fredag, maj 02, 2014

Näringsmässig utfrysning - vapen i kampen mot SD

Jag känner en SD-medlem boende i Mälardalen som till höstens val tänkte ställa upp både i sitt landsting och i sin kommun för SD. Han är välutbildad med högskolestudier och har tidigare jobbat politiskt för Socialdemokraterna och har således politisk erfarenhet. Numer arbetar han med sitt eget konsultföretag och har fram till ungefär nu haft gott om uppdrag och arbete. Företaget har gått bra genom att bland annat ta många uppdrag i den offentliga sektorn. Dessutom har företaget alltid fått mycket goda vitsord och beställarna har i princip alltid varit mycket nöjda med det utförda arbetet.

Problemen har kommit när det blivit känt att mannen är medlem i SD och skall ställa upp i det kommande valet. Företag och institutioner som tidigare sagt sig vara mycket nöjd med företaget, har plötsligt svängt och avbokat uppdrag. När det ena uppdraget efter det andra avbokas så blir det ju till sist en fråga om att få bröd på bordet. Alla måste vi leva och tjäna vårt dagliga bröd, trist men sant. Vi lever i en demokrati, så visst, du får gärna ställa upp för SD i vilka val du vill, men då utnyttjar vi våra demokratiska rättigheter att inte ge dig några uppdrag eller arbete. Denna metod kan man tydligen också tillämpa vid offentlig skattefinansierad verksamhet.

Till slut blev så pressen för stor för SD-medlemmen och han har i dagarna avsagt sig alla uppdrag och alla platser på alla listor. Trots både politisk erfarenhet och kompetens så har SD en plats mindre på sina listor, enbart på grund av beställarnas agerande. Arbete och bröd på bordet vinner till slut de flesta strider som bekant. Ännu en seger för majoritetssamhället och ”allas lika värde”. De som sagt upp uppdragen för mannen kanske känner sig nöjda. De känner att de motverkat främlingsfientlighet och en inhuman politik. Detta trots att samma politik mannen förespråkar förs i de flesta europeiska länder och var samma politik Sverige förde fram till 80-talet.

Media och de politiska partierna har lyckats inympa gängse paradigm i samhällets institutioner och företag, ”SD är elaka”. Detta genom en långvarig och omfattande kampanj, där budskapet upprepas gång på gång. Effekten blir den att människor drabbas i sitt arbetsliv och även i sitt sociala liv. Den sammanlagda effekten blir att medlemmarna från ett parti får sina rättigheter och livsmöjligheter kringskurna. Även om ett enskilt företag handlar i enlighet med demokratiska principer (dock tveksamt) och enbart utnyttjar privaträtten till att neka uppdrag eller anställning, så blir den sammanlagda effekten i samhället direkt odemokratisk. Detta beroende på den systematik och den omfattning som kampanjerna drivs och dess effekter mot en massa människor, enbart beroende på deras politiska uppfattning.


Många är de som höjt rösterna mot antidemokratiska tendenser i Ryssland (och andra liknande nationer), många är de liberaler som höjt rösten för yttrande och åsiktsfrihet. Det var lätt att göra så, innan något parti med tyngd kom med en avvikande åsikt i viktiga frågor. När dessa ”demokrater” väl blev prövade i sina demokratiska ideal, när en grupp människor faktiskt ville utnyttja åsiktsfriheten i viktiga frågor, då var det väldigt många som inte bestod provet. Det är mycket lätt att uttala ”jag är för allas lika värde” eller att ”jag är för demokrati, yttrandefrihet och åsiktsfrihet”. Knappt hört någon säga att de är emot dessa vackra ting. Men det gäller som bekant att leva som man lär, att praktisera det man förespråkar.

33 kommentarer:

Anonym sa...

Har du efter alla dessa år fortfarande inte förstått vad det handlar om, Robsten? Vi kan ta det igen. För säkerhets skull:

Nej, det handlar inte om SD:s åsikter om lämpliga invandringsvolymer, utan om vad de åsikterna, mer eller mindre riktigt, kan antas ha sin grund i, och hur och var åsikterna framförs.

Det handlar inte om att SD är fascister, rasister eller något annat numera meningslöst epitet, utan om att partiets problematiska historia lyser igenom för lätt och för ofta. Misstanken om att åsikterna står på osund grund finns där. Alltid. 2010 gick det ha överseende med det men nu är det 2014.

Åkesson hade kunnat ta itu med detta men han har inte haft modet, förmågan eller viljan. Troligast är väl att viljan saknats med tanke på att Åkesson är lika oomstridd som partiledare som omistlig för partiet.

Istället har SD valt att göra en röstmaximerande balansgång mellan att vara tillräckligt "radikala" för att inte stöta bort kärnväljarna, och samtidigt tona ner den värsta BSS-retoriken för att kunna attrahera mer allmänna missnöjesväljare. Den strategin har varit framgångsrik men bara om man mäter i opinion. Att nå kanske uppåt 10% i nästa val är ett strålande resultat sett till vad partiet har emot sig i form av övrigt politiskt etablissemang. Dock står SD lika långt från verkligt inflytande som partiet någonsin gjorde före Janssons och Åkessons tid.

Vem som kommer normalisera Sveriges invandringspolitik återstår att se. Det enda man kan vara säker på är att SD inte kommer att vara en del av den politiska processen. SD:s bidrag blir tvärtom att ha fördröjt och försvårat den.

Personligen måste jag säga att jag är j-vl-gt besviken. Jag hade hoppats på mycket mer från Åkesson och alla de goda krafter som finns inom SD. Det är beklagligt, eller t.o.m beklämmande, att det tagits och tas så stor hänsyn till dem som Bylund syftade på i sitt, i och för sig sedermera pudlade, uttalande om bondläppar, idioter och rasister.

Robsten sa...

"Nej, det handlar inte om SD:s åsikter om lämpliga invandringsvolymer, utan om vad de åsikterna, mer eller mindre riktigt, kan antas ha sin grund i, och hur och var åsikterna framförs."

Det här är mungo jumbo, skall vi alltid analysera vad de övriga partiernas åsikter -har sin grund i? Man måste ta det som sägs bokstavligt, annars blir det ett moras av tolkningar, och eftersom journalistkåren är som den är och de övriga partierna slåss om mandat, pengar och makt blir det alltid den mest illvilliga tolkningen som gäller.

"Det handlar inte om att SD är fascister, rasister eller något annat numera meningslöst epitet, utan om att partiets problematiska historia lyser igenom för lätt och för ofta. Misstanken om att åsikterna står på osund grund finns där. "

Samma som ovan. Historien är förvanskad och tolkad, även om den innehöll vissa som du säger, problematiska inslag. När jag gick med i partiet tittade jag på vad partiet stod för då, inte på deras historia, som ändå är rätt förvanskad. Oavsett partiets historia finns det inget alternativ i dag. Historien spelar liksom ingen roll. Det FINNS helt enkelt inga alternativ.

"Åkesson hade kunnat ta itu med detta men han har inte haft modet, förmågan eller viljan."

På vilket sätt då?


"Att nå kanske uppåt 10% i nästa val är ett strålande resultat sett till vad partiet har emot sig i form av övrigt politiskt etablissemang. Dock står SD lika långt från verkligt inflytande som partiet någonsin gjorde före Janssons och Åkessons tid."

Ja jag tycker 10% är bra med en media som hela tiden trummar på. Tror inte det blir så mycket högre heller. Vad gäller politisk inflytande så spelar det heller ingen roll (nu har SD inflytande ändå, framförallt indirekt) jag anser övriga partiers politik lika vansinnig oavsett om SD får inflytande eller inte. Jag tänker inte, -SD har inget inflytande, nä då röstar jag på C och tokstollen Lööf. JAG tänker inte så, du får göra det om du vill.

"SD:s bidrag blir tvärtom att ha fördröjt och försvårat den."

Tror jag inte, eftersom repressalierna är stenhårda i övriga partier om någon får för sig att kritisera invandringspolitiken där.Mats sa...

@Nisse, jag tror du övervärderar idealismen här. Väldigt få baserar sina ställningstaganden på SD's mörka historia.Men du anser alltså att Åkesson ska vika ner sig helt och ta avstånd från historier om partiet som skapats av meningsmotståndare i en tid då inget internet fanns som motvikt? Till och med expo erkänner på sin hemsida att SD's mörka historia inte ser ut riktigt så som många tror.

Mats sa...

Hoppar man över konsekvenser och proportioner så kan man säga att "SD måste ta avstånd från sin mörka historia" är på samma nivå som att judarna skulle ta avstånd från sitt konspirerande mot den ariska rasen. Jag tror alltså inte på att ta avstånd från överdrivna lögner fabricerade av meningsmotståndare i en skyddad miljö där den anklagade inte fått chans att försvara sig.

Anonym sa...

SDs "problematiska historia" är ju en mediakonstruktion och inget som man kan fästa något avseende till.
Rune

Suzanne sa...

Det är ledsamt att sådana antidemokratiska beteenden förekommer i Sverige och jag känner verkligen med din bekant. Debattklimatet är så snävt och desinformationen om SD och invandringen så utbredd att det ibland känns som om man vaknat upp i mörkrets DDR.
Kanske är det så att det måste bli sämre innan det blir bättre? Fakta kan inte förtigas hur länge som helst. En dag vaknar Reinfeldts sovande folk. :)

Mats sa...

När det gäller näringslivet och vad som orsakar deras reaktioner mot SD så är det för mig ofattbart hur någon kan tro att dom agerar efter idealistiska skäl. För det första är tjäna pengar deras topp-prio ett och ska vara så i en sund ekonomi. För det andra så ska dom verka för ett företagsvänligt klimat.

I Sverige så är företagen beroende av välvilja från statens sida. Om staten (regeringen, inte riksdagen) har problem med SD så behövs inga direktiv för att dom ska agera som anti-sd'are. Dom ser inte till landets bästa, en VD som skulle se till landets bästa skulle inte bli långlivad på sin post.

Antirasisterna anser mer och mer att det är ok att kränka SD's demokratiska rättigheter så länge man håller sig till lagar och endast utnyttjar kryphål i lagen.

På riktigt finns ingen idealism bland antirasisterna. Finns det någon SD'are som tycker det skulle vara ok att på något sätt kränka yttrandefriheten för att främja SD?

Mats sa...

@Nisse, om statsministern säger att han är beredd att offra regeringsmakten för att hindra SD att få något inflytande så är nog dina tankar om att det skulle komma förslag om normalisering från andra partier väldigt körda.

Jag har hört samma saker i 30 år från folk som "efter valet tar dom upp invandringen, det måste dom, dom blir tvungna" och "nu måste dom diskutera invandringen". Att problemen alls diskuteras i riksdagen beror på att SD har plats där nu.

Jag tror inte på något "uppvaknande" från folket. Det enda som skapar SD-röster i längden är hårt arbete från dess medlemmar och sympatisörer.

Mats sa...

Enligt Nisse här så är det alltså ok att rika företagare med ekonomisk makt dikterar vad vi får tycka om invandringen. Mycket belysande för antirasismen i Sverige.

Anonym sa...

Jag är nog inne på nisses linje när det gäller Sd o deras politik.
Jag tror inte att Sd kommer att kunna göra ett smack åt invandringen utan den kommer att döda sig själv och då är det redan försent.
Först då har folk vaknat, när inte maten räcker helt enkelt, jobben , välfärden osv, då fattar dom flata svenskarna vad det är frågan om.
Då får dom börja tänka själva, detta blir ovant för dom, då hjälper det inte vad Åsa Lindeborg skriver att dom ska tänka utan då är det att överleva som gäller, det är så jag ser framtiden.
För att Sd ska få något att säga till om måste dom få egen majoritet, och den kommer inte förren Sverige har pajat helt.
Men undertiden kommer jag att rösta på Sd, värva röster åt Sd.
Pelle

Robsten sa...

Självklart påskyndar SD processen "att folk börjar tänka själva".

Robsten sa...

Socialdemokraterna tvekar om EUs beskattningsrätt.
" Miljöpartiet har tagit steget från att vara emot EU till att vilja ge EU beskattningsrätt. Socialdemokraterna har hanterat frågan genom att i olika omröstningar inta i stort sett alla positioner man kan inta."
"En EU-skatt skulle innebära mer budgetmedel på europeisk nivå och mindre på nationell. Att tro att något annat skulle bli resultatet är naivt. Det innebär att Europaparlamentet ska ges makten att göra prioriteringar till förmån för EU-utgifter på bekostnad av nationella insatser för grundläggande social trygghet som är medlemsstaternas uppgift att hantera."

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/socialdemokraterna-tiger-om-eu-skatter_3521620.svd

Micke sa...

Tyvärr gör msm tillsammans med makthavarna gemensam kamp mot SD, ofta utan att ha en aning om vad
SD står för egentligen. Den för mig okända "dolda agendan" i SD är vad msm och de politiska motståndarna fritt tolkar på värsta vis och de flesta motståndarna uppfattar som sanning.
Jag läste att polisfacket inte ville ha med SD att göra, men kunde inte själv svara på varför utan hänvisade till TCO, bara lite floskler om mångkultur och allas lika värde. Problemet uppstår när 18% av poliserna röstar på SD och då tydligen inte är för allas lika värde;)
Lite OT
Nu har ju nästa favoritparti för msm, FI, fått rejäl skjuts i opinionsundersökningarna. Precis som med MP och V skiter man totalt i att granska deras politik, istället ger man dom gratisreklam och omskrivningar dagligen.
Det är inte utan att man tappar sugen ibland och nästan ger upp, men det är väl det dom önskar och det som håller en kvar.
Med vänlig hälsning Micke

Mats sa...

Mycket bra skrivet av Micke.

Robsten sa...

Ja håller med. Bara att kämpa på. Fler än SDare har noterat FI:s orimliga medieuppmärksamhet. Media kan inte agera riktigt som de själva vill, om de vill behålla ett uns av trovärdighet. Nu var det en mätning inför EU-valet från VT där Fi fick 3,2 procent. Alltså får de mindre än hälften av detta i själva valet, måste man ifrågasätta sådana här mätningar också, då tenderar de att bli ren opinionsbildning.

http://www.svt.se/nyheter/val2014/de-ar-vinnarna-i-nya-opinionsmatningen

Mats sa...

En gång i tiden försvarade folkpartiet bss rätt att sända närradio. Lite annan anda på den tiden...

Micke sa...

När folkpartiet försvarar SD nuförtiden blir väl samtidigt som jag vinner miss World tävlingen;)
Det jag uppskattar och också förundras över med många Sverigevänner, mycket på denna blogg och även andra är att ni hinner med att gå igenom så mycket material, både svenskt och utländskt! Jag hinner med 4-5 bloggar, AP och FT samt dagstidningarna (nätvers.) på vardagarna, inte mer. Twitter skulle jag lära mig hur det går till men tiden räcker inte. Hittills har jag bara hunnit med att kivas men några stycken där, men kul var det iaf.
Jag tackar och bugar för det Sisyfosarbete ni lägger ner på att göra mycket av materialet lättillgängligt och ofta mer lättfattligt för oss som inte hinner med.
Och tack för uppmuntran :) det behövs i dessa ofta förekommande uppförsbackarna.
Med vänlig hälsning Micke

Mats sa...

Tack Micke. All information är viktig och alla befinner sig på olika nivåer när det gäller kunskap om politiken i Sverige och andra länder. Det viktiga är egentligen att dela med sig. Och visst är uppmuntran oerhört viktigt, och underskattat.

Micke sa...

Jag har ofta läst SD:s partiprogram för att försöka finna vad våra motståndare pekar på: lika värde, rasism, kultur, fascism osv. och som jag läser det rätt av kan jag inte finna något för någon att klanka på förutom mångkulturstycket och SD:s (riktiga i mitt tycke)ställning mot detta. Icke demokratiska, rasistiska, fascistiska är rent j-a nonsens om man när någorlunda läskunnig och begåvad med ett uns av förstånd. Allas lika värdighet som det eg. är i FN res. finns det heller inga motsägelser mot.
Dock bryter våra motståndare ofta mot EU-stadgarna vad gäller rätten till politisk åsikt, bl.a. facket.
När jag läste igenom din blogg igen Robsten och svaren såg jag att jag upprepade vad ni skrev i lite andra ordalag, tyvärr är inte minnet i ordning ännu men på bättringsvägen.
Med vänlig hälsning Micke

Robsten sa...

Sådant händer. Tack för dina kommentarer Micke. ;-)

Mats sa...

@Micke: "När jag läste igenom din blogg igen Robsten och svaren såg jag att jag upprepade vad ni skrev i lite andra ordalag, tyvärr är inte minnet i ordning ännu men på bättringsvägen."

Tål att upprepas Micke :-)
Faktum är att om det återupprepas med ditt ordval så ökar chansen att någon läser det eftersom människor attraheras olika när det gäller skriven text. En person kan upplevas för högtravande och en annan kan tycka att en annan person använder ett alldeles för förenklat sätt att uttrycka sig.

Mats sa...

Läsvärd artikel om "extremhögerns" framväxt i Europa.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/oro-for-invandring-maste-tas-pa-allvar_3519202.svd

Mats sa...

Lite mer om antirasistisk inställning till demokratin
http://www.svt.se/nyheter/sverige/skyhoga-sd-siffror-i-vissa-skolor-1

Mats sa...

" Det är mycket lätt att uttala ”jag är för allas lika värde” eller att ”jag är för demokrati, yttrandefrihet och åsiktsfrihet”. Knappt hört någon säga att de är emot dessa vackra ting. Men det gäller som bekant att leva som man lär, att praktisera det man förespråkar. "

Även i länder som Nordkorea så säger inte politikerna rent ut till folket att deras rättigheter är nedtrampade och att dom är förtryckta.

Mats sa...

Fick mitt röstkort idag. Saknas bara SD-valsedel då.

Robsten sa...

Finns i röstningslokalerna, eller hämta valstugan Sergels torg, eller i Huddinge Centrum, Arnold skall stå där inför valet.

Anonym sa...

Om Sd skulle få 15%, vad kan dom göra då?

Jag tycker att Sd är illa skött av ledningen, Åkesson var o pratade på vrat torg i veckan,,,, lnga annonser ingen visste om det mer än en liten klick Sd, anhängare som ändå tänker rösta Sd,
Inget stod i tidningen , jo dagen efter.

Vad håller dom på med? Här riskerar Åkesson livet och dom har inte annonserat

Det är faan skrattretande, vad vill dom igentligen, hur tänker dom.

Som sagt jag kommer att rösta Sd i EU valet, o troligtvis blir det dej robsten i rikstagsvalet, på grund av att du var rakryggad o tog fram den alternativa rikstadslistan, det var juste gjort.....

Men kommer du in i riksdagen så får du nog sluta med din blogg, för det kommer dom inte att gilla i ledningen.

Pelle

Robsten sa...

Ehh...ingen talar om för mig vad jag gör på min fritid. Case closed.

Mats sa...

@Robsten:
"Arnold skall stå där inför valet. "

Ska ta mig dit, gillar Arnold. Nu är förresten posten tillbaka i Flemingsberg. Det hela löstes med fler väktare så säg inte att invandringen inte skapar jobb.

Måste säga att huddingepolisen har gjort en enastående insats för att kompensera otillräckligheten från politikernas sida.

Mats sa...

En viktig förutsättning för demokratin fick ställas in. 94% av folket anser att det är ok
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5854020

Mats sa...

Företrädare för ung vänster ställer sig numera helt öppet positiva till politiskt våld.
http://nyheter24.se/debatt/768193-nio-kvinnor-fran-ung-vanster-rf-och-afa-ar-vara-kamrater

Övriga antirasister kommer som vanligt att låtsas som det regnar ungefär. Trackasserierna mot folk som på något sätt ifrågasätter invandringspolitiken kommer att fortsätta som vanligt av folk som inbillar sig att dom har en demokratisk grundinställning trots att dom inte ens verkar förstå vad ordet demokrati betyder.

Robsten sa...

Det folk har svårt att förstå är att demokrati innebär att en annan människa får och kan ha en annan åsikt än just dig, även i viktiga frågor. Vore det inte för denna hörnsten skulle demokratibegreppet vara problemfritt.

Mats sa...

Det som stör mig är att en del tycker att t.ex. signaturen Nisses svar överst i tråden här är något som ska ses som acceptabelt som ett svar på själva huvudinlägget. Alltså att SD's så kallade mörka historia skulle vara ett tillräckligt skäl för att köra över demokratin på det sättet som du beskriver i huvudinlägget.

Nisse beklagar sig ibland här över att SD inte lägger sig tillräckligt platt inför övriga partiers åsikter om invandringen eller inte gör tillräckligt för att stävja grova uttalanden från sympatisörer. Ingetdera av hans förslag hjälper ju nånting.

Före Katarina Mazettis artikel i ica-kuriren om att SD är nazister och så allt vad det var så kallades avpixlat.info för hat-sajt. Efter att Katarina fick chansen (två gånger) att skriva vad hon tyckte på avpixlat.info så kallades sidan fortfarande för hat-sajt. Dessutom blev hon skyddad av redaktionen från grova personpåhopp och liknande.

Det finns liksom inget som ändrar motsidans beteende. Vad vi ser är deras värderingar runt ordet demokrati. Och det har ändrats. På BSS's tid så var dagens beteende inte acceptabelt på samma sätt. Maria Leissner (FP) kunde ha en stor debatt med BSS utan att det fanns risk att den måste avblåsas på grund av säkerhetsrisken (våld från antirasister).