar honom. han säger till mig att han arbetar som översättare, men det är väl knappast min sak, tycker du det? Vad har jag egentligen med det att göra? Jag har faktiskt ingenting med den sajten att göra. Tycker du det då är rimligt att jag börjar fråga ut Dagerlind hur han försörjer sig? ytterst ohyfstat, jag har inte något med det att göra, under alla förhållanden.

"Helgar ändamålen alltid medlen?"

Ja det verkar ju så, för våra politiska motståndare.

"Det är inte givet att den hets, speciellt mot muslimer, och fega påhopp som t.ex att uppmuntra hebefila våldtäktsfantasier på tonåriga tjejer som förekommer på Avpixlat är vägen fram. "

Jag frågar igen. Är du verkligen dum på allvar? Hur mycket av det har du sett på min blogg? En liten hint bara. jag har publicerat ungefär 2500 poster här. Anser du att jag står för det? Använd det du har i hjärnan nu. Återigen, jag har inget med det AP skriver att göra, fattar du inte eller tror du jag ljuger som en moderat? Det får stå för dem, jag står för det som skrivs här. Phhuu..här var jag nära att ta till kraftuttryck. Eller tror du blint på Alexander Bengtsson? Så illa kan det väl ändå inte vara.

"Antalet lågvattenmärken är nu så många att det enda som förvånar är att sajten fortfarande försvaras av t.ex dig "

Så du tycker jag försvarar deras lågvattenmärken? OK. Där har vi kanske inte så mycket mer att säga varandra.

" De få guldkorn av sanningsägande som ändå förekommer på Avpixlat skulle kunna framföras bättre på andra sätt."

Jag tycker fortfarande att en del av deras krönikörer är riktigt bra, som Stefan Thorsell. Du drar allt över en kam. du kanske noterade att jag skickade in rättelser, som jag sedan öppet talar om att jag gjort. Vilket jag också berättar att de inte brytt sig om. drar du inga slutsatser av det? Du tolkar in vad du vill tolka in. Lite irriterad är jag, set skall erkännas.


Micke sa...

Bra rutet;)
Det skulle vara kul att läsa en rikstidning någon gång skrev något positivt eller iaf neutralt om något Sd yrkade på, kommunalt,kyrkligt, landstinget eller i riksdagen. Jag är 100% övertygad om att det aldrig har skett, inte utan en påminnelse om att"SD inte är ett vanligt parti"
rätta mig om jag har fel.
Mvh Micke

Mats sa...

Avpixlat är verkligen inte SD's skyltfönster på webben. Enda orsaken till att det uppfattas så är för att sidan har växt som den gjort och för att den delvis återger sverigedemokratiska tankegångar. Sverigedemokraterna har, som Robsten skriver, tagit sig in i riksdagen utan avpixlat (och så bortser vi alla från att avpixlat är arvtagare från en annan sida för kopplingen till den sidan är numera obefintlig). Sidan är egentligen en stor blogg och har beskrivits så på synlig plats. Vidare så återger inte avpixlat några undergroundnyheter precis, samma nyheter finns att läsa (men pixlade) i "vanlig" media. Då syftar jag inte bara på vitpixling av grafiskt material utan även text.

Kritiker av avpixlat missade naturligtvis att personer som Katarina Mazetti har fått bre ut sig på sidan med hela två artiklar. Hennes artiklar skyddades från grova på hopp men sansad kritik släpptes igenom. Hon försökte själv delta i kommentarsfälten men råkade censureras därför att moderatorn absolut inte kunde tro att det var hon.

Avpixlat har ett visst samarbete med dispatch international, något som SD-kuriren inte ville ha. Hade avpixlat varit SD-styrt så hade inte DI varit med på sidan.

Något som är mycket oroande är den stora acceptansen för att en tidning kan gå ut med ett mailhack mot meningsmotståndare utan att det blir någon större reaktion.

Dom som anklagar avpixlat för att vara rasistisk eller det löjliga modeordet främlingsfientlig borde precisera vilka artiklar man menar. Klarar man inte att precisera vad det är man tycker är fel så anser jag att man ska hålla käften. Speciellt med tanke på att hets mot folkgrupp är åtalbart.

Att rota runt bland avpixlat-medlemmarnas ekonomiska situationer blir bara löjligt. Det är väldigt uppenbart att det handlar om brist på argument.

Mats sa...

@Nisse:
"De få guldkorn av sanningsägande som ändå förekommer på Avpixlat skulle kunna framföras bättre på andra sätt."

Hur tänker du då? Tänk på att det är en oerhört svåradministrerad sida som sköts idéellt. Det droppar inte in kulturbidrag på 300.000 kronor som expo har fått (kultur?).

Mats sa...

@Nisse:
"Det är inte givet att den hets, speciellt mot muslimer, "

Jag tror du får försöka leva med att alla har inte samma syn på islam som du själv har. Angående hets så anser jag att den är väldigt i underkant mot vad den borde vara.

Mats sa...

Dom tidningar som publicerat artiklar av Jimmie Åkesson är större skyltfönster för SD än vad AP är. Dom tidningarna har större genomslagskraft.

Robsten sa...

Nä, du har rätt Micke.

Micke sa...

I både AP,FT och denna blogg står oftast intressanta och välskrivna krönikor
som får en att reflektera.
Krönikor som gräver i uttalande och debattartiklar från politiker och journalister formligen dissekreras och plockas ner i sina minsta beståndsdelar, ofta med inslag av en drypande ironi. Det är tur att det finns eldsjälar som ni som orkar ta detta Sisyfosarbete och lägga ner sin tid och själ att kontrollera vår allt sämre och toppstyrda media och verklighetsfrämmande politiker.
Själv har jag inte kapacitet eller ork att hinna med att kontrollera fakta från urusel journalistik med ständiga 11 timmarsdagar och sjukdom i kombination. Jag skulle vilja göra mycket mer för partiet och övertyga andra men all kraft går till att behålla balansen och till arbetet.
Vad det gäller insändare och kommentarer är kvaliteten på dessa lika blandade som vilken tidning som helst, men kanske mer frustrerade och ilskna och därför i ett mer oförsonligt tonläge.
Förståeligt, men tyvärr onödigt och mer till skada än nytta och fastän man egentligen inte menar något ont, sänker det ribban för ännu värre kommentarer.
Så tack än en gång eldsjälar för att ni tar fighten, ni behövs därute.
Mvh Micke

Micke sa...

OT
För en gång skull en intresssant och bra debattartikel i AB som motvikt till det deras "journalister" producerar. http://www.aftonbladet.se/debatt/article10485140.ab

Mats sa...

DN, istället för avpixlat, bedriver idag hets mot islam. I södra Thailand så har nära 6000 människor mist livet i muslimska terrordåd och DN brukar inte rapportera om det.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/bomb-dodade-atta-soldater-i-thailand/

5.500 döda kallas i DN för "oroligheter". Inga försök görs att sätta händelserna i något sammanhang, inget orsak och verkan.

Om detta är genomgående hur islamsk terror beskrivs i media i Sverige (och det är det) så blir förståss kontrasterna väldigt stora när till exempel AP kanske skulle lägga direkt i rubriken att det handlar om muslimsk terror, det bryter mot en oskriven regel och läsare reagerar på ena eller andra sättet. I en enad media kallas detta för hets mot islam och man pratar om islamofobi trots att det är samma verklighet som beskrivs.

Mats sa...

@Micke, jag kände faktiskt till skohandlaren Suat Cicek i Malmö eftersom jag läst liknande saker han sagt och upplevde det som ett nytt fenomen i Sverige. En invandrare med sverigedemokratiska ideal. En annan intressant sak är att han började resonera på det sättet innan SD dragit upp sina riktlinjer och precisera hur man vill minska invandringen. SD's kritik har inte alltid varit så specificerad som idag.

Micke sa...

Re Mats
Det är en förståndig skohandlare som faktiskt har åsikter som många
tidigare invandrare delar, de med den hårdaste synen på invandringen är ofta tidigare invandrare eller barn till dessa. Dom känner väl att dom får klä skott för invandringskritiken samtidigt som dom ser att det samhället dom kom till, och hjälpte till att skapa håller på att raseras. Försämringarna inom välfärden drabbar oss alla, det finns orsaker som är väldigt lätta att åtgärda men de orsakerna får genom en tyst överenskommelse inte nämnas.
Allt kommer inte att gå att fixa på kort sikt med ett invandringsstopp för anhöriga och arbetskraftsinvandring, (asylcirkusen skall stramas upp med bevisbördan hos den asylsökande) men på lång sikt kommer det att ge landet större ekonomiska möjligheter att reparera sig själv och skapa bättre förutsättningar för alla.
Själv har jag väntat sen november på en tid hos neurokirurgen eftersom min doktor slutade så jag har hamnat i landstingets limbo.
Mvh Micke

Mats sa...

Jag har sett uttrycket "hets mot muslimer" ganska ofta. Det handlar ofta om att någon har citerat vad muslimska ledare sagt eller att några terrordåd radas upp. Jag funderade allvarligt om det skulle gå att bedriva en hets mot kristna. Jag skulle inte klara av att göra det på samma sätt, inte med någon trovärdighet, eftersom det inte finns material för det. Icke-hets mot muslimer handlar ju bara om att blunda för muslimska uttalanden och relativisera muslimsk terror. När det gäller terrorism så jämförs islam med högerextremism eller nationalistiska grupper i Europa. Varför jämförs inte med andra religioner och framför allt varför inte med kristendomen?

Mats sa...

@Robsten:
"Avpixlat kallas så frekvent ”hatsajt” av Expo och andra journalister att man nästan misstänker allmänt pandemi av Tourettes syndrom."

Det har ju en stor genomslagskraft när självutnämnda auktoriteter använder det språkbruket.

Micke sa...

re Mats och Robsten (ot)
Jag var inne på Baraheh´s blogg och läste ett intressant blogginlägg, jag håller inte med henne så jag svarade men intressant var det om hur moderata muslimer skall kunna försvara det deras religion står för.
Mvh Micke

Mats sa...

@Micke, jag läste också det. Det som slår mig är hennes totala oförståelse för hur icke-muslimer upplever islam (utom Nisse här). I media läser man aldrig något positivt om islam utom i krönikor och när antirasister ska relativisera islam.
http://blog.svd.se/ledarbloggen/2013/06/20/dodshoten-som-alltid-relativiseras/

När islams terror diskuteras så jämförs den med terror från extremhöger eller nationalistiska grupper som ETA. Varför jämförs inte med andra religioner?

Bahare skriver som slutkläm: "Om vår ideologi oavsett olikheter kan byggas på humanitet och kritisera på ett rättvist sätt så behöver vi inte attackera och kränka varandra."

Kräver man att kritiker ska vara rättvisa enligt ens egna normer så är det nog slutdiskuterat.

"Så snälla, fördärva inte, de som vi har byggt upp utan vidga vyerna och vissa respekt i humanismens och mänsklighetens namn. Så kommer olika religiösa och ateister tillsammans kunna minska klyftorna och skapa en trygghet i samhället trots att vi är olika."

Så länge islam sätter krav på icke-troende utan någon motprestation så fungerar inte det där, oavsett hur mycket hon vill det.

Jag läste ditt inlägg Micke och det var väldigt bra.

Micke sa...

re Mats
Tack ;)
Men påminner inte de "moderata muslimerna" väldigt mycket om vänstern, det är alltid någon annans fel, någon "fobi". Självrannsakan står inte högt i kurs vare sig hos muslimer, vänstern eller journalister.
Personligen läser jag mycket tidningar och bloggar och rannsakar mig själv och mitt samvete om jag är fel ute, hittills
har inget jag läst fått mig att byta ståndpunkt, men olika påhopp på SD har fått mig att tänka och slutligen snarare stärkt min övertygelse.
Mvh Micke

Anonym sa...

Du skrev att David Baas/Expresseb erbjudit 500.000 kr för en hårddisk med information. Varför inte skämta litet med Expressen och ge dom en hårddisk/USB-sticka som vid första anblicken ser bra ut. men som innehåller planterad och oseriös information. Information som kan verka seriös att publicera men som är förfalskad.

Micke sa...

Ot
Hur är Sd:s inställningar till tolkar?
Vore det inte en ide´att begränsa tolkhjälpen och SFI till 2 år efter ankomst och ev förlänga den till 3 år om man fått arbete (mindre tid till SFI) All annan tolkhjälp får betalas ur egen ficka även vid brottsmål och liknande. (Vid fängelsestraff kan halva dagpengen dras för betalning)Det hade kanske fått folk att skärpa sig med inlärningen och inte som nu sitta av tiden på SFI under lång tid för att klämma ut mer bidrag.
Det kanske redan finns i programmet men jag hittade det inte.
Mvh Micke

Robsten sa...

"Jag var inne på Baraheh´s blogg och läste ett intressant blogginlägg, jag håller inte med henne så jag svarade men intressant var det om hur moderata muslimer skall kunna försvara det deras religion står för."

Hon är ju emot extrem islam men för massinvandring, så ja, där står vi nog.

Robsten sa...

"Du skrev att David Baas/Expresseb erbjudit 500.000 kr för en hårddisk med information. Varför inte skämta litet med Expressen och ge dom en hårddisk/USB-sticka som vid första anblicken ser bra ut. men som innehåller planterad och oseriös information. Information som kan verka seriös att publicera men som är förfalskad."

ja det skulle ju han som fick erbjudandet självklart kunnat göra, Baas visste att han hade en massa uppgifter genom hans tjänst. Men inte så många andra. Problemet är att de flesta människor vill vara ärliga och inte hålla på med sådant.

Robsten sa...

"Hur är Sd:s inställningar till tolkar?"

Måste ju begränsas på något sätt. tror inte det finns något skarpt förslag ännu, men frågan har diskuterats. Man kan också kolla på motioner, riksdagens hemsida, se om det lagts något.

Robsten sa...

Drar till Visby nu grabbar...blir inte mycket aktivitet här, om ens någon på några dagar. Ha det gött.

Mats sa...

Lycka till Robsten och se upp för hoburgsgubben!

Mats sa...

@Micke, du kunde ju skriva hos Bahareh och fråga hur hon ser på topless demonstrationen vid södermosken. Den visar ju vilka motsättningar som finns.

Samtidigt tycker jag det är synd om henne om hon vill ha islam som sin religion som något som stärker henne.

Jag tycker annars att toplessgänget skulle försökt ordna en debatt med imamerna först. Beroende på mottagandet från dom kunde man sen överväga andra åtgärder. En del människor behöver religionens fasta värden (där ingår oftast inte bara bröst).

"Själv har jag väntat sen november på en tid hos neurokirurgen eftersom min doktor slutade så jag har hamnat i landstingets limbo."

Usch. Du kanske måste ligga på och tjata tills du får något vettigt svar från dom. Hoppas det går bra.

Mats sa...

Lite om islam från min favorittidning expo-
http://expo.se/2006/nazist-och-islamist-enas-mot-demokratin_1452.html

Mats sa...

Passa på nu allihop! Robsten är på Gotland och kan inte moderera här.

Robsten sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Robsten sa...

Tyckte jag såg Bhare på en krog Nynäshamn. Rasande grann kvinna med en blick som får en knäsvag. Hon verkade känna igen mig dessutom. Hoppas det inte var hon. Någon måtta får det vara,

Mats sa...

@Robsten! Skärp dig! Du är on mission from God nu! Det är ingen jäkla semester!

Mats sa...

@Robsten, du får inte åka hem innan hela Gotland är avkristnat och asatroende.

Mats sa...

Åkesson borde inleda med att utropa sig till kejsare av Gotland. Det skulle skapa en bra atmosfär för resten av veckan.

Micke sa...

Lycka till i visby, Robsten
Bahare kanske själv skall"protestera" på almedalen
Nä det var ett lågvattenmärke från mig :-X
Mvh Micke

Mats sa...

@Micke :-)

Robsten sa...

Robsten, du får inte åka hem innan hela Gotland är avkristnat och asatroende.

Tyvärr, erfordliga metoder går inte att anvnda i dag. ;-)

Mats sa...

Antalet äldreboenden i Sverige har minskat med ungefär 20%. Det påstås att det beror på att fler äldre vårdas i hemmet istället. I verkligheten är det så att det är svårare att bedömas ha rätt till en plats inom äldrevården, biståndsbedömarna har blivit hårdare. Det tas inga hänsyn längre till att det ofta är två personer som bor i lägenheten där åldringen som blivit dement eller fått annan funktionsnedsättning ska vårdas. Den kvarvarande åldringen som kan vara relativt frisk får stå ut med en hemtjänst som kan dyka upp när som helst, även mitt i natten, och utnyttjas skamlöst som den som ska ha koll på den sjuke de timmar som hemtjänsten inte är där. Lägenheten kan byggas om för att anpassas till den sjuke utan att den friska av dom har så mycket att säga till om.

Mats sa...

I begynnelsen var ordet... och 5988 år senare bildades sverigedemokraterna. Expo har föreläsningar om SD och hur man stoppar SD och eh...annat SD. SD's mörka historia är ett avsnitt, mycket tacksamt att hålla föredrag om eftersom SD inte lägger nån energi på att försvara sin historia.

Vad många inte tänker på är att det fanns inget SD innan SD skapades, inget alternativ till nazismen. Från början var nordiska rikspartiet (nationalsocialister, old style) ensam organisation mot den då tilltagande invandringen. I kraft av att vara välorganiserade tog de över alla försök att skapa en annan motkraft mot invandringen. Skinheadrörelsen bl.a. togs över väldigt fort av nazister, mycket beroende på att nazisterna hade argumenten och en röd (brun :-)) tråd att följa i sin ideologi. Skinheads utanför nazismen kunde knappast redogöra för vad dom ville egentligen, inte med någon struktur i alla fall. Känner man till den bakgrunden så blir det här youtube-klippet begripligt.
http://www.youtube.com/watch?v=d4xoUTBdvgg

Lyssnar man på expos föreläsningar så blir klippet obegripligt.

Nåväl, därefter skapades BSS "ett försök till debatt". Något parti var det ingen idé att skapa, BSS var en kampanj och expo brukar numera åtminstone antyda det. Naturligtvis så infiltrerades BSS av nazister efetrsom kampanjen var öppen för alla som var negativa till invandringen och som ville bevara sverige svenskt (=BSS).

Kampanjen drog till sig en del vettigt folk (vettig syftar på att de hade liknande åsikter som jag hade). BSS spårade ur mer och mer och blev något ohanterligt som till slut dog ut. Vettiga personer lämnade kampanjen och skapade sverigedemokraterna och avsikten här var att bilda ett parti med samma antinazistiska ambitioner som funnits inom BSS. Jag vet att det finns nazister som vill ifrågasätta det där, men jag vill inte gå in på detaljer och förklara och försvara. Expo har på senare år medgivit på sin hemsida om SD att SD från start tog avstånd från nazism och rasism.När expo talar om mörk historia så syftar man på stödet från diverse tvivelaktiga personer (nazister) och att personer, som ideologiskt inte direkt kan räknas som nazister, gick med i partiet varav många av dom lämnade frivilligt (mer eller mindre) när de inte kunde jämka SD's ideal med sina egna. Ordet rasism började redan vid denna tid att bli mycket flytande, men på den tiden var det nationalisternas fel, inte media.

Anders Klarström, SD's första partiledare, var en av de personer som trodde det var en framkomlig väg att gå med i NRP för att bekämpa massinvandringen. Han märkte dock ganska snart att han var tvungen att ha en del andra åsikter också för att vara med där och lämnade. När medlemskapet blev känt blev han ett uteslutningsärende i SD (under SD's mörka historia alltså). Han tog avstånd från NRP och SD på den tiden nöjde sig med det och en trovärdig förklaring.

Micke sa...

Re Mats:
Du verkar ruskigt insatt i partiets historia:)
Jag satt och såg på J.Å. framträdande hos de olika rikstidningarna och han är en riktigt bra politiker, troligtvis den bästa i Sverige idag.Dock kom DN:s reporter fram till frågan om illegala´s rätt till sjukvård och skola, och om inte SD värnade om barnen bla bla för man var ju ett socialkonservativt parti.
Hur kan man i ett rättsamhälle först genom en serie rättsliga prövningar med överklagande på överklagande säga att du får inte lagligen vistas i landet, du skall åka hem för dina skäl är inte tillräckligt starka för att få stanna i detta land som har västvärldens troligtvis mest generösa asyllagar. MEN stannar du får du fri vård,tandvård, skola och får vara med i facket, du får även hjälp av socialen om du inte kan försörja dig. Snacka om dubbla budskap. Varför i glödheta h-e har vi en asylprövning? Gäller den inte som laglig prövning och har inte alla en skyldighet att anmäla en uppenbar brottslig handling sóm det ju är att olagligen vara i landet.Om barnen tar skada av att inte gå i skolan får väl föräldrarna sätta sina barn i första rummet och åka hem!
Det är som att "planka" in på ett All inclousive hotell med skylten "kommer du in är allt gratis" du kan inte få ett rum för det är fullt men har du plankat in kan du ånjuta alla måltiderna och drickat utan att betala, men kommer dom på dig åker du ut.
Dålig liknelse men jag jobbar på en bättre :)
Mvh Micke

Mats sa...

@Micke, det var faktiskt rätt bra liknelser. Samhället bygger ju på ett visst föräldraansvar och brister det alldeles för grovt så ifrågasätts vårdnadsrätten ibland.

"Du verkar ruskigt insatt i partiets historia"

Tack. Jag har haft olika form av kontakt med kritiker av invandringspolitiken ända sedan 1979 och är väl egentligen mer insatt i hur det såg ut innan SD bildades. Jag vet att mycket av det som expo påstår är fel och mycket grovt vinklat men det är väldigt svårt att bevisa långt bakåt. Det finns inte så mycket material att länka till som beskriver hur det var på den tiden. Och som sagt, expo kunde på den tiden ensamma komponera ihop sin egen historia om SD utan att riskera att bli motsagda.

Mats sa...

Ewa Stenberg är någon sorts politisk kommentator och expert på DN. Angående SD's satsning på heltidsjobb inom vården så skriver hon om att Jimmie måste ha en egen sedelpress och inte har sagt var han ska ta pengarna ifrån. Jag förstår att hon inte läser skittidningen DN men annars finns en intervju med Åkesson gjord av DN där han säger att i SD's budget så blev det 11 miljarder över som var tänkt att amortera statsskulden och att det finns pengar att ta av.

Micke sa...

Re Mats
Jag satt och såg på när mehmet Khaplan och fp:s talesman ????
kom överens om att nu skulle alla pursvenskar få anpassa sig till det "nya Sverige" där alla skulle ha varsin kultur,värdering och religion, men gotlänningen som satt mellan dom "skulle få vara stolt över att vara svensk och få lov att sjunga nationalsången" (ett tag till??) det godkände faktikt självaste Mehmet Khaplan nådigt. Den otroligt nonchalante FP-tomten kallade SD-representanten för Nazistisk, vilket j-a svin.
Den ide´n dom framförde med mångkultur har dom provat de sista 35 åren och se på deras fantastiska resultat.
Ett samhälle i upplösning som bara kommer att bevaras i kanske 2-3 generationer till.
(jag är fortfarande arg)
Mvh Micke

Mats sa...

@Micke, du har ingen länk till det där?

Mats sa...

Förut så frågade sig en del personer varför det dök upp så många personer i SD som visade sig vara mer eller mindre nazister. Med tanke på hur ofta SD kallades nazister förut så kanske det inte är så konstigt. Nazisterna lyssnar ju på vad pk-eliten säger.

Mats sa...

Borde vi inte gadda ihop oss här och passa på att göra myteri och ta över bloggen nu när Robsten är i almedalen? Vad säger signaturen Nisse?

Mats sa...

DN's Ewa Stenberg skämmer ut sig på tidningens förstasida.
"Sedan kan man undra om Åkesson har en egen sedelpress, han lovade många reformer, men har inte förklarat hur de ska betalas."

Ta åtminstone bort klippet på DN där Åkesson talar om hur det ska finansieras.

Mats sa...

Mer angående SD's historia. I begynnelsen så fanns som sagt inte SD. Det fanns ingen ideologi som skilde på att vara nazist och att vara emot invandringen. En fråga på den tiden kunde vara "Jaha, så du är emot invandringen. På vilket sätt är du inte nazist då?" I och med SD så byggdes en skiljelinje upp men många inser inte hur svårt det är att dra upp en sån linje. Socialdemokraterna hade egentligen samma problem som SD när dom startade. Det fanns ingen linje från start mellan socialdemokrati och kommunism.

Per Albin Hansson tog ju rätt tuffa markeringar mot kommunism på den tiden och kallade dom lössen i den röda fanan. Socialdemokraterna hade inga egna symboler från start. Jag anser att även dom har varit skickliga på att bygga upp ett parti med en demokratisk socialism som grund.

I modern tid har sverigedemokraterna drivit idén med en kulturell nationalism för att markera att man inte står för en etnisk nationalism varav den sista står för att man helt enkelt föds in i nationen. Detta har väckt ont blod hos nazisterna i Sverige som har svarat upp med att kalla SD för icke-nationellt. Lite konstigt med tanke på att den ökände fascisten Per Engdahl också pratade om kulturell nationalism.

Per Engdahl har sagt att när man förklarar för folk så ska man prata om kulturella skillnader och inte rasliga. Hans idé med det var att folk i allmänhet har lättare att förstå att kulturella skillnader ger problem medans problem med rasliga skillnader inte skulle vara så lätt att peka ut. Expo har senare förvanskat det hela till att kulturell nationalism skulle stå för dold rasism och att SD har anammat Engdahls tankar hur man ska föra ut budskapet. Samtidigt antyds (milt sagt) att det finns en dold agenda med rasism bakom begreppet kulturell nationalism.

Även andra partier i riksdagen står för kulturell nationalism och har lanserat idéer om att invandrare ska skriva på något papper att man accepterar svenska synsätt (synsätt=kultur i det här fallet). Partierna har också uttryckt att svenska synsätt inte är hotade av invandringen och då också haft med att de tycker att det är viktigt att bevara svenska synsätt.

kanske det är dags att jag skriver en bok? :-)

Mats sa...

En länk till expos skola om SD-
http://skola.expo.se/sverigedemokraterna_107.html

Där står det så här en bit ner:
Sverigedemokraterna beskrivs ofta av utomstående bedömare och politiska motståndare som ett rasistiskt parti. Partiet har dock sedan starten tagit avstånd från rasism. Ändå är Sverigedemokraternas hjärtefråga motståndet mot invandringen och främmande kulturinslag. Anledningarna till varför partiet är emot invandringen är många.


Beskrivningen i övrigt är haffsigt gjord och man hoppar över en del saker. Som i det här stycket:
Ett sådant parti var Framstegspartiet. 1987 gick en grupp av de personer som var knutna till BSS samman med Framstegspartiets avdelning i Stockholm och bildade Sverigepartiet. Sammanslagningen blev en flopp. 1988 gjordes ett nytt försök och Sverigedemokraterna bildades


Ingen beskrivning varför det floppade och sedan får man intrycket att exakt samma personer då istället bildade sverigedemokraterna. Riktigt så var det inte. Enorma interna stridigheter var vad som stoppade det hela och dom personer som startade sverigepartiet var inte kapabla att starta något sådant som sverigedemokraterna.

Sverigepartiet beskrivs ofta som ett nynazistiskt parti. För min del skulle jag vilja säga att dom hade en djupt rasistisk åskådning men det saknas vissa bitar för att kalla dom nazister.

Micke sa...

Hej Mats!
Länken till det är debatt från igår http://www.svtplay.se/debatt?tab=clips&sida=1
Om du vill ha upp blodtrycket?
Dock all heder åt SD representanten och speciellt till den fantastiske gotlänningen som satt där, hatten av för er!!!!
Till de övriga deltagarna önskar jag inget gott, era otrevliga svin!
ps,Ska vi kapa sidan och länka till "Stygga flickor";)
Mvh Micke

Mats sa...

Tack Micke!

"ps,Ska vi kapa sidan och länka till "Stygga flickor";)"

Lysande idé! :-)

Mvh tillbaka från Mats

Micke sa...

Nå Mats, hur går det med blodtrycket??? ;)
Ps Du är så väl insatt i partiets historia och borde därför definitivt skriva en bok om det:)
Jag köper gärna ett exemplar (givetvis signerat;)
Mvh Micke

Mats sa...

@Micke:
"Nå Mats, hur går det med blodtrycket??? ;)
"

Mycket på tok för högt. :-)
Rätt frustrerande att lyssna på.

"Ps Du är så väl insatt i partiets historia och borde därför definitivt skriva en bok om det:)"

Vi får väl se. :-)
Men jag tror att det finns folk på expo som är mer insatta än mig (i alla fall lika mycket) men som censurerar väldigt viktiga bitar i sina kunskaper.

"Jag köper gärna ett exemplar (givetvis signerat;)"

Om jag skriver något sådant så ska du få ett signerat. Det var mycket vänligt skrivet.

Micke sa...

re Mats
Troligtvis gör expo det på sitt dolda sätt samtidigt som riksmedia gör det helt öppet. Det som skulle vara fokus på politiken i almedalen förfuskades istället med konspirationsteorier och att jaga skandaler och sälja lösnummer.
På tal om lösnummer, he,he
här kommer några länkar till stygga flickor, riktigt stygga är dom ;)
något att tänka på en ensam kväll

http://youtu.be/Us9OQvN0oyU
http://youtu.be/CibdF1_sYbc
Det är då man uppskattar att man verkligen är ensam:)
Mvh Micke

Micke sa...

Mats
Har du sett WWF:s rasistiska annonskampanj? Hemskt är det och motsäger allt alla pk-ister försöker pränta in i huvudet på folk.
Bevara svensk natur och skydda svenska pärlor.
Finns det "svensk" natur och hur definierar dom "svenska" pärlor???
kommer inte allt utifrån?
Mvh Micke

Mats sa...

@Micke, kul länkar :-) Tur att dom inte är representativa för svenska kvinnor. Mona Sahlin är ju anställd av expo numera.

Jo, jag har sett den rasistiska kampanjen från WWF. Dom brukar ha rasistiska kampanjer då och då.

Själv skulle jag vilja ta bort segregationen i kolmården och blanda alla djuren tillsammans, blir en mer spännande djurpark på det sättet. En och annan gräsätande vegetarian kommer naturligtvis att klaga när de blandas med rovdjuren på en begränsad yta men då kan man ju skicka Ullenhag med integrationslösningar.

Vänliga hälsningar tillbaka.

Mats sa...

Om detta begåtts av svenskar så kommer det att anses komprometterande för SD-
http://www.dn.se/nyheter/sverige/misstankt-gruppvaldtakt-i-visby/

Vidare kommer det i så fall ses som en ursäkt för att inte prata om överrepresentation av gruppvåldtäkter inom andra grupper av människor.

Feminister har tidigare sagt att våldtäkter är en följd av ett starkt patriarkalt tänkande, men om det patriarkala tänkandet inom islam alltid ska försvaras, av samma feminister, så kommer feminister att framstå som fega kvinnor som bara följer det politiskt korrekta.

Mats sa...

Lawen Mohtadi i DN skriver om SD's nolltolerans mot rasism och har svårt att förstå att pk-elitens definition av rasism inte övverenstämmer med SD's.
http://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/lawen-mohtadi-sd-leker-en-lek-med-journalistkaren-den-kallas-nolltolerans-mot-rasism/

Egentligen bottnar det i att två skilda världar möts, nutid och dåtid. Före internets genombrott i Sverige så fick det ett större genomslag när personer eller organisationer kallades rasister och/eller nazister. Skillnaden idag är att folk kan försvara sig på nätet när sådana tillmälen kastas på dom.
Lawen Mohtadi skriver "den rasistiska sajten Avpixlat" vilket är en ärekränkning eftersom lagen om hets mot folkgrupp förbjuder spridning av rasism, till och med ett grundlagsbrott.

Läsare av DN borde undra varför ingen lägger in en anmälan. Fast dom har väl som alla andra vant sig vid att rasist bara används som skällsord och inte betyder något längre. Som när obetänksamma barn kallar varandra för CP.

Mats sa...

I Kenya är det ok att erkänna problemen med mångkultur.
http://www.svd.se/kultur/sa-ska-kenya-enas-med-kultur_8311438.svd

Mats sa...

Reinfeldt har sagt "Vi levererar det vi har lovat för att få unga i arbete, sade han och underströk att de sänkta avgifterna i a-kassan från 2014 innebär att 2,3 miljoner a-kassemedlemmar får mellan 45 och 255 kronor mer i plånboken i månaden."

OK. Slösa inte bort dom pengarna på något onyttigt nu. Om ni nu märker att ni får dom överhuvudtaget.