söndag, februari 23, 2014

De nygamla moderaterna

Aron Etzler är fast stationerad i vänstern. Han har både varit med i Ung Vänster och varit med att grunda Attack. Detta hindrar dock inte att han skrivit insiktsfullt om de nya moderaternas skenbara omvandling från ett hopplöst överklassparti till ett stylat och strömlinjeformat parti som gått hem i stugorna hos alla de med Villa, Vovve och Volvo. Den brännande frågan är hur mycket av moderaternas politik som egentligen förändrats sedan dagarna då Gösta Bohman liberaliserade partiet och vände sig bort från en hel del gamla konservativa värderingar. Klart är att liberaliseringen under Reinfeldt fortsatt, kanske av rent ekonomiska skäl. Det skulle ha varit omöjligt med alla skattesänkningar, samtidigt som man behållit en stor del av välfärdssystemen och dessutom ägnat sig åt en extremt generös immigrationspolitik, utan att ha urholkat t.ex. försvaret och järnvägsunderhållet.

Det Etzel menar är i alla fall att Reinfeldt lyckades, där Bo Lundgren fullständigt misslyckades, fast de båda i princip hade samma sakpolitik. Hur är detta möjligt? Först kan vi konstatera att vi knappast uppfattar Lundgrens politik densamma som Reinfeldts, det är en fingervisning om hur väl De Nya Moderaterna har lyckats. Det Etzler menar att moderaterna har gjort är att först neutralisera inarbetade negativa föreställningar eller associationer om partiet. Reinfeldt med kompanjoner har förutsett vilken kritik som skall komma och vilka svaga punkter partiet faktiskt har för denna kritik. Det kan t.ex. röra sig om föreställningen om M som ett överklassparti. Man neutraliserar det genom att föra fram De Nya Moderaterna som ett Det Nya Arbetarpartiet. Det var därför man i princip förbjud valarbetarna i inför valet 2006 att bära för tunga guldsmycken.

Huvudbudskapet var sedan att föra fram M som ett parti för hela Sverige i allmänhet och alla som arbetar i synnerhet. Inom begreppet ”alla som arbetar” ryms självklart moderaternas gamla väljargrupper likväl som städare och sopåkare. På så vis neutraliserade man moderaternas association som ett parti för speciella intressegrupper ”särintressen”. Därefter tog man sig ann uppgiften att omförpacka sina budskap som i debatten fått en negativ klang, till helt nya budskap i helt nya förpackningar. Bo Lundgrens ”skattesänkningar” blev i stället ”jobbskatteavdrag”. Det belastade begreppet ”privatiseringar” blev till ”mångfald”. Man får säga att de lyckades mycket bra med sin omförpackning. Vissa gamla förslag som uppfattats omöjliga att förpacka om och som aldrig gått hem i folkdjupet övergav man helt enkelt. Exempel på det är turordningsreglerna och vissa av fackets rättigheter. Dessa förslag saknar större betydelse för Reinfeldt och hans nya medarbetare, om det samtidigt innebar att de kunde erövra regeringsmakten och få igenom sina andra omförpackade tyngre förslag. Så här skriver Etzel i sin bok om Reinfeldts inställning.

Men Reinfeldt hade inte mycket till övers för de andra borgerliga partierna, allra minst Folkpartiet, som han betraktade som medhjälpare till Socialdemokraterna. När han skapade en mjukare framtoning för Moderaterna var det inte för att göra reträtt. Han tänkte inte ge upp någonting.  

Nej i princip har inte Reinfeldt givit upp några tyngre moderata politiska frågor alls. Skattesänkningar och privatiseringar har genomdrivits med stor frenesi. Arbetskraften har inom många områden blivit billigare p.g.a. den fria rörligheten och de uppluckrade reglerna för arbetskraftsinvandring.

Moderaterna får det dock allt svårare när alla gamla förslag redan är ”ompackade”. I dagarna såg vi ett obegripligt förslag om att regeringen (om den sitter kvar) skall ta bort skattelättnader för pensionssparare. Borg vill ”styra om” pensionssparandet till en helt annan sparform. Ingen valfrihet här således, samt höjd skatt. Att regeringen tydligen accepterar och offrar näringar som lastbilsbranschen på den fria rörlighetens altare har vi med bedrövelse konstaterar. Men tydligen kan moderatledningen gå ännu längre. Enligt Expressen tänker sig Borg ett Sverige i princip utan jordbruk. Trots en mjukare framtoning, trots all ”omförpackning” så kan moderaterna gå hur långt som helst i sin liberala dröm. Ett rent skräckscenario för vårt land tonar fram där inte bara Folkhemmet, utan hela vår nationella struktur hotas.

För att finansiera hela moderaternas program med sänkta skatter, välfärd, och en kostsam immigration har man fram till nu tvingats dra in resurser för försvaret och järnvägsunderhållet. Nu har man dock kommit till en punkt när det inte går, eller är politiskt möjligt att mjölka så mycket mer ur att dra in resurser för ”särintressen”. Lågkonjunkturen verkar bita sig fast och vid horisonten skymtar höjda oljepriser. Snart kan det bli allvar.  

Den (ny)liberala visionen börjar visa sig i vårt samhälle. Vi ser tiggare och kåkstäder växa upp runt storstäderna i vårt land. De som reagerar på denna förslumning anklagas ibland för ”ge sig på en svag grupp”, när det i själva verket är hela samhällsutvecklingen många ställer sig frågande inför. Människor som har växt upp i ett samhälle utan kåkstäder och tiggare, får det svårt att se positivt med en utveckling där tiggare och kåkstäder blir ett naturligt inslag i miljön. Med tiden kommer medborgarna att vänja sig vid kåkstäder och tiggare överallt. Då kan nästa steg tas i den nyliberala omdaningen.

19 kommentarer:

Swedish Dissident sa...

Den nyliberala ordningen är också i hög grad ett förhållningssätt till globalisering och frukten av det som inom invandringspolitisk teori kallas push-, pull- och transportfaktorer. Man kan välja att ha mindre öppna gränser, och man kan välja att inte erbjuda positiva välfärdsrättigheter och liknande för icke-medborgare. Tiggarandelen kommer dock troligen öka om de rödgröna, mindre nyliberalt sinnade, får som de vill: när de erbjuder "tak över huvudet" för så kallade EU-migranter är det en pullfaktor som ökar mängden migranter, vars migration möjliggörs av senmoderna transportmöjligheter. Kombinationen av push-, pull- och transportfaktorer kan leda till en minst sagt förändrad gatubild på förhållandevis kort tid. Ändå sitter de nyliberala, delvis synnerligen obildade tomtarna, som Johan Norberg, och talar om 1800-talets de jure fria invandring inom stora delar av Europa som något som anses kunna legitimera nuvarande förhållanden.

Mats sa...

Tänker på TEKO industrin när du nämner hur EU har förändrat företagandet i vårt samhälle. Hade den industrin funnits vid EU-inträdet så hade den industrin kört vidare med lönedumpad arbetskraft. Dom hade inte behövt utvecklas utan kunnat köra på och sälja svårsålda kläder på en marknad där dom inte klarar att konkurrera. Felet med en lönedumpad arbetarklass är att priserna i Sverige är anpassade till en annan typ av marknad.

Mats sa...

Har läst om att demokratiprojektet EU straffat Schweiz för att dom lät folket komma till tals när det gäller fria rörligheten. Nån som vet det mest konkreta dom gjort hittils?

Robsten sa...

Nä, Mats, har inte hört något om det. Tror inte det blir av. EU sitter inte riktigt i den ekonomiska sitsen att de kan bojkotta länder som Schweiz.

Robsten sa...

"Tiggarandelen kommer dock troligen öka om de rödgröna, mindre nyliberalt sinnade, får som de vill: när de erbjuder "tak över huvudet" för så kallade EU-migranter är det en pullfaktor som ökar mängden migranter"

Absolut, så kan det bli. Men ekonomin kan till slut sätta stopp för sådana projekt. på sikt måste det till ändringar av reglerna för den fria rörligheten.

Micke sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Micke sa...

Hej!
På tal om lönedumpning så har jag alltid undrat varför arbetarnas löner skall jämföras med öst och helst Kina medan de ledande positionernas löner skall jämföras med väst och helst USA?
Med vänlig hälsning Micke

Micke sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Swedish Dissident sa...

"Absolut, så kan det bli. Men ekonomin kan till slut sätta stopp för sådana projekt. på sikt måste det till ändringar av reglerna för den fria rörligheten."

Där är vi överens. Välfärdsresurser är ändliga. Även de rödgröna måste förstå det vid något skede.

Mats sa...

Fast jag tror att gränsen för där ekonomin sätter stopp ligger väldigt högt, strax innan det börjar bli tal om att sänka Reinfeldts lön.

@Micke, bra fråga. Tyvär kommer aldrig vänstern i Sverige att ta upp den.

@Robsten, nä, jag misstänkte faktiskt att EU är för svaga för att ge sig på Schweiz.

Mats sa...

Björn Schaerström har ju framfört ganska mild kritik av alliansens invandringspolitik men i delvis brutala ordalag. Men inte ens det var accepterat inom M. Något att tänka på för dom som tror att 7-klövern skulle börja diskutera invandring ur ett annat perspekiv. Dom kommer helt enkelt aldrig att ändra sig.

Mats sa...

I TV programmet "nyfiken på partiledaren" med Jimmie Åkesson så påstår utfrågaren att han minns att sverigedemokraterna runt mitten av 90-talet bestod av en massa nazister som gick och heilade i demonstrationer. Det kan faktiskt vara riktigt att han och andra såg det på det sättet. Hade den överexploaterade järnrörs"skandalen" inträffat på den tiden så hade folk haft minne av SD som ett parti som viftade med järnrör på stan.

Även nazister läste regimtrogen media i mitten på 90-talet, exempelvis Robert Westerlund (på den tiden jag syftar på hette han Robert Wennerstedt). Han blev ledare för SDU en kort tid. På grund av att det inte fanns nazister i SD så lämnade Westerlund SDU 1994 och SD 1996.

För övrigt nämns på nätet på en del ställen att han var misstänkt för mordet på syndikalisten Björn Söderberg. Fel, han blev förhörd för att avföras slutgiltigt från utredningen. Inte riktigt samma som misstänkt. Enligt aftonbladet på den tiden så mördades Björn Söderberg för att han avslöjat Vesterlunds politiska hemvist och han förlorade först ett fackligt förtroendeuppdrag (han bedrev alltså ingen nazi-propaganda i facket). Jag tror mer på versionen att Björn Söderberg förstörde jobbet för Hampus Hellekant (oberoende(?) Nazist) som är den som blev fälld för mordet.

Robsten sa...

Ja patetiskt. Appropå misstankarna om mordet på Söderberg så har jag hört historien många gånger. SDarna var ute på natten och affischerade, måhända olagligt. De råkade befinna sig i närheten av mordplatsen samma natt, och affischerade. De visste inte att ett mord begåtts, de visste inte vem Söderberg var, hade aldrig hört talas om honom. Eftersom ett politiskt mord begåtts var det lite pådrag. Plötsligt spottas några sverigedemokrater i området som smyger omkring ( och affischerar olagligt) polisen grep dem direkt. Men släppte de tämligen omgående. De var aldrig misstänkta för mordet.

Robsten sa...

Fries påstår att Åkesson ljuger, han ljuger och vinklar själv. Medlemmar i SD har aldrig heilat. Det var en svans man inte kunde göra så mycket åt. Att någon radikaliseras efter sin tid i SD kan inte partiet göra så mycket åt heller.

Mats sa...

Tänker på Karl XII:e demonstrationerna som var förut, början 90 och slutet på 80-talet. I expos arkiv fanns det bilder från dom, jag har dom kvar. Bilderna visar en mindre grupp skinheads (förmodligen påverkade av alkohol) som heilar mot "antirasister" i uppenbart syfte att provocera. Det är så otroligt oärligt att ha dom bilderna som signifikativa för hur det egentligen såg ut. Skinheadsen som anslöt till SD var en mycket liten grupp om man jämför med totala antalet SD'are. Nazisternas demonstration vid Karl XII:es minnesdag i Lund finns väldigt lite fotografier från, om ens några. Varför? Därför att dom inte såg ut så som expo/regimtrogen media ville att dom skulle se ut. Enda förklaringen jag har.

De SD-präglade demonstrationerna på den tiden var mer folkliga och väldigt överslätande med vilka som anslöt individuellt. Däremot anslöt aldrig antidemokratiska grupper, som vid kärrtorp till exempel.

Mats sa...

"Däremot anslöt aldrig antidemokratiska grupper, som vid kärrtorp till exempel."

På individnivå däremot anslöt sig icke-demokratiska individer utan att representera de organisationer/partier de var anslutna till.

Mats sa...

Moderaterna har ju skapat illusionen av sig själva som partiet som satt 100.000 fler i arbete sen 2006 (eller är det 2010) och som sänkt skatterna för de som jobbar. Fler i arbete och att det lönar sig att jobba borde ge hur många röster som helst.

Men sen kolliderar det med verkligheten. 100.000 fler i arbete är ingen förbättring om befolkningen ökar med 400.000 som inte är i arbete och tusentals som aldrig kommer att komma i arbete. Några riktiga skattesänkningar blir det naturligtvis inte om skattesänkningarna äts upp av andra kostnader i vanliga människors liv. Vanliga människor går i pension och får uppleva osäkerhet när styret har noll känsla för om folk egentligen ens klarar sig på pensionen. En del vanligt folk har jobb som inte är lämpliga att fortsätta i till allt högre pensionsålder. Försämringar i vården drabbar också vanligt folk. Löntagare som råkar ha anhöriga med sjukdomar (framförallt obotliga dödliga sjukdomar eller psykiska problem) möts av en krympande sjukvård och ofta när det gäller psykiska vården en vård som inte existerar alls.

Moderaten Björn Schaerström är en av få moderater som sett igenom detta och som talar för dessa väljare. Han ifrågasätter poängen med sänkt skatt och sänkta bidrag om moderaterna samtidigt låter vissa samhällskostnader skena iväg utan att ens diskuteras.

Om man sätter 100.000 fler i arbete och sen för en politik som skapar mångdubbelt fler arbetslösa så har man faktiskt inget att berömma sig själv för. Och man fortsätter driva ett samhälle där statens utgifter ökar dramatiskt trots att man försöker dölja det genom mindre skattesänkningar(ja, faktiskt. i förhållande till andra ökningar av statliga avgifter).

Invandringen slog rekord förra året, största på 70 år. SD har redovisat kostnaden för invandringen med hjälp av RUT. Trots detta så nämns inte invandringen som någon kostnad av moderaterna. Vi har en finansminister som tycker det är ok att beräkna kostnader som tagits tillsammans med MP där man låter allt baseras på antaganden. Det handlar om kostnader runt den illegala invandringen och liksom all annan kriminell verksamhet så är det svårt att beräkna exakta kostnader. I ett mer sansat samhälle är det möjligt att beräkna kostnaden för kriminalitet på ett ungefär, i Sverige går inte det längre och inget vet egentligen var det kommer sluta.

Robsten sa...

Jag har väl i princip inget att anföra mot det här mats, förutom att Schaerström i Vallentunas fullmäktige röstat för invandring lika mycket som de övriga.

Mats sa...

Ja, han är ju moderat och har inte sagt rakt ut att SD har rätt.