tisdag, augusti 26, 2014

Priset för att blir en humanistiskt stormakt är högt

Bo Ekman är chairman emeritus på ”Tällberg foundation” har inför det stunande valet fått en helsida i SvD (åtminstone på nätupplagan) för att tala om hur bra det går för Sverige. Ekman presenterar ett index där Sverige kommer nästan i topp. Av vad och hur detta index konstruerats är höjt i dunkel, men det spelar mindre roll. Sverige är ett bra land att leva i och på många områden är vi fortfarande bättre än många andra jämförbara länder. Det Ekman inte talar om är att vi som nation på vissa områden vänt nedåt, vilket är ganska lätt att dölja i den typ av ”index” Ekman presenterar. Undersökningar som är betydligt mer strikta som PISA-undersökningen är betydligt svårare att manipulera, och där faller vi som en sten genom luften.

Ekman uttrycker sig slappt och svävande i sin artikel, vilken är en fördel om man vill driva ren politik som Ekman egentlig gör. Han säger så här:
SD vill besegra de idéer som förde Sverige till att bli ett internationellt föredöme
Vilka idéer menar Ekman? Iden om Sverige som en ”humanistisk stormakt” vill i alla fall jag besegra, eftersom den humanism vi satsar för att bli en ”stormakt” tas från våra gamla och sjuka i vårt eget land. Föreställningen att vi skulle ha råd med att både vara en humanistisk stormakt internationellt och samtidigt ha resurser till våra egna gamla, sjuka och arbetslösa är i grunden en villfarelse av miljöpartistiska mått. Det är dessutom lite som Jan Myrdal beskriver sin familj som, fast i makroperspektiv. Makarna Myrdal brydde sig om hela värden, men glömde bort sitt eget barn.

Vi kommenterar mycket kort påståenden från Ekman, Han skriver följande:
De [SD. Min anm.] vill inte vara med i Europa
Jo, lika mycket som Norge, Schweiz och Island. Kanske mer än Storbritannien. Men vi vill inte styras av maktfullkomliga byråkrater i Bryssel, som till förfärande grad styrs av lobbygrupper. Dessutom börjar Europa tycka mer och mer som SD, vilket måste svida oerhört mycket för Ekman. Självklart vill vi vara med i Europa och den spännande utveckling som står för dörren. Frågan är om Ekman vill det.
De vill heller inte att världen ska komma hit
Nej, det är lika bra att erkänna det. Vi vill inte att hela världens befolkning skall komma till Sverige. Eller vad menar Ekman? Maken till svepande och oprecisa uttalanden har man sällan sett. Det språkbruk Ekman hemfaller åt hör hemma inom poesin och i romaner, inte i debattartiklar. Förmodligen får vi se mer av denna vara inför det stundande valet. Rena propaganda-artiklar där det lobbas för att rösta på något ”förnuftigt” parti. Hur förnuftiga dessa partier egentligen är visade väl Reinfeldt i sitt tal på Norrmalmstorg, där han proklamerade att välfärdssatsningar måste stå tillbaka för den väntade immigrationen under kommande år. Nej Bo Ekman, det är historiskt inte en sådan politik som fört upp oss till ett föregångsland i västvärlden. Snarare lever vi på gamla meriter, vilken nog inte går hur länge som helst.


27 kommentarer:

Mats sa...

En humanitär stormakt, inte humanistisk kanske. Men poängen blir densamma. Och sen handlar det ju bara om floskler i alla fall på samma sätt som när länder utnämnt sig till folkrepubliker eller folkdemokratier. Ett övergrepp på folks eget tänkande, man utnyttjar ett maktövertag och talar om för folk vad som är humanitärt istället för att bli utnämnd som humanitär av andra.

Samma när löven "bemöter" reinfelts tal med "Sverige är ett rikt land, vi har råd med detta" (rikt? Baserat på hans egna lön då, eller?).

Mats sa...

Jag inleder idag min antirasistvecka, nolltolerans mot rasism, inspirerad av TV4.

Jag tänker självklart se Jimmie Åkesson ikväll i TV men problemet är att jag sitter och skriker när han pratar så jag kan inte höra vad han säger. Kan inte SD lägga ut en sammanfattning av vad som sagts för oss antirasister?

Sen har jag lyssnat på en jude från wissentalcentret i New York. Han påstod att dagen D var en del av det som satte stopp för det planerade folkmordet på 11 miljoner judar (dom kom lite mer än halvvägs om man så säger). Jag reagerade direkt eftersom jag är starkt emot att hjälpa till på plats. Jag anser att USA skulle ha struntat i dagen D och tagit emot några tusental judar istället. Ok, 5 miljoner judar till hade antagligen dött men USA hade då behållt sin moral och varit en humanitär stormakt.

Mats sa...

Angående Åkessons utfrågning i TV. Han kunde ha sagt så här på frågan om varför det ideligen dyker upp folk med rasistiska åsikter i partiet. "Det finns några som sprider ryktet att SD skulle vara rasistiskt och som har större genomslagskraft än SD-kuriren och då är det inte så konstigt att en del folk med såna åsikter dyker upp i partiet."

Sedan drogs Michael Hess uttalande om islam upp http://www.dn.se/nyheter/sverige/sd-politiker-domd-for-hets-mot-folkgrupp/

"Där påstod Hess att det är ”djupt inrotat i Islams kultur att våldta och misshandla sådana kvinnor som inte rättar sig efter Islams lära”."

Jag anser att man måste kunna säga så utan att bli dömd eller ens åtalad. Lagen om hets mot folkgrupp missbrukas grovt i det fallet och ger känslan (milt uttryckt) att lagens praxis blivit att fälla folk med åsikter mot etablissemanget.

Robsten sa...

ja tycker inte heller man skall bli åtalad för sådana uttalanden. Ribban ligger väldigt lågt och den verkar inte ligga på samma höjd för alla religioner eller ämnen, vilket är ett problem.

Däremot anser jag att man som partiföreträdare skall ha källor för allt man säger, speciellt om det gäller en främmande religion. En källa är inte en enskild händelse eller vad som står på twitter. Här tycker jag Hess brast faktiskt.

Mats sa...

@Robsten: "Däremot anser jag att man som partiföreträdare skall ha källor för allt man säger, speciellt om det gäller en främmande religion. En källa är inte en enskild händelse eller vad som står på twitter. Här tycker jag Hess brast faktiskt."

Ja, jag håller med. Ett sånt uttalande kräver källhänvisningar och inte något "ja, ja, det vet väl alla", även om det skrivs på twitter med begränsade möjligheter till det.

Annars måste jag säga att Jimmie var lysande i utfrågningen och svaret på järnrörsmassakern var jättebra och klippte av diskussionen när dom fattade att dom var i underläge.

Sen, idiotfrågan om Jimmie skulle vilja ha ett tryggt land att fly till med sin son i händelse av krig, den kunde ha omformulerats. "Anser du att ett land ska anpassa sin lagstiftning angående invandring efter dig om du skulle fly från Sverige med din son?" Det är en av demokratins brister att det sitter folk i riksdagen som anser att lagstiftningen ska anpssas efter enskilda fall för att sen blunda helt för helheten och vilka effekter lagen får i övrigt. När det gäller sjukskrivningsregler är det annars helt ok att fullständigt skita i tusentals enskilda exempel där reglerna till och med varit orsaken till självmord.

Mats sa...

Den här tidningsartikeln visar resultatet av godtyckliga hets-mot-folkgrupp-domar
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/pedofilskandal-skakar-england_3856168.svd
Citat:

Enligt rapporten påstår även flera av de som avstått från att ingripa att de varit rädda för att bli betraktade som rasister. De som pekades ut som ansvariga, och som till sist dömdes, var alla från Sydasien, främst Pakistan.

Mats sa...

Brukar inte länka avpixlat som källa men den här gången blir ett undantag
http://avpixlat.info/2014/08/27/sverigedemokraterna-ratar-ut-fragetecknen-kring-svts-siffertrixande/

Jag tycker det där är en jättestor skandal som slår det mesta.

Mats sa...

Hur bemöter det demokratiska(?) samhället ett parti som SvP? Partiledaren Stefan Jacobson behöver aldrig befara att grillas i någon utfrågning i SVT. Istället får han bre ut sig i frågor där partiet framstår som något som är önskvärt av stora delar av befolkningen. Motståndet han möter handlar om våldsamma idioter med löjliga klyschor på plakat och i media framstår hans motståndare som i avsaknad av argument attackerar honom och övriga partiet med våld som till stor del handlar om våld mot polisen som vill bevara demokratins grundprinciper.

Våldet som tillämpas är helt besinningslöst, som när man kastar ammoniakflaskor mot polishästar i syfte att allvarligt skada hästarna, en rätt grov form av djurplågeri som man oftast bara kan se hos psykopater.

Det är inte många som vet att SvP förespråkar tvångsrepartriering med systemet sist in först ut. Det finns också idéer om att använda DNA för att avgöra vem som är svensk. Men såna frågor behöver inte Stefan Jacobsson behandla, dom som "ifrågasätter" SvP rapar bara upp en massa klyschor och klichéer om "allas lika värde" och annat snömos. Inget konkret nånstans.

På grund av bristande intelligens (snällt uttryckt) så har de som ifrågasatt SvP utan våld inte ens lyckats beskriva som nazister på ett sätt som inte SvP kan gå emot. Eftersom de som "ifrågasätter" SvP vill visa nuvarande invandringspolitik förträfflighet så är man dömd att misslyckas i kritiken av SvP, alltid bra med en viss trovärdighet om man ska vinna liksom.

Robsten sa...

Tror inte vi behöver bemöta SvP alls. De lär få begränsade framgångar lokalt. Att medvetet bemöta dem vore ett gigantiskt misstag. En del gamla SD.are (eller snarare nya medlemmar) var besatta av att vi skulle bemöta ND. Med facit i hand, skulle det ha varit en riktig strategi?

Mats sa...

@Robsten: "Tror inte vi behöver bemöta SvP alls."

För SD's del ser jag ingen poäng alls i att bemöta dom. Bemöta ND hade varit lika korkat och inte gett något för någon.

Men jag anser att när media skriver om SvP så är det fruktansvärt illa underbyggt samt att man inte belyser deras "grövre" ståndpunkter. Och "motdemonstrationerna" är en katastrof om det ska handla om att bemöta nazism.

När det gäller ND (numera nedlagt) så tycker jag att ND redan från start antog sådana idéer att de inte var i närheten av vad SD representerar.

Micke sa...

Hej
Vad det gäller vår fantastiska invandringspolitik och Tv utfrågningen av Hedenmo&Knutson
där dom ville att JÅ skulle föreställa sig som flykting med sin son osv. har jag en liten fundering: ponera att det blir en Pandemi, Du har en chans att med dina medel flyga in 100.000 människor till Sverige och lämna resten till sitt öde, eller köpa vaccin till 2.000.000 människor som visserligen mår lite sämre på kort sikt men blir ok efter ett tag, vad väljer du?
Med vänlig hälsning Micke

Micke sa...

Hej
Vad det gäller vår fantastiska invandringspolitik och Tv utfrågningen av Hedenmo&Knutson
där dom ville att JÅ skulle föreställa sig som flykting med sin son osv. har jag en liten fundering: ponera att det blir en Pandemi, Du har en chans att med dina medel flyga in 100.000 människor till Sverige och lämna resten till sitt öde, eller köpa vaccin till 2.000.000 människor som visserligen mår lite sämre på kort sikt men blir ok efter ett tag, vad väljer du?
Med vänlig hälsning Micke

Mats sa...

Bra fråga Micke. Vänliga hälsningar tillbaka.

Anonym sa...

Du bor väl i Botkyrka. Nu har forskarna kommit fram till vilka segbockar ni är.


http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/aven-antirasister-kan-dela-sds-asikter_3859396.svd

Mats sa...

"Du bor väl i Botkyrka. Nu har forskarna kommit fram till vilka segbockar ni är."

Bloggägaren bor där ja :-)
Tobias Hübinette har skrivit den där artikeln, gammal afait och har en massa stolliga påståenden bakom sig. Med betoning på bakom sig tycker jag för jag tycker han är aningen seriösare nu än för några år sedan.

Robsten sa...

Ja, det får man väl ändå säga.

Mats sa...

Om man läser svensk arbetarrörelses historia så är det väldigt stora likheter med SD. När facket på den tiden kom ut till arbetsplatser kunde dom möta liknande reaktioner som SD mött på en del arbetsplatser, och lika dåligt motiverade. Vartefter så var arbetsgivaren skyldig att tillåta facklig anslutning men man tillät inte medlemskap i sossepartiet. För att kringgå detta tillämpade facket då kollektivanslutning av medlemmarna, då var det inte medlemmarnas fel att de var anslutna. Reaktionen kunde vara samma på den tiden om man sa att man var medlem i sossarna som idag om man säger att man är medlem i SD.

Mats sa...

I valet 1928 (andrakammarvalet) så körde den tidens borgerliga med samma taktiska smutskastning som man kan se mot sverigedemokraterna idag. Valet kom att kallas kosackvalet eftersom en sosseseger ansågs vara lika med bolsjevismens införande. Sossarna anklagades alltså för att vara kommunister i ungefär samma ordalag som SD kallas rasister och främlingsfientliga idag.

Taktiken fungerade inte av samma skäl som idag. Demokratin har en viss öppenhet som motverkar de grövsta lögnerna.

Sossarna fick samma problem som SD har idag, kommunister som trodde på den massiva propagandan anslöt sig till sossarna på samma sätt som rasister anslutit sig till SD.

Mats sa...

Har precis röstat...

Mats sa...

Bra av SD att anmäla SVT och regeringskansliet.

Robsten sa...

Ja, så här i valtider speciellt. De bjöd på det men media måste helt enkelt skärpa sig.

Har också röstat. Kryssade mig själv i landstingsvalet. Tyckte jag var värd det ha, ha.

Robsten sa...

Kollektivanslutning till SD är väl dock inte att tänka på. Skulle väl väcka en del ont blod antar jag.

Mats sa...

@Robsten: "Ja, så här i valtider speciellt. De bjöd på det men media måste helt enkelt skärpa sig."

Skärpningen består i att man blir mer och mer SD-hatande. Hur man än vänder på det så har SVT spridit falsk information till väljarna och jag anser verkligen inte att deras vaga pudlande kompenserar någonting alls.

"Har också röstat. Kryssade mig själv i landstingsvalet. Tyckte jag var värd det ha, ha."

Gjorde du rätt i :-)

Mats sa...

Idag tillämpas censur rätt hårt mot SD, någon som tycker annorlunda? Tänk dig samma censur utan något internet så förstår du hur SD's mörka historia har fabulerats fram. Att tro på SD's mörka historia är på samma nivå som att tro blint på forna Sovjets propaganda.

Mats sa...

Om man godtar en historiebeskrivning från människor som idag anser att det är ok att på olika sätt censurera den som säger emot, är det inte ett tecken på bristande intelligens då? Objektivt sett alltså?

Mats sa...

Växande organiserat tiggeri med kriminella följder
http://www.expressen.se/kvallsposten/nu-varnar-polisen-for-en-falsk-tiggeriliga/

Mats sa...

Står sig det här så går vi alltså rakt in i en katastrof
http://www.dn.se/valet-2014/katastrofsiffrorna-kan-ge-valseger/

Och synd om sosseväljarna när de märker att Löfven bara adiministrerar ett konkursbo.